• No results found

Problem med bygglov

Vid de flesta byggåtgärder krävs en ansökan om bygglov eller en anmälan och alla kommer någon gång i livet komma i kontakt med bygglov. För många och speciellt de som söker bygglov för första gången kan det var en lång och komplicerad process. Många upplever att kommunens hantering av ärenden medför osäkerheter kring tidplaner och påverkar byggprojekt ekonomiskt, samt att ta reda på om en åtgärd kräver bygglov eller inte kan i vissa fall vara svårt, framförallt om den sökande inte har sökt bygglov tidigare eller anser sig vara bekant med lagstiftningen. (Boverket, 2021a) Tolkningar i PBL och BBR anses problematis-ka för de som ansöker om bygglov, många som söker om bygglov har svårt att tolproblematis-ka reglerna. Däremot får man uppfattningen att det är svårt att veta om en åtgärd kräver bygglov eftersom lagen tillåter tolkning och bedömning från fall till fall. Det är också underförstått att denna tolkning och bedömning kan skilja sig från projekt till projekt. Det kan finnas olika svar från olika regeringar i den autonoma regionen, men svaren kan också variera mellan olika handläggare, vilket innebär att beslutet att bevilja bygglov kan bero på helt och hållet beroende på vilken handläggare som har utsetts i ärendet. (Boverket, 2021a).

Ett annat problem är att många har svårt att få tag på alla handlingar och rätta ritningar. Eftersom alla kan söka om bygglov även privatpersoner utan några tidigare arkitektur eller bygg kunskaper, blir det svårt att veta vilka handlingar och ritningar som ska lämnas in. Det är viktigt att redan i början av bygglovsansökan lämna in bygglovsritningar och underlag för att göra arbetet mer tidseffektivt och i slutändan även mer kost-nadseffektivt.

Det kan uppstå många svårigheter och missnöje för många under bygglovsprocessen, I vissa fall kan det vara svårt att avgöra om en åtgärd kräver bygglov, särskilt om sökanden aldrig har ansökt om bygglov tidigare eller är insatt i lagen. Om ansökan färdigställs tidigt kan upplevelsen av bygglovsprocessen bli mer positiv och upplevas enklare än om sökanden behövt komplettera eller fyller i ansökan senare. Vissa klagande

häv-Om webbplatsen innehåller felaktig information bör den uppdateras. Många har svårt att kontakta sin han-dläggare eller kundcenter när de har funderingar eller frågor. Kommunen har sedan tidigare ett kontaktcenter där många enkla frågor besvaras för att frigöra tid för handläggaren och ett öppet datum är satt upp så att kommuninvånarna kan få hjälp och råd direkt förfrågan. Vissa undersökningar respondenter är medvetna om en lucka i digitala tjänster som kommunerna erbjuds. (Boverket, 2021a). Det är svårt att spåra ditt ären-de digitalt eftersom tjänsten ofta är problematisk och ofta kraschar vid uppladdning av digitala dokument.

Några aspekter som beaktas av byggnadstjänstemän vid förhandsgodkännande är miljöpåverkan, kul-turpåverkan och hur väl den föreslagna byggnaden passar in i det omgivande landskapet. Detta är mest användbart när man bygger utanför en detaljplan. Att ha förhandsgodkännande för en typ av byggnad är fördelaktigt för de byggherrar som vill minimera ritningar- och projektering kostnaderna om en tillstånd-sansökan avslås. En sökande kommer att behöva beskriva storleken, formen, den allmänna placeringen, utseendet och användningen av byggnaden de vill få förhandsgodkännande för, men de kommer inte att behöva lämna in detaljerade arkitektoniska planer till skillnad från en bygglovsansökan. (Boverket, 2021a) Att bygga utanför en detalj bebyggelse kräver dock ett beslut av den lokala byggnadsnämnden. Denna process är mindre komplicerad och ofta mycket mer tidskrävande. Detaljplanen bygger på utredningar och förstudier som säkerställer att ett område kan utvecklas på ett ansvarsfullt sätt. Tillståndsansökningar utanför en exploateringsplan, där inga utredningar har gjorts, kan kräva att byggnads tjänstemannen skickar remisser till olika statliga organ för godkännande avseende miljöhänsyn, arkeologiskt känsliga områden och till och med mark för nära militärbaser. Det är möjligt att ansöka om undantag från denna lag från denna lag i vissa fall. Det finns sex skäl för dispens enligt 7 kap. 18c § miljöbalken. (Boverket, 2021a).

3.7.1 Statistik om bygglov

Totalt lämnades 81 211 ansökningar om permanenta och tidsbegränsade bygglov under 2020 av kommuner direkt under staten. Av de utfärdade ansökningarna om bygglov är 12 665 relaterade till nybyggnation av bostäder. Statistik visar att andelen bygglov som utfärdats för nyligen utfärdade permanenta bostadsprojekt har varierat mellan 12 - 1 % under de senaste 3 åren. För 2020 är marknadsandelen strax under 12 %. An-talet beviljade tillfälliga bygglov är 3745, varav 39 är flerbostadshus. (Boverket, 2021b)

Det totala antalet ansökningar om bygg-, mark- och rivningslov samt varsel och villkorliga besked år 2020 är drygt 110 000 för kommunerna direkt under staten. Antalet villkorade varsel är fortfarande lågt, endast 60 stycken för 2020. Den största gruppen av ärenden är bygglov, inklusive tidsbegränsade och säsongslov.

Dessa ansökningarna står för 89 %, ungefär samma andel som de senaste tre åren. Andelen andra lov och förhandsbesked varierar från 2 till 5 % för varje grupp. (Boverket, 2021b)

Figur 4, Statistk från boverket.se om antal in kommna ärendet. (Boverket, 2021b)

3.7.2 Ärendets handläggningstid statistik

År 2020 hade kommunerna begärt kompletteringar i 46 721 ärenden om lov eller förhandsbesked inom tre veckor, och när det gäller anmälansärenden under år 2020 uppger de svarande kommunerna att 16 387 ärenden har förelagts om komplettering inom tre veckor. Lov eller förhandsbesked ärenden som tagit mer än tre veckor är 5 442 ärenden Och ärenden om bygglov som blivit klara inom tio veckor är 73 871 ärenden, samt har 2 643 ärenden har förlängts med ytterligare tio veckor. 3 086 ärenden har fått reducerad avgift. Av anmälansärenden 31 580 ärenden har handlagts inom fyra veckor och 261 ärenden har förlängts med ytter-ligare fyra veckor. (Boverket, 2021b)

Antalet lov och förhandsbesked som överklagades till länsstyrelsen under 2020 var 3 428. Av överklagandet upphävdes 870 beslut helt eller delvis, eller drygt 25 procent av överklagade beslut. Under de senaste fem åren har denna andel varierat mellan 21 % och 27 %. År 2020 lämnades 1 493 lov och förhandsbesked till Mark- och miljödomstolen, som är en minskning från 2019. (Boverket, 2021b)

4 Bygglovsprocessen i grannländerna

För att förbättra eller komma på nya lösningar för hur Sverige hanterar bygglovsprocessen, måste man un-dersöka hur andra länder runt omkring Sverige hantera bygglovsfrågor och hur ser ut där.

Related documents