• No results found

Miljökonsekvenser

In document DELDOM meddelad i Växjö (Page 30-33)

Sedan slutet av 2005 sker tunneldrivningen med TBM. Konsekvenserna av grundvat-tenbortledningen och utsläppandet av avloppsvatten från den drivningen har följts ge-nom bl.a. upprättade kontrollprogram, det s.k. ekologiska kontrollprogrammet och övervakningsprogram, på sätt som beskrivs i miljökonsekvensbeskrivningen. De mät-ningar, uppföljningar m.m. som därvid skett och de bedömningar om miljöpåverkan som på så sätt kunnat göras har utgjort värdefullt underlagsmaterial för bedömningen av miljökonsekvenserna till följd av drivningen av det västra tunnelröret.

3.15.2 Bortledande av grundvatten

3.15.2.1 Påverkan på grundvattennivåer, beräknat influensområde m.m.

För drivningen av det västra tunnelröret har en drivningsprognos upprättats. Den grun-dar sig på erfarenheterna av drivningen av det östra tunnelröret. I prognosen ingår hur mycket grundvatten som bedöms läcka in till TBM-fronten, färdigställda tunneldelar i norr, söder och vid mellanpåslaget samt tvärtunnlar m.m. liksom med vilken hastighet drivningen beräknas ske. Till grund för bedömningen av påverkan på grundvattennivå-erna har bland annat en grundvattenmodell upprättats i MIKE-SHE. Genom att analy-sera grundvattennivåavsänkningen vid hittillsvarande tunneldrivning har modellen kunnat uppdateras och förståelsen för grundvattnets respons i både berg och jord har ökat. Vid drivningen av det västra tunnelröret bedöms påverkan ligga inom det beräk-nade influensområdet. Detta påverkansområde bedöms bli något större österut i förhål-lande till det faktiska påverkansområdet som konstaterats vid drivningen av det östra tunnelröret. Åt väster bedöms utbredningen endast bli marginellt större. Vid Lyadalen bedöms påverkansområdet motsvara det faktiska påverkansområdet vid drivningen av det östra tunnelröret eftersom inläckagemängden här motsvarar inläckagemängden i det gällande tillfälliga tillståndet. Tiden för påverkan i olika delsträckor kommer att variera och påverkan avtar efter hand. Längs större delen av tunnelsträckan bedöms den lokala påverkan bestå i cirka 1 – 2 år.

3.15.2.2 Påverkan på ytvatten och vattendrag

Påverkan på ytvatten och vattendrag med anledning av grundvattenbortledningen vid drivningen av det västra tunnelröret bedöms i stora drag motsvara den påverkan som skett vid drivningen av det östra tunnelröret. Det innebär att mindre vattendrag och dammar temporärt kan komma att torrläggas och att fuktigare marker temporärt kan bli torrare än normalt. Naturlig återhämtning bedöms dock kunna ske inom cirka ett år.

Skyddsåtgärder, exempelvis genom tillförsel av vatten, för vissa bäckar med reducerat flöde vid längre torrperioder, där risk föreligger för uttorkning, kommer att vidtas även vid drivningen av det västra tunnelröret. Trafikverket har kunnat iaktta att det inte kvarstår någon hydrologisk påverkan på vattendragen till följd av tunneldrivningen av det östra tunnelröret.

3.15.2.3 Påverkan på Natura 2000-områden och andra områden av allmänt miljöin-tresse

Trafikverket har enligt det gällande tillfälliga tillståndet tillstånd enligt 7 kap. 28 a § miljöbalken. Tillståndet aktualiserades eftersom det bedömds föreligga risk för skada på Natura 2000-intressen (livsmiljöer och arter). Tillståndet är lämnat under förutsätt-ningar som gäller enligt 28 b § samma kapitel. I syfte att undvika eller minska risken för skada på Natura 2000-områden eller andra områden av allmänt miljöintresse inne-håller det gällande tillfälliga tillståndet villkor som ålägger Trafikverket att tillhanda-hålla länsstyrelsen visst underlagsmaterial så att länsstyrelsen har möjlighet att avgöra om det är erforderligt att utfärda föreläggande till Trafikverket om vidtagande av skyddsåtgärder. Trafikverket har under 2006 – 2010 tillhandahållit länsstyrelsen erfor-derligt underlagsmaterial och länsstyrelsen har under åren 2009 och 2010 utfärdat före-lägganden till Trafikverket med skyldighet att vidta där angivna skyddsåtgärder.

Tra-fikverket har vidtagit dessa skyddsåtgärder. Skada och risk för skada på Natura 2000-intressena har därvid undvikits.

Även den fortsatta tunneldrivningen av det västra tunnelröret bedöms aktualisera till-ståndsprövning enligt 7 kap. 28 a och b §§ miljöbalken. Det är därvid lämpligt att Tra-fikverkets förfaringssätt och skyldigheter i frågan som anges i det gällande tillfälliga tillståndet äger fortsatt giltighet.

Grundvattenbortledningen vid drivningen av det västra tunnelröret kommer inte att medföra skada eller risk för skada på Natura 2000-intressena. Vid denna bedömning har beaktats målsättningen för dels bevarandet av Natura 2000-områdena som sådana, dels upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus inom varje sådant område.

Grundvattenbortledningen bedöms inte försämra bevarandestatusen för livsmiljöer och arter. Bortledningen sker i den takt som tunneldrivningen äger rum. Området för grundvattennivåsänkningen som påverkar livsmiljöer och arter är således inte perma-nent utan upphör efter en tid och förflyttar sig längs tunnelsträckningen. Det förhållan-det att grundvattennivåsänkningen är temporär, tillsammans med vidtagande av skyddsåtgärder och den naturliga återhämtningen i grundvattennivåerna som infinner sig en tid efter det att tunnelborrmaskinen har passerat aktuellt område, medför att ska-da på livsmiljöer eller arter inte behöver befaras. Målsättningen att långsiktigt bevara livsmiljön eller arten i Natura 2000-områdena kommer således inte att påverkas, oaktat att någon kortvarig påverkan på vissa platser kan uppkomma.

Någon påverkan på övriga allmänna intressen behöver inte heller befaras.

3.15.2.4 Påverkan på enskilda intressen

Liksom vad som föreskrivs i det gällande tillfälliga tillståndet åtar sig Trafikverket att trygga vattenförsörjningen för fastigheter med egen vattentäkt som inte har sin vatten-försörjning tryggad på annat sätt och som är belägna inom visst angivet område. Tra-fikverket har redan vid drivningen av det östra tunnelröret vidtagit sådana skyddsåt-gärder i betydande omfattning.

Grundvattenbortledningen bedöms påverka vattenflödet i två bäcksystem som försörjer vattenkraftverket som är beläget på fastigheten Målen 1:178 nedströms i Örebäcken (Korröds mölla). För det energibortfall som därvid bedöms uppkomma har Trafikver-ket erbjudit vattenkraftsägaren ersättning.

Påverkan på jordbruket och skogsbruket med anledning av grundvattenbortledningen kan inte uteslutas. Trafikverket kommer att ersätta uppkomna skador. För skadebe-dömningen och skaderegleringen kommer det fortsatta sakkunnigförordnandet för statsagronomen Harry Linnér att vara värdefullt.

Skada på enskilda intressen behöver inte befaras.

3.15.3 Utsläppande av avloppsvatten

Utsläppande av avloppsvatten kommer, så som vid drivningen av det östra tunnelröret, att ske till Skälderviken och Laholmsbukten. Endast undantagsvis kommer

Vadebäck-en och StVadebäck-ensån att användas som recipiVadebäck-enter. FörorVadebäck-eningshalterna i avloppsvattnet till Skälderviken och Laholmsbukten kommer även fortsättningsvis att vara låga och un-derstiga eller ligga i nivå med de föroreningshalter som förekommer i dagvattnet från olika urbana ytor. De undantagsvisa utsläppen till Vadebäcken och Stensån bedöms inte komma att negativt påverka dessa recipienter.

3.15.4 Utrivning av befintliga utloppsledningar i Laholmsbukten och Skälderviken Efter järnvägstunnelns färdigställande kommer utloppsledningarna i Laholmsbukten och Skälderviken att tas bort. Vid detta arbete kommer viss grumling att ske. Den är dock temporär och bedöms sakna betydelse ur miljösynpunkt.

3.15.5 Övrigt

Vid själva byggandet av återstående del av det västra tunnelröret uppkommer störning-ar i form av i huvudsak buller och vibrationer vid TBM-drivning och sprängningsstörning-arbe- sprängningsarbe-ten samt buller från arbetsområden. Erfarenheterna av hittillsvarande drivning visar att störningsnivåerna är låga. Några skador med anledning av vibrationer från drivningen med tunnelborrmaskinen har inte uppkommit. Skador framgent behöver inte heller befaras. Mätningar av buller och vibrationer med anledning av TBM-drivningen kom-mer att utföras vid behov, liksom vid sprängningsarbetena vid bland annat anläggandet av tvärtunnlar.

In document DELDOM meddelad i Växjö (Page 30-33)