• No results found

7 Vem gör vad i Sverige?

7.1 Myndigheter och nyckelaktörer

7.1.1 Myndigheter

I nedanstående tabell återfinns en sammanställning över de myn-digheter som har eller kan förväntas få en tydlig roll i utvecklingen av smarta elnät samt deras huvudsakliga ansvarsområden relaterad till denna utveckling. Dessa ansvarsområden har översiktligt delats in i följande huvudgrupper:

 Föreskrivande och tillsyn

 Finansieringsstöd inklusive stöd till FoU

 Övriga ekonomiska styrmedel (elcertifikat och utsläppshandel)

 Information och rådgivning

 Analysarbete (A) samt övriga ansvarsområden (Ö)

En kort beskrivning av respektive myndighets ansvarsområde relaterat till smarta elnät görs nedan.

1 2

Elsäkerhetsverket

Elsäkerhetsverket är ansvarig myndighet för tekniska säkerhets-frågor såsom elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) och utfärdar föreskrifter inom dessa områden för elektriska anläggningar samt elektrisk materiel. Därigenom har myndigheten ett ansvar relaterat till nya produkter och installationer som kan utvecklas inom smarta elnät. Verket medverkar också i standard-iseringsarbete med betydelse för smarta elnät.

1 Systemansvarig myndighet på elmarknaden.

2 Standardiseringsarbete.

Energimarknadsinspektionen

Energimarknadsinspektionens (Ei:s) uppdrag är att arbeta för väl fungerande energimarknader. Myndigheten har tillsyn över och utvecklar spelreglerna på el-, fjärrvärme- och naturgasmarknaderna samt verkar för att stärka kundernas ställning på energimark-naderna.

I tillsynsuppdraget ingår att kontrollera att marknadernas aktörer följer lagar och regler inom energimarknadsområdet. De lagar som styr verksamheten är ellagen, naturgaslagen, fjärrvärmelagen, lagen om vissa rörledningar, lagen om certifiering av stamnätsföretag för el samt lagen om certifiering av vissa naturgasföretag. Verk-samheten styrs också av en omfattande EU-reglering på området.

En viktig uppgift för Ei är granskning av el- och gasnätsavgifter.

Sedan 2012 beslutar Ei i förväg om en fyraårig intäktsram för alla elnätsföretag. Ei har också tillsyn över kvalitet i elöverföringen samt prövar och utfärdar koncessioner för el- och naturgasnäten.

Inspektionen har också i uppgift att pröva om avgifterna för att ansluta sig till elnäten är skäliga.

Ei arbetar med regelutveckling på nationell, nordisk och euro-peisk nivå. Arbetet syftar till väl fungerande el-, naturgas- och fjärr-värmemarknader genom att verka för en harmonisering av befint-liga regelverk. I detta arbete samarbetar Ei med nordiska och europeiska tillsynsmyndigheter samt med byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (ACER).

Inom området Kundinformation arbetar Ei för att sprida kun-skap till konsumenter i syfte att öka deras medvetenhet och aktivitet på marknaderna. Genom information om hur el-, natur-gas- och fjärrvärmemarknaderna fungerar, vilket regelverk som gäller samt vilka möjligheter, rättigheter och skyldigheter kunder har, bidrar Ei till mer aktiva kunder.

Energimyndigheten

Energimyndigheten verkar för att på både kort och lång sikt trygga tillgången på energi på konkurrenskraftiga villkor med omvärlden.

Energimyndigheten verkar också för en effektiv och hållbar energi-användning och en kostnadseffektiv energiförsörjning med så låg negativ inverkan på hälsa, miljö och klimat som möjligt och för omställningen till ett ekologiskt uthålligt energisystem.

Energimyndigheten har ett brett uppdrag och ansvar inom energiområdet. En uppgift är att ta fram statistik och fakta på energi-området som underlag till riksdag och departement samt arbeta med långtidsprognoser för framtiden.

Nästan alla statliga medel till energiforskning fördelas via Energimyndigheten, som finansierar både grundforskning vid uni-versitet och storskaliga demonstrationsprojekt i samverkan med industrin. Energimyndigheten stödjer med finansiering utveck-lingen från teknisk lösning till kommersiell produkt, för att skapa produkter och tjänster av forskning och utveckling.

Energimyndigheten främjar energieffektivisering och en smartare användning av energin i hela samhället genom informationskampanjer, teknikupphandling, omvärldsbevakning samt genom tester och märk-ning av produkter. Arbetet sker i samarbete med kommuner och nationella nätverk.

Myndigheten ger också ekonomiskt stöd för energi- och klimat-rådgivning till Sveriges kommuner.

Tillsammans med Svenska Kraftnät har Energimyndigheten i uppdrag att driva det svenska elcertifikatsystemet, ett marknads-baserat styrmedel för förnybar elproduktion. Myndigheten för-valtar och utvecklar det svenska utsläppsrättssystemet.

Svenska kraftnät

Svenska Kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för elkraft, som omfattar cirka 15 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlands-förbindelser. Svenska Kraftnät har också systemansvaret för el. Det innebär att övervaka och ansvara för att det varje timme på dygnet är balans mellan tillförd och uttagen el i Sverige. Rollen som systemansvarig beskrivs närmare i avsnitt 7.2.5.

Svenska Kraftnät utvecklar stamnätet och elmarknaden för att möta samhällets behov av en säker, miljövänlig och ekonomisk elförsörjning. Investeringarna i det svenska stamnätet för el kommer att öka kraftigt de närmaste åren, inte minst för att vindkraft och andra förnybara energikällor ska kunna anslutas till elnätet. Svenska Kraftnät utvärderar kontinuerligt om ny teknologi kan användas för att utveckla stamnätet och deltar aktivt i forskning och utveck-ling inom området smarta elnät.

Vinnova

Vinnova ansvarar för innovationsutveckling där branschöver-skridande samverkansprojekt relaterade till uthållig tillväxt är ett viktigt inslag. Både ur ett infrastruktur- och innovationsperspektiv är energiomställningen en central fråga för myndigheten, där Vinnovas ansvarsområde bl.a. omfattar insatser riktade mot små och medelstora företag i energisektorn samt testbäddar inom energi- och miljöteknologi.

Programområden med stark koppling till smarta elnät är IKT, miljöteknik, hållbar stadsutveckling och ledarskap/organisation. De insatser som relaterar till smarta elnät sker ofta i samverkar med Energimyndigheten. De storskaliga demonstrationsprojekten i Norra Djurgårdsstaden, i Malmö/Hyllie samt på Gotland är kon-kreta exempel på detta (se f.ö. kapitel 8).

Tillväxtanalys

Tillväxtanalys har regeringens uppdrag att analysera och utvärdera svensk tillväxtpolitik och att i samverkan med andra aktörer genom-föra omvärldsbevakning och främja internationellt erfarenhetsutbyte.

Hållbar utveckling är ett särskilt bevakningsområde där utveck-lingen inom smarta elnät utgör en väsentlig del.

Business Sweden

Business Sweden har i uppdrag att underlätta för svenska små och medelstora företag att nå ut med sina produkter och tjänster så att de kan växa internationellt. Stödet sker bland annat genom råd-givning, kompetensutveckling, events och riktade satsningar. I uppdraget ingår också att få fler utländska aktörer att investera i Sverige. När det gäller ambitionen att utveckla smarta elnät till en svensk tillväxtbransch kan Business Sweden förväntas få en viktig roll.

Konsumentverket

Konsumentverket arbetar med tillsyn, produktsäkerhet och information för att öka tryggheten och kunskapen hos både privat-personer och näringsidkare. Verket granskar företagens marknads-föring och avtalsvillkor för att åstadkomma ett högt konsument-skydd på marknaden och stärka konsumenternas ställning. Verkets tillsyn är generell och inte inriktad på särskilda sektorer eller mark-nader men kan komma att omfatta frågor som rör smarta elnät i takt med att konsumenterna får del av nya produkter och tjänster på den marknaden.

Boverket

Boverket är förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hus-hållning med mark- och vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering.

Boverket ansvarar också för den centrala administrationen av statliga stöd och bidrag inom sitt verksamhetsområde. Något specifikt stöd med koppling till smarta elnät och byggd miljö finns dock inte för närvarande. Däremot har Boverket ett huvudansvar för utveckling av hållbara städer, där smarta elnät utgör en viktig del.

Datainspektionen

Datainspektionen är en myndighet som genom sin tillsynsverk-samhet ska bidra till att behandlingen av personuppgifter inte leder till otillbörliga intrång i enskilda individers personliga integritet.

Ökad användning av smarta elmätare innebär att mängden mät-värden avseende enskildas elkonsumtion ökar. Detta medför i sin tur ökade möjligheter att kartlägga enskildas personliga för-hållanden. Datainspektion har härigenom en betydelsefull uppgift relaterad till smarta elnät när det gäller hantering av mätdata för att säkerställa den personliga integriteten.

Post- och Telestyrelsen - PTS

PTS är tillsynsmyndighet för sektorerna elektronisk kommunika-tion och post i Sverige. Begreppet elektronisk kommunikakommunika-tion inne-fattar telekommunikationer, IT och radio. PTS ska bl.a. främja till-gången till säker och effektiv elektronisk kommunikation, främja en effektiv konkurrens, övervaka pris- och tjänsteutveckling och bedriva informationsverksamhet riktad till konsumenter. PTS arbete inom säker kommunikation syftar bl.a. till att öka robust-heten i näten för elektronisk kommunikation och att öka användarens säkerhet och integritet vid elektronisk kommunikation. Detta är områden som kan få stor betydelse får utveckling av nya produkter och tjänster inom smarta elnät.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB

MSB:s uppgift är att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. En viktig del av ansvaret är att stödja samhället och enskilda i förebyggande arbete. MSB ska stödja och samordna arbetet med samhällets informationssäkerhet och har även föreskriftsrätt gentemot andra statliga myndigheter inom området.

Myndigheten bedriver också kunskapsutveckling och stödjer forsk-ning inom sitt verksamhetsområde.

Försvarets radioanstalt - FRA

FRA är en civil myndighet som bl.a. har till uppgift att stärka informationssäkerheten hos samhällsviktig verksamhet. FRA utför på begäran av myndigheter och statligt ägda bolag med särskilt känslig information säkerhetsgranskningar av deras IT-system.

FRA verkar även för ökad informationssäkerhet genom att utföra utbildningar, rådgivning och föreläsningar.

Övriga myndigheter med ansvar för informationssäkerhet Informationssäkerhet är en nyckelfråga för utvecklingen av smarta elnät. Vid sidan av PTS, MSB och FRA är ytterligare ett antal myn-digheter engagerade inom detta område. En betydelsefull kontakt-punkt är här samverkansgruppen för informationssäkerhet (SAMFI)

där följande myndigheter ingår: PTS, MSB, FRA, Säkerhetspolisen, Rikskriminalpolisen, Försvarets materielverk/Sveriges Certifierings-organ för IT-säkerhet och Försvarsmakten/Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Genom informationsutbyte och samverkan verkar SAMFI för att skydda informationstillgångar inom sam-hällsviktig verksamhet mot obehörig insyn eller påverkan och så att tillgängligheten upprätthålls. Även Försvarets forskningsinstitut (FOI) har betydelsefull kompetens relaterat till säkerhet och smarta elnät.