• No results found

§ 219 Muntlig information: anmälan av

kränkningsärenden till skolhuvudmannen

Beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar

Informationen om anmälan av kränkningsärende till skolhuvudmannen läggs med godkännande till handlingarna.

Ärendebeskrivning

Bitr. barn- och utbildningschef Cecilia Palmqvist redogör för ärendet.

Den som är ansvarig för skolan ska arbeta förebyggande för att motverka kränkande behandling. Skolan ska ta varje uppgift eller annan signal om att ett barn eller en elev upplever sig utsatt för kränkande behandling på allvar och utreda vad som ligger bakom.

Om utredningen visar att kränkande behandling förekommer måste skolan vidta de åtgärder som behövs för att stoppa fortsatta kränkningar.

Bestämmelser om åtgärder mot kränkande behandling finns i 6 kap. skollagen.

Cecilia Palmqvist redovisar en sammanställning år 2016.

_____

§ 220 Informationspunkt: Kö till förskoleplatser – lägesrapport

Beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar

Lägga informationen om kö till förskoleplatser med godkännande till handlingarna.

Ärendebeskrivning

Barn- och utbildningschef Lisbeth Bonthron informerar om hur kön till kommunens förskoleplatser.

Det föreligger laglig rätt till förskoleplats inom barnomsorgen inom fyra månader från den dagen vårdnadshavarna placerar barnet i kön och föräldrarna skall underrättas om vilken förskoleplacering barnet får när barnet varit placerat i kö i två månader.

Statistik avseende kö till förskoleplatser redovisas. Statistiken åsyftar antalet kända placerade barn per den första dagen i varje månad.

Ordförande påpekar att statistiken inte ger en helt rättvisande bild av kö-situationen eftersom om en vårdnadshavare avböjer tilldelat plats och placerar sitt barn i kö på nytt börjar barnet om sin fyramånaders väntetid. I satistiken resulterar det till att det ser ut som att sektorn har lyckats placera fler barn än vad som överensstämmer med verkligheten.

Nämnden diskuterar problematiken med pendlingsavstånd till förskolan och att vad som är långt för varje respektive förälder är en subjektiv upplevelse.

Beslutsunderlag

Köstatistik 161213.pdf

Kopia av Köstatistik 161213 s. 2.pdf _____

§ 221 Lägesrapport: Lokalförsörjning – lägesrapport

Beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar

Lägga informationen om lokalförsörjning med godkännande till handlingarna.

Ärendebeskrivning

Tjörnarp, pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-5 år, 1,5 avdelning: Kommunstyrelsen har beviljat barn- och utbildningsnämndens anhållan om utökning med 1,5 avdelning i Tjörnarp. Underlag för lämplig placering och därpå följande bygglov i Tjörnarp tas fram av fastighetsstrateg i samarbete med såväl förskolechef som rektor i Tjörnarp. HFAB

genomför upphandling och fortsatt process för färdigställande. Modulerna kan troligen tas i anspråk tidigast inför höstterminen 2017. Modulerna är under beställning från HFAB.

Centrala delarna av Höör, förskoleverksamhet för barn i åldern 1-5 år, 4 avdelningar:

Kommunstyrelsen har beviljat barn- och utbildningsnämndens anhållan om utökning med fyra förskoleavdelningar i centrala Höör. Med anledning av detta har förslag gällande placering av modullösning för fyra förskoleavdelningar i centrala delarna tagits fram. Efter överväganden beslutade BUN 2016-09-26 att föreslå ett fortsatt arbete med två olika alternativ, antingen en placering på kommunens fastighet Tigern 32, parkeringsyta invid Åkersberg eller en placering på kommunens mark Björkgatan, f n parkeringsyta med lågfrekvent användning, söder om Slöjdgatan. Efter fastighetsstrategernas bedömning av tomten vid Åkersberg anses det alternativet inte kunna tillgodose utemiljön inom befintlig markyta varför huvudalternativet utgör en placering på tomten vid Björkgatan. Underlag för lämplig placering och därpå följande bygglov tas fram av fastighetsstrateg i samarbete med förskole- och sektorchef. HFAB genomför upphandling och fortsatt process för färdigställande. Modulerna kan troligen tas i anspråk tidigast inför höstterminen 2017.

Norra Rörum, pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år, ca 35 barn: Befintlig yta på 160 kvm måste utökas med hänsyn till antalet barn. Verksamheten bedrivs för barn i mycket skiftande åldrar, vilket ger behov av olika typer av pedagogiska miljöer.

Riktlinjerna från Boverket anger 7 kvm per barn som utgångspunkt. HFAB har återkallat försäljningen av Norra Rörums skola. Lokalerna i skolan behöver tillgänglighetsanpassas inkluderande installation av hiss för att möjliggöra förskoleverksamhet för barn 1-5 år.

Sektorn har fått erbjudande om att hyra endast de kvadratmeter som sektorn efterfrågar på plan 2. Lokalerna kan vara tillgängliga för skolverksamhet tidigast hösten 2017.

Sektorn fick i uppdrag av BUN att genomföra en risk - och konsekvensanalys kring möjligheten att använda föreslagna lokaler i skolbyggnaden utan att installera hiss. Vid

behövs för att avhjälpa boendebehov. Arbetsutskottet fastslog 2016-11-08 att: Behovet av lokalyta för pedagogisk omsorg i Norra Rörum skall tillgodoses med våning två i Norra Rörums skola till en hyreskostnad på 450 tkr, och förfrågan riktas till Kommunstyrelsen gällande när lokalen kan vara i bruksdatum för ovanstående verksamhet. Beslutet direktjusterades och har expedierats till KS.

Sätofta ny- och ombyggnation för förskole- och skolverksamhet: se särskild bilaga som återfinns i beslutsunderlaget. Planarkitekt, Anneli Andersson, behöver ett direktiv

huruvida det skall vara ett eller två plan våningsplan på den inplanerade nybyggnationen i Sätofta för att gå vidare i arbetsprocessen. Möte med arkitekt, Leif Hörberg, har skett. Leif Hörberg har fått i uppdrag att justera underlagen i form av planskiss i 2D och 3D.KSAU informerades 2016-11-21 och KS 2016-12-05 om detaljplanearbetets fortskridande, tillsammans med preliminärt hyresförslag från HFAB utifrån konsultberäkningar av Temagruppen AB. Viss del av den beräknade hyreskostnaden kan fördelas mellan olika sektorer då t ex bibliotek, idrottshall och samlingssal samt utemiljöer bidrar till en positiv boendemiljö i Sätoftaområdet.

Beslutsunderlag

Anteckningar styrgrupp och process Sätofta maj tom okt 2016.pdf Förskolor 2017 - planering 2016, bok 1.pdf

Förskolor 2017 - planering 2016 bok 2.pdf

Kopia av Förskolor 2017 - planering 2016 bok 3.pdf Kopia av Förskolor 2017 - planering 2016 bok 4.pdf _____

§ 222 Motion: Externa investeringar på lokaler, Nya moderaterna

Beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar föreslå Kommunfullmäktige att Motionen tillstyrks.

Ärendebeskrivning

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2016-10-24 att remittera inkommen motion till samtliga nämnder, mark- och fastighetsstrateg och HFAB.

Nya moderaterna har inkommit med en motion gällande Externa investeringar på lokaler.

Ärendet skall behandlas åter på KSAU i februari 2017.

Överläggning

Björn Andreasson (M) beskriver bakgrunden till motionens tillkomst och varför det finns ett behov av en ny modell vid beställning av fastigheter inom Höörs kommun.

Flera av nämndens ledamöter framför att motionen ur ett beställarperspektiv är välkommen.

Yrkanden

Björn Andreasson (M) tillstyrker motionen och Hans-Erik Johansson (KD), Stefan Liljenberg (SD) samt Maria Boström-Lambrén (S) ställer sig bakom Björn Andreassons (M) förslag.

Beslutsordning

Ordföranden ställer nämnden frågan om nämnden är redo att gå till beslut under kvällens sammanträde och finner att nämnden vill gå till beslut under kvällens sammanträde.

Ordförande ställer frågan om motionen avslås eller bifalls. Ordförande konstaterar att Barn- och utbildningsnämnden beslutat att tillstyrka motionen.

Beslutsunderlag

Kommunstyrelsens Arbetsutskott 2016-10-24 (2016-10-24 KSAU §319).doc Motion - Externa investeringar på lokaler Nya moderaterna.pdf

Bilaga till Motion - Externa investeringar på lokaler - Granskning av kommunens hyreskostander.pdf

§ 223 Motion angående försöksverksamhet

Related documents