• No results found

Představení částí DinoParku

6.1 DinoPark Liberec

6.1.1 Představení částí DinoParku

Již výše jsem se zmiňovala, že se DinoPark Liberec vyskytuje ve třech podlažích obchodního centra Plaza. V této podkapitole představím jednotlivá patra, a jaké expozice v nich můžeme najít. DinoPark Liberec zaujímá plochu 6000 m² a je zde přibližně 70 prehistorických modelů ve 30 scénách.

První patro

Po zakoupení vstupenky a projitím turniketem se ocitneme doslova v jiném světě, v tom pravěkém. Trasa začíná v otočném tunelu, kde návštěvníci zažijí doslova velký třesk. Tunel je zanese do prvohor. Pokud návštěvník nechce projít tunelem, je zde cesta vedle tunelu, kde velký třesk umocňuje obrazovka s krátkým filmem a tabule.

V prvohorách návštěvníci naleznou prvního pravěkého tvora Edaphosaura. U každého dinosaura je informační tabule, kde nalezneme: dobu, naleziště, potravu, jeho velikost

71

a nějakou zajímavost. V této části nalezneme několik boxů se zkamenělinami a jejich popisem. Proces vzniku fosílií si můžeme přečíst na tabuli – Peklo před 310 milióny lety.

Dalším speciálním efektem je umělá mlha, přes kterou se dostaneme do dalšího období – do druhohor. Po pravé straně nalezneme časovou osu, ve které jsou v rámci jedné hodiny zaznamenány celé dějiny planety Země. V této místnosti nalezneme Megazostrodona, který je jeden z prvních teplokrevných živočichů. Dále zde můžeme spatřit známého Triceratopse a masožravého Coelophysise. V další místnosti nalezneme tvory, kteří jsou podobné dnešním živočichům a žili v době ledové. Jedná se o tvora, který nese název Deinotherium, a jeho podobu můžeme vidět v dnešním slonovi. Další tvor, který nám připomíná tygra, nese název Smilodon neboli šavlozubý tygr. Dobu ledovou obýval také nejznámější tvor této doby a tím je Mamut. Skoro v každé scéně spatříme obrazovky, kde se dozvídáme něco ze života těchto tvorů. Další místnost můžeme nazvat Vývoj člověka.

V této místnosti nalezneme časovou osu, lebky předchůdců lidí a jejich vývoj napříč lety.

Nalezneme i zde tabuli Vývojová linie člověka, kde se můžeme třeba dozvědět, kdy se odehrála první manželské hádka aj. Na našem území se nalezly kosti Mamutů, konkrétně v Předmostí u Přerova. O tomto nalezišti nás informuje tabule, která se nachází také ve scéně Vývoj člověka. Když vejdeme do další místnosti, doslova nás pohltí odpadky. Scéna se nazývá autenticky Doba odpadová, kde si můžeme na informační tabuli přečíst, kdo z evropských zemí tvoří nejvíce odpadu. Dobou odpadovou končí první patro.

Druhé patro

Abychom se dostali do druhého patra, musíme vyjít přibližně 40 schodů, které jsou ukryty ve stromě. Na stromě se nachází pteranodonní hnízdo s vajíčky. Pro kočárky či vozíčkáře je připraven výtah, který návštěvníky nasměruje také do druhého patra. Druhé patro je největší. Po levé straně můžeme spatřit druhohorního předchůdce našich savců.

Nese název Adelobasileus. Dále spatříme masožravce Deinonycha, který se svými kumpány požírá jiného tvora. Naproti nalezneme allosauří samici s mládětem a kousek dětské odvážné stezky s Mamenchisaury. Dvojitý trám neboli Diplodocus se nachází dále před deštným pralesem. V této části nalezneme ještě 2D kino, kde můžeme relaxovat na pohodlných sedačkách a podívat se na tři krátké filmy o dinosaurech. V deštném pralese zažijeme druhohorní déšť, kde prší každých 15 minut. V pralese na nás číhají tři býložraví tvorové – Stegosauři, kterých se bát nemusíme. V další místnosti na nás pokývá hlavou pár

72

Chasmosaurů. V další scéně spatříme Pteranodona, o kterém jsem se zmiňovala již v prvním patře, kde se nachází jeho hnízdo.

Další odpočinkovou zónu spatříme nyní. V DinoCafé se můžeme osvěžit studenými nápoji a dát si něco na zub. Kolem se nachází stoly a židle, kde si znavení rodiče mohou užít chvíli klidu od svých ratolestí. Pro děti je zde plno atrakcí. Na začátku se nachází x-box s kinectem, kde si děti mohou vyzkoušet, jak ustojí divokou jízdu na řece či jak se dokáží vyhnout překážkám na stromě. Na paleontologickém hřišti si mohou děti zkusit najít a očistit kosti dinosaura. V dětském hradě se projeví jejich mrštnost a odpočinout si můžou ve 4D kině, které je nyní pojato jako DinoAkvárium. Další atrakcí, která nese název DinoTrek, je takovou stezkou odvahy, která se nachází asi dva metry nad zemí. DinoRace se nachází na dráze pod DinoTrekem. DinoRace jsou vozítka, která děti pohání vlastní silou, ale provoz zvládne skoro každé dítě. DinoLaser je pro děti, které chtějí vyzkoušet svojí mrštnost a rychlost. Na této atrakci se budou muset vyhýbat zeleným liánám, kde si nastaví svojí úroveň. Vybírat mohou mezi chodcem, borcem a lovcem. Vedle DinoLaseru si děti mohou nechat vytetovat svého oblíbeného dinosaura, ale i jiné motivy. Na stěně vedle se můžeme dozvědět zajímavé informace, jak probíhá konstrukce každého dinosaura v DinoParku.

Prvního vodního dinosaura spatříme nyní, nese velmi dlouhý název Dolichorhynchops. Vedle něj se nachází Iguanodon. V další místnosti si můžeme prohlédnout mapu všech Dinoparků, které jsou poskytovány firmou West Media s.r.o.

V této místnosti se nachází nejznámější, ale i nejobávanější tvor druhohor, známý jako Tyranosaurus Rex. Po houpací lávce, kde vedle spatříme samici Maisaura s mládětem, se dostaneme do další místnosti, která je propojená se sociálními zařízeními. Hned vedle nalezneme schody a výtah, které vedou do třetího patra. Když budeme pokračovat druhým patrem dále, objevíme Ankylosaura, který obývá výběh s Repenomamusem. Naproti od nich můžeme spatřit Parasaurolopha.

V další místnosti nalezneme dvě prázdná vejce a Fotosaura s otevřenou tlamou, ve kterém se můžeme vyfotit. Když vyjdeme a budeme pokračovat po stopách dinosaura, dojdeme k DinoShopu, kde si můžeme zakoupit suvenýry.

73

Třetí patro

Do třetího patra se dostaneme buď výtahem, nebo po schodech. V letních měsících je zde otevřena DinoCukrárna, kde se můžeme osvěžit kopečkovou zmrzlinou a jinými dobrotami. Třetí patro je kromě DinoCukrárny venkovní a nachází se na terase obchodního centra Plaza. Vstup je možný pouze z DinoParku. Na střeše se nachází největší dinosaurus DinoParku a tím je Brachiosaurus. Noví dinosauři, kteří DinoPark obývají od roku 2015, jsou Therizinosaurus a Torosaurus. Nalezneme zde i Mamenchisauru, která se přestěhovala do venkovní části nedávno. Vedle ní se nachází rostlina Wollemia Nobilis. Pro děti je zde k dispozici pískoviště a dětský stan.

Tenhle průvodce jsem vytvořila sama s pomocí procházky po DinoParku. Všechny informace nalezneme v DinoParku Liberec.

Related documents