• No results found

Projekty VW, GM

In document 2. Štíhlá výroba (Page 41-51)

5. Navrhované varianty řešení

5.2. Popis navrhovaných variant pro jednotlivé projekty

5.2.1. Projekty VW, GM

V navrhované variantě pro projekty VW a GM je přidán jeden operátor před heliovou zkoušku a jsou využity obě komory heliové stanice (obr. 28) pro jeden projekt.

V návaznosti na toto opaření byly upraveny i časy trvání jednotlivých operací.

Využití obou komor je nutné z důvodu přiblížení se cyklovému času na kazetování (tab. 8, str. 33). Pro takovéto opatření je nutné mít druhou sadu adaptéru do druhé komory heliové stanice. Tyto sady pro projekty VW a GM jsou v současné době k dispozici, bude ale nutné provést jejich kontrolu a případnou opravu, protože druhé sady adaptérů jsou dlouhodobě nevyužívány.

U projektu GM je v navrhované variantě změněn typ těsnících O-kroužků z důvodu náběhu nového typu výparníku pro projekt GM v roce 2016, změnou typu O-kroužků se podařilo snížit čas jejich nasazení na trubky výparníku. Další změnou u projektu GM

expanzního ventilu (obr. 27). Tuto operaci prováděl operátor za heliovou zkouškou.

Tato operace byla také zrušena z důvodu náběhu nového typu výparníku pro projekt GM v roce 2016, nový typ výparníku bude mít závitový svorník předmontovaný již od dodavatele expanzních ventilů.

Obr. 27. Operace předmontáž závitového svorníku

Obr. 28. Layout navrhované varianty pro projekty VW, GM

Jednotlivé operace navrhované varianty pro projekty VW a GM jsou uvedeny v tabulce 11.

Závitový svorník

Tab. 11. Operace v navrhované variantě pro projekty VW, GM

Navrhované parametry pro projekty VW a GM (časy operací, využití, čas na jednotku a procesní čas) a jejich srovnání se současným stavem jsou zobrazeny v souhrnných tabulkách č. 17 až 19 na straně 54 – 55.

5.2.2. Projekt Audi Varianta 1

Projekt Audi je co se týče uspořádání operací a pracovišť nejsložitější projekt.

V současné době je osazen pěti operátory. V navrhované variantě č. 1 pro projekt Audi, jsou přidáni dva operátoři oproti současnému stavu. Jeden operátor je přidán před heliovou zkoušku a jeden za heliovou zkoušku (obr. 29). Jsou také přerozděleny jednotlivé operace mezi operátory.

Z důvodu přiblížení se cyklovému času na kazetování (tab. 8, str. 33) jsou využity obě komory heliové stanice pro projekt Audi (v původním stavu je využita jedna komora). Druhá sada adaptéru pro projekt Audi je k dispozici, bude ale nutné provést její kontrolu a případnou opravu (druhá sada adaptéru je dlouhodobě nevyužívaná).

V tabulce 12 jsou uvedeny jednotlivé operace v navrhované variantě č. 1.

Obr. 29. Layout navrhované varianty č. 1 pro projekt Audi

Obr. 30. Layout navrhované varianty č. 2 pro projekt Audi

Tab. 12. Operace v navrhované variantě č. 1 pro projekt Audi

Navrhované parametry pro variantu č. 1 pro projekt Audi (časy operací, využití, čas na jednotku a procesní čas) a jejich srovnání se současným stavem jsou zobrazeny v souhrnných tabulkách č. 17 až 19 na straně 54 – 55.

Varianta 2

Navrhovaná varianta č. 2 pro projekt Audi je osazena deseti operátory (obr. 30). Ve variantě č. 2 je zdvojen aktuální stav projektu (obr. 17, str. 28). Operace jsou stejné jako v současném stavu včetně jejich sousledu (tab. 4, str. 29). Rozdíl je pouze v tom, že každá operace je zdvojena. V této variantě jsou operátoři rozděleni po pěti, paralelně pro každou komoru heliové stanice.

Využity jsou tedy obě komory heliové stanice, ale na rozdíl od první varianty probíhá zakládání do komor odděleně. Z tohoto rozložení vyplývá, že pro tuto variantu je také nutné uvést do provozu druhou sadu adaptérů.

Výsledkem této varianty je, že časy jednotlivých operací a cyklový čas se zmenší oproti současnému stavu o polovinu.

Navrhované parametry pro variantu č. 2 pro projekt Audi (časy operací, využití, čas na jednotku a procesní čas) a jejich srovnání se současným stavem jsou zobrazeny v souhrnných tabulkách č. 17 až 19 na straně 54 – 55.

5.2.3. Projekt Volvo 1 Varianta 1

Projekt Volvo 1 se od ostatních projektů odlišuje tím, že se k výparníku nemontuje expanzní ventil. Expanzní ventil je nahrazen přírubou (obr. 19, str. 30). Pro projekt Volvo 1 existují dva cyklové časy kazetování, proto je využití navrhovaných variant závislé na zvoleném nastavení kazetování (používají se verze kazetování se 2,5 operátory a se 3,5 operátory).

V navrhované variantě č. 1 je oproti současnému stavu přidán jeden operátor za heliovou zkoušku (obr. 31). V návaznosti na toto opaření jsou přerozděleny jednotlivé operace mezi operátory za heliovou zkouškou. V této variantě jsou využité obě komory heliové stanice. Pro projekt Volvo 1 není v současné době k dispozici druhá sada adaptéru do komory heliové stanice, proto bude nutné v případě použití této varianty pořídit druhou sadu adaptérů.

Jednotlivé operace v navrhované variantě č. 1 jsou zobrazeny v tabulce 13.

Navrhované parametry pro variantu č. 1 pro projekt Volvo 1 (časy operací, využití, čas na jednotku a procesní čas) a jejich srovnání se současným stavem jsou zobrazeny v souhrnných tabulkách č. 17 až 19 na straně 54 – 55.

Obr. 31. Layout navrhované varianty č. 1 pro projekt Volvo 1 Tab. 13. Operace v navrhované variantě č. 1 pro projekt Volvo 1

Varianta 2

Navrhovaná varianta č. 2 pro projekt Volvo 1 je stejně jako současná varianta osazena čtyřmi operátory (obr. 32). Operace jsou ale oproti současně používané variantě přeuspořádané. V současném stavu jsou operátoři rozloženi tak, že je jeden operátor před heliovou zkouškou a tři operátoři za heliovou zkouškou. V navrhované variantě č. 2 jsou operátoři rozloženi tak, že jsou dva před heliovou zkouškou a dva za heliovou zkouškou.

V navrhované variantě č. 2 jsou stejně jako v navrhované variantě č. 1 využity obě komory heliové stanice.

Možným problémem a nevýhodou této varianty může být to, že je operace lepení asfaltového pásku přesunuta před heliovou zkoušku, tím pádem probíhá heliová zkouška těsnosti s nalepeným asfaltovým páskem. Z tohoto důvodu je potřeba ověřit jestli asfaltový pásek pohlcuje nebo nepohlcuje helium. Kdyby asfaltový pásek pohlcoval helium, mohlo by docházet ke zkreslování a špatnému vyhodnocení heliové zkoušky těsnosti výparníku.

Obr. 32. Layout navrhované varianty č. 2 pro projekt Volvo 1 Jednotlivé operace v navrhované variantě č. 2 jsou zobrazeny v tabulce 14.

Tab. 14. Operace v navrhované variantě č. 2 pro projekt Volvo 1

Navrhované parametry pro variantu č. 2 pro projekt Volvo 1 (časy operací, využití, čas na jednotku a procesní čas) a jejich srovnání se současným stavem jsou zobrazeny v souhrnných tabulkách č. 17 až 19 na straně 54 – 55.

5.2.4. Projekty PSA 1, PSA 2, Volvo 2, Renault

Tyto čtyři projekty mají v současném stavu stejný počet operátorů a také prováděné operace jsou u těchto projektů stejné včetně jejich sousledu (obr. 21, tab. 7, str. 32), liší se pouze v časech trvání jednotlivých operací.

V navrhované variantě jsou tyto projekty osazeny také třemi operátory (obr. 33), ale bylo provedeno přeuspořádání (přerozdělení) jednotlivých operací mezi operátory.

V navrhované variantě jsou využity obě komory heliové stanice pro jeden projekt. Pro projekty PSA 1, PSA 2 a Renault nejsou k dispozici druhé sady adaptérů do komory heliové stanice, proto bude při zavedení této varianty nutné jejich pořízení. Pro projekt Volvo 2 je druhá sada adaptérů k dispozici, ale je dlouhodobě nevyužívaná a bude proto nutné provést její kontrolu a případně i opravu.

U projektů PSA 1 a Renault bude použita jako výstupní obalová jednotka Euro box.

U projektů PSA 2 a Volvo 2 bude použita jako výstupní obalová jednotka Gitter box.

Obr. 33. Layout navrhované varianty pro projekty PSA 1, PSA 2, Volvo 2, Renault Jednotlivé operace a jejich sousled jsou zobrazeny v tabulce 15.

Tab. 15. Operace v navrhované variantě pro projekty PSA 1, PSA 2, Volvo 2, Renault

Navrhované parametry pro projekty PSA 1, PSA 2, Volvo 2, Renault (časy operací, využití, čas na jednotku a procesní čas) a jejich srovnání se současným stavem jsou zobrazeny v souhrnných tabulkách č. 17 až 19 na straně 54-55.

In document 2. Štíhlá výroba (Page 41-51)

Related documents