• No results found

Till årsstämman i q-med AB (publ) org.nr 556258-6882

vi har granskat årsredovisningen, koncernredo-visningen och bokföringen samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltning i q-med AB (publ) för räkenskapsåret 2006. Bolagets årsredovisning och koncernredovisning ingår i den tryckta versionen av detta dokument på sidorna 30–66. det är styrelsen och verkstäl-lande direktören som har ansvaret för räken-skapshandlingarna och förvaltningen och för att årsredovisningslagen tillämpas vid upprättandet av årsredovisningen samt för att internationella redovisningsstandarder iFrs sådana de antagits av eU och årsredovisningslagen tillämpas vid upprättandet av koncernredovisningen. vårt ansvar är att uttala oss om årsredovisningen, kon-cernredovisningen och förvaltningen på grundval av vår revision.

revisionen har utförts i enlighet med god revi-sionssed i sverige. det innebär att vi planerat och genomfört revisionen för att med hög men inte

absolut säkerhet försäkra oss om att årsredovis-ningen och koncernredovisårsredovis-ningen inte innehåller väsentliga felaktigheter. en revision innefattar att granska ett urval av underlagen för belopp och annan information i räkenskapshandlingarna.

i en revision ingår också att pröva redovisnings-principerna och styrelsens och verkställande direktörens tillämpning av dem samt att bedöma de betydelsefulla uppskattningar som styrelsen och verkställande direktören gjort när de upprät-tat årsredovisningen och koncernredovisningen samt att utvärdera den samlade informationen i årsredovisningen och koncernredovisningen.

som underlag för vårt uttalande om ansvarsfrihet har vi granskat väsentliga beslut, åtgärder och förhållanden i bolaget för att kunna bedöma om någon styrelseledamot eller verkställande direk-tören är ersättningsskyldig mot bolaget. vi har även granskat om någon styrelseledamot eller verkställande direktören på annat sätt har handlat

i strid med aktiebolagslagen, årsredovisningslagen eller bolagsordningen. vi anser att vår revision ger oss rimlig grund för våra uttalanden nedan.

årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en rättvisande bild av bolagets och koncernens resultat och ställning i enlighet med god redovisningssed i sverige. Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med internationella redovisnings-standarder iFrs sådana de antagits av eU och årsredovisningslagen och ger en rättvisande bild av koncernens resultat och ställning. Förvaltnings-berättelsen är förenlig med årsredovisningens och koncernredovisningens övriga delar.

vi tillstyrker att årsstämman fastställer resultat-räkningen och balansresultat-räkningen för moderbolaget och för koncernen, disponerar vinsten i moder-bolaget enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkstäl-lande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

Uppsala den 12 mars 2007

Björn ohlsson stefan Kylebäck

Auktoriserad revisor Auktoriserad revisor ernst & Young ernst & Young

6 8 q - m e d å r s r e d o v i s n i n g 2 0 0 6 STYRNINGSSTRUKTUR

Styrelse 7 ledamöter Årsstämma

12 123 aktieägare VD

Ledning

Tillämpningen av Koden

Q-Med AB är sedan 1999 noterat på Stockholmsbörsen (numera Nordiska Börsen i Stockholm) och enligt det s.k.

noteringsavtalet skyldigt att tillämpa Svensk kod för bolagsstyrning (Koden) sedan 1 juli 2005. Sedan Kodens infö-rande har Q-Med stegvis anpassat sig efter dess regelverk. Q-Med tillämpar Koden men har avvikit från dess regler enligt följande:

Regel 2.1.2 Valberedningen skall ha minst tre ledamöter. Majoriteten av valbered­

ningens ledamöter skall inte vara styrelse­

ledamöter. Verkställande direktören eller annan person från bolagsledningen skall inte vara ledamot av valberedningen. Styrelsens ordförande eller annan styrelseledamot skall inte vara valberedningens ordförande.

En majoritet, två av tre ledamöter, av valberedningen är styrelseledamöter, nämligen Anders Milton och Bengt Ågerup. Bengt Ågerup är också verk-ställande direktör i bolaget. Skälet till avvikelsen beträffande Bengt Ågerup är att han indirekt kontrollerar 47,5 procent av aktierna i bolaget och att det med till-lämpning av uppsatta kriterier för

tillsätt-ningen av valberedning är lämpligt och praktiskt att den dominerande ägaren finns representerad i valberedningen.

Skälet till avvikelsen med avseende på Anders Milton är likartat. Han är en av de största ägarna i bolaget, så med tillämpning av uppsatta kriterier var det lämpligt och praktiskt att även utse honom. I sammanhanget noterades också att inga andra större ägare visat intresse för att ingå i valberedningen.

Bolagsstämma

Ordinarie bolagsstämma ska hållas inom sex månader från räkenskapsårets utgång. Samtliga aktieägare som är regist-rerade i aktieboken och som anmält delta-gande till bolaget senast kl. 12.00 den dag som anges i kallelsen till stämman, har rätt att delta i stämman och rösta för det totala innehavet av aktier. De ägare som inte själva kan närvara kan företrädas av ombud. Bolagsstämman väljer styrelse-ledamöter för en period av ett år, varefter styrelseledamot kan föreslås till omval.

Nominering av styrelseledamöter görs i enlighet med den process som fastställts av bolagsstämman.

Bolaget har övervägt frågan om dis-tansdeltagande och simultantolkning av stämmoförhandlingarna samt översätt-ning av material, men kommit fram till att det för närvarande inte är motiverat med hänsyn till ägarkretsens sammansättning och med beaktande av vad som är ekono-miskt försvarbart, utöver vad som gäller om översättning till engelska av viss information enligt noteringsavtalet.

Nomineringsprocess Val av styrelse

Vid ordinarie bolagsstämma 2003 besluta-des att inrätta en nomineringskommitté/

valberedning bestående av tre ledamöter.

Vid årsstämman 2006 beslöts att välja Robert Wikholm till ledamot och ordfö-rande i valberedningen med uppdrag att, senast under tredje kvartalet 2006, utse ytterligare två ledamöter representerande de större aktieägarna. I enlighet med denna process utsågs Bengt Ågerup, repre-senterande huvudägaren Lyftet Holding, och Anders Milton. Dessa namn offentlig-gjordes på bolagets hemsida så snart de hade utsetts och i pressmeddelande i anslutning till bolagets kvartalsrapport för

q - m e d 6 9 2 0 0 6 å r s r e d o v i s n i n g

tredje kvartalet. Valberedningen har under Robert Wikholms ledning arbetat fram det förslag till styrelse som kommer att pre-senteras på årsstämman 2007 för beslut.

Ordföranden gjorde en utvärdering av styrelsens och dess ledamöters insatser under året som sedan presenterades för valberedningen.

Årsstämman 2006 beslöt också att arvode till kommittén ska utgå med 60 000 kronor, att fördelas enligt kommit-téns beslut. I enlighet härmed har ersätt-ning med 45 000 kronor utgått till ordfö-randen Robert Wikholm och med 15 000 kronor till Anders Milton. Till Bengt Ågerup har ingen ersättning för arbetet i valberedningen utgått.

Val av revisorer

Ordinarie bolagsstämma 2003 beslöt att för tiden intill slutet av den ordinarie bolagsstämman år 2007 välja Stefan Kylebäck och Björn Ohlsson, båda Ernst

& Young AB, som revisorer i bolaget.

Styrelse

Enligt bolagsordningen ska styrelsen bestå av lägst tre och högst sju ledamöter

med högst två suppleanter. Vid årsstäm-man i maj 2006 valdes sju ledamöter och bolagets VD är en av dem. Inga supple-anter utsågs. Personalia samt uppgifter om respektive ledamots arbetslivserfar-enhet och övriga uppdrag återfinns på sidan 73. Uppgift om respektive leda-mots oberoendeställning framgår av tabell på sidan 71.

Under 2006 sammanträdde styrelsen sex gånger, inklusive det konstituerande sammanträdet. Av dessa sammanträden hölls fem i Uppsala och ett på Grinda, Stockholm. Dessutom hölls fyra telefon-möten. Uppgifter om närvaron vid mötena framgår på sidan 71.

Varje sammanträde och telefonmöte följde en godkänd agenda och agendaför-slaget samt bakomliggande dokumenta-tion för varje beslutspunkt på agendan utsändes till samtliga ledamöter före varje styrelsemöte.

Carina Bolin, Q-Meds chefsjurist, fungerade som protokollförare åt styrel-sen och Erika Kjellberg Eriksson, Chief Financial Officer, deltog som föredragan-den vid samtliga möten. Andra medlem-mar från koncernledningen har varit

före-draganden vid enstaka styrelsemöten och ansvariga för relevanta produkt-/affärs-områden presenterade under året en genomlysning av sina respektive ansvars-områden.

Arbetsordning och VD-instruktion Inom styrelsen har inte skett någon gene-rell fördelning av ansvarsområden på de olika ledamöterna på annat sätt än vad som framgår av Arbetsordning för Styrel-sen och VD-instruktion, Styrel-senast revide-rade och fastställda på konstituerande möte den 3 maj 2006.

Utöver den ansvarsfördelning som följer enligt Aktiebolagslagen reglerar Arbetsordningen i huvudsak följande:

• Lägsta antalet styrelsemöten (sex, inklusive konstituerande möte) och när de ska hållas under året

• När agenda och styrelsematerial ska tillställas ledamöterna före varje möte

• Protokollföring

• De punkter som normalt ska finnas på agendan vid viss tidpunkt på året samt i övrigt vad som ska vara styrelseären-den såsom till exempel beslut om före-skrifter för bolagets finansförvaltning

VALBEREDNING OCH STYRELSEUTSKOTT

Antal möten Ledamöter

valberedning 5 robert Wikholm, ordf

Anders milton Bengt ågerup ersättningsutskott 2 Pia rudengren, ordf

Bertil Hult

revisionsutskott 2 åsa rödén, ordf

Håkan edström Pia rudengren

7 0 q - m e d å r s r e d o v i s n i n g 2 0 0 6

Related documents