• No results found

En nationell grundutbildning i PBL

Fördjupningsämnen per yrkesområde

6. En nationell grundutbildning i PBL

Det står klart att det finns brister i kompetensen hos de tjänstemän på kommun och länsstyrelse som nyligen har börjat arbeta med PBL-ärenden. Deras chefer kan utan större problemen även ringa in de kompetensområden där utbildningsbehovet är störst. Hur bör då en nationell grundutbildning i PBL var utformad för att tilltala målgrupperna?

6.1 Utbildningsform

Merparten av de intervjuade respondenterna anser att en grundutbildning i PBL lämpligen kan genomföras som en kombination av utbildningsdagar med ”klassrumsundervisning” och webbaserade utbildningslösningar på distans. Exempelvis genom ett par dagars undervisning på annan ort, i kombination med webbseminarier med olika teman.

Inställningen till en webbaserad utbildning är positiv, men merparten anser inte att de helt kan ersätta fysiska utbildningsdagar. Webbutbildningens fördelar är att tjänstemännen kan ta del av dem när de själva har tid och att de kan fokusera på de delar som är mest relevanta för deras eget arbete. Däremot förloras en annan viktig aspekt: att möta andra personer som arbetar med plan- och byggfrågor.

På fysiska utbildningsträffar kan tjänstemän ifrån olika kommuner och länsstyrelser mötas och få inblick i varandras verksamheter, och på så vis bygga upp ett nätverk. Det är inte endast nätverkandet som lockar med fysiska utbildningsträffar, utan även möjligheten att utbyta erfarenheter och tillsammans reflektera över PBL-frågor.

Det går lite fortare om man gör det i grupp. Alltså att man tillsammans får reflektera och får höra de andras erfarenheter och också höra att andra har gjort fel.

Det finns även önskemål om att utbildningen hålls regionalt eller över ett antal län.

Vi ser gärna att utbildningarna sker regionalt eller över några län, så att man får med både kommuner och länsstyrelser i samma utbildningstillfälle. Det är bra att vi kan få en diskussion över gränserna, så att inte kommunerna kör sitt och vi kör vårt.

Länsstyrelse

En del anser att utbildning bör anta formen av en ”intensivutbildning” och samlas till ett par sammanhängande dagar, medan andra tycker att den ska spridas ut över tid. Fördelen med en intensivutbildning är enligt respondenterna att de får utbildningen i ett sjok och att det blir lägre reskostnader i de fall utbildningen sker på annan ort. Samtidigt finns det fördelar med att dela upp utbildningen, så som att det blir mindre ”korvstoppning” och att det blir lättare att förstå innehållet i utbildningen om man kan varva det med praktiskt arbete. På flera håll lyfts att utbildningen bör spridas ut över landet, för att minimera reskostnader, men även för att skapa regionala nätverk.

Vilken utbildningsform som föredras påverkar hur mycket tid cheferna på kommuner och länsstyrelser är beredda att ge sina nytillträdda tjänstemän för att gå en utbildning i PBL. För en webbaserad utbildning eller distansutbildning svarar majoriteten i enkätundersökningen – drygt tre av fyra – att de är beredda att ge tjänstemännen fyra dagar eller mer. En dryg tredjedel svarar att sju dagar eller fler kan vara aktuellt (fig. 11). En knapp fjärdedel svarar att de är beredda att ge en sådan utbildning tre dagar eller mindre.

Figur 11: Den tid cheferna är beredda att avsätta så att en ny handläggare kan att gå en utbildning i PBL

1% 7% 23% 58% 41% 27% 35% 9% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Webbaserat/ distansutbildning Klassrumsutbildning på annan ort (med kostnad

för resa och logi)

Tid cheferna är beredda att avsätta så att en ny handläggare kan att gå en utbildning i PBL

Ingen 1-3

För klassrumsutbildning på annan ort, med tillkommande kostnad för resa och logi, är majoriteten (58%) beredda att ge sina nytillträdda tjänstemän 1-3 dagar/år.

Generellt är respondenterna på kommun beredda att ge mer tid till både webbaserad utbildning/distansutbildning och till klassrumsutbildning, än vad länsstyrelserna är.

Den mängd tid cheferna är beredda att ge sina tjänstemän för att gå en utbildning i PBL beror alltså på utbildningsform och vad utbildningen berör. Respondenter från Länsstyrelsen estimerar att det skulle kunna vara rimligt att utbildningen varade mellan två dagar och en vecka. Flera betonar vikten av att sätta av ordentligt med tid.

Att anställa en person är en investering, och i den investeringen tror jag säkert att man är beredd att lägga en hel del tid på att så snabbt som möjligt komma på banan och bli effektiv i sin handläggning.

Länsstyrelse

Cheferna på kommun är inne på samma spår – om utbildningen läggs upp som kursdagar på annan ort är 2-4 dagar en tidsåtgång som bedöms rimlig av de flesta. Det finns dock även de som menar att en utbildning skulle kunna få ta 20-25 dagar om det samtidigt varvas med praktik och webbseminarier.

Flera betonar vikten av att, oavsett om det är utbildning via webb eller fysiska träffar, kunna få med sig materialet från utbildningen och själv kunna gå tillbaka och titta på det när man behöver. Respondenter lyfter i intervjuerna att man inte ska underskatta betydelsen av kursmaterial som man fysiskt kan hålla i handen samt slå och läsa i.

Det är viktigt att det finns ett utbildningsmaterial som man kan återgå till själv.

Länsstyrelse

Utbildningsmaterialet borde, anser en respondent, tas fram av Boverket i samarbete med kommuner, SKL, Länsstyrelsen och Lantmäteriet. Materialet bör handla om helheten kring PBL.

De paket och material som tas fram måste vara utformade på så vis att de olika aktörerna skall kunna använda materialet ganska fritt på de arenor, digitala såväl som fysiska som finns och de som kan skapas. En möjlighet är att väcka PBL-direktwebben till liv för att ta hand om det nätverksbyggande och kontinuietsskapande

åtgärder som behövs för att satsningen hålls levande och fungerar över tid.

Enkätsvar, Länsstyrelse

Lärarlag

De representanter för kommun och länsstyrelse som deltog i intervjustudien tillfrågades också vad de anser om utbildningsformen lärarlag, där Boverket utbildar ett antal personer regionalt, som sedan håller i utbildningar för att sprida kunskapen vidare inom den egna regionen.

Åsikterna om att genomföra utbildningen i form av lärarlag går isär. Flera av de intervjuade anser att idén är bra, men vissa lyfter att det kan bli en tung uppgift för de personer som ingår i lärarlaget om det inte sätts av tillräckligt med tid. Några respondenter refererar till en tidigare PBL-utbildning som genomfördes på detta sätt. Den gången blev det ibland en tung uppgift att genomföra vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter och de som deltog hade inte möjlighet att planera in insatserna tillräckligt bra.

Man fick skjuta på det ordinarie arbetet och det var kanske också så att det blev upplagt väldigt sent. Man måste ju veta det innan så att man kan lägga in det i en planering för ett år. Men annars var det väldigt bra och utvecklande på många sätt.

Länsstyrelse

Med det finns också dem med tidigare erfarenhet av lärarlag som lyfter dess styrkor.

Jag hade själv förmånen att vara med i en sådan utbildning i nya PBL. Det var en blandad grupp ifrån länsstyrelsen och ifrån olika kommuner, vi hade olika roller. […] Man får liksom hela spektret; man får plandelen, bygglovsdelen och även juridiken. Jag tror på det.

Kommun

Några respondenter som lyfter risken med att ha praktiker som ska utbilda – en person som är kunnig i sak är kanske inte alltid en bra pedagog. Samtidigt tycker en annan att det är viktigt att den som utbildar är just praktiker, eftersom personen då kan tala utifrån verkligheten och utgå ifrån erfarenhet och de situationer som kan uppstå i arbetet med PBL.

Beroende på hur lärarlagsutbildningen skulle utformas är respondenterna olika benägna att släppa ifrån sig personal till en sådan satsning. Det som efterfrågas är främst att information om lärarlagen i så fall kommer i god tid så att en eventuell lärares tid kan planeras in. Även en god samordning efterfrågas, så att utbildningen inte upplevs ”splittrad”.

6.2 Viktigt att tänka på

Det finns flera saker som är viktiga att ta hänsyn till vid utformandet av en nationell grundläggande utbildning i PBL, anser respondenterna. Det handlar om alltifrån vikten av att vara konkret och vilka som bör omfattas av utbildningen till hur utbildningen ska läggas upp.

Det går att göra en utbildning fantastiskt lustfylld eller totalt döda allt intresse. Jag vill hävda att PBL kan vara oerhört lustfyllt om det får lite kött och blod.

Representant för byggbranschen

Related documents