• No results found

Rekommendationer för det framtida arbetet inom ramen för VG2020 - bruttolista

Till förbundsstyrelsen

Rekommendationer för det framtida arbetet inom

ramen för VG2020 - bruttolista

Västra Götaland 2020 (VG2020) är en gemensam vägvisare för hela Västra Götalands utveckling mellan åren 2014 och 2020. Strategin har tagits fram inom ramen för det regionala utvecklingsansvaret som Västra Götalandsregionen har från riksdag och regering. VG2020 riktar sig till alla som arbetar med insatser för tillväxt och utveckling i Västra Götaland; kommuner, lärosäten, Science parks, länsstyrelsen,

föreningsliv m.fl.

Genomförandeplan för Göteborgsregionen avseende VG2020 antogs av förbundsstyrelsen 2014-09-26 respektive Business Region Göteborgs styrelse under hösten 2014. Planen utgörs av de fyra politiskt antagna strategiska dokument som ligger till grund för arbetet i vår delregion: Budget och verksamhetsinriktning för GR, Verksamhetsplan för BRG, mål- och strategidokumentet Hållbar tillväxt och Strukturbild för Göteborgsregionen.

Beredningen för hållbar utveckling (BHU) har det formella ansvaret för genomförandet av VG2020 samt ansvarar också för att strategin följs upp och utvärderas. En halvtidsutvärdering kommer att genomföras 2017 och en slututvärdering efter 2020. I syfte att ge en samlad bild av utvecklingen inom strategin kommer VGR att ta fram en årlig rapport kring föregående års insatser. Enligt beslut i regionfullmäktige den 24 september 2013 ska den årliga rapporten följas av ett antal

rekommendationer för det framtida arbetet. Rekommendationerna arbetas fram utifrån resultatet av rapporten, omvärldsanalyser och annat statistiskt underlag. Genom rekommendationerna synliggörs områden som är extra viktiga att arbeta med under de kommande åren för en god utveckling i Västra Götaland. Syftet med

rekommendationerna är att få ett mer fokuserat genomförande av VG2020, då resurser kan riktas mot de områden där de bedöms göra bäst nytta.

På BHUs möte den 28 april kommer den årliga rapporten att presenteras och förslag på ett antal rekommendationer att läggas fram. Innan

Göteborgsregionens kommunalförbund

förslaget tas upp på BHU ska rekommendationerna förankras och ges inspel på av nämnder och kommittéer inom VGR, kommunalförbund och kommuner. Inspelen görs bl.a. genom workshops med utgångspunkt i bilagd ”bruttolista”. Ett slutligt förslag till rekommendationer ska upp för ställningstagande i BHU den 23 juni. Rekommendationerna sänds sedan ut till berörda nämnder och kommittéer inom VGR samt till

kommunalförbunden i Västra Götaland, som då har möjlighet att i sitt budgetarbete fördela resurser i rekommendationernas riktning.

GRs kommentarer

GR ser positivt på att man tar fram rekommendationer för att få ett mer fokuserat genomförande av strategin VG2020 och ser möjligheter att då kunna rikta resurser mot en rad områden inom GRs verksamhet där dessa resurser skulle kunna göra nytta för en god utveckling i vår region.

GR har i sin verksamhetsinriktning och budget för 2016 (VI 2016) identifierat några utmaningar och strategier för Göteborgsregionen under de kommande åren. Kopplat till rekommendationerna ser vi möjlighet att växla upp arbetet tillsammans med VGR inom ett antal områden. Starkast framstår denna koppling inom följande

rekommendationer:

Rekommendation: Insatser för att öka antalet ungdomar med fullföljd gymnasieutbildning.

Här ser vi kopplingar till tre av GRs identifierade utmaningar och strategier i VI 2016: Goda livsvillkor och framtidsutsikter för barn och unga; En inkluderande region för goda livsvillkor hela livet; Livslångt lärande.

GR bedriver sedan tidigare ett omfattande systematiskt arbete genom PlugIn och PlugInnovation som visar goda resultat och som kan förstärkas ytterligare, framför allt spridas ännu mer till andra delar av regionen.

Rekommendation: Underlätta ungdomars och nyanländas insteg på arbetsmarknaden.

Här ser vi kopplingar till tre av GRs identifierade utmaningar och strategier i VI 2016: Goda livsvillkor och framtidsutsikter för barn och unga; En inkluderande region för goda livsvillkor hela livet; En

fungerande arbetsmarknad.

Nyckelfrågor i detta arbete är att vidareutveckla det regionala arbetet kring samverkan mellan arbetsmarknad, utbildning och integration. GR har bland annat skapat en kommungemensam plattform för att

förstärka detta arbete, en samverkan som hanterar sociala frågor, utbildning och boende för nyanlända.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Vidare är det centralt att initiera, utveckla och genomföra aktiviteter och insatser som stärker samverkan mellan skola och arbetsliv samt att utveckla och stärka strukturer för arbetsplatsförlagt lärande och praktik i grund- och gymnasieskola.

Rekommendation: Skapa goda förutsättningar för ett mer behovsstyrt utbildningssystem

Här ser vi kopplingar till tre av GRs identifierade utmaningar och strategier i VI 2016: Goda livsvillkor och framtidsutsikter för barn och unga; Livslångt lärande; En fungerande arbetsmarknad.

En viktig fråga för att stärka regionen är att optimera matchningen mellan arbetsmarknadens behov av kompetens och vilka utbildningar som erbjuds. Det krävs att ett utvecklingsarbete bedrivs och att mötesplatser skapas i syfte att utbildningsanordnare och

arbetslivsrepresentanter systematiskt ska arbeta med

kompetensförsörjning, omvärldsbevakning, matchning, statistik och analys. Det inledda regionala arbetet kring rekas.se (regional kartläggning av arbetsmarknad och studerande) är därför viktigt.

Rekommendation: Insatser för att lösa urbana utmaningar som rör utanförskap, segregation och ojämlika villkor för invånarna.

Här ser vi kopplingar till fyra av GRs identifierade utmaningar och strategier i VI 2016: Goda livsvillkor och framtidsutsikter för barn och unga; En inkluderande region för goda livsvillkor hela livet; En

fungerande arbetsmarknad. Boende och bostäder.

Denna rekommendation hänger nära ihop med tidigare nämnda

rekommendationer. Centralt är att prioritera tidiga insatser för barn och unga som riskerar att hamna i utanförskap. GR har tidigare erfarenhet av att driva denna typ av regionalt arbete i form av GR Samtidigt-projektet.

Rekommendation: Ta fram en systemanalys för Västra Götalands transportnät.

Här ser vi kopplingar till tre av GRs identifierade utmaningar och strategier i VI 2016: En inkluderande region för goda livsvillkor hela livet; En fungerande arbetsmarknad. Infrastruktur för effektivt och klimatsmart resande.

Rekommendation: Kraftsamla för att bli föregångare i omställningen från fossil till förnybar energi.

Här ser vi kopplingar till en av GRs identifierade utmaningar och strategier i VI 2016: En hållbar livsmiljö.

Utifrån ett regionalt perspektiv ser vi här bland annat vinster av att samordna arbetet med energiförsörjningssystem, t.ex. vindkraft och energiproduktion till havs, samt att driva på arbetet med att förändra den offentliga sektorns konsumtionsmönster.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Kopplat till ovanstående rekommendationer ser vi stora möjligheter att tillsammans med Västra Götalandsregionen växla upp det gemensamma arbetet inom ramen för VG2020.

Förslag till beslut

GR ser positivt på de prioriterade rekommendationerna i utsända bruttolista och goda möjligheter att fördjupa det regionala samarbetet inom ovan definierade områden.

Kommentarerna i denna skrivelse utgör GRs förslag till prioriteringar inför ärendets hantering i BHU.

Göteborg 2015-04-23 Helena Söderbäck

Bilaga