• No results found

Motion angående badplats i Frödinge

In document Kommunfullmäktiges sammanträde (Page 35-44)

Alla orter i Vimmerby kommun bör ha någon form av kommunal badplats.

1':;-,--.--:~,; 1 -~T ... · .. ,~.~~~~{~! \

l 20 i 1 -09- 1 4 '

\

/J- 7 %?t?/~~o/!'1 ~H.nr

.

Lop;{r

,;/f!/.(. ~j f/~- J

De flesta orter i Vimmerby kommun har en kommunal badplats. Det hade även Frödinge tidigare, då förlagd till Nyen.

Av olika anledningar är den numera borttagen men något annat alternativ har inte tillkommit.

Det finns möjligheter at förlägga en badplats i någon av de mindre sjöarna som finns norr om samhäl-let, Togöl och HögebrogöL Båda är lättillgängliga och tillräckligt stora för att anlägga badplats vid.

Jag yrkar

att Vimmerby kommun snarast utreder möjligheten att förlägga en badplats i närheten av Frödinge.

att påbörjar en byggnation under 2013 så den kan vara klar till sommaren. (Som blir en varm och het sommar)

Frödinge den 23 september 2012 Curt Tyrberg (c)

35

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sidnr

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

KS § 215 Dnr 28112012 Kod 109

Motion gällande utökat öppethållande av Storebro bibliotek

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att l. bifalla motionen

2. ge kultur-och fritidsnämnden i uppdrag att utreda om intresse finns för ett sarnarbete mellan lokal handel i Storebro och biblioteket.

Sammanfattning

Börje Forss (FP) har genom motion väckt frågan om utökat öppethållande på Storebro bibliotek med syftet att utreda om intresse finns för ett samarbe-te mellan lokal handel och bibliosamarbe-tek som kan gynna bägge parter.

Börje Forss (FP) yrkar att fullmäktige beslutar att ge kultur-och fritids-nämnden i uppdrag att utreda om intresse finns för ett samarbete mellan lo-kal handel i storebro och biblioteket.

Ärendet

Motionen om remitterades till kultur- och fritidsnämnden för yttrande och nämnden ställer sig positiv till förslaget och gav bibliotekschefen i uppdrag att göra en större utredning om sarnarbete är möjligt mellan Storebro biblio-teksfilial och ICA Nära i Storebro. I yttrandet från kultur- och fritidsnämn-den framgår att förvaltningen redan gjort en mindre utredning och fritidsnämn-den ställer sig positiv till att utreda förutsättningarna mer grundligt.

Förslag till beslut

Kanslijurist Therese Jigsved föreslår kommunstyrelsen att i sin tur föreslå kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen och ge kultur-och fritids-nämnden i uppdrag att utreda om intresse finns för ett samarbete mellan lo-kal handel i storebro och biblioteket.

PerÅke Svensson (C) och Helen Nilsson (S) yrkar bifall till förslaget.

1(2)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

Beslutsunderlag

Motion väckt av Börje Forss (FP), Id 2012.2941.

Kommunfullmäktiges beslut 2012-10-29, KF § 203. Remiss från kommunstyrelseförvaltningen, Id 2013.11.

Yttrande från kultur- och fritidsnämnden 2012-12-17 KFN § 124.

Sändlista

Kommunfullmäktige

""""'""~ J l

1\/~,

11

'{/U/·

t~

2(2)

MOTION

Till

Kommunfullmäktige, Vimmerby kommun.

Utökat öppethållande av storebro Bibliotek.

Nyhetsprogrammet "Smålandsnytt" hade nyligen ett reportage om samarbete mellan lokal handel och bibliotek. Orten var Lidhult utanför Ljungby.

Av reportaget framgick att båda parter var vinnare på detta koncept, genom att biblioteket fick samma öppettider som den lokala handlaren som i sin tur fick ökad omsättningen .

Av repqrtaget framgick också att Lidhult centrum och biblioteket i sig, hade fått ett helt nytt liv som gynnade orten. Biblioteket blev en plats för läsande och samvaro. Ny teknik såsom t ex registrering av lån mm hade gjort detta möjligt.

Vidare framgick det att de ändringar av praktisk art som var nödvändiga fick finansiellt projektstöd av från ESF l EU.

Vi yrkar därför att

Kultur- och fritidsnämnden inleder en dialog med l CA storebro med syftet att utreda om intresse finns för ett liknande samarbete l koncept.

storebro 2012-10-24

"""

( r~

s

Folkpa tiet Liberalerna

39

-,~ VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sictnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

KS § 219 Dnr 76/2012 Kod 109

Medborgarförslag om att sluta använda cook-and ch iiisystemet

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att delvis bifalla medborgarförslaget om att sluta använda cook-and chiH-systemet genom de beslut som fattats om att ett antal mottagningskök skall byggas om till till-lagningskök och att kornmunstyrelsen gett san1hällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att undersöka vilka förskolor som skulle kunna vara lämpliga att återöppna tillagningskök i.

Sammanfattning

Rasmus Koran har väckt medborgarförslag om att sluta använda coole and chill-systemet. Det kanske är ekonomiskt, men det har andra nackdelar som t ex att det inte är gott, det är inte miljövänligt och det medför att mycket mat slängs.

Ärendet

Medborgarförslaget om cook-and chiil-systemet remitterades till teknik-och servicenämnden, ungdomsrådet teknik-och pensionärsrådet för yttrande. Svar har inkommit från teknik- och servicenämnden och ungdomsrådet.

Teknik-och servicenämnden lämnar i sitt yttrande information om varför Vimmerby kommun valt så kallat cook-and chiil-system för att producera mat.

Teknik-och servicenämnden menar att cook-and chiU-systemet medför så-väl mindre transporter som mindre svinn av mat. Leverans av kyld mat krä-ver distribution 2-3 gånger i veckan, medan varmmatssystem kräkrä-ver leve-rans 1-2 gånger per dag. Kött eller fisk distribueras kyld och kan sparas och värmas vid senare tillfälle. Mat som distribueras varm måste serveras och får inte kylas ned för att sedan värmas igen. Om huvudkomponenten kött eller fisk distribueras kall eller varm ska inte spela någon roll för smaken då sal-lad, potatis etcetera alltid tillagas på plats.

1(3)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr

Sammantradesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

Av yttrandet framgår att det skulle kunna bli aktuellt med att låta några mot-tagningskök återgå till att bli tillagningskök, dels på grund av trivselfrågor, dels på grund av kapacitetsbrist på Vitnarskolans kök.

Ungdomsrådet stödjer inte medborgarförslaget fullt ut, men anser att kom-munen behöver utvärdera coole- and chiH-systemet Elever på alla skolor borde få delta i en undersökning där man tar reda på kund-nöjdhetenav skolmaten bland eleverna. Det borde också göras en ekonomisk utvärdering.

Efter dessa utvärderingar kan kommunen ta beslut om att avskaffa eller be-hålla coole- and chiU-systemet

Bedömning och förslag

Under 2012 har det pågått utredningar inom samhällsbyggnadsavdelningen angående produktionslösningar för kostverksamheten. Anledningen till det var att Vimarköket var överbelastat och behövde avlastas från viss produk-tion för att få den beläggning som köket var avsett för. Vitnarköket stod för den största delen av tillagningen, vilket också medförde sårbarhet vid ett eventuellt maskinhaveri.

l början av 2013 presenterades några olika alternativ till att bygga om mot-tagningskök till tillagningskök och ärendet behandlades i fullmäktige 2013-03-25, KF§ 43. Vid det sammanträdet beslutade fullmäktige att Vimmerby kommuns kostproduktion skall ske genom tillagning på plats i följande kök:

Vimarskolan, Storebro skola, Södra Vi skola, Vidala omsorgsboende, Frö-dinge skola, Rumskulla skola, Astrid Lindgren skolan, Tunaskola och Vimmerby gymnasium. Tidplanen är att först göra om Astrid Lindgren sko-lans kök, därefter kransorternas kök och sist Vimmerby gymnasium.

Konverteringen från mottagningskök till tillagningskök skall ske successivt för att vara helt klar hösten 2014. Antalet maträtter som serveras skall vara två varmrätter, varav en fullgod vegetarisk och därutöver ett väl komponerat salladsbord. Det beslutades dessutom att kostenheten i så stor utsträckning som möjligt skall handla närproducerat

Kommunstyrelsen har dessutom 2013-03-19, KS § 93 gett samhällsbygg-nadsavdelningen i uppdrag att undersöka vilka förskolor i kommunen som skulle kunna vara lämpliga att återöppna tillagningskök i och ta fram kost-nader för detta.

Genom besluten i fullmäktige att göra om vissa mottagningskök till tillag-ningskök har kommunen delvis gått ifrån coole-and chiU-systemet och det finns också ett uppdrag att undersöka om fler kök skall bli tillagningskök.

t vu IX \ ~\ ffi;--

42

Utdragsbestyrkni~

] . / )

(/

- '

V:;' . 0 &i -~: (

2(3)

SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL sidnr

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

Förslag till beslut

Kanslijurist Therese Jigsved föreslår att kommunstyrelsen i sin tur föreslår kommunfullmäktige besluta att delvis bifalla medborgarförslaget om att sl u-ta använda cook-and chiil-systemet genom de beslut som fattats om att ett antal mottagningskök skall byggas om till tillagningskök och att kommun-styrelsen gett samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att undersöka vilka förskolor som skulle kunna vara lämpliga att återöppna tillagningskök i.

Beslutsunderlag

Medborgarförslag väckt av Rasmus Konin, Id 2012.672.

Kommunfullmäktiges beslut 2012-02-27, KF§ 40.

Remiss från kommunstyrelseförvaltningen, Id 2012.2056.

Yttrande från teknik-och servicenämnden 2012-10-19, TSN § 201.

Yttrande från ungdomsrådet, Id 2013.272.

Sändlista

Kommunfullmäktige

Utdrng<b"ty'~-)

\tt~~ctt

3(3)

In document Kommunfullmäktiges sammanträde (Page 35-44)