• No results found

Motion om förändring i grundskolan

In document Kommunfullmäktiges sammanträde (Page 21-27)

I Vimmerby stad har vi idag två grundskolor, Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola. De båda grundskoloma har olika förutsättningar och olika resultat. Det har säkert flera orsaker.

Många upplever idag att skoloma bidrar till segregation och motsättningar. Vid ett flertal tillfållen har det uppstått bråk och andra incidenter som kan häröras till motsättningar mellan elever på de båda skolorna. Vi socialdemokrater tycker att detta är oacceptabelt oavsett i hur stor eller liten omfattning det finns motsättningar. Vi vill hitta nya vägar för att hindra att motsättningarna eskalerar. Vi tror att en väg är att skapa en grundskola där elever år 1-6 går och en där elever i år 7-9 går. Då blandas elever från hela kommunen och det blir genast svårare att se "vi och dom" som ett omedelbart hot.

V år förhoppning är att ett renodlat lågstadium och ett högstadium även kan leda till att de olika årskurserna kan utveckla sina specifika behov i undervisningen och på så sätt nå bättre resultat.

Vi yrkar på

Att Vimmerby kommun utreder möjligheterna att skapa en högstadie- respektive en lågstadieskola i Vimmerby stad.

För Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen

21

r

22

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

KS § 212 Dnr 176/2012 Kod 109 Motion - En helt avgiftsfri skola, tack!

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att l. bifalla motionen

2. ge barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att se över sina avgifter i sko-lan och arbeta i syfte att få en helt avgiftsfri skola i Vimmerby kommun.

Sammanfattning

Elisabeth Lago Nilsson (KD), Gudrun Brunegård (KD) och Torbjörn Sand-berg (KD) har genom motion väckt frågan om att införa en helt avgiftsfri skola. Drygt vart tionde barn i Sverige lär enligt uppgift leva under knappa ekonomiska förhållanden.

I april månad 2012 fanns i Vimmerby kommun 60 hushåll med barn som fick ekonomiskt bistånd. F ör många barn är det viktigt att kunna smälta in i gruppen, att inte avvika. Att leva under ekonomisk knapphet kan därför in-nebära lidande for barn. Skolan borde vara en fredad zon där barn vistas på lika villkor. Därför måste skolan vara helt avgiftsfri.

Andra kommuner har hittat goda lösningar för att ha en helt avgiftsfri skola och kristdemokraterna vill att Vimmerby kommun ska bli en kommun med helt avgiftsfri skola. Alla barn och ungdomar skall kunna delta i det som skolan anordnar.

Elisabeth Lago Nilsson (KD), Gudrun Brunegård (KD) och Torbjörn Sand-berg (KD) yrkar att fullmäktige ger barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att se över sina avgifter i skolan och arbeta i syfte att få en helt avgiftsfri skola i Vimmerby kommun.

Ärendet

Motionen om en helt avgiftsfri skola remitteras till barn-och utbildnings-nämnden, socialnämnden och ungdomsrådet för yttrande senast 2012-1 0-31.

Ä ven kultur- och fritidsnämnden har fått motionep.-för-.yttrande.

l l / \

1(4)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

Barn-och utbildningsnämnden ställer sig positiv till motionen och tar på sig att göra en översyn av avgifterna inom de olika skolformerna i kommu-nen.

A v bam- och utbildningsnämndens yttrande framgår vidare att enligt skolla-gen ska utbildning inom förskoleldass, grundskola, grundsärskola vara av-giftsfri för elever. Men 10 kap 11 §skollagen säger också att det får före-komma "enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna.

I samband med skolresor och liknande aktiviteter får det, trots övriga be-stämmelser i denna lag, i enstaka fall under ett läsår förekomma kostnader som ersätts av vårdnadshavare på frivillig väg. Sådana aktiviteter ska vara öppna för alla elever. Ersättningen får inte överstiga huvudmatmens själv-kostnad för att eleven deltar i aktiviteten".

Inom gymnasieskolan får huvudmannen besluta om att elever ska hålla sig med enstaka egna hjälpmedel. Inom vuxenutbildningen får huvudmannen besluta om att elever själva skaffar och betalar för till exempelläromedel och skrivmaterial.

I Vimmerby kommun kan det förekomma avgifter som elev/vårdnadshavare själva bekostar; liftkort på friluftsdag vid vald aktivitet, fickpengar på stu-dieresor, fadderbarnspeng, frukt till fruktstund och frivillig matsäck.

Det är viktigt att varje rektor tar upp denna fråga med sin personal. En låg summa vid flera tillfållen kan totalt sett medföra en stor kostnad för en fler-barnsfamilj.

Socialnämnden ställer sig bakom motionen. A v yttrandet framgår att soci-alnämnden ser problem med att skolan inte är helt avgiftsfri då det kan inne-bära att barn från familjer som lever under knappa ekonomiska förhållanden kan komma att fara illa av att inte kunna delta i de aktiviteter som deras kamrater kan.

Att inte smälta in i gruppen och vara med som alla andra är alltid jobbigt för ett barn som kanske måste hitta på en ursäkt varför man inte har möjlighet att delta, fast man egentligen vill vara med. Därför ställer sig socialnämnden bakom motionen om att Vimmerby kommun skall bli en kommun med en helt avgiftsfri skola.

Ungdomsrådet håller med motionen om en avgiftsfri skola, men tror dess-värre att man inte kan få en helt avgiftsfri skola i Vimmerby. Alla friluftsda-gar och andra saker som skolan anordnar kan man inte förutse. Men man skulle kunna komma fram med något bidrag som kan ansöka om inom kommunen.

· m

01

24

2(4)

·VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

Kultur- och fritidsnämnden ställer sig bakom motionen om avgiftsfri sko-la. Motionen rör inte direkt kultur-och fritidsnämndens verksamhet, men kultur-och fritidsnämnden samverkar med skolan genom till exempel kul-turgarantin, kulturskolan och vissa fritidsaktiviteter. Kultur- och fritids-nämndens har även verksamhetsansvar för barnkonventionsarbetet där barn-fattigdom är en viktig fråga.

Kultur- och fritidsnämndens verksamhet är till stor del avgiftsfri. Allaktivi-tetshuset Fabriken erbjuder aktiviteter, ibland tillsammans med skolan, som är gratis eller tilllåg kostnad. Ambitionen är att om en avgift måste tas ut ska deltagarna veta det i god tid och gruppen ska ges möjlighet att arbeta in pengarna.

Vad gäller kulturskolan så framför kultur-och fritidsnämnden att kultur-skolans skolverksamhet inom kulturgarantin är avgiftsfri.

Bedömning

Samtliga remissinstanser ställer sig positiva till motionen och barn- och ut-bildningsnämnden som ansvarar för skolans verksamheter vill ta uppdraget att göra en översyn av avgifterna inom sina verksamheter.

Uppdraget att göra en översyn av avgifterna gäller skolans verksamheter, men inte kulturskolans verksamhet.

Lärarförbundet utser varje år Sveriges bästa musik- och kulturskola och kul-turskolan i Vimmerby utsågs i maj 2013 till plats 24 av 290, vilket är myck-et positivt. De kriterier somligger till grund för undersökningen är resurser, avgifter och andel elever. En kommun med stora resurser kan hamna långt ner på listan på grund av höga avgifter. Rankningen är en indikation på att Vimmerby kommun har relativt låga avgifter inom kulturskolan.

Förslag till beslut

Kanslijurist Therese Jigsved föreslår kommunstyrelsen att i sin tur föreslå kommunfullmäktige besluta att

• bifalla motionen

• ge barn-och utbildningsnämnden i uppdrag att se över sina avgifter i sko-lan och arbeta i syfte att få en helt avgiftsfri skola i Vimmerby kommun.

Beslutsunderlag

Motion väckt av Elisabeth Lago Nilsson (KD), Gudrun Brunegård (KD) och Torbjörn Sandberg (KD), Id 2012.1528.

Kommunfullmäktiges beslut 2012-05-28, KF§ 126.

Utdragsbes,~ r - )

l ~ .

l"'- ·') • (iL Il

\....I~Ct;f 14:::-f!-\

3(4)

Protokolljusterare

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum

2013-08-20

Remiss från kommunstyrelseförvaltningen, Id 2012.2098.

Yttrande från barn-och utbildningsnämnden 2012-08-29, BUN § 105.

Yttrande från socialnämnden 2012-10-18, SN §56.

Yttrande från ungdomsrådet 2012-10-31.

Remiss från kommunstyrelseförvaltningen, Id 2012.2866.

Yttrande från kultur-och fritidsnämnden 2012-12-17, KFN § 123.

Sändlista

Kommunfullmäktige

Utdrags

bestyr~~

~&.(7(

4(4)

Kommunfullmäktige

En helt avgiftsfri skola, tack!

Drygt vart tionde barn i Sverige lär enligt uppgift leva under knappa ekonomiska förhållande i vårt land.

I april månad 2012 fanns i Vimmerby kommun 60 hushåll med barn som fick ekonomiskt bistånd. I varje sådan familj finns minst ett barn men det kan fmnas flera. Många andra familjer kan ha en vuxen som är sjukskriven och en arbetslös och de lever också på marginalen varje vecka. Familjer som inte har råd med det mest basala till sina barn: glasögon, gym p askor, en cykel eller en ny vinterjacka.

För många barn är det viktigt att smälta in i gruppen, att inte avvika. Att leva under ekonomisk knapphet, och inte kunna hänga med på det kompisarna tar för givet, kan därför innebära ett lidande för barn. Därför borde åtminstone skolan vara en fredad zon, där barn vistas på lika villkor, utan att riskera att utmärka sig negativt på grund av familjens ekonomiska hemsituation. Därför måste skolan vara helt avgiftsfri!

Skolan måste själv stå för alla sina kostnader. Idag är det så att när skolan till exempel planerar studieresor till Kalmar förväntas det att eleverna ska betala sin lunch själva. Ibland kan det handla om liftkort om man ska åka skidor på en friluftsdag. Men det handlar också om insamlingar till fadderbarn eller den lussevaka som skolan varje år anordnar för eleverna i årskurs nio. En del av eleverna som vet att deras familj inte har råd med den där hundralappen till mat väljer att "sjukskriva sig" och inte följa med på studieresan.

Andra kommuner har hittat goda lösningar för att ha en helt avgiftsfri skola och vi är övertygade om att även Vimmerby kommun skulle kunna sälla sig till den skaran!

Skolan måste vara till för alla barn och ungdomar, alla ska kunna delta i det som skolan anordnar.

En skola för alla!

Kristdemokraternas fullmäktigegrupp föreslår kommunfullmäktige besluta

Att ge barn och utbildningsnämnden i uppdrag att se över sina avgifter i skolan och arbeta i syfte att få en helt avgiftsfri skola i Vimmerby kommun.

Vimmerby 2012 05 22

7!f&-~

<

Elisabeth Lago Nilsson

'tf'V CUuflU~~~\ __-'

Gudrun BrunegårdJ .

)~~~~~

Torbjörn Sandberg

27

In document Kommunfullmäktiges sammanträde (Page 21-27)