• No results found

3.4 – Regelbrott utan kontakt

1. Spelfördröjning:

(a) Om Lag A fortfarande är i huddle eller är på väg mot sin uppställning med 10 sekunder kvar, varsla dem muntligt att det finns 10 sekunder kvar. Kasta alltid en flagga när nedräkningen når noll om bollstarten inte är omedelbart förestående (d.v.s. att quarterbacken ropar ”huts”), i vilket fall kan han få en extra sekund.

(b) Efter poäng är det alltid spelfördröjning om det ena laget inte är på spelplanen (eller om de är på spelplanen men fortfarande är i huddle) inom en minut, oavsett om spelklartecknet har visats eller inte. Vid den första förseelsen varna Huvud-tränaren hellre än att kasta en flagga.

(c) Om inga Lag B-spelare är spelklara när Lag A är uppställt för bollstarten efter en timeout, bestraffa Lag B för spelfördröjning. Ge inte Lag A ett fritt spel. Domarna vid sidlinjen ska försäkra sig om att kaptenen eller tränaren vet att timeouten är på väg att ta slut.

(d) Om Lag A genomför avbyten i sista sekunden (genom att rusa mot bollinjen medan avbyten pågår), måste Lag B få möjlighet att svara. Om spelklockan löper ut före bollstarten, måste domarna avgöra om Lag B fick tillräcklig möjlighet att reagera på det hastiga avbytet. Om Lag B svarade prompt men spelklockan löpte ut, får Lag A för spelfördröjning. Om Lag B dröjde med sitt avbyte får Lag B för regelbrottet spelfördröjning.

2. Spelare inte innanför nioyardsmarkeringarna: Under ett bollinjespel, kasta inte en flagga för det här så långe det inte är tydligt. Under en frispark måste Umpire och flankdomarna försäkra sig om att alla Lag A-spelare är innanför nioyardsmarkering-arna innan de tecknar till Huvuddomaren att de är klara.

3. För tidig start: Rörelse av en offensiv spelare är inte en för tidig start om inte antingen (i) han rör en eller båda fötter; (ii) det är plötsligt; eller (iii) det får en defensiv spelare att röra sig som reaktion. Om en running back bommar på bollstartsräkningen och rör sig plötsligt, är det en för tidig start. Om tvivel råder om rörelse var före bollstarten eller inte, var det inte det. Var inte petig med det här.

4. Offside:

(a) När en defensiv spelare före bollstarten rör sig och en offensiv spelare rör sig där-efter, är en konferens mellan Umpire och flankdomarna obligatorisk. Detta för att avgöra om den defensiva spelaren var i den neutrala zonen och om den offensiva spelaren var hotad. Om tvivel råder är den offensiva spelaren hotad.

(b) När en defensiv spelare före bollstarten går över den neutrala zonen och rusar mot en Lag A-back, är regelbrottet offside vid död boll.®

(c) Döm inte att en defensiv spelare är offside om han är stillastående och bara obe-tydligt tränger sig in i den neutrala zonen.

(d) Var inte petig med offside, särskilt på spelplaner som inte är perfekt kritade.

(e) Kasta inte en flagga för offside om den defensiva spelaren är på väg framåt vid bollstarten men inte egentligen är i den neutrala zonen.

5. Illegal rörelse:

(a) En spelare är illegalt i rörelse enbart om hans framåtrörelse är tydlig.

(b) En man i rörelse som vinklar framåt medan han rör på sig vid bollstarten har be-gått ett regelbrott vid spelbar boll.

6. Otillåten mottagare nedåt plan:

(a) Kasta en flagga för det bara om det är tydligt.

(b) En otillåten mottagare måste tydligt vara mer än tre yards nedåt plan.®

(c) Om en linjeman blockerar nedåt plan, kasta en flagga för otillåten mottagare ned-åt plan om han inte går så långt att han kan blockera en linebacker eller en de-fensiv back i passningsbevakningsläge; gör han det, ska man kasta en flagga för offensiv passningsinterference.

(d) Man anser att en ”wide receiver” täpper till en tight end på bollinjen enbart om deras placering i förhållande till varandra inte är snett. Om tvivel råder är tight enden inte tilltäppt.

(e) Kasta inte en flagga för det om det offensiva laget legalt kastar bollen bortom den neutrala zonen för att undgå en yardförlust.

7. Sparkmottagningsinterference:

(a) Vad som helst som hindrar mottagarens möjlighet att ta emot bollen borde dömas som ett regelbrott. Det här inkluderar:

(i) kontakt med mottagaren (hur flyktig det än är);

(ii) att springa hotande nära mottagaren;

(iii) att stå för nära mottagaren;

(iv) att vråla när man är nära mottagaren;

(v) att vifta med armarna framför mottagaren;

(vi) att ställa sig framför mottagaren på ett sådant sätt att mottagaren tvingas att kliva runt motståndaren eller att ändra sin bana i ett försök att ta emot bollen.

§3.4/Regeltillämpning 23

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

(b) Det är inte ett regelbrott när:

(i) en Lag A-spelare springer förbi mottagaren utan att röra honom eller tvinga honom att ändra bana;

(ii) mottagaren ger upp sitt försök att ta emot sparken för lätt;

(iii) mottagaren tar emot bollen och det inte fanns kontakt och eventuell interfer-ence utan kontakt var obetydlig eller osäker; tilldela inte billiga 15-yardsstraff.

(c) En spelare som illvilligt träffar en möjlig sparkmottagare har begått ett hänsynslöst personligt regelbrott och borde utvisas. Visa enbart tecken för personligt regelbrott (inte tecken för sparkmottagningsinterference) i detta fall.

(d) En spelare som håller på med att ta emot en spark måste få en obehindrad chans att genomföra mottagningen innan han träffas. Det här skyddet avslutas om spelaren gör en misslyckad beröring, om han inte har visat ett giltigt tecken för skyddad mottagning och fortfarande har möjligheten att genomföra mottag-ningen (Regel 6-5-1-a).

8. Avsiktlig bortkastning:

(a) Kasta aldrig en flagga för det om passaren träffas medan han höll på att kasta bollen eller om bollen är berörd. Under sådana omständigheter måste du anta att passaren menade att kasta bollen till en mottagare. Om kontakten däremot äger rum innan passaren börjar sin kaströrelse måste passningen ha ännu rimligare möjligheter att bli mottagen än om kontakten ägde rum efter att han hade börjat sin kaströrelse.

(b) Kasta inte en flagga för avsiktlig bortkastning om passaren kastar bollen bort (för-utom rakt i marken) när han inte är under defensiv press. Han är berättigad till att slösa bort ett försök om han inte riskerar att bli tacklad bakom den neutrala zonen.

(c) Kasta inte en flagga för det om passningen blir bruten.

(d) Om passaren kastar bollen mot fötterna på en mottagare som inte ser ut att vara beredd att ta emot bollen, är det normalt inte avsiktlig bortkastning.

(e) Att få bollen inom en yard av den neutrala zonen anses vara nära nog. Bli inte för petig med det här.

(f) Om en passning berörs av en illegal mottagare, kommer det normalt att bara vara regelbrottet illegal beröring. Om passaren däremot gör det på ett tydligt avsiktligt sätt för att undvika en yardförlust, är det berättigat att kasta en flagga för avsiktlig bortkastning.

9. Illegalt avbyte/Illegalt deltagande:

(a) Om en avbytt spelare lämnar spelplanen eller målområdet men fortfarande tyd-ligt är på spelplanen vid bollstarten, borde en flagga kastas för det.Det här kom-mer att vara för illegalt avbyte, om han inte har dragit motståndare med sig, i vilket fall det blir för illegalt deltagande.

(b) Om avbytare kommer in på spelplanen ett ögonblick innan bollen blir död och stör inte spelet, kasta inte en flagga för det.8

(c) Om det offensiva laget bryter sin huddle med 12 eller flera spelare, förvirrar detta motståndarna och det borde alltid bestraffas. På liknande vis borde det defensiva laget bestraffas om de har 12 eller flera spelare på spelplanen i mer än tre sek-under utan att utpeka vem som ska gå. De här är regelbrott vid död boll för illegalt avbyte.§

(d) Försök vanligtvis att kasta en flagga för illegalt avbyte hellre än illegalt deltag-ande. Om en tolfte spelare kommer däremot in på spelplanen med mindre än tre sekunder kvar före bollstarten och ingen spelare rör sig för att lämna planen, är regelbrottet illegalt deltagande.

(e) Om den tolfte spelaren kommer in på spelplanen efter bollstarten och deltar, är regelbrottet ojuste taktik.§

(f) Om den tolfte spelaren kommer in på spelplanen innan bollen är död (t.ex. i för-väntning om att det blir en ändring i lagbesittning) är det ett regelbrott vid död boll för illegalt avbyte.§

10. Utebliven obligatorisk utrustning:

(a) Betrakta underlåtenhet att bära ett munskydd eller att fästa alla fästen på hakskyddet lika allvarligt som underlåtenhet att bära en hjälm. Om du iakttar en spelare som lämnar huddle utan mun- eller hakskydd, påminn honom att ta på utrustningen. Spelare som struntar i påminnelsen måste bestraffas men ge quarterbackar och andra spelare som ropar signaler mer tid att göra det.

Begränsade linjemän kan bestraffas så fort de sätter en hand på eller i närheten av marken. Samma förfarande kan tillämpas på spelare som bär ogenomskinliga ögonskydd.

(b) När det gäller annan utrustning som inte är livsviktig, beordra spelaren att av-hjälpa problemet nästa gång han lämnar spelplanen. Om han struntar i befall-ningen, be honom att lämna spelplanen och omedelbart åtgärda problemet när han kommer tillbaka på spelplanen. Om han gör det, är det fint. Om hans lag omedelbart avbyter honom, bestraffa inte för illegalt avbyte. Om hans lag tar en timeout eller får utstå ett straff för spelfördröjning är det deras val. Om han stannar och deltar i spelet, bestraffa honom.

11. Illegal utrustning: Vad som helst som kan utgöra en risk mot spelarsäkerheten måste åtgärdas innan bollen nästa gång sätts i spel. Andra överträdelser kan skjutas upp så att spelaren får rätta till det nästa gång han lämnar spelplanen men det måste rättas till innan han kommer tillbaka.

12. Illegal framåtpassning: Om en passare döms som bortom bollinjen när han släpper bollen måste hela hans kropp och bollen vara bortom den neutrala zonen.

13. Illegalt sparkande av bollen: Om en spelare avsiktligt träffar bollen med sitt knä, nedre delen av sitt ben eller foten och målet är att driva bollen i någon som helst riktning, håller han på att sparka det. Det finns inget regelbrott om han berör det med

§3.5/Regeltillämpning 25

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

sitt knä, den nedre delen av hans ben eller foten som en del av ett försök att få besittning över bollen – det betraktas inte som en spark.

14. Illegal kiluppställning: För att bli illegal måste en kiluppställning uppstå omedelbart före eller vid mottagningen och det måste fortsätta under returens början. När returen en gång kommer uppåt plan kommer spelare samman som ett resultat av spelet – det betraktas inte som en illegal kiluppställning.