• No results found

Ärendenummer: #106100 | Inskickat av: KERSTIN SJÖBERG | 2020-12-17 17:04

1. Medborgarförslag

Beskriv medborgarförslaget

Belysning vid övergångsställen.

Dålig belysning vid övergångsställen på många platser i Kalmar tätort med risk för trafikolyckor och tillbud.Tacksam för en översyn av detta med en förbättrad belysning.

Med vänlig hälsning Kerstin Sjöberg

Vill du lägga till en bild eller fil?

Nej

Vill du markera medborgarförslaget på en karta?

Nej

Jag samtycker till att de inskickade uppgifterna till medborgarförslag publiceras på Kalmar kommuns webbplats.

2. Återkoppling

Medborgarförslag

Ärendenummer: #104470 | Inskickat av: OLOF ENGSTEDT | 2020-12-10 10:45

1. Medborgarförslag

Beskriv medborgarförslaget

Hej!

På senare år har de tunga transporterna genom samhället Rockneby ökat. Merparten kommer från Skanskas stenbrott som fått öka sitt uttag med fyra gånger senaste åren. En stor del asfaltsbilar (ca fyra i timmen) passerar också från asfaltsverket. Ekonovas depå ligger också väster om Rockneby. Sammantaget är det en stor mängd tunga lastbilar med släp som kör igenom samhället på den smala vägen. Denna väg har ett övergångsställe där många skolbarn inkl. mina egna går över varje dag 07:45 när trafiken är som mest intensiv. Jag tror det är bara en tidsfråga innan vi får en tragisk olycka tyvärr. Många lastbilar håller dessutom i överkant

hastigheten. Barnen står och väntar på övergångsstället och lastbilen passerar ca 5-10 cm från trottoarkanten i 40-50 km i timmen, det är nästan så att de dras med av vinddraget ibland.

Sällan de stannar dessutom.

Detta har varit uppe innan men det är dags nu. Sätt av pengar till en väg som går utanför Rockneby t.ex från Skanska och nordost, för att ansluta till e22 ungefär där Ryssbylundsvägen ansluter till E22.

Rockneby är ett samhälle som växer och att ha flera hundra tunga transporter genom ett samhälle är ej hållbart. Finansiering bör göras i samarbete med de stora användarna.

Med vänlig hälsning, Olof Engstedt (och hundratals Rocknebybor som tycker lika).

Vill du lägga till en bild eller fil?

Nej

Ärendenummer: #104470 | Inskickat av: OLOF ENGSTEDT | Datum: 2020-12-10 10:45 Sida av 2 2

Vill du markera medborgarförslaget på en karta?

Ja

Markera på karta

Jag samtycker till att de inskickade uppgifterna till medborgarförslag publiceras på Kalmar kommuns webbplats.

Medborgarförslag

Ärendenummer: #107593 | Inskickat av: Klara Monica Nilsson | 2021-01-17 15:00

1. Medborgarförslag

Beskriv ditt medborgarförslag

Medborgarförslag för etiska riktlinjer mot sexistisk reklam

Kalmar kommun bör inrätta etiska riktlinjer mot sexistisk reklam och sexualisering av det

offentliga rummet. Detta för att kunna nå målet om jämställdhet mellan kvinnor och män, vilket fastslås bland annat av de jämställdhetspolitiska målen, FN:s Kvinnokonvention och

Agenda2030.

Följande medborgarförslag innefattar ett förslag med etiska riktlinjer mot sexistisk reklam och sexualisering av det offentliga rummet. Riktlinjerna reglerar att kommunen har rätt att kräva att reklam som strider mot stadens etiska riktlinjer tas ned inom 24 timmar. Det innebär även ett ansvarstagande från kommunens sida för att invånare inte ska utsättas för kränkande

reklambudskap. Könsdiskriminerande reklam och sexualiseringen av kvinnor i det offentliga rummet är ett samhällsproblem och ett hinder för jämställdhet.

Konsekvenser av könsdiskriminerande reklam

De stereotypa skildringarna av kvinnor och män i reklam är ett problem både för individen och för samhället. På ett individuellt plan orsakar könsdiskriminerande reklam psykisk ohälsa.

Skönhetsideal och objektifiering i reklam kan skapa en snedvriden kroppsbild, ökad självobjektifiering, lägre självförtroende och till och med minskad initiativkraft.

Könsdiskriminerande reklam är även ett samhällsproblem då objektifiering och stereotypa bilder av kvinnor och män orsakar och upprätthåller ojämställda normer och maktordningar.

Ärendenummer: #107593 | Inskickat av: Klara Monica Nilsson | Datum: 2021-01-17 15:00 Sida av 2 3

Det råder bred enighet om att könsdiskriminerande reklam är ett hinder för att säkerställa kvinnors rättigheter och jämställdhet inom EU och FN. En rad internationella och europeiska överenskommelser har slagit fast att länder bör använda alla till buds stående medel, inklusive lagstiftning, för att motverka könsdiskriminerande reklam. De övriga nordiska länderna har alla lagar mot könsdiskriminerande reklam, och en svensk statlig utredning gjord 2008 kom fram till att detta bör regleras i lag även i Sverige.² Tyvärr har detta inte blivit verklighet, men tre

kommuner i Sverige har på egen hand antagit etiska riktlinjer mot könsdiskriminerande reklam för att öka jämställdheten i det offentliga utrymmet.

Kalmar kommun bör, liksom Karlskrona kommun och Göteborg stad, inspireras av Stockholms stads modell. Stockholms stad har infört etiska riktlinjer som en del av sina avtal med företag som äger reklamplatser i staden. De etiska riktlinjerna föreskriver att kommunen har rätt att kräva nedtagning inom 24 timmar av reklam som strider mot stadens etiska riktlinjer. Detta fungerar som en civilrättslig överenskommelse som i Stockholms stad fattats av stadens trafikkontor och kräver inte något beslut av någon annan instans än av stadens trafikkontor.

Etiska riktlinjer mot sexistisk reklam skulle vara en del av att säkerställa jämställda allmänna utrymmen samt lika möjligheter för kommunens medborgare. Kalmar kommun skulle bli en föregångare i jämställdhetsarbetet i Sverige i stort.

Kommunen bör införa ett förbud mot könsdiskriminerande reklam och sexualisering av det offentliga rummet och som en del av förbudet även göra riktlinjerna för sexistisk reklam

lättillgängliga för allmänheten. Det måste finnas tydliga direktiv hur medborgare ska gå tillväga för att anmäla reklam.

Vi ser fram emot återkoppling och information om vilka åtgärder som kommer att vidtas.

Föreningen Queens of Kalmar genom Klara Nilsson För källhänvisning var god se bifogad fil

Beskriv vilka förbättringar ditt medborgarförslag skulle innebära

Etiska riktlinjer mot sexistisk reklam skulle vara en del av att säkerställa jämställda allmänna utrymmen samt lika möjligheter för kommunens medborgare. Kalmar kommun skulle bli en föregångare i jämställdhetsarbetet i Sverige i stort.

Vill du lägga till en bild eller fil?

Ja

Lägga till bild eller fil

Använder du mobilversionen av e-tjänsten så är det möjligt att använda mobilkameran för att ta bilder att skicka in tillsammans med ärendet.

Medborgarförslag Etiska riktlinjer mot könsdiskriminerande reklam.pdf (73 KB)

Samtliga filer ovan finns bifogade i detta dokument, se bifogade filer.

Jag samtycker till att de inskickade uppgifterna till medborgarförslag publiceras på Kalmar kommuns webbplats. Jag samtycker/godkänner även till att bli kontaktad inför det

sammanträde där mitt medborgarförslag ska behandlas.

Ärendenummer: #108483 | Inskickat av: BENGT KARLSSON | Datum: 2021-01-28 14:05 Sida av 1 2

Medborgarförslag

Ärendenummer: #108483 | Inskickat av: BENGT KARLSSON | 2021-01-28 14:05

1. Medborgarförslag

Beskriv ditt medborgarförslag

Jag och flera som bor i kvarteret Handelsboden i Smedby och som använder bilparkeringen som ligger vid Gröna gatan / Dörbyvägen ber Samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar kommun att sätta upp ett antal belysningsstolpar med skarp belysning runt parkeringen..

Beskriv vilka förbättringar ditt medborgarförslag skulle innebära

Jag har hittills använt bilparkeringen eftersom vi bor i en av Kalmarhems lägenheter i kvarteret men nu börjar jag bli riktigt orolig. Senast det hände något var natten till den 15:e Januari i år.

Då försökte någon/några stjäla bensin genom att slanga en bil på parkeringen. Det är definitivt inte den första och troligen inte den sista gången som vi blir förtvivlade eftersom det inte alls är upplyst på denna parkering. Man får en obehaglig känsla när man ska hämta/lämna bilen på parkeringen efter mörkrets inbrott eftersom man inte ser om någon obehörig befinner sig där.

Det finns inte heller mycket till gatubelysning på vare sig Gröna gatan eller Dörbyvägen i närheten av ovan nämnda parkering.

Om kommunen sätter upp belysningsstolpar på parkeringen så menar jag att det skulle kännas tryggare för oss som använder parkeringen och det borde avskräcka från att någon/några individer slangar/stjäler eller gör annan åverkan på bilarna.

Vill du lägga till en bild eller fil?

Nej

Ärendenummer: #109618 | Inskickat av: LARS LARSSON | Datum: 2021-02-01 15:22 Sida av 1 2

Medborgarförslag

Ärendenummer: #109618 | Inskickat av: LARS LARSSON | 2021-02-01 15:22

1. Medborgarförslag

Information

Alla som är folkbokförda i Kalmar kommun kan lämna in medborgarförslag till

kommunfullmäktige. På detta sätt får du möjligheten att påverka och förbättra den kommunala verksamheten. Ta chansen och delta i Kalmars utveckling.

Ditt medborgarförslag följs upp och blir allmän handling liksom de eventuella personuppgifter du lämnar. En allmän handling kan läsas av andra. Uppgifterna behandlas även i enlighet med bestämmelserna i Dataskyddsförordningen (GDPR).

-, har du en synpunkt eller felanmälan använd dig av dessa e-tjänster istället:

Observera Synpunkt

eller för Felanmälan: https://minasidor.kalmar.se/oversikt och sök på felanmälan. Är du osäker på vad ditt ärende klassas som? Läs mer här.

Beskriv ditt medborgarförslag

År 2021 är friluftslivets år, och med det ökande intresset att vistas utomhus tycker jag att

kommunen ska satsa på fler grillplatser och vindskydd. Med tanke på Skälbys ökande betydelse när staden förtätas borde grillplats vid den så kallade Skälbybacken (Trångsund) anläggas. En grillplats och ev. vindskydd kan anläggas vid backens slut, och då nås enkelt med bil/traktor för underhåll mm.

Beskriv vilka förbättringar ditt medborgarförslag skulle innebära Förbättringar för friluftslivet

Vill du lägga till en bild eller fil?

Nej

Jag samtycker till att de inskickade uppgifterna till medborgarförslag publiceras på Kalmar kommuns webbplats. Jag samtycker/godkänner även till att bli kontaktad inför det

sammanträde där mitt medborgarförslag ska behandlas.

2. Återkoppling

Related documents