• No results found

(H) KONSOLIDERINGSPRINCIPER (I) Dotterföretag

Dotterföretag är företag som står under ett bestämmande inflytande från MQ Holding AB. Bestämmande inflytande innebär direkt eller indirekt en rätt att utforma ett företags fi-nansiella och operativa strategier i syfte att erhålla ekonomiska fördelar. Vid bedömningen om ett bestämmande inflytande föreligger, beaktas potentiella röstberättigande aktier som utan dröjsmål kan utnyttjas eller konverteras.

Dotterföretag redovisas enligt förvärvsmetoden. Metoden innebär att förvärv av ett dotterbolag betraktas som en trans-aktion varigenom koncernen indirekt förvärvar dotterbolagets tillgångar och övertar dess skulder och eventualförpliktelser.

Det koncernmässiga anskaffningsvärdet fastställs genom en förvärvsanalys i anslutning till förvärvet. I analysen fastställs dels anskaffningsvärdet för andelarna eller rörelsen, dels det verkliga värdet på förvärvsdagen av förvärvade identifierbara tillgångar samt övertagna skulder och eventualförpliktelser.

Anskaffningsvärdet för dotterbolagsaktierna respektive rörelsen utgörs av summan av de verkliga värdena per förvärvsdagen för erlagda tillgångar, uppkomna eller övertagna skulder och för emitterade egetkapitalinstrument som lämnats som vederlag i utbyte mot de förvärvade nettotillgångarna, samt transaktionskostnader som är direkt hänförbara till förvär-vet. Vid rörelseförvärv där anskaffningskostnaden överstiger nettovärdet av förvärvade tillgångar och övertagna skulder samt eventualförpliktelser, redovisas skillnaden som goodwill.

När skillnaden är negativ redovisas denna direkt i resultaträk-ningen.

 Dotterföretags finansiella rapporter tas in i koncernredo-visningen från och med förvärvstidpunkten till det datum då det bestämmande inflytandet upphör.

 

(II) Transaktioner som elimineras vid konsolidering

Koncerninterna fordringar och skulder, intäkter eller kostnader och orealiserade vinster eller förluster som uppkommer från koncerninterna transaktioner mellan koncernbolag, elimineras i sin helhet vid upprättandet av koncernredovisningen.

 

(III) Omräkning av utländska dotterbolag

Vid omräkning av utländska dotterbolag där den funktionella valutan avviker från den nationella så har den temporala meto-den använts vid omräkning till funktionell valuta och dagskurs-metoden använts vid omräkning från funktionell valuta till rapporteringsvalutan.

 

(I) TRANSAKTIONER I UTLÄNDSK VALUTA

Transaktioner i utländsk valuta omräknas till den funktionella valutan till den valutakurs som föreligger på transaktionsda-gen. Funktionell valuta är valutan i de primära ekonomiska mil-jöer bolagen bedriver sin verksamhet. Monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta räknas om till den funktionella valutan till den valutakurs som föreligger på balansdagen.

Valutakursdifferenser som uppstår vid omräkningarna redovi-sas i resultaträkningen. Icke-monetära tillgångar och skulder som redovisas till historiska anskaffningsvärden omräknas till valutakurs vid transaktionstillfället. Icke-monetära tillgångar och skulder som redovisas till verkliga värden omräknas till den funktionella valutan till den kurs som råder vid tidpunkten för värdering till verkligt värde.

  (J) INTÄKTER

Intäkter för försäljning av varor redovisas i resultaträkningen när väsentliga risker och förmåner som är förknippade med varornas ägande har överförts till köparen. Intäkter redovisas inte om det är sannolikt att de ekonomiska fördelarna inte kommer att tillfalla koncernen. Om det råder betydande osäkerhet avseende betalning, vidhängande kostnader eller risk för returer och om säljaren behåller ett engagemang i den löpande förvaltningen som vanligtvis förknippas med ägandet sker ingen intäktsföring. Intäkterna redovisas till det verkliga värdet av vad som erhållits, eller förväntas komma att erhållas, med avdrag för lämnade rabatter. MQs kunder kan deltaga i ett lojalitetsprogram. Där erhåller de rabattcheckar på framtida köp baserat på de köp som de har gjort under tidigare perio-der. Samtliga utställda checkar löses inte in varför varje försälj-ning inom lojalitetsprogrammet minskas med en kostnad som ska motsvaras av kostnaden för medlemens sannolika framtida inlösen av rabattchecken.

MQ ger kunderna möjligheten att få pengarna tillbaka vid en retur av ett plagg inom 14 dagar. Merparten av returerna sker efter två dagar. Månatligen minskas därför försäljningen med kostnaden för två dagars returer.

(K) LEASING

(I) Operationella leasingavtal

Kostnader avseende operationella leasingavtal redovisas i resultaträkningen linjärt över leasingperioden. Förmåner erhållna i samband med tecknandet av ett avtal redovisas i resultaträkningen som en minskning av leasigavgifterna linjärt över leasingavtalets löptid. Variabla avgifter kostnadsförs i de perioder de uppkommer.

 

(II) Finansiella leasingavtal

Minimileaseavgifterna fördelas mellan räntekostnad och amor-UFSJOHQÌEFOVUFTUÌFOEFTLVMEFO3ÊOUFLPTUOBEFOGÚSEFMBT

över leasingperioden så att varje redovisningsperiod belastas med ett belopp som motsvarar en fast räntesats för den under respektive period redovisade skulden. Variabla avgifter kost-nadsförs i de perioder de uppkommer.

 

(L) FINANSIELLA INTÄKTER OCH KOSTNADER

Finansiella intäkter består av ränteintäkter på investerade medel samt vinst vid värdeförändring på finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen. I not 23 finns bolagets finansiella tillgångar specificerade.

3ÊOUFJOUÊLUFSQÌmOBOTJFMMBJOTUSVNFOUSFEPWJTBTFOMJHU

FGGFLUJWSÊOUFNFUPEFO TFOFEBO3FTVMUBUFUGSÌOBWZUUSJOHBWFUU

finansiellt instrument redovisas då de risker och fördelar som är förknippade med ägandet av instrumentet överförts till köparen och koncernen inte längre har kontroll över instrumentet.

 Finansiella kostnader består av räntekostnader på lån, förlust vid värdeförändring på finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen avseende derivat som

1

NOT FORTS.

NOTER

41

MQ årsredovisning 2009/2010

hänför sig till lån samt nedskrivning av finansiella tillgångar.

-ÌOFLPTUOBEFSSFEPWJTBTJSFTVMUBUFUNFEUJMMÊNQOJOHBWFG-fektivräntemetoden utom till den del de ingår i en tillgångs anskaffningsvärde.

 Effektivräntan är den ränta som diskonterar de uppskat-tade framtida in- och utbetalningarna under ett finansiellt instruments förväntade löptid till den finansiella tillgångens eller skuldens redovisade nettovärde. Beräkningen innefattar alla avgifter som erlagts eller erhållits av avtalsparterna som är en del av effektivräntan, transaktionskostnader och alla andra över- och underkurser.

(M) SKATTER

Inkomstskatter utgörs av aktuell skatt och uppskjuten skatt.

Inkomstskatter redovisas i resultaträkningen utom då under-liggande transaktion redovisas direkt mot eget kapital varvid tillhörande skatteeffekt redovisas i eget kapital.

 Aktuell skatt är skatt som ska betalas eller erhållas avse-ende aktuellt år, med tillämpning av de skattesatser som är beslutade eller i praktiken beslutade per balansdagen, hit hör även justering av aktuell skatt hänförlig till tidigare perioder.

 Uppskjuten skatt beräknas enligt balansräkningsmetoden med utgångspunkt i temporära skillnader mellan redovisade och skattemässiga värden på tillgångar och skulder. Temporära skillnader beaktas inte för skillnad som uppkommit vid första redovisningen av goodwill och inte heller vid första redovis-ningen av tillgångar och skulder som inte är rörelseförvärv som vid tidpunkten för transaktionen inte påverkar vare sig redovisat eller skattepliktig resultat. Vidare beaktas inte heller temporära skillnader hänförliga till andelar i dotter- och intres-seföretag som inte förväntas bli återförda inom överskådlig framtid. Värderingen av uppskjuten skatt baserar sig på hur underliggande tillgångar eller skulder förväntas bli realiserade eller reglerade. Uppskjuten skatt beräknas med tillämpning av de skattesatser och skatteregler som är beslutade eller i praktiken beslutade per balansdagen.

 Uppskjutna skattefordringar avseende avdragsgilla temporära skillnader och underskottsavdrag redovisas endast i den mån det är sannolikt att dessa kommer att kunna utnyttjas.

Värdet på uppskjutna skattefordringar reduceras när det inte längre bedöms sannolikt att de kan utnyttjas.

 Eventuellt tillkommande inkomstskatt som uppkommer vid utdelning redovisas vid samma tidpunkt som när utdelningen redovisas som en skuld.

(N) FINANSIELLA INSTRUMENT

Finansiella instrument som redovisas i balansräkningen inklude-rar på tillgångssidan likvida medel, kundfordringar samt derivat NFEQPTJUJWUWÊSEF1ÌTLVMETJEBOÌUFSmOOTMFWFSBOUÚSTTLVMEFS  låneskulder samt derivat med negativt värde.

 

Redovisning i och borttagande från balansräkningen En finansiell tillgång eller finansiell skuld tas upp i balansräk-ningen när bolaget blir part enligt instrumentets avtalsmässiga villkor. Kundfordringar tas upp i balansräkningen när faktura har skickats. Skuld tas upp när motparten har presterat och avtalsenlig skyldighet föreligger att betala, även om faktura ÊOOVJOUFNPUUBHJUT-FWFSBOUÚSTTLVMEFSUBTVQQOÊSGBLUVSB

mottagits.

 En finansiell tillgång tas bort från balansräkningen när

rättigheterna i avtalet realiseras, förfaller eller bolaget förlorar kontrollen över dem. Detsamma gäller för del av en finansiell tillgång. En finansiell skuld tas bort från balansräkningen när förpliktelsen i avtalet fullgörs eller på annat sätt utsläcks. Det-samma gäller för del av en finansiell skuld.

 En finansiell tillgång och en finansiell skuld kvittas och redovisas med ett nettobelopp i balansräkningen endast när det föreligger en legal rätt att kvitta beloppen samt att det fö-religger avsikt att reglera posterna med ett nettobelopp eller att samtidigt realisera tillgången och reglera skulden.

 Förvärv och avyttring av finansiella tillgångar redovisas på affärsdagen, som utgör den dag då bolaget förbinder sig att förvärva eller avyttra tillgången.

 

Klassificering och värdering

Finansiella instrument som inte är derivat redovisas initialt till anskaffningsvärde motsvarande instrumentets verkliga värde med tillägg för transaktionskostnader för alla finansiella instrument förutom avseende de som tillhör kategorin finansiell tillgång som redovisas till verkligt värde via resultaträkningen, vilka redovisas till verkligt värde exklusive transaktions-kostnader. Ett finansiellt instrument klassificeras vid första redovisningen utifrån i vilket syfte instrumentet förvärvades.

Klassificeringen avgör hur det finansiella instrumentet värderas efter första redovisningstillfället såsom beskrivs nedan.

 Derivatinstrument redovisas initialt till verkligt värde inne-bärande att transaktionskostnader belastar periodens resultat.

Efter den initiala redovisningen redovisas derivatinstrument på sätt som beskrivs nedan.

ø-JLWJEBNFEFMCFTUÌSBWLBTTBNFEFMPDIUJMMHÊOHMJHBUJMM-godohavanden hos banker. Valutorna är främst svenska kronor, amerikanska Dollar, Euro, kinesiska Yuan, Bangladeshiska Thaka och norska kronor

Finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen

Denna kategori består av två undergrupper: finansiella till-gångar som innehas för handel och andra finansiella tilltill-gångar som företaget initialt valt att placera i denna kategori (enligt den s.k. Fair Value Option). Finansiella instrument i denna kate-gori värderas löpande till verkligt värde med värdeförändringar redovisade i resultaträkningen. I den första undergruppen in-går derivat med positivt verkligt värde. MQ har inga tillgångar som faller in under den andra undergruppen. Mer information angående derivat finns under punkten ”o”.

 

Lånefordringar och kundfordringar

-ÌOFGPSESJOHBSPDILVOEGPSESJOHBSÊSmOBOTJFMMBUJMMHÌOHBSTPN

inte är derivat, som har fastställda eller fastställbara betal-ningar och som inte är noterade på en aktiv marknad. Dessa tillgångar värderas till upplupet anskaffningsvärde. Upplupet anskaffningsvärde bestäms utifrån den effektivränta som beräknades vid anskaffningstidpunkten. Kundfordran redovisas till det belopp som beräknas inflyta, dvs. efter avdrag för osäkra fordringar.

 

Finansiella skulder värderade till verkligt värde via resultaträkningen

Denna kategori består av två undergrupper, finansiella skulder

1

NOT FORTS.

NOTER

42

som innehas för handel och andra finansiella skulder som företaget valt att placera i denna kategori (den s.k. Fair Value Option). I den första kategorin ingår koncernens derivat med negativt verkligt värde. MQ har inga skulder som faller in under den andra undergruppen. Mer information angående derivat finns under punkten ”o”.

 

Andra finansiella skulder

-ÌOTBNUÚWSJHBmOBOTJFMMBTLVMEFS UFYMFWFSBOUÚSTTLVMEFS  ingår i denna kategori. Skulderna värderas till upplupet an-skaffningsvärde.

 

Finansiella garantier

Koncernens finansiella garantiavtal innebär att koncernen har ett åtagande att ersätta innehavaren av ett skuldinstrument för förluster som denne ådrar sig på grund av att en angiven gäldenär inte fullgör betalning vid förfall enligt de ursprungliga eller ändrade avtalsvillkoren.

Finansiella garantiavtal redovisas initialt till verkligt värde, dvs. i normalfallet det belopp som utställaren erhållit i ersätt-ning för den utställda garantin. Vid den efterföljande värde-ringen redovisas skulden för den finansiella garantin till det högre av de belopp som redovisas enligt IAS 37, Avsättningar, eventualförpliktelser och eventualtillgångar och det belopp som ursprungligen redovisades efter avdrag, i tillämpliga fall, för ackumulerade periodiseringar, som redovisats i enlighet med IAS 18, Intäkter.

 

(O) DERIVAT OCH SÄKRINGSREDOVISNING

Samtliga koncernens fristående derivatinstrument har anskaf-fats för att ekonomiskt säkra de risker för ränte- och valutakurs-exponeringar som koncernen är utsatt för. Ett Inbäddat derivat särredovisas om det inte är nära relaterat till värdekontraktet.

Inga inbäddade derivat har identifierats.

Derivat redovisas enligt nedan:

 

(I) Säkring av flöden i utländsk valuta

Transaktionsexponering avseende framtida prognostiserade flöden säkras antingen genom valutatermin, valuta-swap eller genom valutaoption. Valutaterminen eller valutaoptionen som skyddar det prognostiserade flödet redovisas i balansräkning-en till verkligt värde som övrig fordran respektive övrig skuld.

Årets värdeförändringar redovisas mot totalresultatet till dess att det säkrade flödet träffar resultaträkningen, varvid säk-ringsinstrumentets ackumulerade värdeförändringar överförs till resultaträkningen för att där matcha resultateffekterna från den säkrade transaktionen. Säkringsinstrumentets resultat-effekt redovisas inom posten handelsvaror i resultaträkningen.

De säkrade flödena kan vara både kontrakterade och prognos-tiserade. Om ett säkrat framtida kassaflöde avser en transak-tion som aktiveras i balansräkningen, upplöses säkringsreser-ven då den säkrade posten redovisas i balansräkningen. Om den säkrade posten utgör en icke-finansiell tillgång eller en icke-finansiell skuld inkluderas upplösningen från säkringsre-serven i det ursprungliga anskaffningsvärdet för tillgången eller skulden. När ett säkringsinstrument förfaller, säljs, av-vecklas eller löses in, eller när företaget bryter identifieringen av säkringsrelationen innan den säkrade transaktionen inträffat och den prognostiserade transaktionen fortfarande förväntas inträffa, kvarstår den redovisade ackumulerade vinsten eller

förlusten i säkringsreserven i eget kapital och redovisas på motsvarande sätt som ovan när transaktionen inträffar. Om den säkrade transaktion inte längre förväntas inträffa, upplöses säkringsinstrumentets ackumulerade vinster eller förluster omedelbart mot resultaträkningen. För säkring av fordran eller skuld mot valutakursrisk används valutaterminer, swappar och PQUJPOFS1FSCBMBOTEBHFOBVHVTUJIBSOÌHPOJOFGGFLUJ-vitet kopplat till säkringsredovisningen inte redovisats.

 

(II) Säkring av räntebindning och lån i utländsk valuta

Styrelsen tillsammans med bolagets ekonomichef utvärderar om en kassaflödesäkring ska ingås (om tex räntan på lånen i koncer-nen ska ändras från rörlig ränta till fast via ett derivatinstrument).

1FSBVHVTUJIBSJOUFSÊOUBOQÌMÌOFOTÊLSBUT/ÌHPUMÌOJ

utländsk valuta finns ej att säkra per 31 augusti 2010.

Föregående räkenskaps år har en kassaflödessäkring använts genom en ränteswap med golv och tak för att säkra ränteläget. Detta medförde fg år en negativ resultateffekt om

54&,WJEWÊSEFSJOHFOUJMMWFSLMJHUWÊSEF1PTUFOSFEPWJ-sades bland kortfristiga skulder i balansräkningen och inom finansnettot i resultaträkningen.

 

(P) MATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR (I) Ägda tillgångar

Materiella anläggningstillgångar redovisas i koncernen till anskaffningsvärde efter avdrag för ackumulerade avskrivningar och eventuella nedskrivningar. I anskaffningsvärdet ingår inköpspriset samt kostnader direkt hänförbara till tillgången för att bringa den på plats och i skick för att utnyttjas i enlig-IFUNFETZGUFUNFEBOTLBGGOJOHFO3FEPWJTOJOHTQSJODJQFSGÚS

nedskrivningar framgår nedan.

Det redovisade värdet för en materiell anläggningstillgång tas bort ur balansräkningen vid utrangering eller av yttring eller när inga framtida ekonomiska fördelar väntas från användning eller utrangering/avyttring av till gången. Vinst eller förlust som uppkommer vid avyttring eller utrangering av en tillgång ut-görs av skillnaden mellan försäljningspriset och tillgångens re-dovisade värde med avdrag för direkta försäljningskostnader.

Vinst och förlust redovisas som övrig rörelseintäkt/kostnad.

 

(II) Leasade tillgångar

-FBTJOHBWUBMLMBTTJmDFSBTJLPODFSOSFEPWJTOJOHFOBOUJOHFOTPN

finansiell eller operationell leasing. Finansiell leasing föreligger då de ekonomiska riskerna och förmånerna som är förknippade med ägandet i allt väsentligt är överförda till leasetagaren, om så ej är fallet är det fråga om operationell leasing.

Tillgångar som hyrs enligt finansiella leasingavtal redovisas som anläggningstillgång i koncernens balansräkning och värde-ras initialt till det lägsta av leasingobjektets verkliga värde och nuvärdet av minimileasingavgifterna vid ingången av avtalet.

Förpliktelsen att betala framtida leasingavgifter redovisas som lång- och kortfristiga skulder. De leasade tillgångarna avskrivs enligt plan medan leasingbetalningarna redovisas som ränta och amortering av skulderna.

Vid operationell leasing kostnadsförs leasingavgiften över löptiden med utgångspunkt från nyttjandet, vilket kan skilja sig från vad som de facto erlagts som leasingavgift under året.

 

(III) Tillkommande utgifter

Tillkommande utgifter läggs till anskaffningsvärdet endast om det är sannolikt att de framtida ekonomiska för delar som är

1

NOT FORTS.

NOTER

43

MQ årsredovisning 2009/2010

förknippade med tillgången kommer att komma företaget till del och anskaffningsvärdet kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

Alla andra tillkommande utgifter redovisas som kostnad i den period de upp kommer.

 

(IV) Avskrivningsprinciper

Avskrivning sker linjärt över tillgångens beräknade nyttjande-QFSJPE-FBTBEFUJMMHÌOHBSTLSJWTÊWFOEFBWÚWFSCFSÊLOBE

nyttjandeperiod eller, om den är kortare, över den avtalade leasingtiden.

Beräknade nyttjandeperioder;

inventarier, verktyg och installationer 5 år  

Använda avskrivningsmetoder och tillgångarnas restvärden och nyttjandeperioder omprövas vid varje års slut.

 

(Q) IMMATERIELLA TILLGÅNGAR (I) Goodwill

Goodwill värderas till anskaffningsvärde minus eventuella ackumulerade nedskrivningar. Goodwill fördelas till kassagene-rerande enheter och prövas minst årligen för nedskrivningsbe-hov, se nedan.

  (II) Varumärke

Varumärke värderas till anskaffningsvärde minus ackumulerade nedskrivningar. Varumärket bedöms ha en obestämbar nyttjan-deperiod och därmed görs inga avskrivningar.

Nedlagda kostnader för internt genererad goodwill och internt genererade varumärken redovisas i resultaträkningen när kostnaden uppkommer.

 

(III) Övriga immateriella tillgångar

Övriga immateriella tillgångar som förvärvas av koncernen redovisas till anskaffningsvärde minus ackumulerade avskriv-ningar och nedskrivavskriv-ningar.

 

(IV) Tillkommande utgifter

Tillkommande utgifter för aktiverade immateriella tillgångar redovisas som en tillgång i balansräkningen endast då de ökar de framtida ekonomiska fördelarna för den specifika tillgången till vilka de hänför sig. Alla andra utgifter kostnadsförs när de uppkommer.

 

(V) AVSKRIVNINGSPRINCIPER

Avskrivningar redovisas i resultaträkningen linjärt över immate-riella tillgångars beräknade nyttjandeperioder, såvida inte så-dana nyttjandeperioder är obestämbara. Nyttjandeperioderna omprövas minst årligen. Goodwill och immateriella tillgångar med en obestämbar nyttjandeperiod prövas för nedskrivnings-behov årligen eller så snart indikationer uppkommer som tyder på att tillgången ifråga har minskat i värde. Avskrivningsbara immateriella tillgångar skrivs av från den tidpunkt då de är till-gängliga för användning. De beräknade nyttjandeperioderna är:

Hyresrätter och liknande rättigheter 5 år

Dataprogram 5 år

(R) VARULAGER

Varulager värderas till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet. Anskaffningsvärdet för varulager beräknas genom tillämpning av först in, först ut-metoden (FIFU) och inkluderar utgifter som uppkommit vid förvärvet av lagertillgångarna och transport av dem till deras nuvarande plats och skick. Nettoförsäljningsvärdet är det uppskattade försäljningspriset i den löpande verksamheten, efter avdrag för uppskattade kostnader för färdigställande och för att åstadkomma en försäljning. Varulagret är alltid utsatta för inkurans. De största faktorerna är stöld, transport respektive produktionsskadade kläder samt eventuella felsatsningar. MQ följer inkuransen via rullande inventeringar och punktinsatta inventeringar som under ett år ska ha träffat varje klädesplagg minst en gång. Baserad på denna analys av faktisk inkurans bokförs löpande en inkuransreserv.

 

(S) NEDSKRIVNINGAR

De redovisade värdena för koncernens tillgångar prövas vid varje balansdag för att bedöma om det finns indikation på nedskrivningsbehov. IAS 36 tillämpas för prövning av ned-skrivningsbehov för andra tillgångar än finansiella tillgångar vilka prövas enligt IAS 39, varulager, och uppskjutna skatte-fordringar. För undantagna tillgångar enligt ovan prövas det redovisade värdet enligt respektive standard.

 

(I) Nedskrivningsprövning för materiella och immateriella tillgångar samt andelar i dotterbolag

Om indikation på nedskrivningsbehov finns, beräknas enligt IAS 36 tillgångens återvinningsvärde. För goodwill och andra immateriella tillgångar med obestämbar nyttjandeperiod beräknas återvinningsvärdet årligen. Om det inte går att

Om indikation på nedskrivningsbehov finns, beräknas enligt IAS 36 tillgångens återvinningsvärde. För goodwill och andra immateriella tillgångar med obestämbar nyttjandeperiod beräknas återvinningsvärdet årligen. Om det inte går att

Related documents