• No results found

9.2 Ändamålsbestämmelser

9.2.1 Primära ändamål för behandling a

personuppgifter

Regeringens förslag: En bestämmelse om primära ändamål införs i den

nya lagen. Bestämmelsen innebär att personuppgifter får behandlas om det är nödvändigt för att

1. ta fram underlag för beslut om mönstring, inskrivning, krigs- placering eller annat ianspråktagande av personal till totalförsvaret, 2. redovisa personal med uppgifter inom totalförsvaret,

3. säkerställa att den registrerade fortlöpande får ändamålsenlig ut- bildning och lämplig placering inom totalförsvaret,

4. se till att den registrerade fullgör sina skyldigheter i fråga om total- försvarsplikten,

5. tillgodose den registrerades rättigheter och trygghet i egenskap av totalförsvarspliktig, och

6. fullgöra Totalförsvarets rekryteringsmyndighets serviceskyldighet gentemot bemanningsansvariga organ inom totalförsvaret.

Utredningens förslag överensstämmer delvis med regeringens. Enligt

utredningens förslag ska personuppgifter få behandlas om det behövs för de uppräknade ändamålen. Utredningen föreslår även att en bestämmelse införs för ändamålet att planera, följa upp och utvärdera den verksamhet som anges i punkterna 1–6.

Remissinstanserna: Datainspektionen ser positivt på att den rättsliga

grunden ytterligare förtydligas med uppräkningen av Totalförsvarets rekryteringsmyndighets verksamhetsuppgifter. Myndigheten anser även att begreppet ”nödvändigt” borde användas i 7 § 1 meningen i stället för ”behövs” i syfte att undvika begreppsförvirring. Totalförsvarets rekryt-

eringsmyndighet efterfrågar ett förtydligande om den personuppgifts-

behandling som myndigheten utför i samband med utskick av nyhetsbrev med information om mönstringen som skickas ut till de totalförsvars- pliktiga som är kallade till mönstring faller in under det ändamål som anges i 7 § punkt 4 i lagförslaget.

Skälen för regeringens förslag: Enligt 1 § lagen (1998:938) om be-

handling av personuppgifter om totalförsvarspliktiga får Totalförsvarets rekryteringsmyndighet behandla personuppgifter för att

1. ta fram underlag för beslut om inskrivning, krigsplacering eller annat ianspråktagande av personal till totalförsvaret,

2. redovisa personal med uppgifter inom totalförsvaret,

3. säkerställa att den registrerade fortlöpande får ändamålsenlig utbild- ning och lämplig placering inom totalförsvaret,

4. se till att den registrerade fullgör sina skyldigheter i fråga om totalförsvarsplikten,

5. tillgodose den registrerades rättigheter och trygghet i egenskap av totalförsvarspliktig, och

6. planera, följa upp och utvärdera den verksamhet som anges i 1–5. En stor del av den personuppgiftsbehandling som sker hos Totalförsvarets rekryteringsmyndighet i dag utförs i samband med myndighetens uppgift att utföra utredning om personliga förhållanden, mönstra, skriva in och krigsplacera totalförsvarspliktiga. Även myndighetens behandling av per-

43 Prop. 2019/20:51 sonuppgifter i samband med annan utredning än mönstring omfattas. För

dessa ändamål finns således ett behov av att Totalförsvarets rekryterings- myndighet behandlar personuppgifter om totalförsvarspliktiga. Myndig- heten har vidare till uppgift att redovisa personal inom totalförsvaret. Detta innefattar både totalförsvarspliktiga, anställd personal, avtalspersonal och hemvärnssoldater m.fl. inom totalförsvaret.

I sin verksamhet ska Totalförsvarets rekryteringsmyndighet inte endast utreda och placera totalförsvarspliktiga inom totalförsvaret. Det åligger myndigheten att också säkerställa att den registrerade fortlöpande får ändamålsenlig utbildning och lämplig placering inom totalförsvaret. För detta ändamål måste Totalförsvarets rekryteringsmyndighet löpande be- handla och uppdatera personuppgifter. Detta är av särskild vikt för att placera rätt person på rätt plats inom totalförsvaret.

Myndigheten behöver vidare behandla personuppgifter för att kalla totalförsvarspliktiga till mönstring och grundutbildning med värnplikt. Inom ramen för detta ändamål behöver myndigheten även pröva andra frågor, exempelvis föreläggande av vite vid utebliven inställelse m.m. Av- sikten är att tillförsäkra att totalförsvarspliktiga fullgör sina skyldigheter och åtaganden såvitt avser totalförsvarsplikten enligt gällande reglering.

Behandling av personuppgifter är ibland nödvändig för att Totalför- svarets rekryteringsmyndighet ska kunna tillgodose totalförsvarspliktigas rättigheter. Det kan av olika skäl bli aktuellt att befria en totalförsvars- pliktig från skyldigheten att tjänstgöra. Rätten till vapenfri tjänstgöring eller uppskov med tjänstgöringen kan göras gällande i vissa fall. Det kan också finnas rätt till olika typer av ersättningar, exempelvis vårdbidrag eller rätt till ekonomiskt bistånd. Det åligger också Totalförsvarets rekryteringsmyndighet att försäkra sig om att en totalförsvarspliktig inte utsätts för onödiga påfrestningar i samband med utredning om dennes personliga förhållanden eller under tjänstgöringen. Även för dessa ända- mål finns behov av att Totalförsvarets rekryteringsmyndighet behandlar personuppgifter om den totalförsvarspliktige.

Slutligen behöver Totalförsvarets rekryteringsmyndighet även behandla personuppgifter för planering, uppföljning och utvärdering av den ovan nämnda verksamheten.

Samtliga ändamål som anges i 1 § lagen om behandling av personupp- gifter om totalförsvarspliktiga är berättigade och en behandling av person- uppgifter med dessa ändamål som grund är nödvändig för att Totalför- svarets rekryteringsmyndighet ska kunna bedriva en ändamålsenlig och effektiv verksamhet. När det gäller ändamålet under punkt 6: att planera, följa upp och utvärdera den verksamhet som anges i 1–5, har Lagrådet uttalat att planering, uppföljning och utvärdering av verksamhet är en integrerad del av själva verksamheten och inte någon fristående aktivitet som behöver regleras särskilt i registerförfattningar. Det har därför ansetts att det inte behövs någon särskild bestämmelse som ger stöd för behand- ling av personuppgifter för bl.a. planering och uppföljning av verksam- heten (se t.ex. prop. 2004/05:164 s. 179 och prop. 2014/15:63 s. 63). Någon särskild bestämmelse om att sådan behandling är tillåten behövs därför inte i den nya lagen. De ändamål som anges i punkterna 1–5 i nu- varande reglering bör däremot föras in.

Totalförsvarets rekryteringsmyndighet utför även uppgifter inom ramen för sin serviceskyldighet, vilken följer av myndighetens instruktion. Myn-

Prop. 2019/20:51

44

digheten ger bl.a. stöd och service till myndigheter och andra inom total- försvaret i en inte obetydlig omfattning. Utöver de ovan nämnda ändamålen, ska det även vara möjligt för Totalförsvarets rekryterings- myndighet att behandla personuppgifter för att fullgöra myndighetens serviceskyldighet gentemot andra organ inom totalförsvaret. Regeringen delar därför utredningens bedömning att en bestämmelse som möjliggör personuppgiftsbehandling för det ändamålet behöver föras in i den nya lagen.

Totalförsvarets rekryteringsmyndighet efterfrågar ett förtydligande om

huruvida den personuppgiftsbehandling som myndigheten utför i samband med utskick av nyhetsbrev med information om mönstringen som skickas ut till de totalförsvarspliktiga som är kallade till mönstring faller in under det ändamål som anges i 7 § punkt 4 i lagförslaget.

Totalförsvarets rekryteringsmyndighet har till uppgift att informera totalförsvarspliktiga om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär, inte minst vad gäller de totalförsvarspliktigas rättigheter och skyldigheter. Detta följer dels av 4 kap. 2 § förordningen om totalförsvarsplikt och dels av 2 § förordningen (2010:1472) med instruktion för Totalförsvarets rekryteringsmyndighet. Behandling av personuppgifter som behövs för att kunna göra utskick av sådan information, bl.a. i form av nyhetsbrev, bör därför falla in under punkt 4 i ändamålsbestämmelsen.

Datainspektionen anser vidare att begreppet ”nödvändigt” borde an-

vändas i 7 § första meningen i stället för ”behövs” i syfte att undvika be- greppsförvirring. Som konstateras i föregående avsnitt om rättslig grund följer det av dataskyddsförordningen att personuppgiftsbehandling endast får ske om det är nödvändigt för att uppnå ändamålen (artikel 6.1 c och e). Begreppet nödvändigt används också i dataskyddslagen, se 2 kap. 1 och 2 §§, liksom i vissa andra författningar på dataskyddsförordningens område, såsom lagen (2018:1699) om kriminalvårdens behandling av personuppgifter. Kravet på att behandlingen ska vara nödvändig innebär inte att behandlingen ska vara oundgänglig. Behandlingen kan anses nödvändig och därmed tillåten om den leder till effektivitetsvinster. Att behandlingen skulle kunna ske manuellt, utan tekniska hjälpmedel, hindrar normalt inte att en automatiserad behandling kan anses nödvändig (prop. 2017/18:105 s. 189). Regeringen instämmer i Datainspektionens synpunkt att det är lämpligare att använda begreppet nödvändigt även i den nya lagen. Innebörden av begreppet redogörs för i avsnitt 9.1.