• No results found

MILJÖMÅLSSYSTEMET – UTVÄRDERING OCH UTVECKLING

In document Årsredovisning 2019 (Page 45-49)

Under året genomfördes, på Naturvårdsverkets uppdrag, en utvärdering av de nationella myndigheternas arbete med det regeringsuppdrag (M2015/2633/ Mm) som tydliggör myndigheternas instruktionsenliga ansvar att bidra till att miljömålen uppnås. Efter att ha kommunicerat utvärderingens resultat med myndigheterna drar vi slutsatsen att deras bidrag i genomförandearbetet både kan öka och effektiviseras och att Naturvårdsverkets vägledning behöver utvecklas. Myndigheternas miljöledningssystem bör vara verktyget för arbetet. Naturvårdsverket har under året arrangerat ett möte med de myndigheter som har ett ansvar i miljömålssystemet där kopplingen mellan miljölednings- och miljömålsarbetet diskuterades.

UTVECKLING AV VÄGLEDNING INOM MILJÖLEDNING

I början av 2019 redovisade Naturvårdsverket till regeringen en sammanfatt- ning av 2018 års miljöledningsarbete vid de 187 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter. Resultatet visar att myndigheterna har bedrivit ett aktivt åtgärdsarbete, men att mer måste göras och lagefterlevnaden stärkas. De samlade koldioxidutsläppen från tjäns- teresor och transporter samt den totala energianvändningen har ökat något, samtidigt har andelen av upphandlingsvärdet med miljökrav minskat något. Som en del i uppdraget att vägleda myndigheterna i deras miljöledningsar- bete genomförde Naturvårdsverket i oktober den årliga konferensen om miljö- ledning i staten, som bland annat syftar till att öka kunskapen om styrmedel samt främja samverkan och utbyte av lärande exempel. Naturvårdsverket delade ut miljöledningspriset för 2018 till Konsumentverket, för dess enga- gemang i myndigheters gemensamma lärande och utveckling av mötes- och resepolicy. Naturvårdsverket har under 2019 distribuerat tre nummer av informationsmejlet Miljöledning i staten till miljöledningsnätverket. Syftet är att genom information och vägledning utveckla miljöledningsarbetet och öka samordning inom miljöområdet för att bidra till att nationella och internationella miljömål nås.

FÖRDJUPAD UTVÄRDERING 2019 – UTVÄRDERING SAMT PLANERING INFÖR NÄSTA FÖRDJUPAD UTVÄRDERING

I januari överlämnade Naturvårdsverket den senaste fördjupade utvärderingen av miljömålen till regeringen. Utvärderingen bestod av flera delar. Dels en målvis utvärdering av vart och ett av de 16 miljökvalitetsmålen, av vilka Naturvårdsverket stod för utvärderingen av sju. Dels en målövergripande utvär- dering av möjligheterna att nå generationsmålet och miljömålen som helhet.

Utvärderingen visade att vi bara kommer att nå målet Skyddande ozonskikt till 2020. Generationsmålet och 15 av miljökvalitetsmålen kommer inte att nås och utvecklingen i miljön går åt fel håll för flera av miljökvalitetsmålen, bland annat Begränsad klimatpåverkan och Ett rikt växt- och djurliv. I rap- porten till regeringen lämnades ett antal förslag till regeringen. Av dessa var 18 framtagna i nära samverkan med omkring 25 andra statliga myndigheter. Dessa förslag togs fram inom sex olika teman i form av de sex globala håll- barhetsmål som bedömds ha störst betydelse för att nå de nationella miljö- målen. Syftet med att använda de globala målen som tema är dels att visa den stora samstämmigheten mellan de globala målen och Sveriges miljömål, dels att föra fram förslag som bidrar positivt till andra samhällsmål, såsom folkhälsa, en levande landsbygd respektive god beredskap för kriser.

Under hösten 2019 gjordes en externt genomförd utvärdering av arbetet med den fördjupade utvärderingen, för att identifiera hinder och framgångs- faktorer. Utvärderingen består både av djupintervjuer med 22 personer som haft ledande roller i projektet och en webbenkät, som besvarats av 47 personer som deltagit i projektets samverkan för att ta fram åtgärder. Överlag är resul- taten positiva. En majoritet av deltagarna i projektet är positiva till hur sam-

verkan fungerat och hur arbetet som helhet bedrivits. De som tidigare har varit delaktiga i fördjupad utvärdering tycker att arbetsprocess och projektledning har fungerat bättre än tidigare år. Resultaten från utvärderingen är en viktig utgångspunkt i planeringen av nästa fördjupade utvärdering av miljömålen.

AGENDA 2030

Naturvårdsverkets ansvarsområde, det ekologiska perspektivet, utgör grunden för de andra hållbarhetsaspekterna i Agenda 2030, de sociala och ekonomiska perspektiven. När Naturvårdsverket jobbar mot mål 6 Rent vatten och sanitet för alla, 13 Bekämpa klimatförändringarna, 14 Hav och marina resurser och 15 Ekosystem och biologisk mångfald, stöttar vi indirekt alla de andra globala målen. Vi ser också att fler av de globala målen behöver lyftas och prioriteras inom Naturvårdsverkets verksamhet, för att åtaganden enligt Agenda 2030 ska uppfyllas.

Under hösten genomfördes ett arbete med att koppla Agenda 2030-målen till Naturvårdsverkets arbete, samt att identifiera nya prioriterade mål och åtgärder. Syftet var även att lyfta Agenda 2030 och dess tre hållbarhetsom- råden: ekologisk/miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet, internt på Naturvårdsverket samt att diskutera kopplingar till miljömålssystemet och skärningspunkter samt synergier mellan de tre hållbarhetsområdena.

Resultatet av arbetet visade på fyra områden där Agenda 2030 kan användas inom verksamheten:

• För att nå ut med budskap/kunskap.

• För att hålla ihop och tydliggöra olika målsystem och områden. • För att fungera som en länk mellan myndigheter och branscher. • För att fungera som process- och analysverktyg, till exempel för

innovation, avgränsning och utvärdering.

Inom varje område har förslag på åtgärder tagits fram för att arbeta med kommande verksamhetsår. Några av dessa förslag kommer att lyftas som prioriterade åtgärder i verksamhetsplanen för 2020.

UTVECKLING AV INNOVATIONER

Naturvårdsverket har under året fortsatt etableringen av ett systematiskt innovationsarbete. Vi har samverkat med offentlig sektor, näringsliv, akademi och civilsamhälle samt genomfört externt riktade satsningar där vi bidragit till ny kunskap och utveckling. Internt har vi arbetat enligt vår innovations- strategi, främjat och byggt kapacitet för innovation.

Vi har fortsatt innovationsarbetet med klimatpåverkan inom bygg- och anläggningssektorn. Tillsammans med Regeringskansliet arrangerade vi en slutkonferens för deltagarna i innovationstävlingen ”Transformativ infra- struktur – innovation för nollutsläpp”, och har bidragit till en nätverksträff om vidareutveckling av resultaten från tävlingen. Vi har deltagit i att förbereda en ny innovationstävling om cirkulärt anläggningsbyggande inom det strategiska forskningsprogrammet Smart Built Environment. 

Vi har bidragit till utveckling av nya metoder för att mäta klimatpåverkande gaser så som metan och lustgas, samt markozon, via drönare. Detta har genomförts i projekt finansierade av Vinnova och via uppdrag till Linköpings universitet.

Vi har bidragit i ett hackathon med en utmaning om hur framtidens vägled- ning och styrmedel kan gynna den biologiska mångfalden inom jordbruket i Europa. Tre lag från civilsamhället med olika nationaliteter bidrog med förslag på lösningar. Lösningsförslagen har bidragit med idéer till Naturvårdsverkets arbete med biologisk mångfald och jordbruk i Europa och globalt. 

Vi har tillsammans med RISE inom det strategiska forskningsprogrammet Re:Source arrangerat en innovationstävling om nutrition och plast i framtidens cirkulära samhälle. Tävlingen har resulterat i tvärsektoriellt lärande hos myn- digheter, företag och forskningsaktörer inom en komplex utmaning. Ny kunskap om cirkulära affärsmodeller har publicerats.

Genom att delta i regeringsuppdraget Hack for Sweden har vi bidragit till ny utveckling av digitala lösningar baserade på öppna data från myndigheter, samt tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten under året stöttat ett av de vinnande bidragen, en tjänst som ger information och prognoser om grundvattentillgången lokalt.

Experter från Naturvårdsverket har bidragit i uppstarten av Vinnovas nya program ”Missionsdriven innovation”. Under Vinnovas och Sveriges kommuner och regioners innovationsvecka har vi bidragit med att ge workshoppar med öppen inbjudan till olika samhällsaktörer på detta tema och hur man tar sig an komplexa systemutmaningar och skapar missionsdrivna förändringar.

Via Smart City Sweden har vi har bidragit till exportfrämjande insatser av svensk kunskap inom miljöområdet. Vi har lyft flera exempel både från kom- muner, företag, universitet för export- och demonstrationsplattformen Smart City Sweden. På så sätt har vi kunnat använda innovativa ”transformativa” lösningar som regionala aktörer genomfört, till att bli nationellt vägledande, och därmed möjliga att kunna sprida vidare inom EU och globalt.

Som en del i innovationsarbetet använder vi oss av beställarnätverk och vi har bidragit till två sådana: ett för konstgräs, där en av medlemmarna, SKL Kommentus Inköpscentral, avser att ha ett färdigt nationellt ramavtal under andra kvartalet år 2020, samt ett för minskade utsläpp av läkemedelsrester, mikroplaster och andra föroreningar via avloppsreningsverk, vilket slutredo- visades under 2019.

Vi har bidragit till nya innovativa satsningar i Sverige via Klimatklivet, Stadsinnovationer samt inom plast- och mikroplastområdet.

Vi har deltagit i ett Vinnovafinansierat myndighetsnätverk för innovation inom offentlig sektor, samt ett myndighetsnätverk för tjänstedesign.

Vi har internt stärkt myndighetens innovationskapacitet genom att utbilda i innovationsmetoder och tjänstedesign, och testat att använda dessa i verksamheter internt. Inom den egna organisationen har vi skapat riktlinjer, resursmässigt utrymme och en kultur av att verka offensivt och innovativt i syfte att skapa nya samhällsomvälvande lösningar för att snabbare och effektivare nå nationella och globala miljömål.

Utveckling av beslutsunderlag för att nå

In document Årsredovisning 2019 (Page 45-49)