• No results found

För att läsaren skall få en överskådlig bild av regelverket har en sammanställning gjort av Koden. För att ta del av det fullständiga regelverket vill vi hänvisa till Kollegiet för svensk bolagsstyrnings hemsida.

1. Bolagsstämman

Bolagsstämman är det forum där aktieägarna kan utöva sin makt och det är därför viktigt att de får så bra förutsättningar som möjligt att delta. Bolagsstämman bör genomföras på ett sådan sätt att en så hög andel som möjligt av det totala antalet aktier kan vara representerade på bolagsstämman.

1.1 Kallelse m.m

Bolag skall i god tid skicka ut kallelser som skall innehålla när och på vilken ort stämman skall hållas. Bolaget skall på sin hemsida i god tid innan kallelser utfärdas till ordinarie bolagsstämman, informera om aktieägarnas rätt att få ett ärende behandlat på stämman. Aktieägarnas skall ges möjlighet att anmäla sig på bolagsstämman på flera sätt

1.2 Deltagandet på distans

Bolaget skall inför varje bolagsstämma, om så är motiverat, ge aktieägarna möjlighet att med hjälp av modern kommunikationsteknik delta i stämman på distans

1.3 Styrelsens, ledningens och revisorns närvaro

Vid bolagsstämman skall en beslutför styrelse vara närvarande. Vi ordinarie stämma skall hela styrelsen, verkställande direktör och styrelsens ordförande närvara. Minst en

revisor skall närvara vid ordinarie stämma.

1.4 Genomförande

Bolagets valberedning skall lämna förslag till ordförande vid ordinarie bolagsstämma som presenteras i kallelsen till stämman. Bolagsstämman skall hållas på svenska. Bolagsstämmans ordförande skall se till aktieägarna ges möjlighet att utöva sin lagstadgade rätt att ställa frågor på stämman. Protokoll från bolagsstämman skall återfinnas på bolagets hemsida.

2. Tillsättning av styrelse och revisor

Vid tillsättning av styrelser och revisor bör bolagsstämmans beslut tas genom en ägarstyrd, strukturerad och transparentprocess.

2.1 Valberedning

Bolaget skall ha en valberedning som representerar aktieägarna. Bolagsstämman skall utse ledamöter eller ange hur ledamöter i valberedningen skall utses. Valberedningen skall ha minst tre ledamöter. Majoriteten av valberedningens ledamöter skall inte vara styrelseledamöter. Verkställande direktör eller annan person från bolagsledningen skall inte vara ledamot. Styrelsens ordförande eller annan styrelseledamot skall inte vara valberedningens ordförande. Senast sex månader före ordinarie bolagsstämman skall namnen på ledamöterna offentliggöras.

2.2 Tillsättning av styrelse

Valberedningen skall lämna förslag till ordförande och övriga ledamöter i styrelsen, samt styrelsearvoden och eventuell ersättning för utskottsarbete. Som underlag för sina förslag skall valberedningen bedöma den nuvarande styrelsen och genomföra en systematisk procedur för att söka kandidater till de styrelseposter som skall fyllas. Valberedningen skall på sin bolagsstämma presentera och motivera sina förslag, samt redogöra för hur deras arbete har bedrivits. Bolagsstämman skall besluta om styrelsearvode och samtliga ersättningar för styrelsearbetet.

2.3 Tillsättning av revisor

Förslag till tillsättning av revisor skall lämnas av valberedningen samt förslag till arvodering av revisor. Detta skall presenteras i kallelsen till bolagsstämman och bolagets hemsida. I kallelsen skall information om förhållanden som kan vara av betydelse för aktieägarna vid bedömning av den föreslagna revisorns kompetens och oberoende. Valberedningen skall på bolagsstämman presentera och motivera sina förslag

3 Styrelsen

3.1 Uppgifter

Styrelsens övergripande uppgift är att förvalta bolagets angelägenheter på ett sådant sätt att ägarnas intresse av långsiktigt god kapitalavkastning erhålls på bästa sätt. Detta sker genom att styrelsen ägnar särskild omsorg åt att; fastställa bolagets övergripande mål och strategi, utvärdera bolagets operativa ledning och att se till att det finns effektiva system för uppföljning, kontroll och ekonomisk ställning.

3.2 Storlek och sammansättning

Styrelsens storlek och sammansättning bör ge utrymme för olika kompetenser och erfarenheter som erfordras och bör uppfylla de krav på oberoende som ställs. Styrelsen skall även eftersträva jämn könsfördelning Styrelsen bör förnyas i takt med utvecklingen av bolagets verksamhet och styrelsen skall inte vara större än att enkla och effektiva arbetsformer kan tillämpas. Högst en person från bolagsledningen får vara ledamot av styrelsen och majoriteten av styrelseledamöterna skall vara oberoende i förhållande till bolaget och bolagsledningen. Minst två av dessa styrelseledamöter skall även vara oberoende i förhållande till bolagets större aktieägare.

3.3 Styrelseledamöter

En ledamot skall ägna uppdraget den tid, omsorg och kunskap som erfordras för att på bästa sätt tillvarata bolagets och ägarnas intressen.

3.4 Styrelseordförande

Styrelsens ordförande har ett särskilt ansvar för att styrelsens arbete är välorganiserat, bedrivs effektivt och att styrelsen fullgör sina uppgifter. Styrelsens ordförande skall väljas av bolagsstämman.

3.5 Arbetsformer

Styrelsen kan inrätta utskott för att bereda ärenden inom mer avgränsade områden och delegera viss beslutanderätt till dessa utskott.

3.6 Finansiell rapportering

Styrelsen ansvarar för bolagets finansiella rapportering upprättas i överensstämmelse med lag, tillämpliga redovisningsstandarder och övriga krav på noterade bolag.

3.7 Intern kontroll och internrevision

Styrelsen ansvarar för bolagets interna kontroll för att skydda ägarnas investering och bolagets tillgångar. Styrelsen skall se till att bolaget har god intern kontroll.

3.8 Arbete med redovisnings- och revisionsfrågor

Styrelsen ansvarar för att bolaget har ett formaliserat och transparent system som säkerställer att fastlagda principer för den finansiella rapporteringen och intern kontrollen efterlevs. Styrelsen ansvarar även för att relationer med bolagets revisorer upprätthålls. Styrelsen skall inrätta ett revisionsutskott bestående av minst tre styrelseledamöter och majoriteten av utskottets ledamöter skall vara oberoende till bolaget och bolagsledningen samt minst en ledamot skall vara oberoende till bolagets större aktieägare. I bolag med mindre styrelser kan hela styrelsen fullgöra revisionsutskottets uppgifter. Ett revisionsutskott skall bland annat kvalitetssäkra bolagets finansiella rapportering och fortlöpande träffa bolagets revisor för att informera sig om revisionens inriktning och omfattning. Styrelsen skall minst en gång per år träffa bolagets revisor utan närvaro av bolagsledningen.

4 Bolagsledning

4.1 Verkställande direktörens uppgifter

Verkställande direktör har alltid en särskild roll i styrelsearbetet. Dennes uppgifter består bland annat av rapportering till styrelsen om bolagets utveckling, vara föredragande och förslagsställare för frågor från bolagsledningen samt förse styrelsen med information som underlag för dess arbete.

4.2 Ersättning till bolagsledningen

Styrelsen ansvarar för att bolaget har en formaliserad process och ledamöterna för en transparent process för att fastställa principer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen. Styrelsen skall även besluta om verkställande direktörens ersättning och övriga anställningsvillkor. Styrelse skall inrätta ett ersättningsutskott vars uppgift att bereda frågor om ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen. Där kan styrelsens ordförande vara ordförande i utskottet, men övriga ledamöter skall vara oberoende i förhållande till bolagets och bolagsledningen.