• No results found

4   Mål, strategier och prioriteringar för kollektivtrafiken

4.4   Position

Kollektivtrafiken ska medverka till ett bra och ökat utbyte med Stockholmsregionen

Parallellt med arbetet att förbättra integreringen inom regionen behöver även regionens position, både nationellt och internationellt, stärkas. Genom en utvecklad samverkan med omgivande regioner, där särskilt samverkan med Stockholmsregionen prioriteras, kan Östergötland få tillgång till sådana fördelar som följer av att planera och arbeta utifrån ett större geografiskt sammanhang. På sikt skulle ett sådant samarbete kunna leda till att Östergötland och

Stockholmsregionen utvecklas till en funktionell arbetsmarknadsregion för stora grupper av invånarna i de båda regionerna.

En framgångsfaktor för den här typen av utveckling är att aktörerna inom kollektivtrafikens område, liksom regionens aktörer inom andra områden, driver regionens intressen på ett aktivt och kompetent sätt och söker position i alla relevanta sammanhang som kan bidra till regionens utveckling.

Bild 6: Framtida utveckling i Östra Mellansverige Källa: RUFS 2010

4.4.1 Mål

 Kollektivtrafiksystemet skall utformas så att kunderna erbjuds ett utifrån behovet tillräckligt stort turutbud med attraktiva restider mellan

Östergötland och Stockholmsregionen.

4.4.2 Strategier

 Medverka till att arbetsmarknadsregionen Östergötland uppfattas som kommersiellt attraktiv och intressant för ett ökat utbyte med i första hand Stockholmsregionen.

 Medverka till förbättrade kommunikationer mellan de båda regionerna för bättre möjligheter till dagligt utbyte för arbete och studier.

 Samverka och samarbeta utifrån perspektivet ”Hela resan”.

 Stödja väl fungerande terminaler och resecentra samt möjligheter för att ta sig mellan dessa och omlandet.

4.4.3 Indikatorer

 Turutbudet med kollektivtrafik från Mjölby, Linköping respektive Norrköping till Stockholm.

 Restiderna med kollektivtrafik mellan Mjölby, Linköping respektive Norrköping och Stockholm.

 Bytestiden mellan region/tätortstrafik och den interregionala trafiken till Stockholm

4.4.4 Prioriteringar

 I arbetet med att förbättra Östergötlands kommunikationer med grannregioner skall relationen Östergötland – Stockholm ges högsta prioritet följt av relationerna Östergötland – Jönköping/Göteborg och Östergötland – Malmö.

4.4.5 Kort om strategierna

4.4.5.1 Östergötland ska uppfattas som en intressant region

För att Östergötlands ambition att utveckla samarbetet med omgivande regioner ska bli framgångsrik krävs att våra presumtiva samarbetspartners upplever Östergötland som en tillräckligt attraktiv samarbetspartner som de själva kan ha nytta av att samarbeta med. Mycket av arbetet med att stärka regionens image faller naturligt på regionala aktörer inom andra områden men även inom

kollektivtrafikens område behöver en analys om vilka åtgärder som kan hjälpa till att förbättra regionens attraktivitet genomföras.

Ett väl utvecklat kollektivtrafiksystem, anpassat för snabba och smidiga byten från den interregionala trafiken, så att kunderna på ett enkelt sätt kan nå regionens viktiga målpunkter är exempel på ett område där kollektivtrafiken kan spela en stor roll.

4.4.5.2 Förbättra möjligheterna till dagligt utbyte

En av förutsättningarna för att Östergötland ska kunna ingå i ett utvecklat

storregionalt samarbete med Mälardalen och Stockholmsregionen är att det finns välutvecklade kommunikationslösningar mellan regionerna.

Med både Södra stambanan och E4 i stråket kan sådana grundläggande

förutsättningar som infrastruktur som binder samman regionerna anses uppfyllda, men den allt besvärligare kapacitetsbristen på stambanan är ett växande hot mot möjligheterna till fortsatt utveckling och förbättring av

kommunikations-lösningarna mellan regionerna.

När kraven på de framtida kommunikationslösningarna mellan Östergötland och omgivande regioner formuleras måste utgångspunkten vara att lösningarna skall medge dagligt utbyte för arbets- och studiependling. Redan idag sker det parallellt med att arbetspendlingen inom Östergötland ökar, även en ökning av det dagliga utbytet över länsgränsen och då i första hand till omgivande områden norr om regionen. I takt med, och som en önskvärd effekt av ett utökat samarbete kommer den här typen av resor att fortsätta öka och med det även kraven på förkortade restider.

4.4.5.3 Samarbete med omgivande regioner utifrån ”Hela resan”‐perspektivet Att resa med kollektivtrafiken blir inte attraktivt för kunderna om inte hela resan, från den plats där resan påbörjas till slutdestinationen kan genomföras på ett för kunden nöjaktigt sätt. Sker resan inom den egna regionen ”äger” regionen också merparten av de frågeställningar som behöver hanteras för att ett sådant tillstånd skall uppnås. Sker någon del av resan utanför den egna regionen krävs dock ett utvecklat samarbete mellan regionerna för att säkerställa funktionen hos ”Hela resan”. Ett sådant samarbete kan till exempel handla om utformning och

tillhandahållande av information om bytespunkter, anpassningar av trafiksystemen som förenklar byten mellan systemen, likformigt utformade resevillkor och

samverkan kring biljett- och betallösningar.

4.4.5.4 Funktionella terminaler och resecentra

För att klara av att hantera den ökning av antalet resor till och från Östergötland som ett utvecklat samarbete med omgivande regioner leder till ställer högre krav på de bytespunkter som i första hand kommer att få hantera det ökande resandet.

Ur det här perspektivet är funktionen på Norrköpings och Linköpings resecentra av strategisk betydelse för regionens utveckling. Stora delar av det ökande resandet mellan Östergötland och Stockholmsregionen kan förväntas ske i snabb tågtrafik som endast kommer att stanna för resandeutbyte vid ett fåtal stationer inom Östergötland. Resurser måste satsas på att utveckla funktionerna på dessa bytespunkter så att kunder som kommer till stationen, eller ska åka från stationen, med regionens eget kollektivtrafiksystem erbjuds den service som krävs för att kunden ska uppleva resan som attraktiv.