• No results found

Diagram 1(fråga 1)

Totalt deltog 113 respondenter i denna undersökning. Majoriteten av respondenterna tillhör åldern 21-30 då de motsvarar 52,2 %, 15% tillhör åldersgruppen 31-35. Vidare deltog 5,3%

vardera från åldersgrupperna 36-40 och 41-45. Det minsta antalet i en åldersgrupp tillhör åldern 46-50, som motsvarar 2,7% av respondenterna. Åldersgruppen därefter är 51+ och består av 10,6% utav respondenterna.

Diagram 2 (fråga 2)

I diagram två besvaras frågan om respondenterna brukar handla från exklusiva/dyra varumärken. 46,9% angav ‘’ibland’’, 31% angav ‘’ja’’, 19,5% angav ‘’nej och 2,7% angav

‘’annat’’. De respondenter som valde ‘’annat’’ skrev ‘’väldigt sällan’’.

Diagram 3 (fråga 4, 8, 12 & 16)

I diagram tre besvarar respondenterna hur familjära de är med de utvalda varumärkena, Moncler, Louis Vuitton, Omega och Ermenegildo Zegna genom en femgradig likertskala.

1 motsvarar ‘’inte alls’’ och 5 motsvarar att respondenten har handlat från varumärket, vilket innebär att de är väldigt familjära med varumärket. Vi kan utifrån diagrammet se att

respondenterna har störst kännedom för Louis Vuitton. 69% av respondenterna har angett en fyra eller femma på Louis Vuitton och att 55,8% har angett fyra eller fem på Omega. 46,9%

angett fyra eller fem på Moncler. I jämförelse har 21,2% av respondenterna god kännedom för Ermenegildo Zegna och 38,9% vet inte alls vad Ermenegildo Zegna är för varumärke.

Diagram 4 (fråga 5, 9, 13 & 17)

I ovanstående diagram besvaras frågan om vilken känsla respondenterna har till de olika varumärkena genom en femgradig likertskala. 1 står för negativ och 5 står för positiv. Utifrån diagrammet kan det utläsas att Louis Vuitton är varumärket flest respondenter har en positiv känsla till. Nästan lika många respondenter har angivit en tre på Moncler, Omega och Ermenegildo Zegna.

Diagram 5 (fråga 20, 26, 32 & 38)

I ovanstående diagram besvarade respondenterna om de visste vem kändisen i reklamen är. 90 av 113 respondenter visste vem Will Smith är, 58 av 113 respondenter visste vem Sean Connery är, 111 av 113 respondenter visste vem Daniel Craig är och 85 av 113 respondenter visste vem Robert De Niro. I diagram kan vi utläsa att Sean Connery är den kändis flest respondenter inte har kännedom om.

Diagram 6 fråga 21, 27, 33 & 39)

I diagram sex besvaras fråga om hur mycket kändisen bidrar till reklamen i en femgradig likertskala. 1 står för ‘’inte alls’’ och 5 står för ‘’mycket’’.

4.2 Moncler

Diagram 7 (fråga 3 & 19)

(U.k står för utan kändis och m.k står för med kändis)

Av ovanstående diagram baserat på fråga tre och 19 kan det utläsas att respondenterna rankar reklamen utan en kändis högre. 1 motsvarar ‘’väldigt dålig’’ och 5 motsvarar ‘’väldigt bra’’. I Moncler-reklamen utan en kändis har 47 respondenter (41,6%) rankat reklamen som en fyra eller femma vilket innebär att 41,6% anser att reklamen är bra. Det innebär att 58,4% är neutralt inställda till reklamen eller anser att den är dålig. I Moncler-reklamen med en kändis har 28 av respondenterna (24,8%) rankat reklamen med en fyra eller femma. Ungefär lika många respondenter anser att reklamerna varken är bra eller dåliga, 42 respondenter har angett en trea i reklamen utan en kändis och 46 respondenter i reklamen med en kändis.

Av diagram 8 kan det utläsas att 65,5% av respondenterna föredrar Moncler- reklamen innehållande en kändis. 34,5%

föredrar reklamen utan en kändis.

Diagram 8 (fråga 43)

En följdfråga på tidigare fråga ställdes i enkäten, där skulle respondenterna berätta varför de valde som de gjorde.

Utan kändis

39 respondenter föredrar Moncler reklamen utan kändisen;

Reklambildens

- 13 av respondenter föredrar reklamen utan kändisen som ett resultat av reklambildens utseende. Några av kommentarerna löd ‘’snygg bild’’, ‘’roligare och mer intressant bild på den okända modellen’’ och ‘’tycker den var häftigare’’.

- 16 respondenter valde reklamen utan kändis eftersom de ansåg att denna reklam bättre speglar Monclers varumärke. Majoriteten av dessa kommentarer var kopplade till landskapet i reklamen. Enligt respondenterna speglar snön i reklamen varumärket bättre. ‘’Förknippar produkten med vädret’’, ‘’Speglar varumärket bättre. Svarar även bättre på vad man kan förvänta sig av produkten’’, ‘’det är trots allt mot för kyla…’’

och ‘’mer rimligt med snö och Moncler, än en hollywoodstjärna och Moncler’’.

- Sex respondenter kände att reklamen skapar positiva känslor. Två respondenters kommentarer löd ‘’ang bildjämförelsen ger det sportigare bilden en mer positiv association för mig’’ och ‘’jag anser att första reklamen ser med engagerad och dynamisk ut vilket får mig att bli mer exalterad’’.

- Fyra respondenter ogillade reklamen med kändisen och valde därför denna.

Med kändis

74 respondenter föredrar Moncler reklamen med kändisen;

Kändisen Reklambildens

utseende Produkten/varumärket

framhävs bättre Ogillar reklamen utan kändis

29 14 5 6

Tabell 2

- 29 respondenter föredrar reklamen med kändisen på grund av att Will Smith medverkar i reklamen. Exempel på dessa kommentarer är ‘’Gillar Will Smith’’, ‘’kändisen är cool’’, ‘’Will bidrar med en känsla/ kändisskap’’, ‘’blicken dras automatiskt till bilder som man ser saker/personer man känner igen’’ och ‘’Will Smith framhäver vilket ideal som Moncler önskar att bli sedd som. Jag får en bättre uppfattning om produkten är för mig eller inte, genom deras val av frontfigur.’’

- 14 respondenter valde reklamen med kändisen eftersom de föredrog utseendet på reklamen då respondenterna anser att reklamen är ‘’stilren’’, ‘’kreativ’’, ‘’färgstark’’,

‘’trevlig’’.

- Fem respondenter anser att reklamen med kändisen framhäver produkten och/eller varumärket bättre än reklamen utan kändis. ‘’Jackan hamnar i större fokus’’ .

- Sex respondenter valde denna reklam med kändisen eftersom de ogillade reklamen utan kändis. Exempel på respondenternas kommenterar är ‘’Den andra var så generisk och opersonlig’’, ‘’den andra är så plottrig’’ och ‘’den första reklamen känns som att Moncler försöker för mycket’’.

Diagram 9 (fråga 6 & 22)

I ovan diagram besvaras fråga sex och 22. Utifrån Moncler-reklamen utan en kändis uppstår det inget behov/begär att inhandla en produkt för 100 av 113 respondenter. För 25 av respondenterna ökar behovet/begäret att köpa en produkt från Moncler på grund av kändisen i reklamen. 81 personer anser inte att kändisen bidrar till ett ökat behov/begär och sju respondenter vet inte om det ökar behovet/begäret.

Utifrån diagrammet kan vi se att majoriteten (69%) av respondenterna tycker att Will Smith är passande för att marknadsföra Moncler. 31% av respondenterna anser inte att kändisen passar för att ingå i en reklam för varumärket.

Diagram 10 (fråga 23)

De respondenter som inte ansåg att Will Smith passade för att marknadsföra Moncler ombads att besvara varför de svarade ‘’nej’’ på fråga 23. Tre personer skrev att Will Smith är ett dåligt

val, sex uppger att Will Smith inte speglar Monclers image och en respondent uppger att

‘’Produkten har ett högre värde än ansiktet som visar den’’. Nio personer ansåg att Will Smith inte passar eftersom de inte visste vem kändisen är och en person ogillar Will Smith. 13 respondenter menar att Will Smith är fel val för produkten eftersom Moncler tillverkar skidkläder. Två av dessa kommentarerna löd ‘’Personen har inte någon koppling till användningsområdet alpint och äventyr’’ och ‘’Will Smith och vinterkläder? No no. Snarare badbrallor i Miami’’. Vidare uppger tre att Will Smith är irrelevant för sammanhanget.

Diagram 11 (fråga 45)

På frågan om Moncler-reklamerna har en exklusiv känsla svarade 52 respondenter ‘’ja’’ medan 24 svarade ‘’nej’’. 23 respondenter anser att enbart reklamen med kändisen ger en exklusiv känsla, 11 respondenter anser att enbart reklamen med fotomodellen har en exklusiv känsla och tre respondenter svarade ‘’annat’’. De respondenter som angav ‘’annat’’ skrev ‘’endast en mild förhöjning av exklusivitet i båda reklamer, men jag letar efter produktens kvalitet i förhållande till pris och exklusivitet.’’, ‘’märkets egna rykte/status är vad som gör exklusiviteten, inte reklamerna, i min åsikt’’ och ‘’delvis’’.

Related documents