• No results found

Målområde Delaktighet

En kommun för inflytande och delaktighet

Norrköpings kommun ska arbeta med jämlikhet och jämställdhet genom att främja lika rättigheter och möjligheter att delta i samhällslivet oberoende av kön, bakgrund och förutsättningar. Integrationen på arbetsmarknaden ska förbättras. Den enskildes delaktighet och möjlighet till inflytande över de egna omsorgsinsatserna ska öka.

Med hjälp av en ökad användning av välfärdsteknik och digitala innovationer kan vi möta ännu fler behov, öka kommuninvånarnas delaktighet och arbeta effektivare med kommunens verksamheter. Alla norrköpingsbor ska ges

förutsättningar till delaktighet utifrån sina unika behov och förutsättningar, även om man är nyinflyttad eller inte har svenska som modersmål. Genom att förstärka och förbättra utbildningen i svenska för invandrare ges bättre förutsättningar för en snabbare integration. Äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättning ska ha stort inflytande över de egna vård- och omsorgsinsatserna. Föräldrar till barn med särskilda behov ska ha tillgång till stöd och rådgivning om insatser för barnen.

Kvantitativa måluppfyllelser som följs upp i delårsredovisning och årsredovisning:

För samtliga måluppfyllelser där så är möjligt i övergripande mål och uppdragsplanemål har redovisning av statistik skett könsuppdelad och eventuella könsskillnader har kommenterats.

Fördelningen på kommunala gymnasieskolenheter av nyanlända elever på språkintroduktion, yrkesintroduktion samt individuellt alternativ är jämnare än 2018.

Andelen elever som under sin tid på introduktionsprogram erbjuds att läsa kurser på nationellt program i gymnasieskolan har ökat jämfört med höstterminen 2019.

Andelen elever på SFI som klarat minst två kurser på studievägen av nybörjare två år tidigare har ökat jämfört med 2018.

Skillnaden mellan Norrköping och riket när det gäller andelen som lämnat etableringsuppdraget och börjat arbeta eller studera har minskat jämfört med 2018.

För andelen utrikes födda arbetslösa 16-64 år, det vill säga öppet arbetslösa eller personer i program med aktivitetsstöd, har skillnaden mellan Norrköping och riket minskat i oktober månad jämfört med oktober 2018.

Andelen långtidsberoende hushåll med ekonomiskt bistånd, det vill säga hushåll som har haft ekonomiskt bistånd minst 10 av de senaste 12 månaderna, har minskat jämfört med 2018.

Områden som särskilt följs upp vid kommunfullmäktigesammanträde:

Eget val i hemtjänsten och hur valfriheten nyttjas

Delaktighet i upprättande av genomförandeplaner inom vård och omsorg

Socialtjänstens tidiga insatser för barn

Svenskundervisning i nya former för att nå exempelvis föräldralediga

Utvecklingen inom särskilt boende, LSS-verksamhet och boendestöd

GOD HÄLSA OCH

VÄLBEFINNANDE GOD UTBILDNING FÖR ALLA

JÄMSTÄLLDHET

ANSTÄNDIGA ARBETSVILLKOR OCH EKONOMISK TILLVÄXT

HÅLLBARA STÄDER OCH SAMHÄLLEN

MÅL 9

Kommuninvånarnas lika förutsättningar och delaktighet

23

Länk Länk

Länk Länk Länk Länk Länk

Norrköpings kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som ger medarbetarna möjlighet till ett hållbart yrkesliv och inflytande över sin egen arbetssituation.

Medarbetarna ska uppmuntras till ökad delaktighet och ges ett utökat inflytande över sin egen arbetssituation. Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare och många med relevant kompetens ska söka lediga tjänster. Kandidater till tjänsterna ska känna sig nöjda med det bemötande de har fått i samband med ansökningsprocessen. Dessa målsättningar ska, i den utsträckning det är möjligt, även gälla personal hos externa utförare.

Kvantitativa måluppfyllelser som följs upp i delårsredovisning och årsredovisning:

Ambassadörsindex i den nya medarbetarenkäten, som genomförs årligen och första gången år 2019, har ökat mellan mätningarna.

Medarbetarnas skattning i den nya medarbetarenkäten av hur de upplever sitt inflytande över sin egen arbetssituation har ökat mellan de årliga mätningarna.

Andelen kandidater som söker jobb hos Norrköpings kommun och som uppfattar att de har fått ett bra bemötande har ökat årligen.

Den totala sjukfrånvaron har minskat i jämförelse med 2018.

Områden som särskilt följs upp vid kommunfullmäktigesammanträde:

Medarbetarnas delaktighet och inflytande över sin egen arbetssituation

Kommunövergripande insatser för att utveckla arbetsgivarvarumärket och stärka attraktionskraften

Arbete för att se till att osakliga löneskillnader på grund av kön inom och mellan grupper inte uppkommer

Det ska i alla lägen vara både snabbt och enkelt för människor och företag att ta och få kontakt med kommunen.

Kommunens organisation ska präglas av en god serviceanda. Genom en utveckling av kommunens gemensamma kontaktcenter, ökad digitalisering och fortsatt förenkling för användaren ska processtiderna i kommunen minska för att möta invånarnas krav på snabbare och mer tillgänglig service. Närdemokratin ska stärkas så att norrköpingsborna får bättre insyn i kommande beslut och en större delaktighet, där kommuninvånarnas kunnighet och kreativitet används i medskapandet av kommunala tjänster.

Kvantitativa måluppfyllelser som följs upp i delårsredovisning och årsredovisning:

Minst tio nya ärendeprocesser som helt eller till stor del är digitala har utvecklats varje år.

Antalet sidor på norrkoping.se som inte har besökts under året har minskat, vilket ska ses som ett mått på att informationen på norrkoping.se är mer målgruppsanpassad och relevant.

Antalet uppdrag som har lämnats från kommunens kontor till kontaktcenter har ökat för varje år.

Kontaktcenter har för varje år ökat andelen frågor som de kan svara på i första kontakten.

Områden som särskilt följs upp vid kommunfullmäktigesammanträde:

Norrköpingsbornas möjlighet till insyn

Kommuninvånarnas medskapande av kommunal verksamhetsutveckling

Digitaliseringens nytta för kommuninvånarna, till exempel genom snabbare och mer tillgänglig service MÅL 10

Medarbetarnas inflytande och arbetssituation

MÅL 11

Kontakt med kommunen

GOD HÄLSA OCH

VÄLBEFINNANDE JÄMSTÄLLDHET

24 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING – BUDGET 2022 NORRKÖPINGS KOMMUN

Länk Länk

Länk Länk Länk Länk Länk

Kommunens kultur- och fritidsaktiviteter ska ge invånarna, turister och andra besökare upplevelser av högsta kvalitet. Därför ska Norrköping vara regionens kulturhuvudstad och Sveriges musikhuvudstad. Kultur-, fritids- och idrottsområdet ska nå nya och bredare målgrupper i hela kommunen.

Ett levande kultur- och fritidsliv är avgörande för Norrköpings attraktivitet, det förbättrar folkhälsan, stimulerar invånarnas delaktighet och knyter människor närmare varandra. Barn och ungdomar ska erbjudas en tillgänglig kulturskola av hög kvalitet.

Det ska också erbjudas goda föreningsmöjligheter och välskötta anläggningar för kultur, fritid och idrott, i synnerhet för barn och ungdomar. Olika typer av kulturella aktiviteter ska kunna äga rum och ta plats i hela kommunen. Detta ska ske genom dialog med kulturutövare, invånare och civilsamhället så att kulturen blir tillgänglig för nya och bredare målgrupper.

Kvantitativa måluppfyllelser som följs upp i delårsredovisning och årsredovisning:

Andel av norrköpingsborna 6-19 år som deltar i kulturskolan har ökat jämfört med år 2018.

Antalet besök inom kommunens kultur- och idrottsaktiviteter har ökat jämfört med 2018.

Områden som särskilt följs upp vid kommunfullmäktigesammanträde:

Anläggningar för kultur, fritid och idrott utifrån lokalförsörjningsprogram

Kulturella aktiviteter i olika delområden i kommunen

Fritidsgårdarnas arbete

Fördelningen av anläggningar och andra resurser ur socialt och geografiskt perspektiv MÅL 12

Upplevelser, kultur- och fritidsliv

GOD HÄLSA OCH

VÄLBEFINNANDE GOD UTBILDNING FÖR ALLA

25

Länk Länk

Länk Länk Länk Länk Länk

Budgetprocessen

Flerårsbudgeten är en långsiktig planering där hänsyn tas till bland annat politiska prioriteringar, skatteintäk-ternas och statsbidragens utveckling, statliga beslut och reformer som påverkar förutsättningarna för kommu-nens verksamheter och ekonomi. Hänsyn tas också till förändringar av verksamhetsvolymer, servicenivåer, avtal och driftkostnader för gjorda investeringar. Det finans-politiska ramverket anger att budgeten ska fastställas av kommunfullmäktige före juni månads utgång. Syftet med det är att ge styrelser, nämnder och bolag en bättre framförhållning. Budgetramar fastställs på nämndnivå.

Beskrivning av budgetprocess för budget

Related documents