• No results found

Misstolkning av BPL

Trots att lagstiftningen är koncist och tydlig räcker den inte alltid till när gråzoner dyker upp i ärendehan-teringen, PBL som lag är inte alltid så tydlig att utläsa och kan tolkas på många olika sätt. Därför behöver bygglovshandläggare utföra egna lösningar för olika situationer i sin handläggning för dessa gråzoner. Ar-gumentation mot dessa gråzoner är om inte bygglovshandläggare bör arbeta utifrån ett centralt direktiv med större tydligheter kring lagstiftningen. Faktorer som påverkar arbetet är den personliga faktorn med ålder och erfarenhet som komponenter och byråkrati eftersom bygglovs verksamheten utförs av en myndighet och styrs av lagar och regler som inte är så lättillgängliga och förståeliga för alla.

6.4 Kontakt och kommunikation

Enligt enkätundersökningen nästan alla fick sin information från Malmö stads hemsida och alla skickade sina ansökningar via malmö stads E-tjänst, det är mycket smidigare följa processen genom den e-tjänsten för innan krävde de tre uppsättningar kopior av ritningarna. Men det finns fortfarande möjligheten att lämna in pappersritningar sedan scannar de in den och arkiverar de. Samt det är viktigt att ha en bra hemsida och hål-la den uppdaterat för det är lätt att det blir inaktuell, all information ska finnas där på en hemsida. En annan punkt som hade kunnat bli bättre i Malmö kommun är bättre kommunikation och samspel mellan tjänstemän är något som uppkommit i enkäten och kan vara något som handläggare kan arbeta på, det kan till exempel var att ha svårt att få kontakt med via telefon eller rättvis och likadan behandling för alla.

För att göra bygglovsprocessen enklare och smidigare både för sökande och bygglovshandläggare, efter att jag har undersökt enkätsvar från sökande och intervju med bygglovshandläggare och efter att ha studerat tidigare forskning och undersökt bygglovsprocessen och jämföra bygglovsprocessen i andra länder runt om Sverige. I Danmark, Finland och Norge börjar bygglovsprocessen med förhandsdialog eller ett möte i förväg mellan byggherren och lokala bygg myndigheter för att prata om vad man vill ändra och planerar att göra.

Ett möte gör att processen går smidigare istället för att skicka fram ansökningar och brev. Därefter anlitar man en ansvarig arkitekt eller civilingenjör som man gör i Finland och Tyskland, där de hjälper till med rit-ningar och alla handledrit-ningar. Sedan jobbar de med detaljdesign och utarbetande av teknisk dokumentation.

Jag har tagit andra bra steg i bygglovsprocessen från grannländer och lägga i några steg i egen bygglovspro-cess för att effektivisera och förbättra probygglovspro-cessen.

• Ansökan om preliminärt bygglov

• Uppstartsmöte med en arkitekt

• Producering av ritningar och handlingar

• Skicka in ansökan

• Byggnads myndighetens handläggning av en ansökan om bygglov

• Överklagandetid och kungörelse

• Startbesked

• Arbetsplatsbesök och lägeskontroll

• Slutbesked

7. Slutsats

För många är bygglovsprocessen krångligt och stressigt, och det största problemet som ansökarna om byg-glov klagar om är långa handläggningstider. Även i min enkät undersökning det som de flesta var missnöjda över är handläggningstiden. Enligt lagen har kommunerna upp till 10 veckor på sig att ge ett besked om du har lämnat in kompletta handlingar till kommunen har du enlig plan- och bygglagen (PBL) rätt.

Missar man att skicka in kompletta handlingar har kommunen upp till ytterligare 10 veckor på sig att ge ett svar. Byggnadsnämnden kan under tiden kräva kompletteringar. När du skickar in dina kompletterade bygglovshandlingar, kan det komma att ta ytterligare veckor beroende på belastning hos din handläggare för uppföljning av detta. Dessutom tar det minst lika långt tid att få fram alla handlingar och ritningar att skicka in, på kommunens hemsida får du i dina bygglovsritningar i snitt på 2 veckor. Beroende på vilken säsong det är, semestrar, samt antal byggåtgärder man behöver hjälp med kan det ta olika långt tid.

Därför blir det en lång och krångligt process. Jag tycker också det största anledningen att det blir så stressigt för många är att man gör saker med korta intervaller och med dåligt framhållning, med detta menar jag att man går på ide eller att man vill hinna bli klar innan sommaren innan man har fått ett beviljat bygglov.

Många letar efter hantverkare innan beviljat bygglov. Men för att det inte ska bli så stressigt process ska man söka bygglov, få hjälp med att göra en bra ansökning och ritningar och få ett beviljat bygglov innan man börjar med sitt projekt. Efter startbesked har man upp till två på sig att påbörja sitt projekt enligt lagen. Att man har så långt tid på sig efter startbeskedet är just av denna anledning, det ska inte bli stressigt för de som söker och att man har tid på sig att göra saker i ordning och hitta bra hantverkare. Hela processen blir myck-et lättare och smidigare.

Ett annat stort problem under bygglovsprocessen är att få tag på alla handlingar och rätta ritningar. Därför är det bra att ta experthjälp från början med sina bygglovsritningar och bygglovsansökan för att göra arbetet mer tidseffektivt och i slutändan även mer kostnadseffektivt. Eftersom byggnadsnämnden kan under tiden kräva kompletteringar. Allt från små fel på ritningar eller frågor som bygglovshandläggare undrar över eller missat någonting litet eller behöver förtydligas. Detta kan leda till att ärendet tar ytterligare veckor och mer besvär. Därför är det av yttersta vikt att alltid anlita en byrå med många arkitekter.

Det är många ritningar och handlingar som ska lämnas in och det är svårt för en privatperson som inte har så mycket kunskaper om bygglov och lagar. Min slutsats blir att först kontakta en arkitektbyrå eller firma som hjälp för att ta fram alla bygglovsritningar, efter man vet vad för typ av projekt man vill utföra. Eftersom att många bygglovsritningar krävs beroende på projektet men de vanligaste ritningarna är planritningar, fasa-dritningar, markplaneringsritningar, sektionsritningar och situationsplan mm. Med lite hjälpa av en arkitekt-firma kan man få ett snabbare bygglov än om man gjort allting själv.

Referenser

Andreasson, E., & Stiller, N. (2014). Effektivisering av bygglovsprocessen - En kundundersökning i Göteborg. Göteborg: Chalmers tekniska högskola. Boverket. (2020d). Guide för bygglov och byggprocessen https://www.boverket.se/sv/om-boverket/guider/

guide-for-bygglov-och-byggprocessen/ (Hämtad 2022-04-25)

Boverket. (2021a). Utkastning och lägeskontroll https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov--byg-gande/byggprocessen/utstakning-och-lageskontroll/ (Hämtad 2022-04-25)

Boverket. (2021b). Ärenden om lov, besked och anmälan https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/

Allmant-om-PBL/uppfoljning/Statistik/statistik-lov-bygg/arenden-om-lov-och-forhandsbesked/ (Hämtad 2022-05-02)

Boverket. (2016). Kartläggning av regverker i norden gällande kontroll av egenskaper hos seriebyggda hus https://www.boverket.se/contentassets/a27a24fdc4ac497da255b9ea7888d1fd/kartlaggning-av-re-gelverk-i-norden-gallande-kontroll-av-egenskaper-hos-seriebyggda-hus.pdf (Hämtad 2022-05-15)

Eliasson, Annika. 2019. Kvantitativ metod från början. 4 uppl. Polen: Dimograf.

Gille, I. & Granat, F. (2014). En undersökning om bygglovsprocessen och dess svårigheter: Fallstudie Gävle. Examensarbete, Högskolan i Gävle DiVA. http://www.divaportal.org/smash/get/diva2:722549/FULL-TEXT02.pdf (Hämtad 2022-05-02)

Knox, S., & Burkard, W, A. (2009). Qualitative research interviews. Psychotherapy Research, 19:4-5, 566-575, (Hämtad 2022-03-20)

Malmö stad. (2021a). Allmänna ritningskrav

https://malmo.se/Bo-och-leva/Bygga-och-bo/Bygga-ri-va-eller-forandra/Ritningar-och-handlingar-for-bygglov-teknisk-anmalan/Allmanna-ritningskrav.html (Häm-tad 2022-04-06)

Malmö stad. (2021b). Vanliga ritningar och underlag https://malmo.se/Bo-och-leva/Bygga-och-bo/Bygga-ri-va-eller-forandra/Ritningar-och-handlingar-for-bygglov-teknisk-anmalan/Vanliga-ritningar-och-underlag.

html (Hämtad2022-04-10)

Malmö stad. (2022a). Process för lov och teknisk anmälan https://malmo.se/Bo-och-leva/Bygga-och-bo/

Bygga-riva-eller-forandra/Sa-fungerar-bygglov-och-teknisk-anmalan/Process-for-lov-och-teknisk-anmalan.

html (Hämtad 2022-04-10)

Malmö stad. (2021c). Överklaga bygglovsbeslut

Malmö stad. (2021d). Tekniska Handlingar

https://malmo.se/Bo-och-leva/Bygga-och-bo/Bygga-ri-va-eller-forandra/Ritningar-och-handlingar-for-bygglov-teknisk-anmalan/Tekniska-handlingar.html (Häm-tad 2022-04-25)

Malmö stad. (2021e). Ändring i befintlig byggnad https://malmo.se/Bo-och-leva/Bygga-och-bo/Bygga-ri-va-eller-forandra/Bygglov-eller-teknisk-anmalan/Andring-i-befintlig-byggnad.html (Hämtad 2022-04-02) Malmö stad. (2022b). Nybyggnad av en-och tvåbostadshus https://malmo.se/Bo-och-leva/Bygga-och-bo/

Bygga-riva-eller-forandra/Bygglov-eller-teknisk-anmalan/Nybyggnad-av-en--och-tvabostadshus.html (Häm-tad 2022-04-02)

Plan- och bygglagen (SFS 2010:900). Finansdepartementet. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/

dokument/svenskforfattningssamling/plan--och-bygglag-2010900_sfs-2010-900 (Hämtad 2022-03-27) Plan- och bygglagen (SFS 1987:10). Socialdepartementet. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/do-kument/svenskforfattningssamling/plan--och-bygglag-198710_sfs-1987-10 (Hämtad 2022-03-27)

Intervju

Joakim Skanby. 30e mars 2022. Intervju, bygglovshandläggare. Malmö stad.

Figurer

Figur 1. Planritnings exempelbild från malmö stad (Malmö stad, 2021b) Figur 2. En sektion bild från malmö stad (Malmö stad, 2021b)

Figur 3. Fasadritningar, exempelbilder från malmö stad (Malmö stad, 2021b) Figur 4, Statistk från boverket.se om antal in kommna ärendet. (Boverket, 2021b) Figur 5, Statistik från enkätundersökningar, information om deltagande.

Figur 6, Statistik från enkätundersökningar, information om deltagande.

Figur 7, Statistik från enkätundersökningar, information om deltagande.

Figur 8, Statistik från enkätundersökningar, frågan “Hur var bygglovsprocessen för dig?”

Figur 9, Statistik från enkätundersökningar, frågan “Vilken handling/ritning upplevde du var svårast att få fram?”

Figur 10, Statistik från enkätundersökningar, frågan “Hur fixade du ritningarna till ditt ärendet?

Figur 11, Statistik från enkätundersökningar, frågan “Upplever du att handläggningstiden var rimligt? ” Figur12, Statistik från enkätundersökningar, frågan “Är du nöjd med hur bygglovsprocessen ser ut i Malmö?

Figur 13, Statistik från enkätundersökningar, frågan “Vad tycker du var svårast under bygglovsprocessen?”

Bilagor

Bilagor 1a- Frågor till intervjun

• Hur ser en vanligt dag ut för en bygglovshandläggare? Vilka arbetsrutiner finns det?

• Är det en eller flera personer som fattar det slutliga beslutet?

• Är det mest privatpersoner som söker om bygglov?

• Är det nybyggda, tillbyggda eller ändringar som är vanligast att söka?

• Vilka handlingar är svårast för de att få tag på? Eller som de oftast behöver kompletta?

• Vad brukar de sökande var mest missnöjda med eller klagar på?

• Vad är de vanligaste anledningarna att de får avslag?

• Vad har ändrats senaste tio åren? nu är det mer digitalt, är det enklare eller svårare för de som ansöker?

• Varför är handläggningstider så långa?

• Vilka delar under processen hade kunnat se annorlunda ut för att göra det mer effektiv för den sökande?

• Är du nöjd med hur processen går till, hade det kunnat bli bättre?

• Vilka område i Malmö som ansöker mest om bygglov?

Bilagor 1b- enkätundersöknings frågor

Related documents