• No results found

Konsten att minska

miljöbelastningen

genom att öka

livs-kvaliteten.

Fjärrvärmehuset

I vår strävan att utveckla energilösningar som sparar miljön, har Göteborg Energi i samarbete med Växjö Energi skapat ett hus där så många energiberoende applikationer som möjligt drivs av fjärrvärme.

Fjärrvärme ersätter el och olja

Projektets syfte är att demonstrera vilka funktioner i ett hus som går att driva med fjärrvärme istället för el eller olja. Fjärrvärmehuset visar alltså vägen mot ett samhälle som är mindre beroende av dessa båda energikällor och som därmed blir mer hållbart.

Trots att livskvaliteten i huset höjts betydligt, belastas miljön avsevärt mindre av den energiproduktion som behövs för att driva de olika applikationerna. Utsläppen av växthusgasen koldioxid minskar och användningen av energi blir mer effektiv.

Sverige kan ta ledningen

Tillsammans med Danmark och Finland ligger Sverige i täten när det gäller användning av fjärrvärme i Europa. Med en andel på knappt 30 % av den svenska värmemarknaden ligger användningen av fjärrvärme högt även internationellt sett. Projektet Fjärrvärmehuset visar att användningen av fjärrvärme kan ökas ytterligare, med ännu större miljövinster som följd.

Så föddes idén

Det var branschorganisationen Svensk Fjärrvärme som inom ramen för sitt program ”Värmegles Fjärrvärme” föreslog sina medlemmar att starta ett demonstrationsprojekt för att belysa fjärrvärmens möjligheter. I linje med företagets fokus på utveckling och innovation antog Göteborg Energi utmaningen tillsammans med Växjö Energi.

Villa i Göteborg visar vägen

Det konverterade huset är en privat tegelvilla i Johanneberg i centrala Göteborg, ritad av arkitekten Helge Zimdal. Huset är byggt i slutet av 1960-talet och är på ca 250 m2 med en tomt på ca 850 m2. Före

ombyggnaden till vattenburen värme, värmdes huset upp med direktverkande el. Nu sker uppvärmningen med hjälp av fjärrvärme, som också driver ett flertal andra funktioner, däribland ett växthus, en badtunna, tvätt- och diskmaskin samt en anläggning för

komfortkyla.

Den stilfulla karaktären intakt

Ägaren till huset ville självklart att ombyggnaden av huset skulle bli så diskret som möjligt och det var också viktigt för projektets framgång att de olika installationerna smälte in så väl som möjligt i huset eleganta utformning. Även om resultatet blivit mycket bra, så kan vissa av funktionerna bli ännu mindre iögonfallande när kommersiella lösningar tagits fram.

I varmvattenberedarens ställe

Apparatrummet i Fjärrvärmehuset är inte särskilt skrymmande.

Fjärrvärmecentralen får plats i ett litet källarutrymme på 4 m2, som förut rymde varmvattenberedaren. Där finns hela driftpaketet, närmare bestämt de sex värmeväxlarna samt tillhörande pumpar och mätare.

Fjärrvärmedrivna vitvaror

I Fjärrvärmehuset drivs diskmaskinen såväl som

tvättmaskinen och torktumlaren av fjärrvärme. Idag säljs inga sådana produkter på marknaden, vilket föranledde samarbetet med Tomas Persson vid Dalarna Universitet.

Han tog fram en tekniklösning som byggdes in i två

konventionella maskiner och som innebär en minskning av energianvändningen. När det gäller torktumlaren används en maskin som tagits fram i Holland men som aldrig introducerats på marknaden.

Värme som ger kyla

Att driva en luftkonditioneringsanläggning med varmvatten är ingen nyhet, men det finns idag inga produkter framtagna som passar småhusmarknaden. Att ta fram sådana är dock fullt möjligt på lite längre sikt och i väntan på detta visas en anläggning för komfortkyla i Fjärrvärmehuset. Det är dessutom möjligt att driva både kyl- och frysskåp med fjärrvärme.

Varmt vatten i poolen

Det finns många kommunala badanläggningar som drivs med fjärrvärme, men att värma utomhuspooler för småhus är inte så vanligt. En sådan lösning kan dock vara riktigt lönsam. I Fjärrvärmehuset har poolen ersatts av en större badtunna i pooldrift, vilket innebär att vattnet i tunnan hålls varmt året om. När den inte används täcks tunnan över med ett isolerande skydd.

Växthuset som inte ökar växthuseffekten

Fjärrvärmehuset har utrustats med ett mindre växthus som även kan användas som ett uterum. Det värms med golvvärme och är försett med lågenergiglas. Växthuset har ingång både från huset och från trädgården och temperaturen i växthuset kan styras efter behov.

Uppfarten som alltid är halkfri

Givetvis står fjärrvärme för uppvärmningen av Fjärrvärmehusets fristående garage.

Dessutom hålls själva garageuppfarten snö- och isfri med fjärrvärmens hjälp, genom en lösning som liknar den som används vid golvvärme. Ett styrsystem ser till att marken värms upp till strax över 0° C om det finns

fukt i marken. Den här applikationen kan spara en hel del arbete och även minska halkrisken.

Att konvertera till fjärrvärme

Att konvertera från oljepanna till fjärrvärme är fullt möjligt redan idag om du bor i ett småhus där fjärrvärme finns eller planeras. Detsamma gäller

konvertering från direktel, men proceduren blir betydligt mer omfattande eftersom ett vattenburet system måste installeras. Denna konvertering kan du köpa som en tilläggstjänst.

Är övriga produkter tillgängliga?

Markvärme för att värma upp garageuppfarten kan du installera med teknik som finns redan idag. Även anslutning av en swimmingpool till fjärrvärme går att lösa omgående. Däremot känner vi inte till att det finns någon badtunna på marknaden som är anpassad för fjärrvärmedrift, men vi arbetar för att det ska finnas inom 1 år. Inom samma tidsrymd räknar vi med att det ska finnas ett koncept som gör det ekonomiskt gångbart att ansluta ett växthus till

fjärrvärme.

När det gäller vitvaror anpassade till fjärrvärme är intresset hos tillverkarna tyvärr litet ännu så länge. Detsamma gäller dessvärre klimatanläggningar.

Men en ökad efterfrågan kan snabbt ändra på detta och förhoppningen är nu att producenterna själva fångar upp initiativet och utvecklar kommersiella produkter.

Related documents