• No results found

MQs målsättning är att erbjuda mode som har tagits fram på ett ansvarsfullt sätt och som kunderna kan bära länge. Det ställer krav på MQ som ett modernt företag med

In document ÅRSREDOVISNING 2014/2015 (Page 22-26)

global närvaro. Vid framtagande av alla strategier är hållbarhet ur de tre perspektiven

socialt, miljömässigt och ekonomiskt en drivkraft. Hållbarhetsarbetet ses som en

HÅLLBAR UT VECKLING

SYSTEMATISK T HÅLLBARHE TSARBE TE MQs hållbarhetsarbete bedrivs systematiskt, strukture-rat och metodiskt. Ytterst syftar det till att göra det möj-ligt för MQ att göra både goda affärer och bidra till en ansvarsfull produktion utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Det yttersta ansvaret för hållbarhetsarbetet ligger hos koncernledningen. Alla medarbetare görs delaktiga genom information och kunskapsspridning. Leverantörer involveras i arbetet genom högt ställda krav på produk-tionen. Kunderna har en roll genom sin självklara förvän-tan på att MQ erbjuder mode som klarar en granskning ur ett hållbarhetsperspektiv.

Målet är ett effektivt hållbarhetsarbete som stärker MQ som mode- och varumärkesdestination för kun-derna, som arbetsplats för medarbetarna och som investering för ägarna.

Hållbarhetsarbetet är indelat i tre områden:

• Ansvarsfull produktion – Kunden ska känna sig trygg med att MQs produkter har tagits fram på ett ansvars-fullt sätt vad gäller miljö, arbetsvillkor och arbetsmiljö.

• Engagerade medarbetare – MQ ska vara en inspire-rande arbetsplats där medarbetarna känner engage-mang, glädje och ansvar för alla delar.

• Medvetna kunder – MQ ska erbjuda mode som har tagits fram på ett ansvarsfullt sätt och kläder av en kvalitet som gör det möjligt för kunderna att använda plaggen ofta och länge för att på så sätt skona miljön.

PARTNERSK AP MED LE VER ANTÖRER MQ äger inga egna fabriker, utan all produktion av egna märken och kollektioner sker hos utvalda leverantörer i Europa och Asien. För att säkerställa effektiv och ansvarsfull produktion har MQ inköpskontor med egen personal i Shanghai, Kina, och i Dhaka, Bangladesh. MQ har även lokal representation på plats i Istanbul, Turkiet.

Genom dessa kontor har MQ en direkt relation med leverantörerna på plats.

MQ strävar efter att etablera långsiktiga relationer med ett begränsat antal huvudleverantörer. Långsiktiga leverantörsrelationer är avgörande för förbättrade arbetsvillkor, stärkt lönsamhet och god kvalitet.

MQ har fyra olika leverantörsnivåer: partnerleverantör, kärnleverantör, utvecklingsleverantör och fasa ut leve-rantör. Nivåerna bestäms utifrån kvalitetsparametrarna produktkvalitet, efterlevnad av uppförandekod, brutto-marginal samt leveransprecision.

För partnerleverantörer finns ett särskilt program som skapar förutsättningar för ökad förståelse genom ett närmare samarbete. Partnerleverantörer ska stå för en betydande del av MQs totala inköpsvolym. MQ arbetar aktivt för att fördjupa relationerna med partnerleveran-törerna genom dialog och utbildningar. För partner-leverantörerna, likväl som för MQ, finns vinster med ett fördjupat samarbete i form av ökade volymer och möjlig-het till förbättrad lönsammöjlig-het.

MQs externa varumärken omfattas av kraven på socialt ansvarstagande. Tillsammans med externa varumärkesleverantörer arbetar MQ aktivt för att

säker-arbetsförhållanden. Tydliga avtal och uppföljning regle-rar ansvaret, och MQ följer regelmässigt upp respektive varumärkes hållbarhetsarbete.

MQs UPPFÖR ANDEKOD

MQ är sedan 2007 medlem i BSCI, Business Social Compliance Initiative. Det är ett affärsdrivet initiativ för att förbättra arbetsvillkoren i den globala leverantörs-kedjan.

Medlemmar i BSCI arbetar utifrån en gemensam uppförandekod och stödjer företag i arbetet med att skapa en etisk leverantörskedja. Samtliga medlemmar har åtagit sig att implementera den gemensamma upp-förandekoden i sin leverantörskedja. Koden baseras på FNs deklaration för mänskliga rättigheter, barnkonven-tionen och International Labour Organizations kärn-konventioner. Uppförandekoden reglerar bland annat lagar och förordningar, barnarbete, diskriminering, rätt till facklig anslutning, lön och förmåner, arbetstid samt hälsa och säkerhet på arbetsplatsen.

Uppföljning och kontroll

Leverantörerna kontrolleras och utvärderas dels genom externa revisioner genomförda av BSCI och interna revisioner genomförda av MQ. Efter inspektion tas en åtgärdsplan fram med förbättringspunkter hos leveran-tören som ska åtgärdas inom utsatt tid. Inför inspektio-nerna samarbetar MQ med leverantörerna för att aktivt bidra till och ge möjlighet till förbättring. Koden uppdate-rades och skärptes 2014, och nya revisioner utifrån den nya koden är möjliga från och med 2015.

MQ bedriver vid sidan av dessa inspektioner även utbildningsprogram med specifika fokusområden, exem-pelvis brandsäkerhet på fabrik och har under året startat samarbete med QuizRR, ett digitalt utbildningsverktyg som utbildar såväl arbetare som chefer i deras rättig-heter och skyldigrättig-heter i leverantörsledet. QuizRRs vision är att anställda i globala leverantörskedjor skall ha bra arbetsvillkor och säkra arbetsmiljöer och introducerar mätbarhet och transparens som hjälper globala köpare och leverantörer att ta socialt ansvar.

MQs PÅVERK AN

MQs verksamhet påverkar miljö och klimat på flera olika sätt. För att på ett effektivt sätt bidra till en långsiktigt hållbar utveckling fokuserar MQ på de områden där påverkan är störst, det vill säga produktion, material-användning och transporter.

Ansvarsfullt kemikaliearbete

MQ har tillsammans med sina leverantörer ett ansvar för att säkerställa att produkterna inte innehåller några för-bjudna, ohälsosamma eller miljöskadliga kemikalier samt att förhindra skadliga miljö- och hälsoeffekter för dem som arbetar i produktion. För att säkerställa detta har MQ upprättat kemikalierestriktioner som MQs leveran-törer via avtal förbinder sig att följa.

MQs kemikalierestriktioner är baserade på lagstiftning

HÅLLBAR UT VECKLING

branschrekommendationer. MQs leverantörer förbinder sig att följa aktuella kemikalierestriktioner och se till att produkterna inte innehåller några otillåtna ämnen.

MQ gör kontinuerliga kontroller för att säkerställa att MQs produkter möter uppsatta krav och inte innehåller några otillåtna ämnen eller överstiger några gränsvärden.

MQ är medlemmar i Kemikaliegruppen som är en kun-skapsplattform som leds av Swerea IVF. Därigenom får MQ den senaste informationen gällande lagstiftning samt utbyter erfarenhet med andra medlemsföretag.

MQ arbetar aktivt med att minska användningen av kemikalier och vatten i produktion. Genom medlemskap i STWI, Sweden Textile Water Initiative, har MQ tillsam-mans med andra företag i branschen varit med och tagit fram gemensamma riktlinjer för mer hållbar vatten och kemikaliehantering. Dessa riktlinjer ligger till grund för utbildning och dialog med MQs leverantörer.

Fokus i arbetet ligger på att reducera både vatten- och kemikalieanvändningen i ett tidigt stadium i produktions-processen, då det är både billigare och mer produktivt än att enbart fokusera på vattenrening i slutet av proces-sen. Det finns även betydande ekonomiska fördelar för tillverkare som hushållar med sin vatten- och kemikalie-användning. MQ har under året startat upp STWI- projects med två av MQs underleverantörer i Kina och Turkiet. STWI-projects är den operativa grenen av STWI och dess mål är att minska miljöeffekterna genom att förbättra vatten-, kemikalie- och energianvändningen i produktionsprocesserna för textil och lädervaror. STWI-projects drivs i samarbete med Sida, SIWI och STWI medlemmar och finns idag i Bangladesh, Kina, Etiopien, Indien och Turkiet.

Hållbara material

Textilbranschen har en stor miljöutmaning då det krävs mycket vatten och kemikalier för att producera textilier, framför allt bomullsprodukter. För att kunna leva upp till åtagandet om en ansvarsfull produktion har MQ valt att minska andelen bomull på lång sikt, öka andelen hållbar bomull samt öka andelen hållbara material.

Hållbart odlad bomull är en prioriterad fråga i MQs hållbarhetsarbete. Som ett led i att öka andelen plagg i hållbart odlad bomull är MQ sedan 2010 medlemmar i Better Cotton Initiative (BCI). Det är en intresseorgani-sation med inriktning på att skapa möjliga alternativ till den traditionella bomullsodlingen. BCI utbildar bomulls-odlare i hållbar odling med mindre vatten, kemikalier och gödningsmedel. Organisationen utbildar även för att höja den sociala standarden för bomullsodlarna.

Syftet är att åstadkomma mätbara förbättringar i cen-trala miljömässiga och sociala effekter av bomullsodling för att göra odlingen mer ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar. Sedan 2011 driver MQ tillsammans med flera andra kedjor i branschen ett projekt tillsammans

med Cotton connect i provinsen Gujarat i Indien och från 2014 ett projekt i provinsen Tamil Nadu i Indien.

Produkter tillverkade med hållbart odlad bomull, Better cotton, har funnits i butik sedan våren 2013.

Andelen plagg i hållbara material ökar och uppgår 2014/2015 till cirka 18 procent.

Transporter

En viktig målsättning på miljö- och klimatområdet är att minska koldioxidutsläppen till följd av bolagets varu-transporter. MQ arbetar för att fler transporter från Asien ska ske med båt. Stor restriktivitet råder för flyg-transporter genom att varje transport som sker med flyg ska godkännas av VD eller affärsområdeschef, vilket är ett sätt att få kontroll på och ständigt ifrågasätta varje flyguppdrag.

DJURR ÄT TSPOLICY

MQ stödjer djurens rättigheter och verkar för att dessa skall tas tillvara i alla delar av förädlingskedjan.

Ull

MQ tar avstånd från så kallad mulesing som är ett kirur-giskt ingrepp som utförs på får utan bedövning, främst i Australien, i syfte att förhindra flugangrepp på merino-fåret. MQ styr inköpen mot leverantörer som kan garan-tera mulesing-fri merinoull och kräver certifikat som visar detta.

Läder

Allt läder i MQs produkter är en biprodukt från livsmed-elsindustrin. Djur som föds upp enbart för sitt skinn används inte.

Dun/Fjäder

MQ tar avstånd från dun och fjäder som plockas från levande och tvångsmatade fåglar. Endast dun och fjäder som tagits från avlivade fåglar som fötts upp utan tvångsmatning för livsmedelsindustrin, och där dun och fjädrar är en biprodukt, används. MQ styr inköpen till leverantörer som med intyg och certifikat garanterar att dessa inte har plockats från levande fåglar.

Päls

MQ säljer inte äkta päls. MQ är anslutet till Fur Free Alliances program för pälsfria butikskedjor, vilket går att läsa mer om på www.furfreeretailer.com

Angora

MQ tar avstånd från all hantering som innebär att angora-ull plockas från levande kaniner. MQ avstår tills vidare från produkter som innehåller angoraull, då det saknas säkra kontroll- och certifieringsprogram för angoraull framtagen med hänsyn till djuren.

HÅLLBAR UT VECKLING

GLOBAL A OCH LOK AL A SAMARBE TEN Utifrån insikten om att samarbete behövs för att åstad-komma förändring är MQ medlemmar och deltar aktivt i flera olika samarbeten, bland annat:

• Business Social Compliance Initiative (BSCI)

• Sweden Textile Water Initiative (STWI)

• Kemikaliegruppen

• Better Cotton Initiative (BCI)

• Textile Exchange

• Textile for recycling initiative (T4RI)

• Buyers Forum Bangladesh

• Shanghai Corporation Social Responsibility Association

KOMMUNIK ATION AV HÅLLBARHE TSARBE TE T

MQ publicerar för varje räkenskapsår en hållbarhets-redovisning för att ge en transparent hållbarhets-redovisning av arbetet med dessa frågor. Målet är att ge konsumenter, leverantörer och andra samarbetspartners samt media, ägare och övriga intressenter ökad förståelse för och kunskap om det omfattande och kontinuerliga arbete som pågår inom området. Förändringar och förbättringar sker hela tiden.

MQs avsikt är att öppet redovisa både framgångar och svårigheter utifrån en ärlig ambition att ta sig an hållbarhetsfrågorna utifrån ett långsiktigt perspektiv.

Arbetet är en viktig och oundgänglig del av företagets affärsverksamhet.

MQs hållbarhetsredovisning kan läsas i sin helhet

M E D A R B E TA R E

In document ÅRSREDOVISNING 2014/2015 (Page 22-26)