• No results found

Nástroje APZ vytvářející nová pracovní místa v podnikovém sektoru

In document 1 2 3 2 3 (Page 69-73)

2.3 VYTVÁŘENÍ NOVÝCH PRACOVNÍCH MÍST PROSTŘEDNICTVÍM APZ

2.3.1 Nástroje APZ vytvářející nová pracovní místa v podnikovém sektoru

Z pohledu zaměstnavatelů–podnikatelských subjektů je nejvýznamnější nástroj aktivní politiky zaměstnanosti vyhrazení společensky účelných pracovních míst. Ty motivují jak malé, tak i velké zaměstnavatele k vytváření nových pracovních míst a k umisťování na ně uchazeče z evidence úřadu práce splňujícího kritéria. Kritériem se rozumí kombinace určité rizikové skupiny a délky evidence. Rizikové skupiny byly nastíněny již v teoretické části. Zaměstnavatel, který se rozhodne zaměstnat uchazeče splňujícího kritéria, může si zažádat o příspěvek SÚPM–vyhrazené, který je pro letošní rok stanoven v regionu Jičín na maximálně 9 000 Kč po dobu šesti měsíců. Zaměstnavateli je tak v roce 2014 poskytnut celkový příspěvek ve výši 54 000 Kč.

Cílem aplikace APZ v rámci soukromého sektoru je motivace zaměstnavatele přijmout a dlouhodobě na tomto místě takového uchazeče udržet..

Pro porovnání byla vytvořena tabulka kritérií platných v jičínském regionu od roku 2010, ta jsou popsána v Příloze E. Kritéria k nástrojům APZ každoročně určují krajské pobočky a jejich vyhlášení je zcela v kompetenci krajské pobočky. Rizikové skupiny jsou identické v celé ČR, ale kritéria ne. Proto je možné se setkat v celorepublikovém srovnání

70

s rozdílech v podporovaných skupinách a výších finanční podpory. Tabulka odhaluje odchylky nejen v maximální částce podpoření, ale i v proměnách samotných kritérií. Je patrné, že maximální částka podpory se od roku 2010 spíše snižovala a ujednocovala.

V letech 2010 a 2011 existovalo hned několik možných maximálních částek příspěvku. Od roku 2012 je snaha ujednocení maximální výše podpoření dvěma částkami. Důvodem této změny byla právě již několikrát zmiňovaná změna organizační struktury úřadů práce.

V roce 2010 a částečně 2011 byla kritéria určována samotným ÚP v Jičíně na základě rozboru struktury nezaměstnanosti v jičínském regionu a schvalování žádostí probíhalo v Jičíně. Vznikem KoPu v HK došlo prakticky ke sloučení pěti bývalých okresních poboček, kdy každá měla svá vlastní kritéria a byl zcela přirozeně vyvíjen velký tlak na sjednocení kritérií a poskytovaných finančních částek. Proto od roku 2012 jsou schvalované částky téměř identické. Kritéria, budeme-li je meziročně porovnávat, se rok

od roku zpřísňovala a to především požadovanou délkou evidence, kterou uchazeč o zaměstnání mimo jiné musel splňovat. Za velmi pozitivní se jeví skutečnost, že v letech

2010 a 2011 byl akceptován i zkrácený úvazek do 30 hodin týdně, aniž to mělo vliv na výši příspěvku a dokonce u rizikové skupiny pečujících o dítě (po MD či RD) byl akceptován zkrácený úvazek na 20 hodin týdně bez hrozby krácení příspěvku. Od roku 2012 byl zkrácený úvazek již důvodem pro snížení maximální výše příspěvku.

Obrázek 16

Počet nově vytvořených praconích míst podpořených v rámci SÚPM dle zdrojů financování ve sledovaném období 2010–2012

Zdroj: Vlastní zpracování údajů z ÚP Jičín

71

Zaměstnavatel totiž, jak již bylo naznačeno, nemusí získat plnou výši příspěvku. Jeho výše závisí na tom, jaký pracovně právní vztah potenciálnímu zaměstnanci nabídne, za jakou mzdu a případně se může zohledňovat i výše zdrojů určených na APZ v konkrétním roce.

Tím, že příspěvek není nárokový, nelze se proti případnému zamítnutí odvolat. Kromě příspěvku SÚPM–vyhrazené existuje i příspěvek na SÚPM–zřízení (viz kapitola 1.5). Ten ve sledovaném období nebyl využíván.

K meziročnímu srovnání je určen výše uvedený Obrázek 16. Je z něho možné vyčíst, kolik volných pracovních míst bylo v rámci SÚPM–vyhrazené podpořeno v jednotlivých letech sledovaného období 2010–2012 a z jakých zdrojů byla tato místa financována. Celkem bylo vytvořeno 174 míst v roce 2010, v roce 2011 činil počet nově vytvořených míst prostřednictvím aplikace nástroje SÚPM–vyhrazené pouze 77 míst a v roce 2012 dokonce jen 74. Proč došlo k tak velkému poklesu částečně vysvětluje Tabulka 4 (viz str. 48). Je zřejmé, že celorepublikové výdaje na APZ klesly v roce 2011 oproti předcházejícímu roku o jednu třetinu, na okres Jičín to mělo dopad v podobě poklesu podpořených uchazečů o více než polovinu proti předcházejícímu roku.

Nejenže lze sledovat počet nově vzniklých pracovních míst díky využití příspěvku SÚPM–

vyhrazené, ale lze porovnat i vynaložené prostředky v jednotlivých letech. Z údajů v Tabulce 9 je zřejmé, jak restriktivní byla státní politika zaměstnanosti v letech 2011 a 2012 a jak patrný byl pokles vyplacených finančních prostředků v okrese Jičín na nástroj SÚPM–vyhrazené.

Z interních statistik ÚP ČR v Jičíně vyplývá, že největší část uchazečů umisťovaných na SÚPM jsou absolventi a mladí do 25 let, dále maminky s dětmi a úspěšně se umisťují též uchazeči starší 50 let. Menší podíl nezaměstnaných, o které má podnikatelská sféra zájem, jsou ti dlouhodobě evidovaní či vyžadující zvláštní péči.

72 Tabulka 9

Přehled čerpaných prostředků na realizaci nástroje SÚPM-vyhrazené

Rok Národní rozpočet ESF Celkem

2010 3839099 4423440 8262539

2011 1985072 634620 2619692

2012 138000 1392000 1530000

Zdroj: Vlastní zpracování údajů z ÚP Jičín

Z interních statistik ÚP ČR v Jičíně vyplývá, že největší část uchazečů umisťovaných na SÚPM jsou absolventi a mladí do 25 let, dále maminky s dětmi a úspěšně se umisťují též uchazeči starší 50 let. Menší podíl nezaměstnaných, o které má podnikatelská sféra zájem, jsou ti dlouhodobě evidovaní či vyžadující zvláštní péči.

Samozřejmě u tohoto nástroje APZ se setkáváme s jistými aspekty, které mohou být v rámci realizace APZ problematické. Jedním z nich v rámci vytváření míst u soukromých subjektů se jeví informovanost o možnosti poskytnutí příspěvku v případě zaměstnání UoZ evidovaného na úřadu práce a spadajícího do rizikové skupiny. Tuto informovanost z velké části ponechává ÚP na samotných uchazečích o zaměstnání. Existencí finančních příspěvků se zvyšuje jejich konkurenceschopnost při hledání práce a uchazeč může informaci o příspěvku předat potenciálnímu zaměstnavateli.

Druhým způsobem informování soukromých subjektů jsou informace v rámci činnosti monitoringu ÚP. Cílem monitoringu je získávání podkladů pro statistiky ÚP a také kontaktování a informování zaměstnavatelů o možnostech, které pro ně nabízí ÚP v Jičíně.

Agenda monitoringu byla v posledních letech v rámci činnosti ÚP omezena, avšak dle interních informací ÚP se opět chystá expanze této oblasti, což by mělo mít za pozitivní následek i vyšší informovanost zaměstnavatelů.

73

Z interních zdrojů v Jičíně vyplývá, že tento nástroj APZ využívá široké spektrum zaměstnavatelů z podnikatelské sféry, podnikajících v primární, sekundární či terciální sféře, od osob samostatně výdělečně činných, do podpisu dohody bez zaměstnanců, až po největší zaměstnavatele regionu. V roce 2013 byl nárůst přijatých žádostí několikanásobně vyšší než v předešlém roce a trend zvyšujícího se počtu evidovaných žádostí pokračuje i v roce 2014. Problematickým aspektem se jeví ale udržitelnost takto vytvořeného volného pracovního místa. Bohužel, statistiky vypovídající o případném návratu takto podpořeného

uchazeče zpět do evidence neexistují. V dohodách sepisovaných mezi ÚP a zaměstnavatelem (příjemcem podpory) není nikterak vyžadována nutnost udržitelnosti

místa po skončení doby vyplácení příspěvku. Tím se tento nástroj APZ nemusí jevit jako dlouhodobě efektivní ani v rámci řešení nezaměstnanosti.

In document 1 2 3 2 3 (Page 69-73)