• No results found

Přehled ekonomického zhodnocení variant bez služebního vozu (v Kč)

Ekonomické zhodnocení

Tabulka 41 shrnuje výsledky variant, ve kterých se nepočítá s využitím služebního vozu.

Z těchto výsledků vyšlo najevo, že využití veřejné dopravy je velmi ekonomicky nevýhodné kvůli časové náročnosti a trasové omezenosti, což by donutilo zástupce LUCID spol. s r.o.

přenocovat v Olomouci a ukončit služební cestu až následující den. Kvůli tomu by se navýšily personální náklady. Nejdražší variantou ze všech variant je využití autobusové dopravy. Ta by dosáhla celkových nákladů ve výši 10 588 Kč. To by znamenalo zvýšení celkových nákladů o 139 % anebo o 6 160 Kč oproti skutečnému řešení. Vlaková doprava by navýšila celkové náklady o 128 % anebo o 5 682 Kč oproti skutečnému řešení. Ty by tak dosáhly výše 10 110 Kč.

93

Varianta 7 reprezentuje rozhodnutí, že se podnik vyhne jakémukoliv dopravnímu řešení a uspořádá videokonferenci. Vzhledem k tomu, že celkové náklady tvoří jen personální náklady vynaložené na dobu trvání hodinového jednání, jsou personální náklady velmi nízké. Spolu s poplatky za internet a elektrickou energii se tato varianta řadí nejen mezi nejúspornější řešení bez služebního vozu, ale je to rovněž nejúspornější řešení ze všech.

Celkové náklady videokonference se rovnají částce 452 Kč. To představuje úsporu o 3 976 Kč neboli úsporu o 80 %.

13.3 Výběr varianty pro snížení uhlíkové stopy dopravního řešení

Při výběru vhodného řešení byly vyřazeny varianty s veřejnou dopravou kvůli své časové náročnosti, která by se promítla do vysoké nákladovosti. Časová náročnost by se také mohla projevit na únavě zaměstnanců a ovlivnit tak jejich pracovní výkon během pracovní schůzky s odběratelem. Následně byla vyřazena varianta 2 se spotřebou benzínu a varianta 3 se spotřebou nafty ve voze Škoda Octavia Combi. Důvodem byl jejich negativní dopad na životní prostředí.

Za předpokladu, že by se chtěl podnik LUCID spol. s r.o. ubírat směrem snížení uhlíkové stopy formou změny přístupu ke spotřebě paliv, je doporučena varianta 4 s výhradním užitím LPG v současném voze Subaru Outback. Toto řešení totiž nabízí 7% ekonomickou úsporu a 10% zvýšení environmentální šetrnosti oproti skutečnému dopravnímu řešení, a to bez změny modelu služebního vozu. Toto řešení navíc nabízí snížení hlukového znečištění, zvýšení spolehlivosti v nízkých teplotách nebo zvýšení bezpečnosti před vznícením oproti benzínu či naftě, jak je uvedeno v kapitole 7.2. Zároveň by podnik nezasáhlo parkovací omezení v podzemních garážích a styl údržby, jelikož se jedná o stávající vůz, na který je podnik zvyklý.

Varianta s uspořádáním videokonference je nejvhodnější, pokud by měl podnik zájem na snížení uhlíkové stopy formou změny celkového přístupu ke služebním cestám. Jedná se o zdaleka nejšetrnější, nejjednodušší a nejúspornější řešení ze všech. Jediným problémem může být ztráta nebo omezení neverbální komunikace, která může hrát důležitou roli při vyjednávání během pracovní schůzky. Proto by nejspíš tato varianta nemohla být využita při každé situaci.

94

Pokud by LUCID spol. s r.o. upřednostnil snížení uhlíkové stopy technologickou změnou spolu se změnou paliva, je doporučena varianta 1 s výhradním použitím CNG ve voze Škoda Octavia Combi. Ta nabízí o 60 % nižší environmentální dopad a 11% úsporu v nákladech oproti skutečnému dopravnímu řešení. Touto variantou by nedošlo ke ztrátě nebo omezení neverbální komunikace během pracovní schůzky a jednání s odběratelem by tak mohlo být účinnější. Zároveň má CNG stejné výhody jako LPG uváděné v kapitole 7.1, a to snížené hlukového znečištění, spolehlivost v nízkých teplotách nebo vysokou bezpečnost před vznícením.

95

Závěr

Diplomová práce se zabývala tématem uhlíkové stopy podniku LUCID spol. s r.o. ve spojitosti se zavedením dobrovolného environmentálního nástroje čistší produkce. Hlavním cílem práce bylo zjištění, jakým uskutečnitelným způsobem může podnik dosáhnout nižší uhlíkové stopy v oblasti dopravního řešení služební cesty, a to za pomoci zavedení metodiky environmentálního nástroje čistší produkce.

V první části diplomové práce byla věnována pozornost teoretickému vymezení environmentálního pilíře společenské odpovědnosti, jehož složkou je použití dobrovolných environmentálních nástrojů. Jedním z těchto nástrojů je čistší produkce. Tento nástroj pomáhá snížit negativní dopad činností podniku na životní prostředí omezením odpadů a emisí v podobě uhlíkové stopy. Byla představena metodika tohoto nástroje, která byla následně použita v druhé části diplomové práce . Dále byl věnován prostor samotné uhlíkové stopě a služebním vozům, které jsou pokládány spolu s použitými palivy za zdroj uhlíkové stopy. Díky tomu byl stanoven teoretický základ pro environmentální a ekonomické hledisko v analýzách současného dopravního řešení služebních cest a dále jako teoretický základ pro stejná hlediska v analýze možných variant pro snížení uhlíkové stopy dopravního řešení služebních cest v podniku LUCID spol. s r.o.

V druhé části práce byl představen samotný LUCID spol. s r.o. Dále byla popsána příprava, předběžné hodnocení a organizace v rámci metodiky čistší produkce. V tomto kroku se upřesnilo zaměření snížení uhlíkové stopy v rámci podniku a stanovilo se možné složení pracovních a řídících skupin pro zavedení nástroje čistší produkce.

Ke splnění vytyčeného cíle bylo potřeba dosáhnout dvou dílčích cílů. První z nich bylo úspěšně zanalyzovat současné dopravní řešení služebních cest z environmentálního a ekonomického hlediska. Pro tuto analýzu byla využita výchozí situace, kdy byli dva zaměstnanci vysláni na důležitou pracovní schůzku do Olomouce. LUCID spol. s r.o. vlastní služební vůz Subaru Outback, který je uzpůsoben na možnou spotřebu LPG a benzínu. Pro environmentální vyhodnocení bylo potřeba zjistit konkrétní vzdálenosti, které byly ujety během spotřeby LPG a benzínu Natural 95, jelikož si podnik vede pouze roční výkaz spotřeby paliv. Z výsledků vyplynulo, že LUCID spol. s r.o. během své služební cesty vyprodukoval přímou uhlíkovou stopu ve výši 88,65 kg CO2, z čehož 37,9 kg CO2 bylo

96

vyprodukováno spotřebou LPG po ujetí 220 km a 50,75 kg CO2 spotřebou benzínu po ujetí 250 km. Na finanční vyjádření environmentálního dopadu přímé uhlíkové stopy byla použita cena emisní povolenky, což ukázalo finančně vyjádřený environmentální dopad v hodnotě 35,38 Kč. Analýza současného stavu rovněž ukázala, že nebyla plně využita možnost spotřeby environmentálně šetrnějšího a levnějšího paliva.

Pro ekonomické zhodnocení současného dopravního řešení byly hodnoceny náklady na spotřebu, pojištění, silniční daň a personální náklady. Také byly zahrnuty ostatní náklady, které v tomto případě tvořily poplatky za pravidelné servisní prohlídky, pneuservis a dálniční známku. Aby mohly některé náklady vstoupit do kalkulace jednodenní služební cesty, byly přepočítány na denní sazby. Celkové náklady na služební cestu ve výsledku činí 4 428 Kč.

Druhým dílčím cílem bylo úspěšné zanalyzování vhodných variant šetrnějšího a úspornějšího řešení služební cesty. Varianty byly hodnoceny ze stejných hledisek a stejným způsobem jako v předchozí analýze. Za první tři možné varianty byly zvoleny řešení s využitím nového vozu Škoda Octavia Combi s modifikací motoru na spotřebu CNG, nafty a benzínu. Další variantu byla zvolena výhradní spotřeba LPG stávajícím vozem Subaru Outback. Využití autobusové hromadné dopravy reprezentovala varianta 5 a využití vlakové hromadné dopravy reprezentovala varianta 6. Jako poslední varianta bylo uspořádání videokonference. Výsledky těchto variant pak v rámci metodiky čistší produkce vyústilo ve výběr vhodných variant, které jsou environmentálně šetrnější a ekonomicky úspornější oproti současnému stavu.

Při výběru byly vyřazeny varianty s využitím hromadné dopravy kvůli časové náročnosti, kvůli které byly varianty ekonomicky nevýhodné. Varianty s využitím nafty a benzínu ve voze Škoda Octavia Combi byly rovněž vyřazeny kvůli jejich negativnímu environmentálnímu dopadu na životní prostředí. Za předpokladu, že by se chtěl podnik LUCID spol. s r.o. ubírat směrem snížení uhlíkové stopy formou změny přístupu ke spotřebě paliv, je doporučena varianta s výhradním užitím LPG v současném voze Subaru Outback.

Varianta s uspořádáním videokonference je nejvhodnější, pokud by měl podnik zájem na snížení uhlíkové stopy formou změny celkového přístupu ke služebním cestám. Jedná se o zdaleka nejšetrnější, nejjednodušší a nejúspornější řešení ze všech, ale omezilo by neverbální komunikaci během pracovní schůzky, což může negativně ovlivnit vyjednávání. Pokud by LUCID spol. s r.o. upřednostnil snížení uhlíkové stopy technologickou změnou spolu se

97

změnou paliva, je doporučena varianta s výhradním použitím CNG ve voze Škoda Octavia Combi. Tato varianta přináší dobrou environmentální šetrnost spolu s ekonomickou úsporou v nákladech oproti stávajícímu stavu. Rovněž by varianta s CNG přinesla výhody v podobě sníženého hlukového znečištění, spolehlivosti v nízkých teplotách nebo vysokou bezpečnost před vznícením.

98

Seznam použité literatury

ACEA. 2016. Differences Between Diesel and Petrol [online]. Brusel: European automotive manufacturers association, 2016 [cit. 2019-03-07]. Dostupné z:

https://www.acea.be/news/article/differences-between-diesel-and-petrol

ALTER, Lloyd. 2016. Here's a great way to reduce your carbon footprint: take transit [online]. Treehugger, 2016 [cit. 2019-02-28]. Dostupné z:

https://www.treehugger.com/public-transportation/heres-great-way-reduce-your-carbon-footprint-take-transit.html

ANCZEL, Miriam. 2018. What is the Triple Bottom Line and Why is it Crucial for Business Success? [online]. Leader in energy, 2018 [cit. 2018-12-12]. Dostupné z:

https://leadersinenergy.org/what-is-the-triple-bottom-line-and-why-is-it-crucial-for-business-success/

ANDĚL, Michal. 2016. Neolitická revoluce, průmyslová revoluce [online]. Praha: Vesmír s. r. o. [cit. 2019-04-11]. Dostupné z: https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2016/cislo-7/neoliticka-revoluce-prumyslova-revoluce.html

ANZILOTTI, Eillie. 2018. Climate positive, carbon neutral, carbon negative: What do they mean? [online]. Fast company, 2018 [cit. 2019-03-03]. Dostupné z:

https://www.fastcompany.com/40583176/climate-positive-carbon-neutral-carbon-negative-what-do-they-mean

AXA POJIŠŤOVNA. 2019. Povinné smluvní pojištění [online]. AXA pojišťovna a.s., 2019 [cit. 2019-03-018]. Dostupné z: https://online.axa.cz/pojisteni-vozidel/cena-pojisteni/

BARTŮŠKOVÁ, Zuzana. 2013. Pořízení auta do podnikání [online]. Praha: Pohoda, 2013 [cit. 2019-03-12]. Dostupné z: https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/ucetnictvi/porizeni-auta-do-podnikani/

99

BECKOVÁ, Tereza. 2018. Co je operativní leasing a komu se vyplatí? [online]. Praha:

Vimvic, 2018 [cit. 2019-03-12]. Dostupné z: https://www.vimvic.cz/clanek/co-je-operativni-leasing-a-komu-se-vyplati

BEDNÁŘ, Marek. 2017. Jak správně vybrat nové auto? Na tyto aspekty se zaměřte především [online]. Praha: Autoforum, 2017 [cit. 2019-03-13]. Dostupné z:

http://www.autoforum.cz/zivot-ridice/jak-spravne-vybrat-nove-auto-na-tyto-aspekty-se-zamerte-predevsim/

BERGEVIN, Kelly. 2018. What Is The Polluter Pays Principle? [online]. St. Laurent:

WorldAtlas, 2018 [cit. 2019-03-04]. Dostupné z: https://www.worldatlas.com/articles/what-is-the-polluter-pays-principle.html

BERMAN, Nat. 2018. The History and Evolution of the Subaru Outback [online].

MoneyInc, 2018. 2018 [cit. 2019-03-016]. Dostupné z: https://moneyinc.com/the-history-and-evolution-of-the-subaru-outback/

BUDÍN, Jan. 2015. Zemní plyn - těžba, vlastnosti a rozdělení [online]. O energetice, 2015 [cit. 2019-03-05]. Dostupné z: https://oenergetice.cz/plyn/zemni-plyn-tezba-vlastnosti-a-rozdeleni/

BRADY, John, Alison EBBAGE a Ruth LUNN. 2013. Environmental Management in Organizations: The IEMA Handbook. New York: Routledge. ISBN 1135072469.

BRAGG, Steven. 2018. Liquidity ratios [online]. Accounting tools, 2018 [cit. 2019-03-14].

Dostupné z: https://www.accountingtools.com/articles/2017/5/13/liquidity-ratios

CAIN, Michelle. 2018. A new way to assess ‘global warming potential’ of short-lived pollutants [online]. London: Carbon Brief, 2018 [cit. 2019-03-02]. Dostupné z:

https://www.carbonbrief.org/guest-post-a-new-way-to-assess-global-warming-potential-of-short-lived-pollutants

100

CPU. 2018. Cleaner production assesment [online]. Cleaner Production Unit (CPU) of Jordan, 2018 [cit. 2019-02-30]. Dostupné z: https://cp.org.jo/services/cleaner-production-assessment-cp/#more-828

CURRAN, Mary Ann. 2015. Life cycle assessment student handbook. Hoboken, New Jersey:

Wiley. ISBN 978-111-9083-542.

CVRČEK, Miroslav. 2018. Kolik by stály benzin a nafta, kdybychom z nich neplatili daně?

[online]. Praha: Czech News center, 2017 [cit. 2019-03-13]. Dostupné z:

https://www.autorevue.cz/kolik-by-staly-benzin-a-nafta-kdybychom-z-nich-neplatili-dane-budete-se-divit

ČAMROVÁ, Lenka, Eliška VEJCHODSKÁ a Jan SLAVÍK. 2012. Ekonomie životního prostředí – teorie a politika. Praha: Alfa Nakladatelství. ISBN 978-80-87197-45-5

ČD. 2019. Spojení a jízdenka [online]. České dráhy, a.s. [cit. 2019-03-20]. Dostupné z:

https://www.cd.cz/spojeni-a-jizdenka/spojeni-tam/8ef3f8f7-7cc6-4cb4-a689-f948f6443dc

ČERGENOVÁ, Anna. 2018. Daňové odpisy majetku v roku 2018 [online]. Podnikajte, 2018 [cit. 2019-03-13]. Dostupné z: https://www.podnikajte.sk/odpisy/danove-odpisy-majetku-2018

ČERVENKA, Jiří. 2018. Evropský parlament fakticky nařídil povinný přechod k elektromobilitě [online]. Praha: Mlada fronta, 2018 [cit. 2019-03-08]. Dostupné z:

https://autobible.euro.cz/evropsky-parlament-fakticky-naridil-povinny-prechod-k-elektromobilite-komentar/

ČSAD SVT. 2019. Prodej a rezervace autobusových jízdenek: Jablonec nad Nisou – Olomouc [online]. Praha: ČSAD SVT [cit. 2019-03-25]. Dostupné z:

https://amsbus.cz/idos/koupitjizdenku/api/?nas_idz=2430&cil_idz=47090&cas_odj=09:00

&linka_ams=30190&spoj_ams=13&dat_odj=1.4.2019&lang=C

ČSÚ. 2018. Ceny pohonných hmot od roku 2001 [online]. Praha: ČSÚ, 2018 [cit. 2019-03-18]. Dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czso/ceny-pohonnych-hmot-od-roku

101

DENTCH, Milton. 2016. The ISO 14001:2015 Implementation Handbook: Using the proces approach to build an environmental management system. ASQ Quality Press. ISBN 987-80-247-3983-0.

DENTON, Tom, 2014. Automotive Technician Training: Theory. New York: Routledge.

ISBN 1317938100.

DOORASAMY, Mishelle. 2015. Identifying environmental and economic benefits of cleaner production in a manufacturing company [online]. Investment Management and Financial Innovations, 2015 [cit. 2019-03-30]. Dostupné z:

https://businessperspectives.org/pdfproxy.php?item_id:6466

DVOŘÁK, Frantiček. 2017. Nákupem auta placení teprve začíná a peníze se kutálí, i když nejezdíte [online]. Praha: Idnes, 2017 [cit. 2019-03-13]. Dostupné z:

https://www.idnes.cz/auto/autoservis/tco-naklady-na-provoz.A170816_130355_autoservis_fdv

EON. 2018. Za co se platí ekologická daň? [online]. České Budějovice: EON, 2018 [cit.

2018-12-18]. Dostupné z: https://www.eon.cz/radce/za-co-se-plati-ekologicka-dan#anchorScroll

EPA. 2016. Overview of Greenhouse Gases: Carbon Dioxide Emissions [online].

Washington: United States Environmental Protection Agency, 2016 [cit. 2019-02-25].

Dostupné z: https://www.epa.gov/ghgemissions/overview-greenhouse-gases

ERU. 2019. Průměrná cena emisní povolenky pro rok 2018 [online]. Jihlava: Energetický

regulační úřad. [cit. 2019-03-20]. Dostupné z:

https://www.eru.cz/documents/10540/462920/prum_cena_emis_povol_2018.pdf/fb8e23ec-12e5-4b52-a7c3-63e86629a59e

FETTER, Richard. 2017. Tuzemské diety se v roce 2018 zvyšují. Kolik dostanete na jídlo a auto na pracovní cestě? [online]. Praha: Měšec, 2017 [cit. 2019-03-18]. Dostupné z:

102

https://www.mesec.cz/clanky/tuzemske-diety-se-v-roce-2018-zvysuji-kolik-dostanete-na-jidlo-a-auto/

FIALA, Vojtěch. 2017. Jak zredukovat svou uhlíkovou stopu [online]. Praha, 2015 [cit.

2019-02-27]. Dostupné z: https://salatovelisty.cz/2017/04/06/jak-zredukovat-svou-uhlikovou-stopu/

FISCHEROVÁ, Ellen. 2017. TRIPLE BOTTOM LINE: Tři P důležitá pro trvale udržitelný rozvoj firmy [online]. MontyRich, 2017 [cit. 2019-03-10]. Dostupné z:

https://montyrich.cz/novinky/podnikani/3776-triple-bottom-line-tri-p-dulezita-pro-trvale-udrzitelny-rozvoj-firmy

FREI, Martin. 2018. Vodíkový pohon automobilů: Nechceme lithium, chceme vodík [online].

Praha: Czech News center, 2017 [cit. 2019-03-08]. Dostupné z:

http://www.auto.cz/vodikovy-pohon-automobilu-nechceme-lithium-chceme-vodik-121182

FREIMAN, Lisa. 2013. LONG-TERM COSTS OF OPERATION [online]. San Clemente:

Projector reviews, 2017 [cit. 2019-03-26]. Dostupné z:

https://www.projectorreviews.com/articles-guides/guide-to-buying-the-best-home-theater-projector-for-you-part-2/long-term-costs-of-operation/

GONEL, Feride a Tolga AKSOY. 2015. How green is my industry? The case of Turkey.

World Journal of Science, Technology and Sustainable Development. Sv. 12, Čís. 2.

Brighton: Emerald Group. ISSN: 0959-6526. Dostupné v databázi ProQuest:

https://search.proquest.com/docview/1668244375/fulltext/276F7509EE9D491CPQ/6?acco untid=17116

HAHN, Eric, A. 2018. Can and Does Propane Freeze? (Does LPG Freeze) [online].

Chatswood: Elgas, 2019 [cit. 2019-03-06]. Dostupné z:

https://www.elgas.com.au/blog/2084-can-and-does-propane-freeze-does-lpg-freeze

HAHN, Eric, B. 2019. What is the Difference Between CNG vs LPG? [online]. Chatswood:

Elgas, 2019 [cit. 2019-03-06]. Dostupné z: https://www.elgas.com.au/blog/1698-cng-vs-lpg-comparing-properties-sources-uses-homes-cars-vehicles

103

HAMALČÍKOVÁ, Kamila. 2018. Cena elektřiny za kWh v roce 2018 poskočila na 4,1 Kč.

Proč koukat i na jiné částky? [online]. Praha: Usetreno.cz s.r.o. [cit. 2019-04-01]. Dostupné z: https://www.elektrina.cz/cena-elektriny-za-kwh-2018-cez-eon-pre-a-jini-dodavatele-elektriny

HARLLEE, Jessica. 2017. Crafting an Effective Working Group [online]. Etsy desogn, 2017 [cit. 2019-03-30]. Dostupné z: https://medium.com/etsy-design/crafting-an-effective-working-group-da77bded3aaf

HAUZAROVÁ, Michaela. Vozidlo na alternativní pohon v podnikání [online]. Praha:

Pohoda, 2013 [cit. 2019-03-18]. Dostupné z: https://portal.pohoda.cz/pro-podnikatele/uz-podnikam/vozidlo-na-alternativni-pohon-v-podnikani/

HERRMANN, Christoph, Mark Stephan MENNENGA a Stefan BÖHME. 2018. Fleets Go Green: Sustainable Production, Life Cycle Engineering and Management. Braunschweig:

Springer. ISBN 3319727249.

HOFMAN, Erwin. 2013. Carbon Footprint Analysis [online]. GreenEcoNet, 2013 [cit.

2019-02-28]. Dostupné z: http://greeneconet.eu/carbon-footprint-analysis

HUSSAIN, Saleh. 2017. Corporate Governance in Family Owned Businesses: Importance of Constitution and Governance. Bingley: BookIt. ISBN 9995890100.

IDOS. Jablonec nad Nisou, Brandl » Olomouc,Nové Sady [online]. Praha: Idnes, 2019 [cit.

2019-03-25]. Dostupné z: https://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusymhdvse/spojeni/

ISMAIL, Azmar, Muhamad Husaini Abu BAKAR a Andreas ÖCHSNER. 2019. Advanced Engineering for Processes and Technologies. Perak: Springer. ISBN 9783030056216.

JINDROVÁ, Blanka. 2018. Účetní odpisy [online]. Praha: Dashöfer Holding, 2018 [cit.

2019-03-13]. Dostupné z: https://www.du.cz/33/ucetni-odpisy-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4Es4XQMkyMVpZ55alh1F7sC0/

104

JUSTICE.CZ. 2018. Sbírka listin LUCID spol. s r.o. [online]. Praha: Ministerstvo spravedlnosti ČR, 2018 [cit. 2019-03-14]. Dostupné z: https://or.justice.cz/ias/ui/vypis-sl-firma?subjektId=654873

KADLEC, Michal. 2013. Účetní a daňové odpisy majetku [online]. Praha: Pohoda, 2013 [cit. 2019-03-13]. Dostupné z: https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/ucetnictvi/ucetni-a-danove-odpisy-majetku/

KADLEC, Michal. 2015. Finanční leasing a úvěr [online]. Praha: Pohoda, 2013 [cit. 2019-03-12]. Dostupné z: https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dan-z-prijmu/financni-leasing-a-uver/

KAŠPAROVÁ, Klára a Vilém KUNZ. 2013. Moderní přístupy ke společenské odpovědnosti firem a CSR reportování. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4480-3.

KOLMAN, Stanislav. 2019. Škoda Octavia IV se objevuje jako vize grafika. Jak blízko má k pravdě? [online]. Praha: Czech News center, 2017 [cit. 2019-03-20]. Dostupné z:

https://www.auto.cz/skoda-octavia-iv-se-objevuje-jako-vize-grafika-jak-blizko-ma-k-pravde-127867

KUNZ, Vilém, 2012. Společenská odpovědnost firem. Praha: Grada. Expert (Grada). ISBN 978-80-247-3983-0.

KRČMA, Miroslav, Zuzana KUBÍNOVÁ, Zdeněk SUCHÁNEK a Zdeněk ŠANTORA.

2016. Komentované vydání normy ČSN EN ISO 14001:2016: systémy environmentálního managementu jakosti - požadavky s návodem pro použití. Praha: Česká společnost pro jakost. ISBN 978-80-02-02643-3.

LECHLEITNER, Cody. 2015. A Cleaner Approach to Manufacturing and Production [online]. CDM Smith, 2015 [cit. 2019-03-30]. Dostupné z:

https://www.cdmsmith.com/en/Client-Solutions/Insights/A-Cleaner-Approach-to-Manufacturing-and-Production

105

LOULA, Václav, Tomáš MIKŠOVSKÝ. Počty a struktura čerpacích stanic v ČR k 31. 12.

2017 [online]. Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu [cit. 2019-03-20].

Dostupné z: https://www.cappo.cz/info/pocet-cerpacich-stanic-v-cr-2009-2016

LUCID. 2018. Politika IMS [online]. Jablonec nad Nisou, LUCID spol. s r.o. [cit. 2019-03-31]. Dostupné z: http://www.lucid.cz//User_Files/POLITIKA%20IMS%202018.pdf

LUCID - INTERNÍ DOKUMENTACE A. 2018. Souhrnné dokumenty s informacemi o podniku kvůli dotaci. Jablonec nad Nisou: LUCID spol. s r.o. [cit. 2019-03-10].

LUCID - INTERNÍ DOKUMENTACE B. 2018. Výkaz spotřeby paliv za rok 2018. Jablonec nad Nisou: LUCID spol. s r.o. [cit. 2019-03-17].

LUCID - INTERNÍ KONZULTACE. 2019. Konzultace na téma: Představení podniku, environmentální činnosti, dopravní řešení služebních cest, služební vozy a související doplňkové informace. Jablonec nad Nisou, LUCID spol. s r.o. [proběhlo 2019-01]

LUŠTINEC, Ondřej. 2018. Vodíková auta se pomalu stávají realitou i v Česku. Nabídku vozů brzdí chybějící čerpací stanice [online]. Praha: Český rozhlas, 2018 [cit. 2019-03-08].

Dostupné z: https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/auto/vodik-automobil-prodej-pohon-toyota-mirai-stanice-plyn-tlak_1806171901_pla

MATĚJKA, Ondřej. 2013. Povinné ručení nebo havarijní pojištění [online]. Praha:

Klikpojisteni, 2013 [cit. 2019-03-13]. Dostupné z: https://www.klikpojisteni.cz/povinne-nebo-havarijni-jaky-je-v-tom-rozdil/

MATHEAS, Noah. 2017. Laptops vs. Desktops: Which Is More Energy-Efficient? [online].

Direct energy [cit. 2019-03-26]. Dostupné z:

https://business.directenergy.com/blog/2017/november/laptops-vs-desktops-energy-efficiency

MEČÍŘOVÁ, Lucie. 2019. Máte povinnost k silniční dani? Termín daňového přiznání se blíží [online]. Praha: Mladá fronta, 2018 [cit. 2019-03-13]. Dostupné z:

https://www.finance.cz/503331-danove-priznani-silnicni-dan/

106

MENON, Ramesh. 2014. Carbon Footprint: reducing it for a better tomorrow. New Delhi:

The Energy and Resources Institute. ISBN 8179934977.

MÍKA, Petr. 2019. Jak si vedou elektromobily v oblasti bezpečnosti? Lépe, než byste čekali [online]. Ecofuture, 2019 [cit. 2019-03-06]. Dostupné z:

https://www.ecofuture.cz/clanek/jak-si-vedou-elektromobily-v-oblasti-bezpecnosti-lepe-nez-byste-cekali

MORÁVEK, Zdeněk. 2014. Daňové odpisy [online]. Praha: Fulsoft, 2014 [cit. 2019-03-13].

Dostupné z: https://www.fulsoft.cz/33/danove-odpisy-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4EsFWgFg6Pj_v1Lx1h-9gR-Y/

MRÁČEK. Michael. 2018. Aktuální problémy měření a uvádění spotřeby a emisí u osobních vozidel [online]. Praha: epravo, 2018 [cit. 2019-03-17]. Dostupné z: