• No results found

pR ESENtkO Rt

Vid köp av Mq presentkort i butik redovisas hela beloppet som en avsättning och redovisas som en intäkt först när presentkor-tet utnyttjas i butik, alternativt när dess giltighet gått ut.

ÅtER kö p (ö ppE t kö p O c h R Ekl aMatIO NER)

Mq erbjuder sina kunder öppet köp under 14 dagar och rätt att reklamera en icke fullgod vara tre år efter köpet. Merparten av returerna sker efter två dagar. Vid försäljning via e-handeln sker merparten av returerna efter åtta dagar. Månatligen ökas därför kostnaden för handelsvaror med bruttovinsten för två respek-tive åtta dagars returer. Återköpsreserven innehåller därmed kostnaden för två respektive åtta dagars returer.

kuND klub b

kundklubbsmedlemmar i Mq kundklubb tilldelas bonuscheckar i olika valörer beroende på hur mycket kunden tidigare har köpt hos Mq. checkarna skickas ut en gång per halvår och är giltiga under ett år, från det att Mq ställer ut bonuschecken. Samtliga utställda bonuscheckar löses inte in varför varje försäljning inom lojalitetsprogrammet minskas med det verkliga värdet av-seende framtida inlösen av rabattchecken. hänsyn tas då även till medlemmens sannolika framtida inlösen av rabattchecken.

22

NOt upplupNa kOStNaDER Och FöRutbE talDa INtäk tER

Koncernen Moderbolaget

TSEK 2013-08-31 2012-08-31 2013-08-31 2012-08-31

upplupna löner 15 699 16 226 5 448 2 493

upplupna semesterlöner 24 732 24 883 818 260

Sociala avgifter 16 813 16 431 2 034 727

upplupna räntor 1 814 2 204 1 400 2 053

upplupen löneskatt 6 718 5 873 1 185 1 229

övrigt 35 081 14 964 258 141

100 857 80 581 11 143 6 903

b ER äkNIN G aV VER klIGt VäR D E

Följande sammanfattar de metoder och antaganden som främst använts för att fastställa verkligt värde på de finansiella instru-ment som redovisas i tabellen ovan.

D ER IVatINStRuMENt

För valutakontrakt (valutaterminer) bestäms det verkliga värdet med utgångspunkt från kreditinstituts värdering om sådana finns tillgängliga. Om sådana inte finns tillgängliga beräknas det verkliga värdet genom en diskontering av skillnaden mellan den avtalade terminskursen och den terminskurs som kan tecknas på balansdagen för den återstående kontraktsperioden.

I de fall diskonterade kassaflöden har använts, beräknas framtida kassaflöden på den av företagsledningen bästa bedömningen. Den diskonteringsränta som använts är mark-nadsbaserad ränta på liknande instrument på balansdagen. Då andra värderingsmodeller har använts är indata baserade på marknadsrelaterade data på balansdagen.

R äNtEbäR aND E SkulD ER

Verkligt värde för finansiella skulder som inte är derivatinstru-ment beräknas baserat på framtida kassaflöden av kapital-belopp och ränta diskonterade till aktuell marknadsränta på balansdagen.

kuND FO R D R IN GaR O c h lE VER aNtö RS SkulD ER För kundfordringar och leverantörsskulder med en kvarvarande livslängd på mindre än sex månader anses det redovisade värdet reflektera verkligt värde. kundfordringar och leverantörs-skulder med en livslängd överstigande sex månader diskonteras i samband med att verkligt värde fastställs.

R äNtESatSER SO M aNVäNDS Fö R at t FaStStäll a VER klIGt VäR D E

bolaget använder interbankränta alternativt ränta från obliga-tionsmarknaden per balansdagen plus en relevant räntespread vid diskontering av finansiella instrument. använd ränta matchas till löptid för motsvarande instrument. De räntesatser som använts anges nedan.

Koncernen 2013-08-31 2012-08-31

Räntebärande skulder 3,35% 3,82%

FINaNSIEll a INStRuMENt pER k atEG O R I Enligt IFRS 7 skall finansiella instrument kategoriseras i tre kategorier utifrån vilken indata som använts vid värdering till verkligt värde. Första kategorin avser finansiella instrument noterade på en aktiv marknad. andra kategorin avser finan-siella instrument som inte är noterade på en aktiv marknad men där övrig marknadsinformation kan användas för att erhålla en värdering. Den sista kategorin avser värderingar där det saknas marknadsnotering samt övriga marknadsdata. tekniker för att erhålla en värdering för kategori tre utgörs främst av diskonte-rade kassaflöden.

Samtliga Mq:s derivat tillhör andra kategorin.

per balansdagen hade koncernen följande ränteprofil på sina finansiella instrument:

R ED OVISaD E VäR D EN

TSEK 2013-08-31 2012-08-31

Fast ränta

Finansiella tillgångar

Finansiella skulder

rörlig ränta

Finansiella tillgångar

Finansiella skulder 260 684 330 684

260 684 330 684

Noter Noter

23

NOt FORtS.

24

NOt FORtS.

24

NOt FINaNSIEll a RISkER Och FINaNSpOlIcyS koncernen är genom sin verksamhet exponerad för olika slag

av finansiella risker. Med finansiella risker avses fluktuationer i bolagets resultat och kassaflöde till följd av förändringar i valutakurser, räntenivåer, likviditets- och kreditrisker.

 hanteringen av koncernens finansiella risker sker av Mq Retail ab:s ekonomiavdelning vars uppgift är att identifiera och i största möjliga utsträckning minimera dessa riskers resultatpå-verkan. all finansiell risk ska rapporteras och analyseras av Mq Retail ab:s ekonomiavdelning. Detta ska ske enligt koncernens gällande rutiner, vilka verkar för att begränsa koncernens finan-siella risker.

 

lIk VID ItE tSR ISkER

likviditetsrisk är risken för att koncernen inte ska kunna infria sina betalningsförpliktelser vid förfallopunkten utan att kostna-den för att erhålla betalningsmedel ökar avsevärt. Enligt koncer-nens gällande rutiner är likviditetshanteringen centraliserad till Mq Retail ab:s ekonomiavdelning för att därigenom optimera utnyttjandet av likvida medel och minimera finansieringsbeho-vet. För att minimera likviditetsrisken görs varje dag en likvidi-tetsuppföljning av koncernens samtliga likvida konton. Veckovis görs en likviditetsprognos för de kommande fyra veckorna. För villkor och återbetalningstider på räntebärande skulder samt löptidsanalys av leasing se not 20 och 25.

 

MaR kNaDSR ISk

Marknadsrisk är att risken för att verkligt värde på eller framtida kassaflöden från ett finansiellt instrument varierar på grund av förändringar i marknadspriser. Enligt IFRS indelas marknads-risker i tre slag; valutarisk, ränterisk och andra prismarknads-risker. De marknadsrisker som i första hand påverkar koncernen utgörs av valutarisker och ränterisker. koncernens målsättning är att identifiera, hantera och minimera marknadsriskerna. Detta görs av Mq Retail ab:s ekonomiavdelning enligt gällande rutiner.

 

R äNtER ISkER

Ränterisk är risken att värdet på finansiella instrument varierar på grund av förändringar i marknadsräntor. Vid fast ränta kan ränterisken leda till förändring i verkliga värden, förändringar i kassaflöden samt fluktuation i koncernens resultat.

koncernen är utsatt för ränterisker till följd av låneskulder.

Räntan är rörlig på bolagets lån varför ränterisken främst är kopplad till om räntan kommer att stiga.hanteringen av ränte-risken är centraliserad till koncernens ekonomiavdelning, vilken ansvarar för identifiering och hantering av ränterisker. hantering av ränterisken sker via eventuell räntesäkring om ränteläget bedöms osäkert. Säkringen av ränterisker ingår inte i säkringsre-dovisningen. under räkenskapsåret har inte ränterisken säkrats vilket är i enlighet med policyn.

av beloppen i tabellen ovan klassificeras totalen om 2 368 tSEk (–8 667) enligt säkringsredovisning och redovisas i övrigt total-resultat och 0 tSEk värderas till verkligt värde över total- resultaträk-ningen.

k äNSlIG hE tSaNalyS

Ränteexponeringen på lånen till Dnb bank resp Nordea i mo-derbolaget är inte begränsad genom hedgeinstrument. bolaget anser att 0,5 procent är en möjlig förändring av räntan under den kommande tolvmånaders-perioden. En varaktig ränteökning eller ränteminskning med 0,5 procent medför en resultateffekt om +/- 1 303 tSEk för moderbolaget.

ValutaR ISk

Valutarisk innebär risken att verkliga värden och kassaflöden avseende finansiella instrument kan fluktuera när värdet på främmande valutor förändras. transaktionsexponering består dels av risk för fluktuationer i värdet av finansiella instrument i form av leverantörsskulder, dels av valutarisken i förväntade och kontrakterade betalningsflöden. Då en stor del av koncernens inköp görs i utländsk valuta, uSD och EuR, samt all försäljning sker i svensk och norsk valuta är koncernen exponerad för va-lutarisker. under räkenskapsåret har 50 procent av varuinköpen skett i uSD, 37 procent i SEk och 13 procent i EuR. Därvid görs valutasäkring i uSD och EuR enligt koncernens gällande rutiner.

av orderlagd volym säkras upp till 80 procent.

Valutahandlaren har befogenhet att använda följande instrument för att hantera valutarisker; spot-affärer,

valutatermi-ner och valutaswappar. Vid bokslutsdagen hade bolaget endast valutaterminer. utestående valutaterminer per bokslutsdagen uppgick till 0 tEuR (2 300) och 23 000 tuSD (20 500) . Dessa kontrakt hade en löptid om 0–7 månader (0–8) från bokslutsda-gen. 90 procent (82) av bolagets valutabehov i uSD har säkrats innan säsongsstart. 51 procent (69) av bolagets valutabehov i EuR har säkrats innan säsongstart.

bolaget köper löpande in kläder i utländsk valuta. planering-en av inköpplanering-en sker två gånger per år utifrån vår- och höstsä-songen. För att den planerade inköpskostnaden skall vara lika stor som den framtida så säkras valutakursen på inköpen genom valutaterminer två gånger per år. Varulagret värderas till en valu-takalkylkurs. Valutakalkylkursen sätts under inköpsplaneringen till ett värde som överensstämmer med den säkrade kursen.

Valutaterminerna värderas under löptiden till verkligt värde. Valu-takontrakt med positivt värde bokförs som en övrig fordran och mot övrigt totalresultat och valutakontrakt med negativt verkligt värde bokförs som en övrig skuld och mot övrigt totalresultat.

När inköpstransaktionen sker så lämnar effekten av valutater-minen övrigt totalresultat och tar ut valutaeffekten på inköpet.

utifrån detta värderas lagret till valutakalkylkursen till dess varan säljs och valutaeffekten drabbar resultaträkningen. Samtliga varuanknutna valutakurseffekter bokförs inom handelsvaror.

I koncernens resultaträkning ingår valutakursdifferenser med 10 070 tSEk (9 126) i rörelseresultatet och med –371 tSEk (428) i finansnettot.

Nedan redovisas av bolaget använda valutaterminer fördelade på valuta och år.

koncernens transaktionsexponering har fördelat sig på följande valutor:

Koncernen

2012/2013 2011/2012

TEUr TUSD TEUr TUSD

Försäljning

Inköp 7 499 38 234 8 391 42 886

O MR äkNIN GSE XpO NER IN G

utländska nettoskulder i koncernen fördelar sig på följande valutor:

Koncernen

25

NOt OpER atIONEll lE aSING

Koncernen

TSEK 2012/2013 2011/2012

under året kostnadsförda leasingavgifter:

Minimileaseavgifter 190 864 183 372

Variabla leasingavgifter 39 742 39 351

Totala leasingavgifter 230 606 222 723

Noter Noter

k äNSlIG hE tSaNalyS

bolaget anser att 5 procent respektive 10 procent är en möjlig förändring av växlingskursen EuR per SEk respektive uSD per SEk under den kommande tolvmånaders-perioden. En 5 procent förstärkning av den svenska kronan gentemot EuR och 10 procent förstärkning av den svenska kronan gentemot uSD per 31 augusti 2013 skulle innebära en förändring av resultatet med 28 475 tSEk (32 116) . känslighetsanalysen grundar sig på att alla andra faktorer (t ex räntan) förblir oförändrade. Samma förutsättningar tillämpades för 2012-08-31.

O MR äkNIN GSE XpO NER IN G

Omräkningsexponeringsrisk avser risken att en nettoinvestering i utlandet kan förändras i värde på grund av valutakursföränd-ringar. utländska nettotillgångar/-skulder i koncernen fördelar sig på följande valutor:

TSEK 2013-08-31 2012-08-31

cNy 2 550 2 334

NOk –51 668 –25 411

k äNSlIG hE tSaNalyS

En 5 procent förstärkning av den svenska kronan gentemot cNy och 5 procent förstärkning av den svenska kronan gentemot NOk per 31 augusti 2013 skulle innebära en förändring av övrigt totalresultat med –2 655 tSEk (-460). känslighetsanalysen grun-dar sig på att alla andra faktorer (t ex räntan) förblir oförändrade.

Samma förutsättningar tillämpades för 2012-08-31.

kR ED ItR ISk

Kreditrisk i finansiella transaktioner

Mq placerar likvida medel enbart i likvida medel med låg kredi-trisk.

 

24

NOt FORtS.

25

NOt FORtS.

Kreditrisker i kundfordringar

koncernens försäljning avser i allt väsentligt kontantförsäljning till kund. Därmed är kreditrisken begränsad. kreditförsäljningen sker alltid med en initial kreditutvärdering och i ringa omfattning varför kreditrisken i kundfordringarna är låg. För åldersanalys av kundfordringar se not 16.

 

k apItalStRuk tuR

kapital definieras som totalt eget kapital, exklusive kassaflö-dessäkringsreserv. bolaget har ett starkt kassaflöde bland annat beroende på det positiva resultatet. även rörelsekapitalet är starkt eftersom det aldrig avvikit med mer än 25 procent av kassaflöde från rörelsen innan rörelsekapitalförändring vilket medför att bindningen av likvida medel i rörelsekapitalet är be-gränsad. Detta medför att bolagets expansion främst finansie-ras genom medel från verksamhetens överskott vilket också ingår i kapitalbehovsstrategin. Det är därför inte aktuellt att finansiera ytterligare expansion med nya banklån. bolagets fi-nansiering består till en betydande del av lånat kapital. Se nedan under Finansiering. Mqs målsättning är att 50 procent av årets vinst skall delas ut till bolagets aktieägare. under föregående år delade bolaget ut 50 procent av vinsten vilket är förenligt med målet.

 

FINaNSIER IN G

under innevarande räkenskapsår har Mq ingått ett nytt låneav-tal med DNb bank om 250 MSEk. till lånet är det kopplat lånevill-kor bestående av finansiella mått på kassaflöde, resultat och relationer inom balansräkningen. Om Mq skulle bryta något av villkoren har DNb bank möjlighet att säga upp låneavtalet med omedelbar verkan. hittills har Mq uppfyllt samtliga mål.

I samband med att bolaget under föregående räkenskapsår inrättade ett aktierelaterat incitamentsprogram ingicks ett säkringsarrangemang med bank, där Nordea åt Mq holdings räkning återköpt 525 000 aktier. I samband därmed togs ett lån om 10 684 tSEk upp hos Nordea. lånesumman avser i sin helhet säkringsarrangemang för möjliggörande av framtida leverans av aktier.

 

utöver ovanstående operationella leasingavtal har koncernen tecknat hyresavtal för butikslokaler som ingåtts på normala,

marknadsmässiga villkor.

hyror enligt avtalade hyreskontrakt i koncernen (exklusive even-tuell omsättningsbaserad hyra) uppgår till

Koncernen

TSEK 2013-08-31 2012-08-31

Inom ett år 171 984 176 465

Mellan ett år och fem år 281 669 299 794

453 653 476 259

26

NOt StällDa SäkERhE tER

Koncernen Moderbolaget

TSEK 2013-08-31 2012-08-31 2013-08-31 2012-08-31

Ställda säkerheter

I form av ställda säkerheter för egna skulder och avsättningar

Nettotillgångar i dotterbolag 1 428 583 1 390 967

Varumärke Mq 690 000 690 000

aktier 1 110 524 1 110 832

1 428 583 2 080 967 1 110 524 1 800 832

övriga ställda panter och säkerheter

Företagsinteckningar 100 000 100 000 -

-100 000 100 000 -

-Summa ställda säkerheter 1 528 583 2 180 967 1 110 524 1 800 832

Koncernen Moderbolaget

TSEK 2013-08-31 2012-08-31 2013-08-31 2012-08-31

Eventualförpliktelser

borgensförbindelser till förmån för dotterbolagens

fullgörande av leasingkontrakt 55 445 35 217 55 445 35 217

borgensförbindelser, övriga 233 370 151 722 190 000 98 844

Summa eventualförpliktelser 288 815 186 939 245 445 134 061

LE ASiN GAv TA L Dä r F Ö r E TAGE T ä r LE AS E TAGA r E Icke uppsägningsbara leasingbetalningar uppgår till:

Koncernen

TSEK 2013-08-31 2012-08-31

Inom ett år 1 409 1 941

Mellan ett år och fem år 1 148 2 309

2 557 4 250

27

NOt NäRStÅENDE

29

NOt k aSSaFlöDESaNalyS

lIk VIDa MED El

Koncernen

TSEK 2013-08-31 2012-08-31

Följande delkomponenter ingår i likvida medel:

kassa och banktillgodohavanden 42 579 38 474

Summa enligt balansräkningen och kassaflödesanalysen 42 579 38 474

lIk VIDa MED El

Moderbolaget

TSEK 2013-08-31 2012-08-31

Följande delkomponenter ingår i likvida medel:

kassa och banktillgodohavanden 304 634

Summa enligt balansräkningen och kassaflödesanalysen 304 634

b E talDa R äNtO R O c h ER hÅllEN utD ElNIN G

Koncernen Moderbolaget

TSEK 2013-08-31 2012-08-31 2013-08-31 2012-08-31

Erhållen ränta 178 418 18

betald ränta –13 483 –15 154 –11 304 –13 913

Erhållen utdelning 30 586 38 672

juStER IN GaR Fö R pOStER SO M INtE IN GÅR I k aS SaFlö D E t

Koncernen Moderbolaget

TSEK 2013-08-31 2012-08-31 2013-08-31 2012-08-31

avskrivningar 38 474 41 507

kursvinster 386 301

Valutakursförändring –1 470 105

upplupna räntor –390 –203 –653 –277

Effekt av aktiesparprogram –1 398 2 253 –1 034 1 320

Förändring avsättningar 2 924 –2 147

Förlust vid försäljning av inventarier 997 289

39 523 42 105 –1 687 1 043

Noter Noter

NäRStÅEND ER El atIO NER

Moderbolaget har en närståenderelation med sina dotterbolag, se not 28. Moderbolaget utför tjänster åt sina dotterbolag, se not 2. under räkenskapsåret har alla inköp och all försäljning skett i dotterbolaget Mq Retail ab.

 Dotterbolaget Mq Shanghai utför inköpsrelaterade tjäns-ter åt Mq Retail ab vilka faktureras månatligen.

Transaktioner med nyckelpersoner i ledande ställning ledande befattningshavare kontrollerar 9 procent (9) av rösterna i bolaget. Sammanlagda ersättningar ingår i ”personal-kostnader”, se not 6.

under året har ersättning till närstående till ledande befatt-ningshavare betalats ut.

FO R D R IN GaR / SkulD ER kO N c ER NbO l aG

Moderbolaget

TSEK 2013-08-31 2012-08-31

Vid årets början -219 753 -181 732

koncernbidrag 6 024 3 118

övrig förändring av mellanhavanden -69 626 -41 139

Fordran koncernbolag -

-Skuld koncernbolag -283 355 -219 753

28

NOt kONcERNbOl aG

INNEhaV I D Ot tER bO l aG

ägarandel Dotterföretagets säte, land 2013-08-31 2012-08-31

Mq Retail ab Göteborg, Sverige 100% 100%

Moderbolaget

TSEK 2013-08-31 2012-08-31

Ackumulerade anskaffningsvärden

Vid årets början 1 110 832 1 110 092

Effekt av aktiesparprogram –308 740

redovisat värde vid årets slut 1 110 524 1 110 832

SpEcIFIk atIO N aV M O D ER bO l aG E tS IND IR Ek ta INNEhaV aV aND El aR I D Ot tER Fö R E taG Dotterföretag/

organisationsnummer/Säte

redovisat värde Antal andelar Andel, % 2013-08-31 2012-08-31

Xeted 54 ab, 556693-4104, borås 100 000 100 100 100

Mq Shanghai co ltd 100 000 100 1 974 1 974

Mq Sweden ab, 556283-8077, borås 40 185 100 39 667 39 667

41 741 41 741

68 69

M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 2 / 2 0 1 3 M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 2 / 2 0 1 3

30

NOt kORtFRIStIGa FORDRINGaR Och SkulDER

kO RtFR IStIGa FO R D R IN GaR

Koncernen

TSEK 2013-08-31 2012-08-31

Derivatkontrakt, valutaterminer 2 845 180

Fordringar anställda 39 5

Momsfordran 8 084 7 441

övrigt 9 142 5 483

Summa 20 110 13 109

kO RtFR IStIGa SkulD ER

Koncernen

TSEK 2013-08-31 2012-08-31

Derivatkontrakt, valutaterminer 477 8 844

källskatt 6 223 6 973

övrigt 6 248 4 998

Summa 12 948 20 815

31

NOt VIk tIGa uppSk at tNINGaR Och bEDöMNINGaR

Göteborg den 17 december 2013

Erik Olsson Göran barsby

Ordförande Vice Ordförande

bengt jaller thomas Nyberg

Styrelseledamot Styrelseledamot

Eva Redhe Ridderstad Styrelseledamot

christina Ståhl Verkställande direktör

Styrelseledamot Styrelsen och verkställande direktören försäkrar att årsredo-visningen har upprättats i enlighet med god redovisnings-sed, ger en rättvisande bild av moderbolagets ställning och resultat samt att förvaltningsberättelsen ger en rättvisande översikt över utvecklingen av moderbolagets verksamhet, ställning och resultat och dessutom beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som moderbolaget står inför.

Styrelsen och verkställande direktören försäkrar också att koncernredovisningen har upprättats i enlighet med interna-tionella redovisningsstandarder IFRS såsom antagits av Eu, ger en rättvisande bild av koncernens ställning och resultat samt att koncernförvaltningsberättelsen ger en rättvisande

översikt över utvecklingen av koncernens verksamhet, ställ-ning och resultat och dessutom beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som koncernen står inför.

De finansiella rapporterna godkändes för utfärdande av moderbolagets styrelse den 17 december 2013. Resultat- och balansräkningarna kommer att föreläggas årsstämman den 30 januari 2014.

Vår revisionsberättelse beträffande denna årsredovisning och koncernredovisning har avgivits den 17 december 2013

kpMG ab

jan Malm auktoriserad revisor Noter

VIk tIGa uppSk at tNIN GaR O c h b ED ö MNIN GaR Företagsledningen har diskuterat utvecklingen, valet och upp-lysningarna avseende koncernens viktiga redovisningsprinciper och uppskattningar, samt tillämpningen av dessa principer och uppskattningar.

VIk tIGa k ällOR tIll OSäkERhE tER I uppSk at tNINGaR Nedskrivningsprövning av goodwill och varumärke Vid beräkning av den kassagenererande enhetens återvin-ningsvärde för bedömning av eventuellt nedskrivningsbehov på goodwill och varumärke, har flera antaganden om framtida för-hållanden och uppskattningar av parametrar gjorts. En redogö-relse av dessa återfinns i not 13. Som förstås av beskrivningen i not 13 har nedskrivningstestet inte visat på nedskrivningsbehov.

32

NOt uppGIF tER OM MODERbOl aGE t Mq holding ab är ett svenskregistrerat aktiebolag med säte i Göteborg. adressen till huvudkontoret är Sankt Eriksgatan 5 i Göteborg. koncernredovisningen för perioden 1 september 2012–

31 augusti 2013 består av moderbolaget och dess dotterbolag, tillsammans benämnd koncernen.

33

NOt häNDElSER EF tER bal aNSDaGEN Årsredovisningen och koncernredovisningen har, som framgår nedan, godkänts för utfärdande av styrelsen den 17 december 2013. koncernens rapport över totalresultat och balansräkning samt moderbolagets resultat- och balansräkning blir föremål för fastställelse på årsstämman den 30 januari 2014.

Ett övergripande åtgärdsprogram i sju steg har framtagits med fokus på säljfrämjande och kostnadsbesparande åtgärder - gas såväl som broms - där ett besparingsprogram om 50 MSEk lanseras som det första steget av sju.

Designchef lotta lindsten har valt att lämna Mq.

R E V I S I O N S b E R ät t E l S E

till årsstämman i Mq holding ab (publ), org. nr 556697-2211 R appORt OM ÅRSREDOVISNINGEN Och kONcERNREDOVISNINGEN

Vi har utfört en revision av årsredovisningen och koncernredo-visningen för Mq holding ab (publ) för räkenskapsåret 2012-09-01– 2013-08-31. bolagets årsredovisning och koncernredovisning ingår i den tryckta versionen av detta dokument på sidorna 30–71.

Styrelsens och verkställande direktörens ansvar för årsredovisningen och koncernredovisningen

Det är styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för att upprätta en årsredovisning som ger en rättvisande bild enligt årsredovisningslagen och en koncernredovisning som ger en rättvisande bild enligt International Financial Reporting Standards, såsom de antagits av Eu, och årsredovisningslagen, och för den interna kontroll som styrelsen och verkställande direktören bedömer är nödvändig för att upprätta en årsredo-visning och koncernredoårsredo-visning som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller på fel.

revisorns ansvar

Vårt ansvar är att uttala oss om årsredovisningen och kon-cernredovisningen på grundval av vår revision. Vi har utfört revisionen enligt International Standards on auditing och god revisionssed i Sverige. Dessa standarder kräver att vi följer yrkesetiska krav samt planerar och utför revisionen för att uppnå rimlig säkerhet att årsredovisningen och koncernredovisningen inte innehåller väsentliga felaktigheter.

En revision innefattar att genom olika åtgärder inhämta revisionsbevis om belopp och annan information i årsredovis-ningen och koncernredovisårsredovis-ningen. Revisorn väljer vilka åtgärder som ska utföras, bland annat genom att bedöma riskerna för väsentliga felaktigheter i årsredovisningen och koncernredovis-ningen, vare sig dessa beror på oegentligheter eller på fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av den interna kontrollen som är relevanta för hur bolaget upprättar årsredovis-ningen och koncernredovisårsredovis-ningen för att ge en rättvisande bild i syfte att utforma granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna, men inte i syfte att göra ett uttalande om effektiviteten i bolagets interna kontroll. En revision innefattar också en utvärdering av ändamålsenligheten i de redovisningsprinciper som har använts och av rimligheten i styrelsens och verkställande direktörens uppskattningar i redo-visningen, liksom en utvärdering av den övergripande presenta-tionen i årsredovisningen och koncernredovisningen.

Vi anser att de revisionsbevis vi har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som grund för våra uttalanden.

Uttalanden

Enligt vår uppfattning har årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga

Enligt vår uppfattning har årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga

Related documents