• No results found

Hur väl uppfyller arbetet och de aktiviteter som genomförts uppsatt mål i direktivet?

Arbetet med SRS, ORS är ett långsiktigt arbete med träning, lärande och motivationsarbete under tiden. Utifrån detta har vi kommit en bra bit på väg i vår måluppfyllelse. För de brukare som har fyllt i sina värden på I-pad och fått se resultatet direkt har det varit positivt och ibland motiverande i sig. Brukare med tekninskt intresse har upplevt det positivt med I-pad som hjälpmedel. Allmänt har det varit positivt att det varit så enkelt, snabbt och tillgängligt.

I det direkta arbetet med grafen har samtal, informationa från brukaren och frågor kommit upp som varit mycket värdefulla och som gett helt nya infallsviklar. Det har blivit tydligt att när man ställer frågor till brukaren och kan förmedla att det är viktigt att få deras feed back och då detta blir verkligt och inte bara ord - då händer något i en personen. Det kräver ofta tid och uthållighet från personalen sida och kan man kan anpassa

förklaringen till varför verktyget är bra utifrån brukarens förmåga så att brukaren verkligen förstår. När brukaren förstår på riktigt börjar vägen till att ta över planeringen av sitt eget liv. Vi kan kalla det en början till förändring.

En sak som vi sett är att det är svårt att med fingret lägga in

skattningspunkten på linjen med precision. Vi får inhandla ”duttpennor” för detta.

Vi har också sett att det ofta är motiverat att skriva ut grafen på papper, både till brukaren så att brukaren kan ha den hos sig och för personalen för att kunna skriva in kommentarer för minnet.

Problem med att det inte alltid finns tillgängligt WiFi har tagit tid att lösa och har även geografiskt begränsat ställena där vi kan använda läsplattan.

Mycket av detta har vi dock lyckats lösa.

Hur många av brukarnas mål som uppfyllts under perioden kan vi ännu inte relatera till just arbetet med I-pad/läsplatta. Här kan vi behöva justera målsättning från projektstarten. (Oberoende av detta kommer siffran för uppnådda mål att kompletteras slutrapporten, detta i nästa statusrapport eftersom projektet kommer fortsätta oförminskat).

Det vi däremot tydligt ser i feedbackarbetet är om vi är på rätt väg tillsammans med brukaren när det gäller att brukarens upplevelse av livssituationen och av mötet och relationen. I samband med skattningarna och när man har grafen framme uppstår mycket oftare än annars viktiga samtal och reflektioner tillsammans med brukaren. Sammantaget har detta gett en tydlig vägledning hur man ska arbeta vidare och är starkt

bidragande till att uppfylla brukarens mål och formulera nya.

Under projektets gång har det blivit tydligt att verktyget fungerar som en kompass, barometer, visar var befinner oss i processen. Ett mycket bra komplement till resursgruppsarbetet inom Vård-och stödsamordningen där det systematiska arbetet med uppföljning av mål, m m, sker.

Utifrån målet att som personal möta krav på ökad flexibilitet och att bli mer hemmastadd i att hantera it-teknink i arbetet ser vi en positiv förändring.

Det flesta på enheten har börjat pröva att använda läsplattan och de 15 som har licens har fått brukarskattningar på den.

En avgränsande faktor i måluppfyllelsen är både ovanan vid läsplatta och ett motstånd hos majotiteten av våra brukare att pröva nya saker. Men vi är verkligen på gång och vi ser en tydlig förändring i positiv riktning.

I allt arbete med nya metoder och tekniker finns motstånd att arbeta med.

Trots att vi har arbetat med SRS,ORS i många år har inte alla på enheten varit aktiva eller känt sig bekväma med verktyget och flera är nyanställda.

I målarbetet är det vi nu jobbar med att:

Ge en långsiktigt hållbar grund för samtlig personal att tillägna sig och använda i vardagen både läsplatta och verktyget SRS, ORS och minska osäkerheten i det,

fortsätta ge stöd och handledning,

fortsätta ge kunskap och träningstillfällen,

använda och utveckla framtagit lathundar och varianter av presentationer av verktyget att använda i mötet med brukarna så att boendestödjarna ska kunna anpassa hur man lägger fram det utifrån brukarens förmåga att ta in information just då,

fortsätta med tekniskt råd och stöd,

utveckla reflektion med stöd, enskilt och i grupp, Ex. hur tänka kring graferna så att vi inte tolkar åt brukaren men tänker igenom frågor och frågeställningar som grafen ger upphov till som en förberedelse inför nästa brukarmöte.

fortsätta ge personalen utrymme och forum för diskussion, kritik, frågor,

etc.

Detta för att få en verklig förankring av verktyget hos alla på enheten så att man kan känna sig trygg med det, verkligen vill och vågar använda det, erfara att det gör nytta för brukaren och ens eget arbete som professionell.

Här har personalen kommit olika långt och måluppfyllelsen är därför olika.

Det viktigaste är trots allt att vi ställer frågor som vi vill ha ärliga svar på.

För vissa i personalen har mycket fokus fått ligga på att lära sig och vänja sig vid läsplattan och arbetet med den och det först blir i nästa steg som man helt fokuserar på resultatet på sikt för brukaren. Detta ser vi som en naturlig del i projektprocessen.

Det har varit tillfredställande för deltagarna i projektet att erfara att arbetet med FIT är alliansstärkande och att man i forskning sett vilken betydelse detta har för positiv förändring hos brukaren och att kunna förmedla det till brukaren.

Related documents