• No results found

Det färdiga konceptet består av tre huvudsakliga delar; ett sängbord, ett brickbord och en vägglist för kompletterande förvaring, se bild 50. Tillsammans kompletterar de varandra och bildar en helhetslösning som bidrar till att minska spridningen av VRI.

Bild 50 – Komplett förvaringskoncept

Personal, patient och anhörig har olika behov. Patienten har till stor del ett behov av sängnära förvaring då en stor del av tiden spenderas i sängen. Ett bra bord som är tillräckligt stort att till exempel äta, rita eller leka vid; samt lättillgängliga lådor för att förvara snacks och leksaker. Anhörig behöver mer plats för såväl sina egna tillhörigheter som övriga saker tillhörande barnet, dock är närhet till patientsäng inte ett krav varför vägglisten togs fram som komplement till sängbordet. Personalen i sin tur behöver en egen avställningsyta för att arbeta på rummet. Detta har tillgodosetts genom ett separat brickbord samt en mindre bordsskiva på sängbordet. Vidare är personalens största och viktigaste behov att samtliga ytor är lättåtkomliga för städning. Fler och större förvaringsytor gör att saker kan stoppas undan, vilket ger bättre åtkomst för ytstädning. Sedan är ytorna i sig mer lättbearbetade. Fasta ytor har gjorts så släta som möjligt. Lådor kan tas bort och diskas i dekontaminator, och säcken kan maskintvättas i 95°. Närmare beskrivning av produkterna följer i avsnitt 5.1.

5.1. CAD-MODELLERING

Nedan redovisas 3D-visualiseringar ur CAD-programvaran SolidWorks, samt utförligare beskrivningar av respektive del.

Bild 51 – Komplett sängbord

Sängbordet har två separata bordsytor för patient och personal. Detta ger en bättre möjlighet att separera läkemedel och prover från exempelvis mat, leksaker eller blöjor – och därmed förbättras förutsättningarna för en mer hygienisk miljö. Lådor hängs på motstående sida om den vertikala ramen. Underredet rullas lätt in under sängen för att bordet ska nå in över den. Samtliga hjul är fullt svängbara men det bakre hjulparet har försetts med bromsar så att sängbordet kan spärras vid behov.

Bild 52 – Undanfällda bordsskivor

De båda bordsskivorna kan fällas bort om de inte behövs. Det sparar också plats när bordet inte används. Skivorna fästs runt rören med hjälp av klämfästen, som spänns åt eller lossas med hjälp av en genomgående skruv med ratt. Detta medger att bordens höjd kan justeras steglöst och även fällas undan på detta sätt.

Skivornas ytterkant har försetts med handtag så att skivorna är lätta att fälla fram och undan, samt gör det smidigt att dra och flytta bordet för en patient som sitter eller ligger i sängen.

Bild 53 – Tvärsnitt plastlåda

Plastlådan har en bred båge i bakkant för upphängning på stång. Denna smalnades av för att kunna snäppas fast runt stången så att lådan inte faller av så lätt om den skulle få en knuff. Samma infästningsmetod gäller både på sängbord och väggskena. Locket dras ut och fälls ned längs framsidan enligt samma princip som beskrivs i bild 26.

Bild 54 – Staplade lådor

När lådorna inte används tas locket av och de går att stapla. Tre lådor per sängplats ska tillhandahållas och de bygger tillsammans ca 425 mm på höjden. De får med god marginal plats i garderobens toppskåp vid respektive patientplats.

Eftersom låda och lock enkelt kan tas isär och flyttas går de att desinficera i dekontaminator. Detta sparar tid och ger ett bättre resultat, vilket frigör tid för vårdpersonalen och ger en mer hygiensäker miljö.

Bild 55 – Låda hängandes på stång

Vägglisten har försetts med en längsgående klack i nederkanten som stödjer upp lådan så att den hänger horisontellt.

Själva stången skruvas fast på vägglisten genomgående från baksidan, vilket ger en stadigare infästning men också gör att antalet synliga skruvskallar minimeras. Det ger färre hål och spår att försöka komma åt vid städning.

Bild 56 – Komplett utrustad vägglist

Vägglisten gjordes kortare än vad som först planerats för att lättare få plats i de trånga rummen där stor del av väggytan redan är upptagen. Två stänger är beräknat att användas i varje rum (en per sängplats i dubbelrum samt två i enkelrum) vilket ger en väl tilltagen totallängd, men medger flexibilitet i placeringen. Listen monteras på en höjd av 1200 mm öfg.

En låda och en säck får plats på varje list. De tas fram vid behov vilket ger ett flexibelt system. Patienter som ligger inne korta perioder, kanske bara över natten, behöver inte dessa och då tar vägglisten i sig minimalt med plats jämfört med en ordinarie möbel. Säcken hängs runt stången med hjälp av en tygrem som knäpps ihop med tre tryck- knappar.

Bild 57 – Brickbord

Brickbordet har fem hjul, varav två med spärr. Ju fler hjul desto stadigare underrede. Brickan har handtag i bägge ändar för att kunna bäras och rullas på ett bekvämt sätt.

Bild 58 – Bricka i profil

Under brickan finns fäste för bajonettfattning till stativet, med centrerad placering. På var sida har stödklackar adderats för att brickan inte ska vara vinglig när den tagits loss och ställts på ett bord för dukning av medicin m.m.

5.2. RITNINGAR

Samtliga ritningar redovisas i bilaga 14. 5.3. PROTOTYPER

Enklare prototyper byggdes under projektets gång för att kunna testa och utvärdera produkterna på plats, se bild 59-61. De var värdefulla hjälpmedel i slutskedet av utvecklingsprocessen och med hjälp av dem kunde ett än bättre slutresultat säkerställas.

Related documents