• No results found

6 Forskarnas forskningspraktik och nätverk

6.1 Presentation av forskarna

Avsnittet är uppbyggt på samma sätt som avsnittet om doktoranderna, det vill säga inleds med en kort beskrivning av respektive forskare som sedan följs av beskrivningar och analys av deras forskningspraktik.

6.1.1 Eva

Eva disputerade för ett antal år sedan i X-köping och var före antagningen till fors-karutbildningen projektanställd av Kerstin, som nu är ledare för den forskargrupp Eva ingår i. Det dröjde innan hon fick doktorandtjänst och i början av forskarstu-dierna försörjde hon sig därför genom att arbeta 75 % som sjuksköterska. Direkt efter disputationen arbetade hon en period i M-köping, ett arbete som mest bestod av undervisning och inte så mycket forskning, som är det hon är mest intresserad av.

Därför välkomnade hon tjänsten som forskarassistent i X-köping som hon sedan fick.

Vid tiden för intervjuerna arbetade hon 50 % på vardera arbetsplatsen. Arbetet i X-köping gav henne möjlighet att meritera sig för att bli docent och cirka ett år innan jag intervjuade Eva blev hon docent.

I X-köping är Eva delvis kopplad till Tycho-projektet och mycket av det arbetet inkluderar handledning av doktorander. Hon är också involverad i andra projekt, både egna och större utanför institutionen. Vid tiden för intervjuerna var hon huvud-handledare åt några av doktoranderna, bland andra Sofia, och även bihuvud-handledare åt ytterligare några doktorander, bland andra Erik och Petra. Hon kommer under den närmaste framtiden att fortsätta dela sin tid mellan M-köping och X-köping. I X-kö-ping har hon gott om egna forskningsmedel och ägnar sig där framförallt åt forskning medan det i M-köping blir en kombination av undervisning och forskning. Hon ser som en viktig uppgift att hjälpa de doktorander hon handleder att bli färdiga.

I sitt nätverk har Eva närmast omkring sig själv ritat in sin familj (figur 6). De dis-kuterar hon inte sitt arbete med mer än vad som i stort har hänt på jobbet. Familjen finns med som en förutsättning för hennes tillvaro. Med Vårdpersonal avser hon per-soner som arbetar inom vården och som hon möter vid föreläsningar eller som kan vara före detta arbetskamrater. Kerstin är forskningsledare för forskargruppen och var Evas handledare. F.d. doktorandkolleger avser personer som hon gick forskarutbild-ningen tillsammans med, medan F.d. doktorandkolleger Sverige är personer som hon mötte under doktorandtiden på exempelvis doktorandkurser och som forskar inom

samma delområde som hon själv. Forskare nationellt och internationellt är personer som till största delen tillkommit efter doktorandstudierna. Här ryms till exempel be-kantskaper från konferenser och personer som hon arbetar med i olika projekt. Delen Egna doktorander är de doktorander hon handleder. Alla dessa delar är grupperingar av personer där enskilda personer kan ha tydligare betydelser än andra och finnas med i flera av de olika grupperingarna.

Tycho är det stora forskningsprojekt som forskargruppen är involverad i, F-centrum är en forskningsinstitution med egen forskningsverksamhet med bland annat en fors-karskola. F-centrum är också en viktig finansiär av vårdvetenskaplig forskning där Eva vid tiden för intervjuerna var ansvarig för ett specialområde. Selma är ett stort tvär-vetenskapligt forskningsprojekt som Eva deltar i. Dessa tre är exempel på att det inte alltid är meningsfullt att gruppera ett nätverk efter personer utan att det kan vara mer relevant att ta fasta på ett särskilt sammanhang eller ett gemensamt intresseområde.

6.1.2 Lars

Lars disputerade för några år sedan och ska just lämna in sin ansökan om docentur.

Lars är sjuksköterska men läste omvårdnad innan han antogs till forskarutbildningen eftersom det inte ingått i hans sjuksköterskeutbildning. Kerstin var kursledare och hon uppmuntrade honom att söka sig till forskarbanan. Hon anställde honom som projektassistent innan han antogs som doktorand. Lars har en liknande arbetssitua-tion som Eva och arbetar som forskare 50 % i X-köping och 50 % i M-köping. Han fördelar arbetstiden så att han är en-två dagar i X-köping och resterande tid i M-kö-ping.

Figur 6. Evas nätverk som hon ritade det

Lars är knuten till Tycho-projektet men deltar också i andra större och mindre pro-jekt. Han är bihandledare åt Erik och huvudhandledare åt en annan doktorand. I M-köping är Lars också involverad i olika projekt och för att det inte ska bli för splittrat försöker han binda samman idéer och delar från de olika projekt han deltar i.

När han fått docenturen skulle Lars vilja koncentrera arbetet till M-köping och då helst kombinera forskning med kliniskt utvecklingsarbete. Han har också ansökt om finansiering till ett forskningsprogram som han väntar besked om och som kommer att påverka vad som händer. Han har just nu ingen strävan efter att bli professor.

Lars har delat in sitt nätverk i fyra huvuddelar (figur 7). I X-köping och M-köping finns de två arbetsplatser som Lars delar sin tjänst emellan. I X-köping finns den forskargrupp jag studerat. På fakulteten finns en Grupp för postdoktorer som bland annat deltar i kurser om fakultetens organisation. Tobias är en disputerad person som nyligen börjat arbeta på institutionen och som Lars samarbetar med. Eva, som jag också intervjuat, är en före detta doktorandkollega och del i Postdok-gruppen som i övrigt består av personer som han gick forskarutbildningen tillsammans med och som nu har disputerat. Doktorander är de doktorander han själv handleder.

I delen Övrigt finns E-holm där han har ett begynnande samarbete med en forskar-grupp på högskolan. Där finns också Boknätverk som är en forskar-grupp personer som tidi-gare arbetat tillsammans med en bok som Lars var redaktör för och som har fortsatt ha viss kontakt. F-centrum är som jag berättade i beskrivningen av Eva en

forsknings-Figur 7. Lars nätverk som han ritade det

institution och Lars är ansvarig för ett specialområde som finns där. I delen M-köping finns ytterligare en forskargrupp som Lars tillhör. I delen Privat tar Lars med sin Partner som är en viktig person som han diskuterar sin forskning med. På samma sätt diskuterar han med en nära vän som kommit långt i sin akademiska karriär i ett annat ämne.

Om man jämför med Evas nätverk finns mycket av samma delar med, till exempel före detta doktorandkolleger, den privata delen, nationella forskare och olika sam-manhang. Lars nämner inga internationella kontakter och av intervjun framgår att det inte är något han prioriterar just nu. Sedan kan det ha att göra med vem man får uppmärksamhet av – Eva kontaktades av en internationell forskare som blivit intres-serad av hennes arbeten och forskade om liknande frågor.

6.1.3 Kerstin

Kerstin arbetade i många år som sjuksköterska men är nu sedan ett antal år professor vid högskolan i X-köping. Inom högskolan har hon många roller. Hon är bland annat forskningsledare för den forskargrupp jag undersökt och är också ansvarig för det del-område den tillhör. Det innebär att hon planerar och samordnar den verksamheten, bland annat seminariet, samt handleder. Hon är huvudhandledare åt ett stort antal doktorander, däribland Erik och Petra, och numera också bihandledare åt bland annat Sofia. Hon är också involverad i fakultetens arbete och F-centrums verksamhet.

Kerstin var involverad redan vid starten av Tycho-projektet och har fortsatt vara engagerad, bland annat som lokal forskningsledare och medlem av styrningsgrup-pen. Mycket av det hon gör som forskare är därför knutet till projektet men hon

Figur 8. Kerstins nätverk som jag ritat det

är även involverad i andra projekt, både nationella och internationella och skriver till exempel litteraturöversikter. Inför framtiden tänker hon sig att successivt lämna doktorandhandledningen för att istället ägna mer tid åt att stödja och förbättra för postdoktorerna. Hon ser också fram emot att få möjlighet att forska i en mindre grupp och fördjupa sig i problemställningar hon stött på under sin karriär men inte hunnit ta itu med.

Kerstin har som hon själv säger ett ”… gigantiskt nätverk som det är fruktansvärt svårt att hålla koll på” (Kerstin, A). Därför var det också svårt för henne att rita något.

Utifrån de delar hon själv pekade ut och sådana som på annat sätt berördes i inter-vjuerna med henne har jag gjort en grov skiss över delar som finns med (figur 8). Där anges inte enskilda personer utan den innehåller övergripande sammanhang som på olika sätt bidrar till hennes forskningsverksamhet. Det innebär att hennes nätverk är mer opersonligt än de övriga intervjuades.

De tre delarna Tycho, F-centrum och Internationellt är direkta forskningssamarbe-ten, det vill säga man arbetar med projekt och studier tillsammans. Knutet till Tycho finns Forskargruppen med doktoranderna som ligger inom Forskningsområdet och Fakulteten. Delen Intressenter finns med på olika plan, de kan vara finansiärer, de kan tillhandahålla miljöer och data för forskningen och de är intresserade av resultaten för sin verksamhet. Delarna Bibliotek, Statistikhjälp och Språkgranskning bidrar på ett indirekt sätt till forskningsverksamheten genom att erbjuda stöd och hjälp i arbetet.