• No results found

Omgivningens kännedom

In document PRIV-iligerad? (Page 33-37)

Information om att det fanns möjlighet att erhålla plats vid PRIV hade informanterna, som erhållit plats vid PRIV, fått från olika håll. Några fick information från sina vänner. Två hade mammor som agerade. Den ena mamman kontaktade en studie- och yrkesvägledare. Den andra mamman var lärare med kännedom om PRIV. I andra fall var det lärarna vid IV som både skötte informationen och ordnade en plats vid PRIV åt informanten. En mentor ansökte om en plats vid PRIV åt en informant. Det är bara en av informanterna som fått informationen om plats vid PRIV direkt från en studie- och yrkesvägledare.

De flesta av informanterna hade ingen aning om huruvida ordinarie pedagog kommunicerade med ”stöd-lärarna”. Bara ett par vet att de gör det ”Ja, ofta”. En av de informanter som inte erhöll plats vid PRIV första året berättade hur pedagogen på IV agerade.

Min IV-lärare visste vilket program jag skulle gå sedan och tog kontakt redan då.

Flera av informanterna fick inga frågor om platsen vid PRIV vare sig från vänner eller från klasskamrater. Några sa att om någon undrar så sa informanten att den läser ett ämne vid IV ”Ingen har frågat”.

Mina kompisar vet vad det är och tycker inte att det är något konstigt.

En informant vittnar om att omgivningen betraktade platsen vid PRIV som något orättvist.

Vissa tycker det är bra andra tycker det är fusk.

6.5 IV kontra PRIV

Alla informanter uttryckte sig mycket positivt om IV.

Man får mer hjälp.

Det är som att ha sin egen lärare.

Trots detta var enigheten stor om att ställdes en plats vid PRIV mot en plats vid IV så var valet självklart. Upplevelsen av att ha ett mål överskuggade att ha det bra på IV.

Det är bra på IV men det är roligare att gå på ett program som leder till ett yrke.

Jag tror inte att jag hade skött mig på IV. Jag hade skitit i det. Det hade inte känts lönt.

Då hade jag hoppat av skolan.

Jag ville ha ett mål.

Avslutningsvis berättade en informant som inte fick en plats vid PRIV förra läsåret.

Jag fick ingen PRIV - plats och det gjorde mig ledsen. Jag var ledsen hela tiden jag gick på IV. Det vände först på slutet när jag visste att jag skulle bli klar. Jag tycker alla som vill ska få en PRIV - plats.

6.6 Sammanfattning

De informanter som gått hela sin skolgång i Sverige hade alla erfarenhet av undervisning i ”lilla gruppen”, som de upplevt både positivt och negativt. De flesta var övertygade om att de skulle nå sina programmål.

Upplevelse av platsen vid PRIV var huvudsakligen positiv. Informanterna upplevde att de har ett mål och en mening med sin skolgång. Även de som inte fick plats på det program de helst velat fann sig väl till rätta och trivdes.

Upplevelsen av stöd på gymnasieskolan var odelat positiv. Informanterna upplevde det som skönt och trivsamt att gå ifrån klassrummet till IV:s lokaler, där de upplevde sig som sedda och kända till namn, klass och utseende.

Upplevelsen av att ha en annan studieplan än klasskamraterna var blandad. Någon upplevde sig påpassad, en annan hittade på en historia för att dölja att informanten delvis hade en annan studieplan.

Informanterna var övertygande om sin egen förmåga att klara av sina gymnasiestudier och detta inom ordinarie tidsramar. De inte bara sa att de skulle klara det utan att de måste det.

Det kommer att gå fortare. Det måste det, annars blir jag för gammal.

Omgivningens kunskap om platser vid PRIV var begränsad. Det föreföll vara flera olika aktörer som bidrog till informationen om möjlighet till en plats vid PRIV. Det var föräldrar, kompisar, mentorer, pedagoger men förvånansvärt få studie- och yrkesvägledare. Omgivningens kunskap om att informanten hade en plats vid PRIV var också skiftande. Omgivningens reaktion på platsen vid PRIV var även den blandad, positiv och negativ men främst okunnig.

IV var en plats som alla informanter upplevde som positiv. Ordet ”Jättebra” förekom flera gånger när det gällde stödundervisningen vid IV ändå var det platsen vid PRIV, informanterna upplevde som bäst. De flesta informanterna gav både den klass de gick i och pedagogerna på programmet mycket positiva omdömen. De flesta gav också ämnena på programmen mycket positiva omdömen.

Nu trivs jag jättebra med både klassen och lärarna. Det är kul att ha sådana ämnen man inte haft tidigare. De är intressanta.

Alla informanterna som hade en plats vid PRIV trivdes mycket bra med den. Den informant som lämnat sin plats var nöjd med att ha fått pröva och upptäcka att det inte var rätt program. De två som inte fick någon plats vid PRIV förra läsåret var båda glada för att ha erhållit en

Det som informanterna upplevde som negativt var på organisations- och lokalnivå samt vid schemaläggningen.

Nästa år blir det lite krångligare för då ska IV flytta.

Det tog några veckor innan PRIV – schemat blev klart.

In document PRIV-iligerad? (Page 33-37)

Related documents