• No results found

5. RESULTAT OCH ANALYS

5.2 M ODERATERNA

Hur framear de tre politiska partierna migration som ett problem?

” (…) Vad betyder tillräckligt? Är Sverige fullt? Är Norden fylld? Är vi för många? Vi är 25 miljoner som bor i Norden. Jag flyger ofta omkring över det svenska landskapet. Det rekommenderar jag andra att göra. Det är oändligt mycket mark och skog. Det finns mer

plats än man kan föreställa sig. De som säger att landet är fullt måste ju visa vart det är fullt.” (Dagens Nyheter, 2014)

Reinfeldt, tidigare statsminister och partiledare för Moderaterna, intervjuas av DN. Han förtydligar att Alliansen inte delar samma åsikter som Sverigedemokraterna gällande migrationspolitiken eftersom deras enda syfte är att minska på invandringen. Han uttrycker även en besvikelse över hur Sveriges grannländer inte lyckats bedriva en human flyktingpolitik, samt att det inte verkar ha funnits en solidaritet mellan EU-länderna gällande fördelningen av migranter. Moderaterna bedrev en generös migrationspolitik och var till en början öppna till att ta emot människor på flykt.

”Flyktingar som anländer via ett annat EU-land ska snabbt skickas tillbaka. Om vi inte agerar nu väntar en systemkollaps.” (Sydsvenskan, 2015)

I samband med att Kinberg Batra tillträde som Moderaternas nya partiledare i slutet av 2015 började partiet öppna upp för diskussion om att stänga de svenska gränserna för att minska asylsökande markant. En diskussion om gränskontroller hölls för att sätta press de andra EU-länderna, Moderaterna menar att även de ska ta ansvar över flyktingmottagandet.

“Att få stopp på blodbaden och återge människor hoppet om framtiden i sina egna hemländer är den enda långsiktiga lösningen.” (Riksdagen, 2015a)

Kinberg Batra menar att Sverige erhåller ett ansvar att hjälpa både i Sverige och i det drabbade området. Fortsatt menar hon att en tydlig fördelning mellan länderna bör ske, Sverige är ett av de länder som tagit emot flest flyktingar per invånare.

25

Vi kan se en klar vändning i partiets migrationspolitik i samband med att Reinfeldt avgår och Kinberg Batra tillträder. Reinfeldt talade om öppna gränser och solidaritet, att känna för de människor som tvingas fly konflikter och krig medan Kinberg Batra bedrev en stramare migrationspolitik som inte alls gick hand i hand med det partiet stod för under ett tidigare skede.

En stor förklaringsfaktor till partiets vändning är flyktingkrisen 2015. Det svenska samhället fick utstå olika problem på grund av den höga andel flyktingar som sökte sig till landet.

Konsekvenserna av detta var förslag till gränskontroller och att avlägsna migranter som ankom via ett annat EU-land. Partiet har fortsatt valt att driva en stramare migrationspolitik som konsekvens av detta.

Moderaterna förespråkar en reglerad invandring där det viktiga är att invandringen ska bidra till individens möjlighet att bygga en framtid i landet. Partiet menar att Sverige har misslyckats med att bedriva denna politik, detta har i sin tur resulterat i ekonomiska kostnader och ett växande utanförskap. De som bor i samhället utan tillstånd lever i ett utanförskap, ett så kallat

”skuggsamhälle”, samtidigt som de som erhåller en rättighet att vistas i landet oftast riskerar att fastna i bidragsberoende. Moderaterna talar om att integrationen sker i samband med migrationen. Asylinvandringen har varit allt för hög i nivå med integrationen, det tas inget ansvar för att få in människorna i samhällets gemenskap. Sverige, enligt Moderaterna, tar in alldeles för mycket migranter vilket leder till en misslyckad integrationspolitik. En lyckad integration går att uppnå om landet minskar sitt asylmottagande betydligt. (Motion 2019/20:2833)

”Invandrare som får skydd i Sverige måste komma in i samhället, skaffa jobb och inte fastna i bidragsberoende. Och de som får avslag måste lämna landet (…)” (Moderaterna, 2020)

Ovanstående citat är taget från Moderaternas officiella twitter-sida. Partiet talar om att en hållbar och långsiktig migrationspolitik kräver att migranter och flyktingar får chansen att komma ut och bli en del av det svenska samhället. Samtidigt ska de personer som nekas asyl i Sverige lämna landet, och eventuellt utvisas.

Moderaterna konstaterar att den bristande integrationen skapar problem som utanförskap, bidragsberoende och kriminalitet. Partiet vill att Sverige ska införa en politik där antalet

26 migranter minskas, detta för att uppnå en lyckad integration. Partiets migrationspolitik blir alltmer stram med tiden och man ställer högre krav på migranten.

Hur beskrivs den enskilda migranten och flyktingen av dessa partier?

I Moderaternas partimotion (2019/20:2833) till riksdagen listar de upp krav som bör ställas på nyanlända för att integrationen ska börja fungera i Sverige. Det förstnämnda kravet är språket, partiet menar att detta är nyckeln till samhället. Kravet avser att invandrare måste lära sig grundläggande svenska för att lättare komma in på arbetsmarknaden och integreras. Detta kommer i sin tur bidra till en ökad förståelse för det svenska samhället, vilket bland annat omfattar människans rättigheter och skyldigheter. Språkkravet rymmer även rätten till ett svenskt medborgarskap (Motion 2019/20:2833).

Ännu än en gång fördelas ett ansvar hos migranten att faktiskt anpassa sig till det svenska samhället, en person som inte kan det svenska språket inkluderas inte på samma sätt som en annan som kan språket. I enlighet med teorin kring den abjekta migranten som Ahmed (2004) och Tyler (2006) talar om, så bedöms vissa utländska vara mer utländska än andra. Detta kan tolkas på så sätt att en person som inte har tillräckligt bra språkkunskaper anses vara mer

utländsk, detta endast baserat på språkkunskaper.

Precis som de nämnde i partimotionen till riksdagen år 2019, diskuterar de även i sitt partiprogram vikten av en reglerad invandring. Moderaterna ser sig ha ett ansvar när människor tvingas fly från förtryck och krig, detta ansvar gäller särskilt till närområden och grannländer.

De menar samtidigt att de bär ansvar över att människorna på flykt ska lyckas integreras i samhället. Invandringen är nödvändig och partiet vill att Sverige ska vara ett land dit människor söker sig för att bidra till samhällsutvecklingen genom att bland annat arbeta och driva företagsamhet (Moderaterna, 2021:39).

“Alla EU-länder kan komma att behöva ta emot väldigt många ukrainare” (SVT, 2022)

I SVT:s “30 minuter” med Kristersson, partiledare för Moderaterna, upplyser han invasionen i Ukraina. Kristersson påpekar att ett krig i Europa kräver att alla EU-länder samarbetar och tar emot så många flyktingar som möjligt. Vidare får partiledaren frågan om partiets nuvarande

27 migrationspolitik, som svar på detta förtydligar Kristersson att “när vi har krig i Europa är det väldigt många saker som inte längre gäller”.

Moderaterna menar att människor som tvingas fly landet är välkomna, gärna länder som befinner sig nära Sverige ur ett geografiskt och kulturellt perspektiv. De som anpassar sig och integrerar sig i det svenska samhället med hjälp av språket och jobb är partiet öppna och väldigt positiva för. Baserat på uttalanden gjorda av Moderaterna, kan en enkel tolkning kring vad en bra migrant är diskuteras fram, en bra migrant är en person som helt enkelt integreras i samhället och ser sig ha en framtid i Sverige. Precis som Tyler (2006) nämner när han hänvisar till Ahmed (2004) i sin studie, så finns det tydliga gränsdragningar i vissa fall där det råder tydliga skillnader på vissa utländska människor och andra, det kan med andra ord uppfattas som att vissa utländska människor anses vara mer utländska och eftertraktade än andra.

Diskussionen kring vem som är mer utländsk än en annan går att föra vidare.

Vilka konsekvenser har partiernas sätt att framea migranten och flyktingen som ett problem medföljt?

De senaste årtiondenas integration har inte fungerat något bra, menar Moderaterna. En misslyckad integrationen har bidragit till utanförskap, då invandrare under en längre period inte blivit en del av det svenska samhället. Detta ses som väldigt stora problem enligt partiet.

Nyanlända bör därför ges krav redan vid första dagen i landet för att kunna få ett medborgarskap och bli en del av samhället. Kommer man till Sverige präglas man av möjligheter och skyldigheter. Samtidigt menar Moderaterna att integrationen inte behöver innebära att de nyanländas tidigare ursprung ska suddas ut, de är positiva till en anpassning där individen integrera sig i det svenska samhället samtidigt som denne identifierar med någon annan kultur. (Moderaterna, 2021:40)

För att erhålla ett svenskt medborgarskap ställs olika krav på individen. Bland annat är grundläggande nödvändiga språkkunskaper och samhällsorientering viktigt. Det ställs även krav på ett levnadssätt som är hederligt. Partiet vill ha en hög nivå för medborgarskap, det ska inte vara lätt, men det ska vara något att sträva efter. Medborgarskapet är det sista steget i resan för en lyckad integration. (Moderaterna, 2021:41)

Moderaterna diskuterar samhällsklyftan mellan arbetslösa och arbetande. Arbetslösheten bland invandrare är betydligt hög, särskilt bland kvinnor med invandrarbakgrund. De löper stor risk

28 att hamna i ett bidragsberoende då deras ställning på arbetsmarknaden är svag. Moderaterna anser därför att det är viktigt att fler nyanlända tar steget att ta sig in på arbetsmarknaden, för att inte riskera att fastna i ett utanförskap (Motion 2019/20:2833).

Utifrån partimotionen har migrationen ökat markant under de senare decennierna. Partiet står fast vid att den ökade migrationen i Sverige lett till en integrationspolitik som inte är tillämpbar, detta på grund av den stora mängden asylinvandrare som tas in i Sverige. Integrationen sker i samband med migrationen och är en viktig fråga i politiken. Fortsatt menar partiet att en minskad asylinvandring leder till en bättre integrationspolitik, detta kan tänkas bero på att Sverige då lättare kan fokusera på den mindre mängd invandrare som tas in.

Det framkommer tydligt att partiet lägger stort ansvar på individen att anpassa sig och se till att denne integrerar sig i samhället. Det ställs många krav på individen och mindre krav på samhället. Moderaterna talar bland annat om vikten att komma ut i arbetsmarknaden, det är tydligt att de ställer krav på individen att se till att detta sker. Utan ett samarbete mellan båda parter kommer det vara svårt att få ut en nyanländ utan erfarenhet och med sämre språkförutsättningar till arbetsmarknaden.

Det som kan ses som en problematik i dessa uttalanden är hur allt ansvar läggs hos invandraren när det i själva verket är ett problem som det svenska samhället bör prioritera. Precis som Ahmed (2004) talar om, nedvärderas invandraren och ses som ett objekt, detta skapar ett slags

“vi” och “dem”. Vidare talar partiet om invandrare och den höga arbetslösheten, i detta fall är invandrarkvinnan särskilt utsatt, detta segment kan även diskuteras i samband med Ahmeds (2004) “vi” och “dem” tänk samt teori kring den abjekta migranten.

Related documents