• No results found

Rektorernas syn på specialpedagogens arbetsuppgifter

7. Resultat

7.3 Rektorernas syn på specialpedagogens arbetsuppgifter

Av resultatet kunde man utläsa tre kategorier vilka är; allt-i-allo, rektorns högra hand och

specialpedagog blir speciallärare. Att specialpedagogens roll ofta är en form av ”allt-i-allo”

kunde flera rektorer instämma om. Det framgick också att det på flera av skolorna inte görs någon skillnad på om du är specialpedagog eller speciallärare, utan den specialpedagogiska kompetensen används till samma områden.

Allt-i-allo

Carl uttrycker att specialpedagogerna gör kartläggning, pedagogiska utredningar, handledning av personal, anpassa material till elever, individuellt stöd i ett visst rum i en viss miljö och sedan finns även specialpedagogen tillgänglig för enskilda elever och denne skriver också åtgärdsprogram. Gunnar anser att specialpedagogen samordnar med habiliteringen, BUP och SPSM och sitter med på lektionerna samt tittar på relationer och material och ger sedan feedback på detta. Helen uttrycker specialpedagogens roll på följande sätt:

37

Den har lite allt-i-allo roll på skolan. Det kan vara enskilt till en elev utifrån en pedagogisk utredning och åtgärdsprogram. Det kan också vara i en liten grupp som behöver utvecklas i matte eller vad det nu kan vara, det kan vara läsprojekt och det kan vara på en klassnivå som att man hjälper till i klassen. De är också behjälpliga vid kartläggning och de kan ta kontakt med den centrala elevhälsan, BUP eller habiliteringen. De är också en stödfunktion till oss rektorer för att kunna resursfördela på bästa sätt.

Man kan säga att alla rektorer var eniga om att specialpedagogens eller specialläraren uppgifter var lite alltiallo. Men på alla skolor så har specialpedagogen eller specialläraren hand om kartläggning för eleverna, utredningar och att följa upp elever på olika sätt. På skolorna träffas de anställda för olika typer av handledning men också för att diskutera frågor och dilemman i form av ett ”bollplank”. Där bollas tankar fram och kan så småningom bidra till att finna lösningar på dessa dilemman/problem. Två av skolorna arbetade med repulse där specialpedagogen har hand om detta.

Rektorns högra hand

Flera av rektorerna uttrycker att de aldrig skulle klara sitt arbete utan specialpedagogen på skolan och det är specialpedagogen som är rektorns högra hand. Helen beskriver specialpedagogen som den personen som vidgar vårt sätt att tänka, som hjälper oss att tänka nytt och utifrån andra vinklar. De kommer med alternativa metoder och de bidrar med kompetensutveckling för alla lärare på hela skolan i både pedagogiska utredningar och åtgärdsprogram.

Specialpedagogerna är superviktiga och det är en viktig pusselbit som samordnar för eleverna. Jag kan inte förstå skolor som drar ner på denna kompetens (Ellinor).

Om skolan satsar stort på att ha resurser som täcker elevernas behov så bidrar ju det till en högre måluppfyllelse (Carl).

För att kunna vägleda eleverna framåt förutsätts att specialpedagogen ringar in och ser problemen och att det är samma person som man för kommunikation med. Annars kan det få negativa konsekvenser, såsom att eleven inte får det stöd som de har rätt till eller att eleven inte får något stöd alls, menar Gunnar. Kommunikationen mellan elever, vårdnadshavare och pedagogisk personal kan se olika ut, och Gunnar förklarar på följande vis;

38

På denna skola har specialpedagogerna i uppgift att starta Messengergrupp på Facebook tillsammans med personal och föräldrar så att man har samma kanal för information och alla berörda får veta samma sak samtidigt. Specialpedagogen ska också handleda personalen och jag anser också att utbildningen ska vara i den form att man som specialpedagog kan se ett helhetsperspektiv på skolan (Gunnar).

Alla rektorer är eniga om att specialpedagogen är fri att fördela sina arbetsuppgifter själv. Alla specialpedagoger och speciallärare som är anställda på dessa skolor har frihet i sitt arbete men bollar ofta tankar både med lärarna och rektorerna på skolorna. Anna säger att deras specialpedagog vill så mycket men hon hjälper till med planeringen och prioritering av de elever vars behov behöver tillgodoses snarast. Carl säger dock att ledningsgruppen fördelar resurserna utifrån diskussion tillsammans med elevhälsan som de har två gånger i veckan. David talar inte om vad specialpedagogen ska göra, de har fria roller och styr sitt eget arbetslag, vilket även Ellinor beskriver. Rektorn hjälper till men litar på att specialpedagogerna sköter sin tid och uppgifterna väl. Man finns bakom dem om de skulle behöva men de styr helt och hållet själva säger Ellinor. Även Helen säger att de organiserar mycket själva.

Specialpedagog blir speciallärare

På hälften av skolorna gör specialpedagogerna även speciallärarens uppgifter. Arbetet utförs såväl

med elever som för elever, och i många fall arbetar specialpedagogen med undervisning både på

gruppnivå och individnivå.

Specialläraren har ren undervisning och sitter med lärarna i deras arbetslag medan specialpedagogen inte har det och utreder och gör åtgärdsprogram och skriver fram utredningar som ska göras. Specialpedagogerna sitter tillsammans med oss rektorer centralt på skolan vid administrationen (Bo).

På de andra skolorna är det dock ingen skillnad på om man är specialpedagog eller speciallärare, dvs. det läggs ingen större värdering vid en nyanställning om du är utbildad till specialpedagog eller speciallärare. Det som eftersöks är specialpedagogisk kompetens.

39

Helen beskriver specialpedagogens yrke så här:

Det är ingen skillnad på specialläraren och specialpedagogens uppdrag. De gör egentligen samma uppdrag här. Det är ju olika i utbildningen, men inte här. Sedan är det ju hela tiden att alla upplever att de har för mycket att göra. Vi har jättejätte mycket barn med stora behov så att dom har en känsla av att de inte räcker till ibland och det har vi rektorer också. Vi vill göra mer och det är ju det svåra i det tänker jag (Helen).

Anna benämner elever i behov av särskilt stöd som hjärtebarn, och hon poängterar att specialpedagogens eller speciallärarens främsta uppgift är att vara ett stöd i skolan för dessa barn. Hon beskriver att det inte spelar någon roll om det är en specialpedagog eller speciallärare som är till stöd. Bo uttrycker att specialpedagogen även är ett stöd för honom i sin roll som rektor.

En vanlig vecka för en speciallärare eller specialpedagog kan vara att på förmiddagen gå in med elever eller i klass och undervisa barnen med andra metoder än vad läraren gör. På eftermiddagarna är de t.ex. bollplank eller konferens de deltar i det kan vara utvecklingsarbete eller de ämnen som vi har bestämt men även handledning av kollegor (Helen).

Det handlar så klart om vilka personer vi har. Vi har superduktiga personer just nu och vi har fullt förtroende och tillit till dessa. Vi har elevhälsomöte en gång i veckan och då är det ju det som gäller. Vi har också möte måndagar och tisdagar och då deltar dem om vi inte har kommit överens om någonting annat. Då är det helhetsorganisationen som de deltar i annars så väljer de detta själva utifrån elevernas schema, ska de hjälpa en elev i ettan så måste det ju vara när denna elev har lektion. Men det lägger de upp själva (Helen).

Ur rektorns perspektiv verkar det vara mest centralt om vad för pedagogiska kvalifikationer personen har, som anställs som specialpedagog. Utbildning ses som en självklarhet, men det är ändå personen bakom titeln som är viktigast.

40

Related documents