• No results found

Návrh experimentu

In document 1 2 1 2 1 2 (Page 32-37)

4. Experiment

4.1. Návrh experimentu

S ohledem na vybrané téma práce a experiment, je velmi důležitý hodnotící parameter prodyšnost a transfer vlhkosti v sedadlech. V současné době je většina sedadel výráběných pro automobilový průmysl konstruována tak, že ji tvoří hlavní kovový rám, který je vyplněný polyesterovou pěnou jak v oblasti sedáku, tak i opěry a přes tyto díly se natahují, nebo-li čalouní ušité potahy z různých textilií. Většinou se jedná o polyesterové tkaniny či pleteniny, které jsou spojené laminací s polyurethanovou pěnou a poleysterovou či polyamidovou podšívkou. Každý automobilový koncern má své požadavky na měření prodyšnosti jak laminované textilie, tak na měření prodyšnosti celého sedadla. Z dostupných statistik vyplývá, že díky této základní konstrukci a použitých materiálů jsou hodnoty prodyšností na spodní hranici. Proto dochází k tomu, že se člověk v autě při delší jízdě potí. Existují speciální aktivní klimatizované sedačky, které obsahují zabudované ventilátory a člověk si může regulovat teplotu sám, nastavením požadované teploty či cirkulace vzduchu v sedačce.

Tyto komfortní sedadla jsou ale dostupná pouze v luxusních modelech a za velmi značný příplatek.

Zatím žádný z výrobců automobilů nepřišel na trh s pasivním klimatizovaným sedadlem. Pasivní klimatizované sedadlo funguje na principu použití speciálně upravené textílie, tkaniny či pleteniny, se speciální více otevřenou konstrukcí, nebo použitím speciálních přízí, či přímo použitím 3D pleteniny, která bude laminována se speciální prodyšnou polyurethanovou pěnou a nebo nikoliv s polyurethanovou pěnou, ale s další 3D textilií. Tímto spojením se dosáhne toho, že finální textilie bude mít abnormálně vysoké hodnoty prodyšnosti. K tomu, aby bylo využito těchto hodnot je nezbytné připravit i speciální sedačkovou pěnu do opěry i do sedáku, protože kdyby se použila ta stávající, dosažené hodnoty prodyšnosti, by nepřinesly tak neobvyklé zlepšení prodyšnosti celé sedačky. Proto byla vyvinuta firmou PROSEAT [18] pěna, která má speciální úpravy uvnitř a na povrchu. Jedná se o vybudované malé odvodové kanálky uvnitř sedadlové pěny, kterými prochází vzduch, který se do nich dostává

pomocí upravené struktury povrchu ve tvaru písmene “Z” viz obr. 13 s umístněnými otvory, do kterých přechází ohřátý vzduch z povrchu potahu, který je ušitý ze speciální textilie. Pro porovnání, posouzení a vyhodnocení experimentu byly připraveny 3 typy textilií.

Obr.č.13 Použitá strukturovaná pěna do sedáků P2 při testování transport vlhkosti

A. PŘÍPRAVA VZORKŮ

Pro tento experiment byly vybrány speciální textilie. Jedná se o tkaninu ANNY ve třech různých typech. ANNY 01 – polyesterová tkanina ze standardní příze 540 dtex AUTOFIL se speciální upravenou a otevřenou vazbou, spojená polyuretan- etherovou pěnou a polyesterovou podšívkou na plamenném laminačním stroji.

Obr. č. 14 Vzorek ANNY 01

ANNY 01 3D – polyesterová tkanina ze standardní příze 540 dtex AUTOFIL se speciální úpravenou a otevřenou vazbou, laminovaná s 3D polyesterovou textilií technologií hotmelt.

Obr. č. 15 Vzorek ANNY 01 3D

ANNY 02 3D – polyesterová tkanina ze speciální příze DRY FIT ANTEX se speciální upravenou a otevřenou vazbou, laminovaná s 3D polyesterovou textilií technologií hotmelt.

Obr. č. 16 Vzorek ANNY 02 3D

U vzorku ANNY 02 3D byla použita nova příza vyvinutá firmou ANTEX[19] s označením ANTFRESH. Na obrázku obr.č. 17 je vidět příčný řež příze, kde je patrné, že má speciální profil, kde jsou 4 transportní kanálky, které přináší své výhody. Mezi ně patří: cirkulace vzduchu uvnitř vlákna, transport vlhkosti. Vlákno je vysoce hydrofilní, rychleschnoucí. Má vysoký krycí faktor, menší objem, specifický lesk, výrobky z této příze se snadno udržují a nechají se prát.

Když firma Antex dělala interní testování, byly zjišt příze 2,4 dtex normální a Antfresh na

množství procházející vody po dobu 8 hodin v p naměřeno množství 250cm

jednoznačně projevují lepší vlastnosti této nov

výsledků bylo rozhodnuto o jejím použití i pro tento experiment.

U vzorku ANNY 01 3D a ANNY 02 3D byla použita 3D polyesterová pletenina, místo polyuretanové pěny

íze 2,4 dtex normální a Antfresh na stejném vzorku okrouhlé pleteniny množství procházející vody po dobu 8 hodin v příčném řezu. U normální p

množství 250cm3 a u vzorku Antfresh bylo naměřeno 420cm projevují lepší vlastnosti této nově vyvinuté příze. Na základ bylo rozhodnuto o jejím použití i pro tento experiment.

Y 01 3D a ANNY 02 3D byla použita 3D polyesterová pletenina, ěny, vyráběná českou firmou TYLEX. Technické údaje o tomto jsou následující:

Plošná hmotnost: 375,0 g/m2 (+/- 20g) dle ČSN 80 6306 154,0 cm (+/- 3 cm) dle ČSN 80 6306 2,8 mm (+/- 0,3 mm)

Obr. č. 18 3D pletenina a její funkce

ležitým parametrem 3D pleteniny je samozřejmě počet řádků a slo itelnost. Stlačitelnost hraje velmi důležitou roli, př

ny tyto výsledky. Byla použita okrouhlé pleteniny a sledovalo se normální příze bylo ěřeno 420cm3, kdy se íze. Na základě těchto

Y 01 3D a ANNY 02 3D byla použita 3D polyesterová pletenina, Technické údaje o tomto

a sloupků na 10 cm, ale ležitou roli, při jejím používání.

Monofilamentní příze musí být natolik elastická a pružná, aby při každém zatížení a stlačení se dokázala vrátit do původního stavu a neporušila se. Dalším důležitým znakem pro prodyšnou 3D pleteninu je její konstrukce, nebo-li vazba, která umožní dobrou prostupnost a průchodnost vzduchu a již take zmíněný výběr příze. Obvykle se pto tyto technické 3D pleteniny používá monofilamentní transparentní příze.

Na prvním vzorku ANNY 01 byla použita polyuretanová pěna typu polyéter místo polyester, protože tento typ pěny má více otevřené buňky a je tak vice pórovitější a lépe prodyšnější. Technické údaje o tomto materiálu jsou následující: Výrobcem pěny je Eurofoam GmbH, Linz, s označením Lamiflex 302 D.

Objemová hmotnost pěny: 27 kg/m3 (+/- 2kg) DIN EN ISO 845 používat na prezentaci pro nový projekt SK 48 ve Škoda Auto.

Jak bude patrné z uvedených protokolů, veškeré základní testované materiály vyhověly požadavkům a mohou se nadále použít pro další testování. Zejména u parametru prodyšnosti je patrné, jak se zlepšují výsledky použitím jiných materiálů.

Testování prodyšnosti bylo provedeno jak v laboratoři Johnson Controls Fabrics Strakonice (JCFS), tak i na Technické univerzitě v Liberci, v laboratoři KOD, na přístroji SDL M021S (protokol: TP120306BA).

Jelikož je nutné ověřit a najít vhodné argumenty k tomu jak vysvětlit, proč a jak je pasivní klimatizované sedadlo činé a komfortnější, bylo navrženo další testování vzorků jak konvekční metodou, ale i nekonvenční metodou. Kromě měření prodyšnosti bylo navrženo měření odolnosti vůči vodním parám, jako konveční metoda. A jako nekonvenční metoda bylo stanoveno měření transferu vlhkosti v sedadle ve spolupráci s firmou PROSEAT.

C. VYHODNOCENÍ EXPERIMENTU

Vyhodnocení experimentu budou prezentovat naměřené hodnoty z testování, zda odpovídají požadovaným hodnotám, které jsou specifikované v zákaznické normě VW 50105 a zda hodnoty z nekonvenčního měření vykazují pozitivní výsledky. Dále bude slovně vyhodnoceno, zda uvedený experiment bude možné představit zákazníkům a bude se moci ukončit první fáze tohoto dlouhodobého vývoje, který nekončí tímto krokem, ale bude se stále vyvíjet a experimentovat, zda toto zkoumání přinese posun při zlepšování komfortu.

In document 1 2 1 2 1 2 (Page 32-37)

Related documents