• No results found

6. Designprocessen

6.4. Personas och scenario

Efter de första besöken på skolorna skapade vi två personas, Carro 12 år och Henrik 11 år. Dessa har hjälpt oss att bibehålla fokus på vår målgrupp.

Personas

Carolina ”Carro”, 12 år

Carro bor i Höllviken med sin familj. Pappa, Erik, är 38 år och arbetar som marknadschef på Astra Zeneca. Mamma, Lilian, är 36 år och arbetar som fastighetsmäklarassistent hos en större mäklarfirma i Malmö. Lillebror Rasmus är 8 år och är världens sötaste, Carro och Rasmus kommer väldigt bra överens. Mamma är gravid och familjens tredje barn förväntas födas i april. Carro är väldigt intresserad av hästar och tillbringar nästan all sin tid i stallet. Där har hon en favorithäst som heter Harry, han är brun och vit och busar mest hela tiden. När Carro inte är i stallet försöker hon klara av sina läxor, matte tillsammans med geografi är hennes favoritämnen. Carro har en egen dator och tycker mycket om att spela spel och chatta med de vänner som hon har fått över hela världen. Hon använder sig också av datorn i skolarbetet, men då skolan saknar

Bild 7. Visar hur uppbyggnaden av första

Avatarvärlden ser ut. Det är denna vi använt som underlag för att bygga mock-upen.

bredbandsuppkoppling är möjligheterna att söka information begränsad. Hon spelar helst Sims 2 och Riding Star. ― Det är allra roligast att spela tillsammans med kompisar, säger Carro, då brukar vi även spela Sing Star. Carros bästisar heter Elin och Frida och de träffas alla tre så ofta de kan. Elin och Frida tycker också mycket om hästar och datorspel.

Henrik, 11 år

Henrik bor i Staffanstorp med sin familj. Pappa Conny är 42 år och arbetar som testledare på Sony Ericsson i Lund. Mamma Maria är 39 år och arbetar som

läkarsekreterare på Lunds Universitets Sjukhus. Storebror heter Jens och är 16 år, men han är sällan hemma då han går på fotbollsgymnasiet i Karlstad. Lillebror heter Andreas och är 3 år. Han är en riktig busunge och bråkar alltid med sina storebröder. Henrik är väldigt intresserad av sport och spelar både fotboll och handboll. Både mamma och pappa är engagerade i sina pojkars aktiviteter och de hjälper till i de olika föreningarna så mycket de hinner. Pappa tränar dessutom Henriks handbollslag. Henrik har en dator på sitt rum, men har inte så mycket tid över för att spela spel, de andra fritidsintressena tar upp en stor del av hans tid. När han spelar så är det förstås idrottsspel som gäller, till exempel Fifa fotbollsmanager och NHL 2005. När Henriks storebror Jens är hemma brukar de spela Playstation tillsammans, men då blir det mest Need for Speed eftersom det är Jens favoritspel. I veckorna spelar Henrik mest själv, men på helgerna brukar han och hans kompisar träffas för att spela tillsammans. Då spelar de mestadels Fifa. Henrik tycker skolan är tråkig, det är så mycket läxor och långa lektioner, men raster och gymnastik är roligt. Han har inte så svårt för något ämne och om han måste välja ett favoritämne så blir det engelska. Matematikläxorna är de som tar längst tid och är jobbigast, även om de inte är svårast.

Scenario 1

Efter möte med vår fokusgrupp så valde vi att utveckla ett av scenariona enligt följande. Carro arbetar med geometri i matematiken. Hon har gjort en del uppgifter i boken och har nu fått lov av sin lärare att arbeta med geometriuppgifter vid datorn. Hon har spelat ”Avatar” flera gånger förut, både i årskurs 4 och nu i årskurs 5. Hon brukar välja

spelområde ”Star” och har byggt en del runt detta tema.

Carro startar spelet och väljer ”Star” samt matematikområde ”Geometri”. Uppdraget på geometri är att starta en dansskola. Carro får ett hus som hon skall inreda en danslokal i. Första uppgiften är att mäta lokalen. Lokalen är lika stort som klassrummet. Hon måste därför hämta en tumstock för att mäta sitt klassrums area. Hon gör en beräkning i datorn på arean enligt de mått hon fått fram vid mätningen. Hon mäter även väggarnas höjd i klassrummet för att beräkna ytan på dessa. Beroende på hur stor area hon fått fram på väggar och golv får hon en summa pengar att handla för. Nästa uppgift är att handla material såsom färg, golv, speglar och balettstång. Olika golv kostar olika mycket. Ekgolv kostar till exempel 50 kr/kvm och björkgolv kostar 40 kr/kvm. Hon måste räkna ut hur mycket golv hon ska köpa samt vad det totalt kostar. Även färgen kostar olika beroende på vilken färg hon väljer. Hon måste även här räkna ut hur mycket färg det går åt och vad det kommer att kosta. Hon ska även välja vilken typ av spegel samt hur lång balettstången skall vara och vad den kommer att kosta. Summan får inte överstiga den summa man tilldelats i starten.

Väljer man ett golv som man inte har tillräckligt med pengar för att köpa så byggs bara den del av golvet som man har råd med och så vidare.

Carro väljer en färg som är för dyr så tyvärr räcker färgen endast till halva rummet. Hon väljer därför en annan färg som kostar mindre och nu blir alla väggarna målade. Hela dansstudion är klar och som belöning får hon en summa pengar som hon kan

att packa ihop och sluta för dagen. Carro stänger programmet och får då en fråga om hon vill spara sitt spel, detta gör hon med inloggningsnamnet hon fick i början och det lösenord som hon valde. Nu längtar hon till nästa mattelektion för att hon ska kunna fortsätta sin dansstudio och kanske kunna utveckla sin värld.

Related documents