• No results found

4. RESULTAT

4.4. Resultat intervjuer

För fullständig sammanställning av intervjuerna, se bilaga 3.

Intervjuer har hållits med två personer som deltagit i studien. De har specifikt valts ut baserat på deras dagboksanteckningar och enkätsvar, vilka har genererat intressanta tankar och åsikter. Följande text lästes upp för informanterna innan intervjuerna startade:

“Välkommen och tack för att du deltar i denna intervju.

Dina tankar och upplevelser du delat med dig av från den genomförda studien var mycket intressanta, därför har du valts ut för att svara på ytterligare några frågor.

Ditt namn och dina personliga uppgifter kommer inte att presenteras eller sparas någonstans då detta är en anonym intervju. Dina svar kommer att finnas med i examensarbetet, men ersatt med ett fiktivt namn.”

Intervju 1 (2016-04-19): Eric 22, butikssäljare.

Eric har upplevt veckan utan sociala medier som väldigt svår. Intervju 2 (2016-04-19): Hanna 25, studerande.

Hanna har upplevt veckan utan sociala medier som avkopplande. Deltagarnas allmänna åsikter om sociala medier

Eric tycker att sociala medier är bäst eftersom det är i stor sett det ända sättet han kommunicerar på, det funkar absolut bäst för honom. Kontaktar han någon så gör han det oftast via Snapchat om det går, då är det den snabbaste kommunikationsvägen för honom. Har personen inte Snapchat så väljer Eric helst andra sociala medier som Facebook innan han ringer eller smsar. I jobbet sker all kommunikation via Facebook och Eric har t.o.m. sökt flera jobb via Facebook.

Hanna anser att sociala medier är bra eftersom man snabbt och smidigt får kontakt med vänner och bekanta, med det kan man också få via sms och telefonsamtal.

“Jag kontaktar helst folk via sms och om det är väldigt viktigt så ringer jag, svarar de inte så ringer de väl upp. I skolan så kommunicerar vi på Facebook och det är jättesmidigt eftersom jag inte ens har numret till alla i min klass.” Hanna, 25.

Hur deltagarna upplevde en vecka utan sociala medier

Eric beskriver i intervjun hur svår veckan som offline har varit, eftersom i stort sett all hans kommunikation sker via sociala medier. Han skickar väldigt få sms och ringer sällan.

“Jag använder Snapchat hela min vakna tid på dygnet, från det att jag vaknar tills att jag går och lägger mig.” Eric, 22.

Eric menar även att eftersom han lägger upp så pass mycket bilder på Instagram så ser folk vad han gör, och därför behöver de inte till ringa honom. Eric beskriver även att han drabbats av panik flera gånger under veckan och att det kändes som att han missade väldigt mycket av vad som har hänt i folks liv och i omvärlden.

“Jag missade alla snackisar och allting som folk pratade om när jag inte kunde hänga med, när jag inte kunde se vad som händer. Det var mycket ångest under veckan, jag kände mig verkligen utanför. Jag fick panik flera gånger när jag inte kunde gå in och kolla när jag ville. Att inte kunna Snapchatta var det värsta!” Eric, 22.

Hanna kände till en början att det var svårt utan sociala medier, för att det var så ovant. Hon kollade mobilen även fast hon visste att det inte hade hänt något, men redan efter någon dag så tyckte hon att det var skönt och de personer hon har kontakt med ringer eller smsar hon med ändå i vanliga fall.

“Det ända jag upplevde som jobbigt var känslan av att man kanske missar något, men sen så kom jag på att jag missar ingenting, jag pratar med dem som betyder mest för mig och därför vet jag vad dem sysslar med. Så jag har känt mig mindre stressad, och insett att egentligen så bryr jag mig inte om vad andra gör.” Hanna, 25.

Hanna medger även att hon mådde bättre i sig själv utan sociala medier, hon kände sig lugnare och mycket mer vaken i nuet. Hon kunde fokusera mer på skolan och på fritiden umgicks hon mer med vänner och kunde vara mycket mer fysiskt närvarande, eftersom hon inte kunde titta på sociala medier i mobilen.

“Jag la undan mobilen istället och tänkte att om det ringer så ringer det, då kanske jag svarar annars så brydde jag mig inte om den.” Hanna, 25.

Negativa utfall med att vara offline

Det värsta var att man missade grejer enligt Eric. Han missade mycket viktig jobbrelaterad information på Facebook som han fick ta reda på genom att fråga kollegorna på jobbet istället. Erik menar att han gör ett sämre jobb utan Facebook.

Någonting annat som Eric tyckte var jobbigt var det faktum att han inte kunde logga in på Instagram när han ville, vilket gav honom både ångest och panik. Han är van vid att ha en

del att ta igen på Facebook och Instagram efter en hel arbetsdag eftersom han har missat massor, och det tyckte han var riktigt jobbigt att inte ha friheten att kunna göra.

Att inte kunna kommunicera med klassen när det gällde skolrelaterade saker var en av de värsta upplevelserna för Hanna under veckan utan sociala medier. Hon missade en del information men tog reda på vad som gällde när hon var på plats i skolan istället.

Positiva utfall med att vara offline

Eric erkänner att det även finns positiva följder med att vara offline, även om han anser att det inte är så många. Han menar att det bästa var att när han var ledig så var han ledig, att det inte konstant plingade i telefonen och att han umgicks mer med folk än i vanliga fall. Eric la även undan telefonen ofta eftersom han ändå inte hade någonting att titta på i den.

“Nu blev man ju jättesocial eftersom det inte hände någonting på telefonen och man blev ju istället nästan sur på folk som satt med sina telefoner.” Eric, 22.

Hanna tycker att skolan gick bättre, att hon kunde sitta och plugga mer ostört utan att bli avbruten. Även fast hon i vanliga fall är duktig på att lägga bort mobilen så tyckte hon att det var ännu enklare nu eftersom hon visste att ingen kunde skriva till henne på Facebook.

Omgivningens reaktioner

Eric fick väldigt mycket sura meddelanden för att han inte funnits tillgänglig för vänner, jobb och personer han dejtade under den här perioden. Detta fick han även fast han skrivit ett inlägg på Facebook innan att han skulle vara offline under kommande vecka.

“Jag tror det var minst 6-7 arga meddelanden, och även andra som tyckte att det var onödigt och dumt att jag inte var nåbar via sociala medier. Ingen har reagerat bra och jag tror att folk har trott att jag har ignorerat dem.” Eric, 22.

Eric medger också att kan ha viss förståelse för det eftersom folk är vana vid att enbart nå honom via sociala medier, då det enbart är där han kommunicerar själv. Han finns ju knappt på telefonen privat utan använder den mest i jobbet.

“Jag fick inga negativa åsikter om att jag var offline utan folk reagerade mer nyfiket och frågade hur det kom sig och undrade hur det hade gått. Mer positiva!” Hanna, 25.

Vad deltagarna tar med sig efter undersökningen

Hanna kommer inte använda sociala medier lika ofta, men hon erkänner att det är svårt. Hon har märkt att i de perioder när hon har använt det mer så har hon mått sämre och varit mer beroende. Efter studien har hon raderat Facebook-appen i telefonen så att hon endast kan logga in när hon sitter hemma vid datorn. Hanna blir mer social och närvarande när hon är mindre uppkopplad, vilket är någonting hon ska försöka ta med sig. Att använda sociala medier med måtta!

“Nu använder jag sociala medier mycket mindre än tidigare, jag går in och kollar ibland men absolut inte lika mycket som förut.” Hanna, 25.

Hanna har märkt att hon var mer beroende än vad hon trodde, och att det var nyttigt för henne själv att se att hon kunde klara sig utan i en hel vecka. Hon upptäckte att hon mådde mycket bättre utan sociala medier och alla hennes relationer med både vänner och familj blev bättre eftersom hon umgicks mer med dem. Hanna gjorde även mer saker som hon tycker om;

“Jag kunde sätta mig ner och läsa en bok och det gav mig mycket mer än att sitta och titta på vad andra gör hela tiden. Jag lärde mig mer saker eftersom jag var mycket mer uppmärksam på min omgivning, tyckte jag blev mer allmänbildad, social och lugn. Det var skönt att inte bry sig om vad andra tycker och tänker, att folk inte behöver bry sig om vad jag gör och tvärtom.” Hanna, 25.

Eric säger att han förmodligen aldrig kommer att vara utan sociala medier igen, om han inte måste, eftersom han missade så mycket. Han erkänner även att han aldrig har haft det så tråkigt och varit så rastlös som under veckan då undersökningen pågick. För Eric blev det också mer negativa konsekvenser än positiva, t.ex. de arga meddelanden han fått för att han inte funnits tillgänglig och all den jobb relaterade informationen som han missat. “Jag mår inte bra utan sociala medier, det är där jag lever – det är där jag finns! Jag tycker inte att det var kul alls att vara en vecka utan, det är bland det värsta jag har gjort.” Eric, 22.

Eric tror även att hans användning av sociala medier bara kommer att öka eftersom det kommer nya appar hela tiden, att man ständigt hittar nya sätt att kommunicera på.

“Det blir redan mer och mer varje dag. Om jag går in och tittar på mitt abonnemang så ser man att samtals minutrarna och antal skickade sms minskar för varje månad medan dataförbrukningen ökar.” Eric, 22.

Hur det var att logga in igen

Hannas upplevelse av att logga in var en besvikelse;

“Jag hade inte missat någonting viktigt alls, vilket kändes bra. Jag hade fått några meddelanden på Facebook med det var varken någonting viktigt eller speciellt spännande. Trodde att det skulle vara mycket roligare att logga in så jag blev lite besviken faktiskt.” Hanna, 25.

Eric blev överraskad av hur folk uttryckt sin irritation över hans frånvaro online i form av sura meddelanden;

“Jag hade hela min Facebook, Snapchat och Instagram full med meddelanden. En hel del sura meddelanden som sagt, hade missat massa meddelanden överallt. Det var ungefär som förväntat fast mer sura miner än vad jag hade räknat med.” Eric, 22.

Related documents