• No results found

Januari–december, Mkr 2021 2020

Den löpande verksamheten

Resultat före skatt 527 19

Justeringar för poster som inte ingår i kassaflödet -50 -51

Betald inkomstskatt -5 -4

Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar i rörelsekapitalet 472 -36

Kassaflöde från förändring i rörelsekapitalet

Förändringar av kortfristiga fordringar 0 0

Förändringar av kortfristiga rörelseskulder -474 36

Kassaflöde från den löpande verksamheten -2 0

Finansieringsverksamheten

Teckningsoptioner 2

Kassaflöde från finansieringsverksamheten 0

Årets kassaflöde 0 0

Kassa och bank vid periodens början 0 0

Kassa och bank vid periodens slut 0 0

M1 VÄSENTLIGA REDOVISNINGSPRINCIPER

Moderbolaget, Attendo AB (publ), tillämpar Årsredovisnings-lagen och RFR 2 ”Redovisning för juridiska personer”. RFR 2 ställer krav på att moderbolaget tillämpar samma redovisnings-principer som koncernen, IFRS, där så är tillämpligt och utom i de fall som anges nedan. Moderbolaget tillämpar IFRS 9. IFRS 16 tillämpas ej i moderbolaget. I övrigt hänvisas till de redovisnings-principer som koncernen tillämpar för redovisning och värdering av finansiella instrument i Not K26.

Grund för rapporternas upprättande

Moderbolagets finansiella rapporter presenteras i miljontal (Mkr). De finansiella rapporterna har upprättats enligt anskaff-ningsvärdemetoden vilket innebär att investeringar redovisas till anskaffningsvärde och utdelningar resultatförs. Nedskriv-ningstest genomförs årligen och nedskrivningar redovisas om värde nedgången antas vara bestående.

Aktier och andelar

Aktier i dotterföretag redovisas till anskaffningsvärde med avdrag för nedskrivningar. I anskaffningsvärdet ingår förvärvs-relaterade kostnader samt eventuella tilläggsköpeskillingar.

Investeringarnas nedskrivningsbehov testas årligen eller när det finns en risk att bokfört värde på investeringen är högre än återanskaffningsvärdet.

M2 NETTOOMSÄTTNING

Intäkter i moderbolaget avser koncerninterna tjänster med 15 Mkr (13).

M3 LÖNER OCH ANDRA ERSÄTTNINGAR

Löner och andra ersättningar

Mkr 2021 2020

Vd

Löner och andra ersättningar 10 10

Pensionskostnader 3 3

Sociala kostnader 3 3

Summa 16 16

Övriga anställda

Löner och andra ersättningar 7 7

Pensionskostnader 3 2

Sociala kostnader 2 2

Summa 12 11

För ytterligare information om ersättningar till ledande befatt-ningshavare se Not K5 Information om styrelsemedlemmar, ledande befattningshavare och anställda.

M4 ÖVRIGA EXTERNA KOSTNADER

Övriga externa kostnader

Mkr 2021 2020

Externa tjänster 3 2

Styrelsearvode 4 4

Övrigt 4 4

Summa 11 10

M5 ERSÄTTNING TILL REVISORER

Ersättning till revisorer

Mkr 2021 2020

PwC

Arvoden för revision 1 1

Arvoden, revisionsrelaterade 0

Arvoden för skattefrågor 0 0

Övriga arvoden 0 0

Summa 1 1

Övriga bolag 2021 2020

Övriga arvoden 0

Summa 0

Med revision avses arvode för den lagstadgade revisionen, d v s sådant arbete som varit nödvändigt för att avge revisions-berättelsen, samt så kallad revisionsrådgivning som lämnas i samband med revisionsuppdraget.

M6 SKATT

Avstämning av effektiv skatt

Mkr 2021 2020

Redovisat resultat före skatt 527 19

Skatt enligt svensk skattesats -109 -4

Ej avdragsgilla kostnader 0 -1

Ej skattepliktiga intäkter 105

Skattekostnad -4 -5

Attendo AB:s skattemässiga underskott uppgår till 0 Mkr (0) per 31 december 2021.

Andelar i koncernföretag

Mkr 2021 2020

Ingående bokfört värde 6 494 6 494

Utgående bokfört värde 6 494 6 494

Aktier ägda direkt av moderbolaget Org nr Säte Antal aktier Kapital- och röstandel, % Bokfört värde, Mkr

Attendo International AB (publ) 556932–5342 Danderyd 66 669 379 100 6 494

Det finns även ett antal indirekt ägda dotterbolag, en utförlig förteckning över koncernbolagen kan beställas från Attendo AB, Investor Relations.

M8 EGET KAPITAL

Aktiekapital

Aktiekapitalet per 31 december 2021 uppgick till 884 551 kr (884 551 kr). Antalet aktier uppgår till 161 386 592 stycken (161 386 592). Kvotvärdet uppgår till 0,005 (0,005).

Förslag till vinstdisposition

Till årsstämmans förfogande står följande vinstmedel i moder-bolaget:

Förslag till disposition av bolagets vinst Belopp i kr Till årsstämmans förfogande står:

Balanserade vinstmedel 6 011 697 452

Årets resultat 522 849 826

Summa 6 534 547 278

Disponeras på följande sätt:

Belopp att överföra i ny räkning 6 534 547 278 Fritt eget kapital i moderbolaget 6 534 547 278

M9 HÄNDELSER EFTER BALANSDAGEN

Inga väsentliga händelser, utöver den ordinarie verksamheten har inträffat efter räkenskapsårets utgång.

Danderyd den 11 mars 2022

Ulf Lundahl Styrelseordförande

Margareta Danelius Catarina Fagerholm Alf Göransson

Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot

Tobias Lönnevall Suvi­Anne Siimes Anssi Soila

Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot

Faya Lahdou Styrelseledamot Arbetstagarrepresentant

Martin Tivéus Verkställande direktör

och koncernchef

Vår revisionsberättelse har avlämnats den 14 mars 2022 PricewaterhouseCoopers AB

Patrik Adolfson Auktoriserad revisor Huvudansvarig revisor en rättvisande bild av koncernens ställning och resultat.

Årsredo-visningen har upprättats i enlighet med god redovisningssed och ger en rätt visande bild av moderbolagets ställning och resultat.

ver väsentliga risker och osäker hetsfaktorer som moderbolaget och de företag som ingår i koncernen står inför. Undertecknade avger härmed även Attendos hållbarhetsredovisning för 2021.

Uttalanden

Vi har utfört en revision av årsredovisningen och koncernredo-visningen för Attendo AB (publ) för år 2021. Bolagets årsredo-visning och koncernredoårsredo-visning ingår på sidorna 58-95 i detta dokument.

Enligt vår uppfattning har årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av moderbolagets finansiella ställ-ning per den 31 december 2021 och av dess finansiella resultat och kassaflöde för året enligt årsredovisningslagen. Koncernre-dovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningsla-gen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av koncernens finansiella ställning per den 31 december 2021 och av dess finansiella resultat och kassaflöde för året enligt Inter-national Financial Reporting Standards (IFRS), såsom de anta-gits av EU, och årsredovisningslagen. Förvaltningsberättelsen är förenlig med årsredovisningens och koncernredovisningens övriga delar.

Vi tillstyrker därför att bolagsstämman fastställer resultaträk-ningen och balansräkresultaträk-ningen för moderbolaget och koncernen.

Våra uttalanden i denna rapport om årsredovisningen och koncernredovisningen är förenliga med innehållet i den kom-pletterande rapport som har överlämnats till moderbolagets och koncernens styrelse i enlighet med revisorsförordningens (537/2014) artikel 11.

Grund för uttalanden

Vi har utfört revisionen enligt International Standards on Audi-ting (ISA) och god revisionssed i Sverige. Vårt ansvar enligt dessa standarder beskrivs närmare i avsnittet Revisorns ansvar.

Vi är oberoende i förhållande till moderbolaget och koncernen enligt god revisorssed i Sverige och har i övrigt fullgjort vårt yrkesetiska ansvar enligt dessa krav. Detta innefattar att, base-rat på vår bästa kunskap och övertygelse, inga förbjudna tjäns-ter som avses i revisorsförordningens (537/2014) artikel 5.1 har tillhandahållits det granskade bolaget eller, i förekom-mande fall, dess moderföretag eller dess kontrollerade företag inom EU.

Vi anser att de revisionsbevis vi har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som grund för våra uttalanden.

Vår revisionsansats

Revisionens inriktning och omfattning

Vi utformade vår revision genom att fastställa väsentlighetsnivå och bedöma risken för väsentliga felaktigheter i de finansiella rapporterna. Vi beaktade särskilt de områden där verkställande direktören och styrelsen gjort subjektiva bedömningar, till exempel viktiga redovisningsmässiga uppskattningar som har gjorts med utgångspunkt från antaganden och prognoser om framtida händelser, vilka till sin natur är osäkra. Liksom vid alla

revisioner har vi också beaktat risken för att styrelsen och verk-ställande direktören åsidosätter den interna kontrollen, och bland annat övervägt om det finns belägg för systematiska avvi-kelser som givit upphov till risk för väsentliga felaktigheter till följd av oegentligheter. Vidare har påverkan på den finansiella rapporteringen och hänförliga upplysningar med anledning av covid-19 analyserats och beaktats i revisionen.

Vi anpassade vår revision för att utföra en ändamålsenlig granskning i syfte att kunna uttala oss om de finansiella rappor-terna som helhet, med hänsyn tagen till koncernens struktur, redovisningsprocesser och kontroller samt den bransch i vilken koncernen verkar. Vår granskning innefattar bland annat

• För de största rapporterade enheterna i Sverige, Finland och Danmark inklusive moderbolaget och konsolideringen, har vi granskat årsbokslutet, utfört en översiktlig granskning av delårsrapporten per den 30 september samt utfört en bedömning av nyckelkontroller avseende finansiell rappor-tering utifrån Attendos ramverk;

• Särskilt fokus på de systembyten som skett under året och som pågår. Under året har ett nytt ekonomisystem menterats i Finland och ett nytt konsolideringssystem imple-menteras. För dessa systembyten har bla projekthantering, datamigrering, systemkopplingar och relaterad funktionalitet samt systemkontroller och behörighetshantering granskats.

Det pågår vidare en implementering av ett nytt lönesystem i Sverige som följts löpande under revisionen; och

• För övriga enheter genomförs analytiska granskningsin-satser i samband med granskning av konsolideringen samt lagstadgad revision. Den lagstadgade revisionen har i de flesta fall inte slutförts innan revisionsberättelsen under-tecknats för koncernen. Utfallet av denna revision rapporte-ras separat till Attendo som en del av vår granskning under hösten året efter då dessa enheter ej bedöms vara väsentliga, och utgör således inget underlag i revisionen av koncernens bokslut. Utfallet av den lagstadgade revisionen används vid planering av revisionen samt för uppföljning om någon väsentlig fråga rörande den finansiella rapporteringen eller den interna kontrollen noterats vid någon enhet.

Utöver vad som ovan beskrivits har huvudansvarig revisor under året besökt den skandinaviska verksamheten, som är baserad i Stockholm, samt haft digitala möten med den finska verksamheten då vi på grund av covid-19-pandemin ej kunnat besöka dotterbolagen. Syftet med dessa möten är att skapa en förståelse för verksamheten i landet och den finansiella rappor-teringen, utvecklingen av verksamheten, påverkan covid-19 samt förstå rutiner och kontroller. I samband med dessa besök och möten diskuterades och granskades även hanteringen av genomförda förvärv och påverkan på förvärvsanalyser, hante-ring IFRS 16 Leasing, behov avseende avsättning för

förlust-Väsentlighet

Revisionens omfattning och inriktning påverkades av vår bedömning av väsentlighet. En revision utformas för att uppnå en rimlig grad av säkerhet om huruvida de finansiella rappor-terna innehåller några väsentliga felaktigheter. Felaktigheter kan uppstå till följd av oegentligheter eller fel. De betraktas som väsentliga om de enskilt eller tillsammans rimligen kan förvän-tas påverka de ekonomiska beslut som användarna fattar med grund i de finansiella rapporterna.

Baserat på professionellt omdöme fastställde vi vissa kvanti-tativa väsentlighetstal, däribland för den finansiella

rapporte-tigheter på de finansiella rapporterna som helhet.

Särskilt betydelsefulla områden

Särskilt betydelsefulla områden för revisionen är de områden som enligt vår professionella bedömning var de mest betydelse-fulla för revisionen av årsredovisningen och koncernredovis-ningen för den aktuella perioden. Dessa områden behandlades inom ramen för revisionen av, och i vårt ställningstagande till, årsredovisningen och koncernredovisningen som helhet, men vi gör inga separata uttalanden om dessa områden.

Särskilt betydelsefullt område

Vi hänvisar till noterna K2 Viktiga uppskattningar och bedömningar för redovisningsändamål och K13