• No results found

Innehållsförteckning

2. Metod och genomförande

För att få en så heltäckande bild som möjligt av det grundutbildningsbehov som finns, har undersökningen genomförts som en kombination av ett kvantitativt och ett kvalitativt angreppssätt. Med en sådan kombination ger resultaten både en generell bild av hur målgrupperna ser på behovet (den kvantitativa delen) och en mer nyanserad bild där en fördjupning görs, i vilken möjliga orsaker och samband i frågan studeras (den kvalitativa delen).

Målgrupperna för de båda delstudierna var chefer på kommuner och länsstyrelser samt representanter för byggbranschen:

På kommunerna: chefer till nyanställda handläggare/inspektörer på plan- och bygglovsenheter eller motsvarande.

På länsstyrelserna: chefer till nyanställda handläggare, plan- och bygg samt tillsynsvägledare.

Representanter för byggbranschen (byggherrar, konsulter m.fl.) som i sin verksamhet har erfarenhet av att arbeta med PBL-handläggare och har en uppfattning om vilka kompetenser som är viktiga.

2.1 En kvantitativ webbenkät

Webbenkäten riktades till chefer för Plan- och byggavdelningar eller motsvarande på kommuner och länsstyrelser, samt till representanter för byggbranschen runt om i landet.

Urvalet köptes in ifrån Bisnode, som tog fram e-postadresser till målgrupperna på kommuner och bland representanter för byggbranschen. Boverket bistod med kontaktuppgifter till länsstyrelserna, och även med att sprida en länk till enkäten via Boverkets officiella Twitterkonto samt via andra nätverk där målgrupperna för undersökningen befarades befinna sig.

Enkäten låg ute i två veckor i november månad. För att öka svarsfrekvensen fick mottagarna efter att det första utskicket med enkäten gjorts, med några dagars mellanrum ytterligare två påminnelser om att besvara enkäten.

Totalt besvarades enkäten av 174 personer – 120 st. på kommun och 26 st. på länsstyrelsen samt 28 st. representanter för byggbranschen. Svarstalet från branschen är så pass lågt att de resultat som i föreliggande rapport kommer att presenteras som procent endast är att betrakta som tendenser. Det är därmed inte

möjligt att dra några generaliserbara resultat angående vad branschen tycker. De statistiska tendenserna som den kvalitativa delstudien visar på får dock stöd av undersökningens kvalitativa del – vilket talar för en möjlig generaliserbarhet. Trots att ungefär lika många personer har besvarat enkäten på Länsstyrelsens vägnar så uppstår inte samma problem med svarsantalet. I och med att det endast finns 21 Länsstyrelser så har denna målgrupp ett bra svarsantal.

Enkäten togs fram i ett samarbete mellan Boverket och Trivector Information och bestod både av frågor med fasta svarsalternativ och frågor där den svarande fick skriva fritt. Enkäten återfinns i bilaga 1.

2.2 Intervjuer med strategiskt utvalda personer

Intervjuerna genomfördes med strategiskt utvalda personer inom respektive målgrupp – kommun, länsstyrelse och representanter för byggbranschen. Fem personer inom varje målgrupp intervjuades och antalet intervjuer blev totalt 15 st.

Boverket utsåg de personer som skulle intervjuas, där utgångspunkten var personer som förväntades ha god inblick i kompetensen om PBL hos nytillträdda tjänstemän. De utvalda personerna förbereddes för intervju genom att de fick ett informationsmejl ifrån Boverket, följt av att de bokades in på en för dem lämplig tid. Intervjuerna genomfördes över telefon och samtalen följde en intervjuguide där frågorna var av öppen karaktär. Frågorna var formulerade utifrån syftet att få respondenterna att berätta fritt om sina erfarenheter och åsikter. Intervjuerna tog ca 15-30 minuter.

Intervjuerna spelades in och transkriberades i efterhand i sin helhet. Att intervjuerna spelades in möjliggjorde att de som intervjuade kunde fokusera på intervjun och eventuella följdfrågor vid intervjutillfället, samt att korrekt citatåtergivning i rapporten möjliggjordes. Intervjuguiden, som togs fram i samarbete mellan Boverket och Trivector Information, återfinns i bilaga 2.

3. Respondenterna

Målgrupperna för en grundutbildning i PBL är, som nämndes tidigare, alla de som anställs på kommuner och länsstyrelser och vars arbetsuppgifter för första gången innefattar PBL-tillämpning. Föreliggande undersökning har därmed riktat sig dels till dessa målgruppers chefer, dels till de inom byggbranschen som kommer i kontakt med tjänstemännen.

Enkäten besvarades av 174 personer. Majoriteten (69%) av dessa arbetar på kommun, (fig. 1). Några arbetar på länsstyrelse eller i byggbranschen.

Figur 1: Målgruppsfördelningen bland de respondenter som besvarat enkäten.

3.1 Kommun och Länsstyrelse

För de som arbetar på kommun och länsstyrelse varierar förutsättningarna beroende på om man jobbar på en stor eller liten förvaltning. Beroende på förvaltningens storlek varier även antalet personer som arbetar med att handlägga PBL-ärenden. En stor andel (48%) av de respondenter som deltagit i studien arbetar på en förvaltning1 med mellan 4-10 personer som handlägger PBL-

ärenden (fig. 2).

1 Förvaltning är här definierat som den avdelning/förvaltning som respondenten är närmast.

69% 15% 16% På kommun På länsstyrelse I byggbranschen

PBL-handläggarna som respondenterna har ansvar för återfinns inom alla områden: översiktsplanering, detaljplanering, bygglov, byggprocessen och annat. Andra områden kan vara allt ifrån planeringsunderlag och överklagade bygglov till strandskydd och tillsyn.

3.2 Representanter för byggbranschen

Hur väl insatta byggbranschen är i de nytillträdda tjänstemännens kompetens beror på hur ofta de är i kontakt med kommun eller länsstyrelse gällande PBL- ärenden. Det vanligaste är att respondenterna är i kontakt med kommun eller länsstyrelse alltifrån varje vecka till mer sällan (fig. 3).

Figur 3: Hur ofta representanter för byggbranschen har kontakt med länsstyrelsen i PBL-ärenden.

11% 32% 14% 43% 0,0% 20,0% 40,0% 60,0% 80,0% 100,0% Dagligen Varje vecka Varje månad Mer sällan

Kontakten med kommun eller länsstyrelse i PBL-ärenden

Figur 2: Antalet anställda på förvaltningen som handlägger PBL-ärenden.

15% 48% 22% 11% 5% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 3 eller färre 4-10 11-20 21-50 Fler än 50

Antalet anställda på förvaltningen som handlägger PBL- ärenden

Representanterna för byggbranschen är främst i kontakt med PBL-handläggare gällande bygglov (fig. 4).

Figur 4: Vilka områden som representanter för byggbranschen främst är i kontakt med kommun och länsstyrelsen inom. 8% 46% 69% 39% 8% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Översiktsplanering Detaljplanering, plangenomförande Lov ( bygglov, marklov, rivningslov ) Byggprocessen Annat, nämligen:

Related documents