• No results found

Medarbetarnas uppfattning

En av intervjupersonerna lyfter fram att det inte är de speciella orden som är det viktiga utan arbetet kring orden som är viktigt för personalen då det har skapat ett nytt diskussionsforum där personal och ledningsgrupp kan mötas och diskutera verksamheten utifrån deras olika perspektiv. En annan beskriver värdeorden som en gemensam grund att stå på för att skapa en bättre gemenskap på arbetsplatsen.

4.3 Medarbetarnas uppfattning

Nedan följer en sammanfattning av vad vi anser var de viktigaste svaren från enkäten samt de svar som förvånade oss eller på annat sätt stod ut ur mängden. Vi fick totalt in 99 svar och för fullkomlig information om alla frågor och respektive svar, se bilaga två.

Vi fick ett varierande urval från enkäten gällande hur många timmar man arbetar i veckan, med en stor spridning bland de fyra svarsalternativen; 4, 10, 19 eller 38 timmar i veckan. Även gällande hur länge man arbetat i butiken; mindre än 1 år, 1-3 år och mer än 3 år fick vi nästan exakt en tredjedel från varje svarsalternativ. Se diagram nedan.

34

35 Vi började enkäten med att fråga om huruvida den anställde var medveten om att denna

specifika ICA butikens värdeord är GLÄDJE. Vi valde en mer ledande fråga inledningsvis då alla kanske inte vet innebörden av värdeord och vad som räknas som det och vi ville få ett så tillförlitligt resultat som möjligt. Då vi antog att kunskapen är begränsad hos personalen gällande vad ett värdeord innebär ville vi med denna inledande fråga hjälpa personalen att göra kopplingen mellan värdeord och GLÄDJE. 97 av 99 anställda angav att de visste att GLÄDJE var deras värdeord och av de två som inte visste detta uppgav hen att denna var nyanställd och den andra angav att hen uppfattade ledningen som frånvarande och

ointresserad av fackliga och miljöfrågor.

Därefter fick de anställda bedöma arbetsklimatet på en skala från 1-6, där 1 är sämst och 6 är bäst. Det totala arbetsklimatet bedömdes som 4 av 6, men då ska man ta i beaktning att 29 personer angav att klimatet var mellan 1 och 3. Vi fortsatte enkäten med frågor där de anställda fick betygsätta hur väl de olika delorden till GLÄDJE kännetecknar arbetsplatsen. Av orden Engagemang, Kvalitet, Ärligt, Kundfokus, Lojal och Enkelt var Lojal det ord som fick lägst betyg med 3,5 av 6 och högst var Kundfokus som fick 5 av 6 i betyg.

I frågan om när den anställde först fick information om värdeorden svarade 50 personer (50 procent) att de fick informationen först under anställningsintervjun, 25 personer (25 procent) fick informationen under första månaden och 21 personer (21 procent) fick det senare . Här kan vi dock ha en mindre felmarginal då det finns ett antal personer som var med och tog fram värdeorden och dessa har då förmodligen valt svarsalternativet “senare” om när det fick information om värdeorden i enkäten, vilket kan ge ett lite missvisande resultat.

När vi i enkäten frågade på vilket sätt som medarbetarna, om det har deltagit i arbetet med värdeorden var svaret vi till störst del fick att personalen deltagit i arbetet genom det stormöte som arrangeras varje år. En mindre andel nämner den dagliga driften med personalmöten på respektive avdelning. De anställda gav betyget 3 av 6 vad gällde hur väl de kan påverka arbetet kring värderingsfrågorna.

36 Tre frågor rörde hur väl den anställde ansåg sig själv följa värderingarna, hur kollegorna

följde dem och hur ledningsgruppen följde värderingarna. Utfallet blev att man ansåg sig själv följa värderingarna genom betyget 4,3 av 6, kollegorna 3,9 av 6 och ledningsgruppen 4,1 av 6. Personalen anser alltså att de själva följer värderingarna bättre än deras kollegor och

ledningsgruppen. I frågan om hur viktigt den anställde anser att det är med tydliga värdeord hos en arbetsgivare blev utfallet 4,4 av 6.

Sista frågan handlade om hur arbetet kring värdeord och värderingar borde förändras och förbättras eller om det ens behöver förändras. Ett av svaren var att man borde arbeta med det mer frekvent och anpassa det mer till det dagliga arbetet, ett att man borde göra om de helt och ett annat var att personen var helt nöjd. I kommentarerna nämns problematiken med en ständigt förändrad personalstyrka och att det finns de som anser att det nuvarande sättet att arbeta med värdeord och värderingsfrågor inte är helt kompatibelt med den höga

personalomsättningen och de många deltidsanställda. Nedan följer ett antal citat från sista frågan; Anser du att värdeorden behöver förändras och i så fall på vilket sätt? Ge exempel

“Den höga personalomsättningen som finns i huset (ca 100 personer/år) gör att orden som togs fram med hjälp av personal för flera år sedan (där många säkert har slutat idag) inte betyder speciellt mycket för nyanställda. De är bara ord på en tavla.”

“Jag anser att det inte räcker att arbeta med ett ord/år, det blir för storskaligt.”

“Jag tycker det är bra värdeord men kanske borde följas upp hur personalen upplever det. Bara för att man strävar efter GLÄDJE så kanske det finns faktorer som gör att man har svårt att arbeta efter det. Känner man att ledningen och sin chef gör sitt yttersta för att följa värdeorden så är det lätt för den anställde att göra detsamma.”

“Som jag skrev tidigare så tycker jag inte att man bör använda sig av känslor såsom glädje då det inte är någonting som en arbetsgivare bör kräva av en anställd. Sedan så tycker jag att arbetsgivare bör inkludera personalen mer i skapandet av värdegrunden i företaget (mer än en gång om året och inom snäva ramar).”

37

“Ska inte skriva en hel essä men tycker att företagsledningen på Maxi är väldigt ignorant och naiv, kanske är det därför så många har sagt upp sig det senaste ett och ett halvt året. Deras interna kommunikation får idag snarare motsatt effekt mot vad de vill uppnå på grund av att de formar den utan att ta reda på hur det faktiskt ser ut på arbetsplatsen.”

Related documents