• No results found

6. Slutsatser

6.1. Resultat från frågor om aktuellt läge

Vice VD på ägarbolag III (även kallad Respondent 4) beskriver bolaget som ett traditionellt elbolag med tre grundverksamheter, produktion av el, distribution av el samt elhandel. Chef Elnät på Ägarbolag III (även kallad respondent 1) säger att elnätet idag är byggt för att kunna ta vara på stora producenters el snarare än en stor mängd småproducenter. I takt med att småproducenter ökar när de stora kraftverken stängs ner och allt mer baseras på intermittent kraft måste de lokala näten anpassas och ställas om vilket är grunden till att de lokala näten idag är under omvandling. Respondent 1 nämner att det finns en risk för att elnätet kan bli underdimensionerat i framtiden i och med att produktion av småskalig energi ökar. Det är enligt Respondent 1 inte kapacitetsbrist i regionen i nuläget men regionen förbereder för ett framtida scenario där kapacitetsbristen ökar. I dagsläget anser Respondent 1 att det är svårt att nyttja den befintliga lagringstekniken vilken måste utvecklas för att omvandlingen av de lokala elnäten ska fungera optimalt.

Ny Energiteknik har hittills enligt Respondent 4 (2021) bidragit till en medvetenhet och en plattform, framför allt gällande köp av andel i utvecklingsföretag. En annan fördel som Respondent 4 ser är den delning av kostnad och risk som NET bidrar med. Enligt Respondent 4 har det varit svårare än vad de väntade sig att bygga upp och göra verksamheten lönsam och än så länge har NET inte resulterat i någon konkret innovationsprocess eller produktutveckling utan endast investeringar i startup-företag.

Chef Strategi på Ägarbolag I (även kallad Respondent 3) beskriver ägarbolaget som ett traditionellt energibolag som står för produktion av el och värme. De är dessutom aktörer inom krafthandel och äger elnätet i stora delar av landskapet och har i och med den rollen även ett balansansvar. Respondent 3 beskriver Ägarbolag I som en stor energiproducent av förnybara kraftslag och exemplifierar detta genom att nämna deras förhållandevis omfattande elproduktion från vattenkraft och vindkraft. Även solkraft nämns som ett kraftslag som Ägarbolag I har verksamhet inom. Ägarbolag I:s energiproducentsroll möjliggörs genom deras tillgång till lokala naturresurser.

Respondent 3 nämner vidare att Ägarbolag I i dagsläget har ingått flertalet partnerskap för att möta elmarknadens förändringar. Det handlar både om små, nya bolag. I detta sammanhang nämns även NET då Respondent 3 beskriver hur relationen med de andra ägarbolagen blir starkare genom den gemensamma plattformen. Ägarbolag I genom Respondent 3 beskriver hur NET i dagsläget har en viktig roll när det kommer till ägarbolagens individuella utveckling i och med att ägarbolagen genom NET blir en större aktör när de samarbetar. Respondent 3 nämner även vikten av NET som en plattform för idéutbyte mellan ägarbolagen.

Vice VD på Ägarbolag IV (även kallad Respondent 2) beskriver bolaget som framför allt en förvaltningsorganisation som har som uppgift att förvalta elnätet i två medelstora svenska städer och att vara en aktör på alla områden på elmarknaden. De områdena inkluderar förutom elnätet i sig bland annat krafthandel, elproduktion och värme. Respondent 2 beskriver vidare att det finns en problematik med att vara en sådan tydlig förvaltningsorganisation då den typen av organisationer är bra på att förvalta, men sämre på att utvecklas och vara innovativa när det nu krävs i och med elmarknadens omställning. Samtidigt är det i Ägarbolag IV:s region

70

kapacitetsbrist vilket innebär att bolaget identifierat att elen blir mindre värd medan effekt är något som ökar i värde.

Respondent 2 beskriver NET som en aktör som ska kunna investera i moduler som kommer att ingå i det framtida energilandskapet. NET ska på så vis vara en aktör som hjälper ägarbolagen att bli mer adaptiva och få en tydligare utvecklingsroll i stället för den rena förvaltningsrollen. Respondent 2 beskriver dessutom riskdelningen mellan ägarbolagen som viktig och en förutsättning för att kunna hålla ett lika högt tempo som förändringen av elmarknaden. Respondent 2 beskriver också att det i dagsläget finns ett tydligt investeringsbehov inom elnät för att öka överföringskapacitet och inom tekniska lösningar för att kunna optimera elsystemet i realtid.

Chef Elnät på Ägarbolag V (även kallad Respondent 5) beskriver bolaget som ett traditionellt energibolag med ansvar över energileverans och elhandel, ägare av elnät och tjänster som solceller och laddboxar för elladdning. Investeringar sker i dagsläget framför allt i befintligt elnät både med avseende på utveckling, utbyggnad och uppgradering där målet är att mer effekt ska kunna levereras in till staden. Det främsta problemet kopplade till elmarknaden som Respondent 5 identifierat är hur elsystemet i framtiden ska dimensioneras. Detta är ett problem då många nya tjänster är under utveckling men det är svårt att veta i vilken mån de tjänsterna i framtiden kommer att bidra till systemet i stort. Respondent 5 beskriver det som en avvägning mellan att dimensionera elnätet på traditionellt vis och att räkna in eventuella vinster från nya tjänster och därmed dimensionera nätet i underkant. Ett annat problem är överföringskapacitetsbristen mellan norra och södra Sverige och att näten måste expanderas för att klara en ökad elektrifiering. Respondent 5 anser att NET idag inte utnyttjas så optimalt hos Ägarbolag V som möjligt i och med att man inte tar tillräckligt väl till vara på det som erbjuds från NET:s håll. Tidigare har energibolag haft en relativt statisk roll där framtiden varit utstakad och det har varit lätt att förutse framtiden men nu är den tiden förbi. Enligt Respondent 5 har NET en roll att spela i hur energibolagen ska samarbeta i framtiden och tillsammans hitta nya vägar. Respondent 5 beskriver partnerskapet som den största vinsten i samarbetet då aktörerna är starkare tillsammans än var för sig.

Ägarbolag II har solceller, fjärrvärme, biogas, de är en aktör inom elhandel och äger elnät. Medarbetare Affärsutveckling på Ägarbolag II (även kallad Respondent 6) beskriver att de idag verkar på en mer regional marknad än tidigare då de strategiskt ville vara mer expansiva över hela landet. Det nya fokuset utgår ifrån att de vill ha ett helhetsperspektiv på marknaden och det går framför allt att uppnå i regioner där de äger infrastrukturen. Respondent 6 ser att den största nyttan med Ny Energiteknik är att identifiera områden där det finns gemensamma behov och organisera samarbeten utifrån det så att inte identisk utveckling sker på flera fronter och orsakar dubbelarbete. Strukturerna idag är långt ifrån etablerade på företaget i stort men samarbetsprocessen utvecklas och går framåt.

Idag har Ny Energiteknik enligt VD:n, här kallad Respondent 7, fyra tydliga roller i partnerskapet mellan de 5 ägarbolagen. Den första rollen är kartlägga och utvärdera potentiella framtida investeringar utifrån vilka tjänster och funktioner de kan fylla för ägarbolagen. Den andra rollen kretsar kring kulturförändring där NET arbetar i en form av utbildarroll i hur ett bolag bör agera och tänka i ett snabbföränderligt landskap. De arbetar med ihopkoppling mellan och inom bolagen och lyfter frågeställningar för diskussion. För att få partnerskapet att fungera så optimalt som

71

möjligt är strukturfrågor av stor vikt vilket utgör NET:s tredje roll. Där arbetar de med hur strukturer bör byggas upp inom varje ägarbolag och hur aktieägaravtalet ska följas operativt i praktiken med avseende på exempelvis transaktioner. Den sista rollen handlar om att kartlägga förmågor på de olika ägarbolagen och starta samarbeten mellan och inom ägarbolagen med förmågor med olika kompetens men med samma driv. Enligt Respondent 7 bidrar Ny Energiteknikmed konkret nytta för ägarbolagen med investeringar, samarbeten och sammankopplingar samt diskussioner och positionering.

Related documents