• No results found

R EFERENSER

In document Miljökonsekvensbeskrivning (Page 20-31)

Skriftliga källor

Nyköpings och Oxelösunds kommuner Avfallsplan, 2012-2020

Länsstyrelsen Regionalt underlagsmaterial, GIS-karta http://gis.lst.se/lanskartor/htm/viewer.asp 15 december 2011

Skogsvårdsstyrelsen Skogens pärlor

Länsstyrelsen Södermanlands län Minnesanteckningar från samrådsmöte Länsstyrelserna Vatteninformationssystem Sverige,

http://www.viss.lst.se

Regeringen Miljöbalken samt tillhörande Förordningar

Regeringen Nationella miljökvalitetsmål

Naturvårdsverket Från avfallshantering till resurshushållning - Sveriges avfallsplan 2012-2017

Muntliga källor

Nyköpings kommun Bo Gustaver, Miljöenheten

B ILAGA 1

B EHOVSBEDÖMNING

I det följande redovisas den bedömning som gjorts av behovet av att miljöbedöma avfallsplanen, en s.k. behovsbedömning.

1 B AKGRUND

Avfallsplan för Nyköpings och Oxelösunds kommuner för år 2012-2020 är under framtagande. Syftet är att styra utvecklingen och att vara ett verktyg för

kommunikation genom att ge en samlad bild av avfallshanteringen och ange mål och åtgärder för att minska avfallet och öka återvinningen och styra utvecklingen av avfallshanteringen så att en hållbar utveckling främjas.

2 B EHOVET AV MILJÖBEDÖMNING

Enligt 6 kap 11 § miljöbalken gäller generellt att planer som upprättas av myndigheter och krävs i lag eller annan författning ska miljöbedömas om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Syftet med miljöbedömningen är att integrera miljöaspekter i avfallsplanen så att en hållbar utveckling främjas.

Bedömningen om betydande miljöpåverkan utgår från Förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar. Om planen anger förutsättningar för kommande tillstånd för sådana verksamheter eller åtgärder som anges i 3§ första stycket eller bilaga 3 till ovan nämnda förordning och planen är en avfallsplan ska genomförandet av planen, eller en ändring av denna, antas medföra en betydande miljöpåverkan.

I det här fallet har följande bedömning om betydande miljöpåverkan gjorts:

Planen anger förutsättningar för kommande tillstånd, exempelvis för anläggningar för bortskaffande av avfall, avloppsreningsverk och biologisk behandling av annat avfall än farligt avfall.

Genomförandet av avfallsplanen bedöms kunna medföra betydande miljöpåverkan och den ska därmed miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) ska upprättas.

3 S YFTET MED MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

Den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som upprättas inom ramen för

miljöbedömningen ska bland annat garantera att de som beslutar om planen har kännedom om den betydande miljöpåverkan som genomförandet av planen kan antas medföra.

B ILAGA 2

B EDÖMNINGSGRUNDER

Nedan redogörs för hur bedömningar har gjorts, vilka skäl som ligger bakom gjorda val av olika alternativ och problem i samband med att uppgifterna sammanställdes.

1 A VGRÄNSNING

Åtgärder

Utfallet av åtgärder som innefattar exempelvis utredning, information, uppföljning och kartläggning är svårt att förutspå. Flera av dessa åtgärder syftar till att förändra beteenden, exempelvis information för att förändra konsumtionsmönster med syftet att minska uppkomsten av avfall och utbildning om förändrad körstil för att minska utsläpp från avfallstransporter. Det tar lång tid att förändra beteenden och utfallet är svårt at bedöma i dagsläget men på lång sikt kan det få stor positiv påverkan genom bättre resurshushållning och minskade utsläpp. Sammantaget bedöms dessa

åtgärder ge övervägande positiva miljöeffekter och ligga i linje med att främja hållbar utveckling. Konsekvenser av denna typ av åtgärder berörs inte ytterligare i denna MKB.

Miljöaspekter

I miljöbedömningen har samtliga miljöaspekter som anges i 6 kap. Miljöbalken

bedömts. I MKB-dokumentet redovisas de miljöaspekter som i miljöbedömningen har bedömts kunna påverkas betydande vid genomförandet av avfallsplanen. De

miljöaspekter som bedöms kunna påverkas betydande och beskrivs i denna MKB är:

• Biologisk mångfald

• Människors hälsa

• Luft

• Klimatfaktorer

Även miljöaspekten ”Materiella tillgångar och resurshushållning” är central vid genomförande av en kommunal avfallsplan. Eftersom åtgärder för förbättrad resurshushållning är ett genomgående tema i avfallsplanen och därmed av stor betydelse för miljöbedömningen avseende ett flertal miljöaspekter beskrivs inte miljöaspekten ”Materiella tillgångar och resurshushållning” särskilt i denna MKB, utan miljöpåverkan med koppling till resurshushållning tas istället upp vid beskrivning av betydande miljöpåverkan utifrån övriga miljöaspekter.

Enligt 6 kap. 11 § Miljöbalken är det planens genomförande som ska miljöbedömas.

Genomförandet av avfallsplanen är planens åtgärder och därmed miljöbedöms dessa. Bedömningen fokuserar på de frågor där kommunen har rådighet över avfallet. Påverkan beskrivs övergripande utifrån vad som har bedömts rimligt med hänsyn till planens innehåll och detaljeringsgrad.

En avfallsplan är ett strategiskt dokument i jämförelse med exempelvis en detaljplan som är en fysisk plan och utfallet av planerade åtgärder i en avfallsplan kan därför vara svårt att bedöma i jämförelse med fysiska åtgärder i en detaljplan.

Geografisk och tidsmässig avgränsning

Miljöbedömning och MKB fokuserar på påverkan i Nyköpings och Oxelösunds kommuner. Avfallshanteringen är dock inte enbart lokal. Transporter till anläggningar utanför den egna kommunen förekommer i stor utsträckning. Transporternas

miljöåverkan bedöms därför generellt.

Miljöpåverkan som kan antas uppstå till följd av behandling av avfall vid

behandlingsanläggningar i andra kommuner hanteras i tillståndsansökan till dessa anläggningar och berörs inte här.

Tidsmässig avgränsas bedömningen till det tidsperspektiv som mätbara mål har formulerats, d.v.s. till år 2016.

3 P ROBLEM VID SAMMANSTÄLLNING

En avfallsplan är en strategisk plan som ligger till grund för en mer konkret

verksamhetsplan. Åtgärderna i avfallsplanen är således av strategiskt karaktär och sällan konkreta på ett sätt så att fysiska platser för åtgärder utpekas.

Detta gäller även för avfallsplan för Nyköpings och Oxelösunds kommuner år 2012 – 2020 vilket därmed försvårar miljöbedömningen.

4 A LTERNATIV TILL AVFALLSPLAN 2012 - 2020

Enligt miljöbalken ska i en MKB ”rimliga alternativ med hänsyn till planens eller programmets syfte och geografiska räckvidd identifieras, beskrivas och bedömas”.

Nollalternativet

Enligt Miljöbalken ska miljöns sannolika utveckling om planen inte genomförs beskrivas.

Nollalternativet avser en situation som kan uppstå om föreslagen avfallsplan inte genomförs. Om inte förslaget till ny avfallsplan genomförs skulle föregående

avfallsplan kvarstå och fortsätta gälla. Föregående plan antogs år 2002 vilket är tiden före Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:06) och allmänna råd avseende

innehåll och utformning av kommunala avfallsplaner. Föregående plan antogs även innan kraven på miljöbedömning av planer och program fördes in i svensk

lagstiftning.

Nollalternativet innebär därmed att avfallsplanen ej skulle uppfylla nu gällande lagstiftning och är således ej ett relevant alternativ att jämföra föreslagen plan mot.

Andra alternativ

Under avfallsplaneprocessen har inte några alternativa utformningar av andra förslag till avfallsplan diskuterats som alternativ till föreliggande förslag av avfallsplan.

I förslaget till föreliggande avfallsplan föreslås att ingen förbehandlingsanläggning av matavfall vid Björshults avfallsanläggning uppförs. Detta grundar sig på genomförd utredning vars resultat visar på att det ej är ekonomiskt rimligt att uppföra en sådan anläggning och att miljönyttan ej står i relation till kostnaden. Avfallet föreslås

transporteras till en befintlig anläggning i annan kommun för produktion av biogas, vilket beaktas i miljöbedömningen.

5 U NDERLAG

Bedömningen av planens påverkan bygger på bakgrundsfakta avseende de värden som finns idag och kunskap om detta har inhämtats via underlag enligt följande:

Organisation Underlag

Nyköping och Oxelösunds kommuner Förslag till avfallsplan 2012-2020 Länsstyrelsen, Södermanlands län Samråd

Länsstyrelsen, Södermanlands län Regionalt underlagsmaterial

Länsstyrelsen Vatteninformationssystem Sverige

Naturvårdsverket Nationell avfallsplan

Regeringen Miljöbalken samt förordningar (ex.

miljö-kvalitetsnormer, skyddade områden 7 kap MB)

Skogsvårdsstyrelsen Skogens Pärlor

Nedan visas en sammanfattning av skyddade områden i Nyköpings och Oxelösunds kommuner.

I kommunerna finns flera områden som skyddas enligt 7 kap. Miljöbalken7. De skyddade områdena finns spridda i Nyköpings och Oxelösunds kommuner men har sin tyngdpunkt i kust och skärgård. Områdena kan vara djur- och

växtskyddsområden, naturreservat eller områden som är av riksintresse för naturvården och av europeiskt intresse ur naturvårdssynpunkt.

Flera djur- och växtskyddsområden enligt 7 kap 12 § Miljöbalken finns i kommunerna vilket kan innebära inskränkt tillträdesförbud. Lokalisering av dessa områden visas i Figur 1. Syftet med djur- och växtskyddsområden är att:

• skydda hotade och sällsynta arter

• skydda särskilt viktiga områden där det finns många arter och många häckande par

• skydda större fågelkolonier med till exempel måsar, trutar och tärnor,

eftersom störningar drabbar många fåglar samt att kolonierna utgör skydd för andra fågelarter

• skydda säl under den känsliga födsel- och pälsömsningsperioden

7 Skydd av naturen

Figur 1 Lokalisering av djur- och växtskyddsområden i Nyköpings och Oxelösunds kommuner. Källa: Länsstyrelsen.

Flera naturreservat enligt 7 kap 4-8 §§ Miljöbalken finns i kommunerna. Lokalisering av dessa områden visas i Figur 2. Enligt 7 kap. 4 § Miljöbalken får ett mark- eller vattenområde förklaras som naturreservat i syfte att exempelvis:

• bevara biologisk mångfald

• vårda och bevara värdefulla naturmiljöer

• skydda, återställa eller nyskapa värdefulla naturmiljöer eller livsmiljöer för skyddsvärda arter

Figur 2 Lokalisering av naturreservat i Nyköpings och Oxelösunds kommuner.

Källa: Länsstyrelsen.

Flera områden som är av riksintresse för naturvården och av europeiskt intresse ur naturvårdssynpunkt (Natura2000-områden) finns i kommunerna. Lokalisering av dessa områden presenteras översiktligt i Figur 3.

Figur 3 Lokalisering av områden av riksintresse för naturvården och av europeiskt intresse ur naturvårdssynpunkt. Källa: Länsstyrelsen.

Enligt 7 kap. 13 § Miljöbalken omfattas kuster av strandskydd. Skyddet omfattar både land och hav. Strandskyddet syftar till att till exempel ”bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten” och att ”trygga förutsättningarna för

allemansrättslig tillgång till strandområden”.

Flera områden som omfattas av riksintresse för friluftslivet finns i kommunerna.

Lokalisering för dessa områden visas i Figur 4.

Figur 4 Lokalisering av områden som är av riksintresse för friluftslivet i Nyköpings och Oxelösunds kommuner. Källa: Länsstyrelsen.

B ILAGA 3

Å TGÄRDER FÖR ATT UPPNÅ AVFALLSPLANENS MÅL

Nedan presenteras översiktligt de åtgärder som föreslås i avfallsplanen för att uppnå uppställda mål. Åtgärderna är tematiskt grupperade efter åtgärdsområden. Det eller de av avfallsplanens inriktningsmål som respektive åtgärd främst avses bidra till anges i kolumnen till höger.

Tabell 1 Avfallsplanens åtgärdsprogram, sammandrag

Åtgärd År Mål

Upphandling

Vid kommunala inköp/upphandlingar sträva efter minskade avfallsmängder genom att beakta möjligheter till källsortering och avfallsminimerande lösningar

Löpande 1

Renhållningstaxa

Revidera renhållningstaxan mot en mer miljöstyrande taxa så att avfallsminimering, källsortering, insamling av matavfall premieras

2012 3

Matsvinn

Mäta matsvinn i både produktions- och mottagningskök 2 ggr/år på bestämda veckor. Mätningar ska göras i alla produktions- och mottagningskök, både de som drivs i egen regi och av entreprenör

Löpande 1

Genomföra aktiviteter i förskola, skola och äldreomsorg för att öka medvetenheten om matsvinn

2013 1

Återanvändning

Samarbeta med organisationer för att ge möjligheten att lämna avfall t.ex. prylar och textilier till återanvändning på ÅVC

2012 1, 4

Utreda möjligheten till återbruk/kretsloppspark 2012 1

Fysisk planering

Vid planering för ny bebyggelse utforma avfallshantering i samråd med den kommunala avfallsorganisationen

Löpande 3.2, 4.1 Hantering av kärl- och säckavfall, förpackningar och tidningar

Tillsyn av återvinningsstationer för förpackningar och tidningar rörande t.ex. nedskräpning

Löpande 3.2, 4 Se över tillgängligheten av ÅVS, innefattande lokalisering samt

kommunikation med FTI rörande tömningsbehov, städning och teknisk standard

2015 3, 4

Förbättra möjligheten till sortering i skärgårdar, hamnar, badplatser, större evenemang etc

2013 3, 4

Utreda möjligheten till och behovet av fastighetsnära insamling av förpackningar och kommunernas eventuella roll i hanteringen.

2013 3.2

Ta fram ett koncept för källsortering för kommunala verksamheter och bolag

2013 3

Samtliga kommunala verksamheter och bolag inför källsortering enligt framtaget koncept

2015 3

Inventera hämtställen med dålig arbetsmiljö och informera fastighetsägarna om gällande krav

2012-2013

4 Åtgärda prioriterade arbetsmiljöproblem genom kommunens eller

fastighetsägarens försorg

2013 4

Hantering av farligt avfall

Förbättra möjligheterna till att lämna farligt avfall (FA) 2014 2, 4 Vid upprättande av tillsynsplan särskilt beakta hantering av FA Löpande 2 Avfallsanläggningar

Riskklassa nedlagda deponier enligt MIFO 2013 2

Åtgärd År Mål Upprätta åtgärds- och kontrollprogram för nedlagda deponier 2014 2 Ta fram en avslutningsplan för befintlig deponi på Björshults

avfallsanläggning

2013 2

Utveckla och förbättra sorteringen av inkommande bygg- och rivningsavfall på Björhults avfallsanläggning

Löpande 3 Transporter

Ställa krav i upphandling på icke-fossila bränslen vid insamling och transport av avfall

Löpande 2

Införa nytt ruttplaneringssystem i Nyköping 2014 2, 4

Uppföljning av sparsam körning avseende både egna och entreprenörers chaufförer

Löpande 2 Hantering av grovavfall

Utreda och införa alternativ till obemannade grovavfallsflak i Nyköping 2013-2014

3

Förbättra servicen vid ÅVC Löpande 1, 3, 4

Slam och latrin

Verka för nyttiggörande av slam på åkermark genom REVAQ-certifiering 2012-2014

3 Förbättra möjligheten till latrintömning för fritidsbåtar och campinggäster,

i samarbete med andra aktörer, genom fler tömningsplatser för latrinbehållare

2015 3

Nedskräpning

Föra statistik på antalet städinsatser på nedskräpning av t.ex. grovavfall i naturen

Löpande 4 Genomföra den årliga kampanjen Skräpplockardagen som anordnas av

Håll Sverige Rent

Årligen 4

Vidta åtgärder mot nedskräpning Löpande 4

Genomföra undersökning om nedskräpning i tätortsmiljön enligt SCB´s modell

Årligen, initialt

4 Kvalitet och uppföljning

Förbättra rutiner för kvalitetssäkring av matavfall i insamlingsledet Löpande 3 Genomföra kundenkäter avseende t.ex. kunskap om källsortering,

beteenden och kundnöjdhet

2013, 2016

1, 2, 4 Genomföra plockanalyser av t.ex. matavfall och brännbart kärl- och

säckavfall från hushåll och verksamheter samt olika fraktioner av grovavfall från ÅVC

2012, 2015

1, 2, 3

Information

Bevaka och delta i nationella/regionala informationskampanjer Löpande Samtliga Framtagande av en målgruppsanpassad kommunikationsplan för

avfallsplanens genomförande

2012 Samtliga Framtagande av en populärversion av avfallsplanen 2012 Samtliga Informera måltidsleverantörer samt kockar och mottagningspersonal i

kommunal regi om matsvinn

Löpande 1 Informera hushållen om sambandet konsumtion – avfall – miljö Löpande 1

Informera om återanvändning av textil Löpande 1

Informera om FA och hur det ska hanteras Löpande 2, 4

Målgruppsanpassad information om hantering av FA, baserad på erfarenheter från utförd tillsyn

Löpande 2, 4 Information till hushåll/ fastighetsägare och verksamheter rörande

praktiska råd och nyttan med insamling av matavfall, förpackningar och tidningar

Löpande 3, 4

Information till anställda inom kommunen och dess bolag rörande hur man källsorterar

2013-2015

3 Informera företag/verksamheter om sortering vid källan Löpande 3

Utbilda personal i kundbemötande Löpande 4

Åtgärd År Mål Information rörande nedskräpning till hushåll/ fastighetsägare,

medborgare, skolor och andra verksamheter

Löpande 4

In document Miljökonsekvensbeskrivning (Page 20-31)

Related documents