• No results found

I. TEORETICKÁ ČÁST

4. P ŘÍPRAVA DÍTĚTE NA VSTUP DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY

Pod termínem příprava na školu rozumím komplexní rozvíjení předškolního dítěte v dlouhodobém pohledu, který je zakomponovaný ve většině činností během dne. Vše co ve výchovně-vzdělávací práci realizujeme, spolu s individuálním rozvíjením přirozených dispozic dítěte v oblasti smyslových podnětů, koordinace pohybů v hrubé i jemné motorice, v dovednostech sebeobsluhy i seberealizace, v kognitivních funkcích jako je vnímání, paměť, myšlení, soustředění, kvalita a správnost vyjadřování.

(Koťátková, 2014, s. 134) Příprava na vstup do základní školy je pro dítě velmi významná a je obsaţena ve všech činnostech, do kterých dítě zapojuje učitelka mateřské školy. Snaţí se dítě co nejlépe vybavit vším, co bude ve škole následně potřebovat. Tyto schopnosti a dovednosti jsou souhrnně nazývány jako klíčové kompetence pro vstup do dalšího stupně vzdělávání a jsou shrnuty do konkretizovaných očekávaných výstupŧ.

(Koťátková, 2014, s. 135)

4.1 Úloha mateřské školy v přípravě na základní vzdělávání

Hlavní úlohou mateřských škol je doplnění a podpora rodinné výchovy a vytváření dobrých předpokladŧ pro pokračování dítěte v dalším stupni vzdělávání. Jejich záměrem je rozvíjet dítě po stránce fyzické, psychické i sociální. Vést ho k tomu, aby na konci svého předškolního období bylo jedinečnou a relativně samostatnou osobností, schopnou zvládat, pokud možno aktivně a s osobním uspokojením, takové nároky života, které jsou na ně běžně kladeny (zejména v prostředí jemu blízkém, tj. v prostředí rodiny a školy, a zároveň i ty, které ho v budoucnu nevyhnutelně čekají. (MŠMT, 2017, s. 10) Mateřská škola se tak snaţí rozvíjet poznání a učení dítěte, vést ho k osvojení základních hodnot, na nichţ je zaloţena naše společnost a vést dítě k získání samostatnosti a schopnosti projevovat se jako samostatná osobnost pŧsobící na své okolí. (MŠMT, 2017, s. 10) Jednotlivé kompetence, kterých má dítě dosáhnout na konci předškolního vzdělávání, jsou podrobně rozepsané v Rámcovém vzdělávacím programu pro předškolní vzdělávání. Tento závazný dokument vymezuje zásady pro tvorbu školních vzdělávacích programŧ, které na jeho základě vypracovávají mateřské školy.

Ráda bych se v rámci této kapitoly také v krátkosti zmínila a odkladu školní docházky.

V sedmdesátých letech se na odloţení školní docházky dívala společnost velmi kriticky a na odklad se pohlíţelo jako na selhání ze strany rodičŧ nebo dítěte. (Opravilová, 2016,

s. 176) V posledních dvaceti letech se však naopak počet odkladŧ školní docházky zvyšoval a stal se problémem. Hlavním dŧvodem podle Koťátkové je především strach rodičŧ ze základní školy, který přetrvává z osmdesátých let. Tehdy začaly první snahy oddálit nástup do školy, protoţe se rodiče dětí báli, ţe jejich potomci nejsou dostatečně připraveni na vstup do základní školy. (Koťátková, 2014, s. 142) V lednu 2012 byla novelou zákona č. 472/2011 Sb. omezena dosavadní bezplatnost posledního ročníku mateřské školy jen na 12 měsícŧ. (Pilařová, 2012, str. 6) Jedná se o logickou reakci státu na zvyšující se počet odkladŧ zahájení povinné školní docházky předškolních dětí.

S tím souvisí také aktuální novela zákona č. 561/2004 Sb., která zavádí jeden rok povinného předškolního vzdělávání od září roku 2017, kterou uvádí zákon č. 178/2016 Sb. Hlavním dŧvodem je zajistit všem pětiletým dětem adekvátní přípravu na zahájení školní docházky a tím sníţit počet odkladŧ školní docházky.

4.2 Příprava na školu v rámci volnočasových aktivit

Jak vyplývá z předchozí kapitoly, příprava dětí na vstup do základní školy je z velké části úkolem mateřské školy. Volnočasové aktivity pro předškolní děti zaměřené na přípravu na školu v České republice ţádnou tradici nemají. Jedním z dŧvodŧ mŧţe být právě existence systému kvalitních mateřských škol. Příprava na školu je součástí jejich vzdělávacích programŧ a promítá se do kaţdodenních činností dětí. Některé mateřské školy organizují také krouţek obvykle nazývaný Předškolák, jehoţ náplní je právě příprava na školu. Určitým fenoménem posledních 10 aţ 15 let je zakládání rŧzných miniškolek, klubíkŧ pro matky s dětmi a mateřských center, které mŧţou být určitou paralelou mateřských škol. I zde se jiţ mŧţeme setkat s volnočasovou nabídkou specificky zaměřených aktivit související s přípravou na školu. Této činnosti se věnují i některé vybrané základní školy, které organizují takto zaměřené krouţky v odpoledních hodinách pro své budoucí prvňáčky.

Zavedení povinného ročníku v předškolním vzdělávání otevřelo téma přípravy dětí na školu široké veřejnosti. Jedním z moţných záporŧ zavedení povinného ročníku předškolních dětí, které uvádí Opravilová, je zvýšení nárokŧ na didaktiky předškolního vzdělávání, které mohou vést k tendenci přiblíţit se školským metodám zdŧrazňující jen některé kognitivní stránky rozvoje osobnosti, které lze hmatatelně zhodnotit a evidovat.

To mŧţe vést k centrálně řízené organizaci a školsky strukturované výuce. (Opravilová,

2016, s. 167-8) Povinná předškolní docházka mŧţe také do jisté míry přinést přesouvání odpovědnosti rodičŧ na institucionální vzdělávání a jejich vymáhání kvality poţadovaných výsledkŧ. Ze své praktické zkušenosti a z pravidelného setkávání s rodiči předškolních dětí musím potvrdit, ţe se většina rodičŧ na tuto oblast zaměřuje stále více a očekává prokazatelné výsledky práce např. v podobě pracovních listŧ apod. Myslím si, ţe prostřednictvím volnočasových aktivit lze v rámci přípravy na školu minimalizovat typicky školské metody práce a podpořit individuální schopnosti a dovednosti předškolních dětí.

V souvislosti s hlavním cílem bakalářské práce, kterým je vytvořit a realizovat volnočasový výchovně vzdělávací program pro předškolní děti zaměřený na přípravu dětí na přestup z mateřské školy do školy základní jsem vyhledávala nabídku volnočasových aktivit pro předškolní děti v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi.

V tomto dvojměstí ţije přibliţně 18 tisíc obyvatel a nalezneme tu celou řadu státních i soukromých organizací, které nabízejí zájmové krouţky pro předškolní děti.

V následující tabulce (Tabulka č. 1.) jsem vytvořila seznam institucí s přehledem volnočasových aktivit, které nabízejí pro předškolní děti.

Snaţila jsem se vyhledat všechny instituce v Brandýse nad Labem, které se blíţe podílí na volnočasové nabídce pro tuto věkovou kategorii. Z uvedené tabulky je na první pohled zřejmé, ţe v mém městě převládají krouţky zaměřené zejména na sportovní a pohybové aktivity. Přibliţně o polovinu méně jsou zastoupeny krouţky s hudební a výtvarnou tematikou a také krouţky s výukou angličtiny. Nejméně zastoupené jsou krouţky s přírodovědeckou tematikou. V rámci zaměření bakalářské práce jsem se především soustředila na nabídku krouţkŧ, které by byly specificky zaměřené na rozvoj předškolních dovedností v souvislosti s přípravou dětí na vstup do základní školy. pŧvodní předpoklad, ţe je tento krouţek navštěvován pouze místními dětmi, tak jak je tomu i ve státních mateřských školách ve městě. Domnívám se, ţe pro samotné děti a

především jejich rodiče je jistě pohodlnější, kdyţ je krouţek zaměřený na přípravu do školy organizovaný stejnou institucí, kterou jejich dítě navštěvuje v celodenním provozu.

Tabulka č. 1. Volnočasová nabídka pro předškolní děti v Brandýse n/L - Stará Boleslav.

Z výše uvedených dŧvodŧ jsem vytvořila vlastní výchovně vzdělávací program, který lze nabídnout široké veřejnosti jako volnočasový krouţek zaměřený na přípravu dětí na vstup do základní školy. Tento krouţek mŧţe slouţit předškolním dětem s domácím typem vzdělávání, jejichţ rodiče mají zájem o další procvičení školní zralosti a připravenosti jejich dítěte. Program, který uvádím v praktické části, jsem realizovala v prostorách mateřské školy. Lze jej však uvést i v jiné volnočasové instituci, která se zaměřuje na děti předškolního věku. Program je určený pro skupinu 5-6letých dětí a jeho záměrem je umoţnit dětem pravidelné procvičování potřebných schopností a dovedností pro úspěšný přechod z mateřské školy do školy základní prostřednictvím volnočasových her. Na jejich základě posílit sebevědomí dětí, jejich zájem o vlastní domácí přípravu a pozitivní přístup ke škole.