• No results found

Prevence šikany na školách

1.3 Šikana ve školním prostředí

1.3.2 Prevence šikany na školách

ůby mohla škola účinné a bezpečn bojovat proti šikan , nebo zastavit již existující šikanování, m la by plnit určité požadavky vydané MŠMT ČR. Základním

32 p edpokladem je, aby byl editel školy orientován v metodice a právní problematice šikanování. Na základ toho m že vytvo it p íznivé podmínky pro vyškolené odborníky na ešení šikany a iniciovat tak rozvíjení školního programu proti šikanování. Každá škola by m la mít svého vyškoleného odborníka pro koordinaci a následn i pro ešení šikany, tímto odborníkem je školní metodik prevence Ědle vyhlášky č. 7Ň/Ň005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských za ízeních, ve zn ní vyhlášky č. 116/Ň011 Sb.ě. Škola jako organizace má za úkol v této problematice spolupracovat i dalšími za ízeními jako je PPP, SVP a dalšími institucemi p i ešení pokročilých a neobvyklých šikan, které sama nezvládne.

Škola by dále m la aktivn spolupracovat s rodiči svých žák a vhodným zp sobem je seznamovat s prevencí vzniku šikany nap . formou informací na webových stránkách, informačními letáky nebo na t ídních sch zkách ĚMŠMT Ň01ň, s. 5, 6ě.

1.3.2.1 Školní program proti šikaně

Každá škola má za povinnost vypracovat školní preventivní program proti šikan . Program, je zam en na specifickou prevenci, v nuje se výhradn ešení šikany prost ednictvím specifické primární a sekundární prevence. ůby mohla škola účinné chránit své žáky p ed šikanou, musí zapojit všechny pedagogické pracovníky.

Povolanou osobou, která by m la pedagogy pravideln informovat a být jim nápomocná p i ešení jejich problém je školní metodik prevence, jemuž je v nována následující kapitola.

Obecná struktura školního programu proti šikan má 1ň komponent univerzálního charakteru, které lze použit jako jednotící princip i pro ostatní rizikové chování, a tak vytvo it integrovaný a ucelený MPP.

1. Zmapování situace – analýza a evaluace Ěp ed a po zavedení programu a také v jeho pr b huě,

2. Motivování pedagog pro zm nu,

3. Společné vzd lávání a supervize všech pedagog ,

33 4. Užší realizační tým Ězástupce vedení – nejlépe editel, zástupci t ídních učitel z 1. a Ň. stupn , zástupce družiny, školní metodik prevence, výchovný poradce, školní psycholog atd.ě,

5. Společný postup p i ešení šikanování Ěšest skupin základních scéná ě, 6. Primární prevence v t ídních hodinách,

7. Primární prevence ve výuce,

8. Primární prevence ve školních i mimoškolních programech mimo vyučování, 9. Ochranný režim Ědemokraticky vytvo ený smysluplný školní ád, účinné

dohledy učitel ě,

10. Spolupráce s rodiči Ěvhodný zp sob seznámení s nekompromisním bojem školy proti šikan , nap íklad na webových stránkách, pomocí informativního dopisu a p i t ídních sch zkáchě,

11. Školní poradenské služby,

12. Spolupráce se specifickými za ízeními,

13. Vztahy se školami v okolí Ědomluva editel na spolupráci p i ešení šikany, kdy se jí účastní žáci z r zných školě ĚMŠMT Ň01ň, s. 6–7).

1.3.2.2 Minimální preventivní program

Jedná se o komplexní systémový prvek v realizaci preventivních aktivit na základních školách, st edních školách a speciálních školách, ve školských za ízeních pro výchovu mimo vyučování školských za ízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy a preventivn výchovné péče.

Realizace MPP je pro každou školu a každé uvedené školské za ízení závazné a podléhá kontrole České školní inspekce. Je pravideln jednou ročn sledována a následn je vyhodnocena jeho celková účinnost a efektivita (Zeman 2000, s. 2, 3).

34 Mezi hlavní aktivity uvedené v MMP jsou:

Odpov dnost za systematické vzd lávání školních metodik prevence a dalších pedagogických pracovník v metodikách preventivní výchovy, v netradičních technikách pedagogické preventivní práce s d tmi a mládeží.

 Systémové zavád ní etické a právní výchovy, výchovy ke zdravému životnímu stylu

 Uplat ování r zných forem a metod p sobení na jednotlivce a skupiny d tí a mládeže zam eného na podporu rozvoje jejich osobnosti a sociálního chování.

 Vytvá ení podmínek pro smysluplné využití volného času d tí a mládeže.

 Spolupráce s rodiči a osv tová činnost pro rodiče v oblasti zdravého životního stylu a v oblasti prevence problém ve vývoji a výchov d tí a mládeže,

 Pr b žné sledování konkrétních podmínek a situace ve škole nebo školském za ízení z hlediska rizik výskytu sociáln patologických jev

 Diferencované uplat ování preventivních aktivit a program speciáln zam ených na jednotlivé rizikové skupiny d tí a mládeže,

 Poskytování poradenských služeb školního metodika prevence a výchovného poradce žák m a jejich rodič m a zajiš ování poradenských služeb specializovaných poradenských a preventivních za ízení pro žáky, rodiče a učitele ĚZeman Ň000, s. Ň, ňě.

1.3.2.3 Školní metodik prevence

Pokud se ve škole nebo školských za ízeních vyskytnou známky sociáln patologického jevu, uplat uje školní metodik prevence ov ené metody. Spolupracuje s okresním metodikem preventivních aktivit, pop . krajským školským koordinátorem prevence, účastní se pravidelných porad organizovaných t mito pracovníky.

Odborn radí p edevším učitel m výchovn vzd lávacích p edm t , ve kterých je možné zavád t do výuky etickou a právní výchovu a výchovu ke zdravému životnímu stylu. Dále poskytuje učitel m a ostatním pracovník m školy nebo školského za ízení odborné informace z oblasti prevence, pravideln je informuje o vhodných preventivních aktivitách po ádaných jinými odbornými za ízeními, navrhuje vhodné

35 odborné a metodické materiály a pom cky pro realizaci minimálního preventivního programu a navazujících aktivit školy nebo za ízení.

Jeho primárním úkolem je ízení p ípravy Minimálního preventivního programu a jeho zavád ní do praxe. Program dle aktuálních pot eb a podmínek inovuje, podílí se a realizaci a následn vyhodnocuje jeho účinnost ĚZeman Ň000, s. ř, 10ě.

Related documents