• No results found

1 (2)

REVISIONSBERÄTTELSE

Till föreningsstämman i Rf Sisu Västra Götaland Org.nr. 857200-7774

Rapport om årsredovisningen och koncernredovisningen

Inget uttalande respektive uttalande

Vi har utfört en revision av årsredovisningen för Rf Sisu Västra Götaland för år 2020. Vi har haft i uppdrag att utföra en revision av koncernredovisningen för Rf Sisu Västra Götaland för år 2020.

Enligt vår uppfattning har årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av moderföreningens finansiella ställning per den 31 december 2020 och av dess finansiella resultat och kassaflöde för året enligt årsredovisningslagen.

Som en följd av hur betydelsefullt det förhållande som beskrivs i avsnittet "Grund för uttalanden" är kan vi inte uttala oss om huruvida koncernredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen, eller om den ger en rättvisande bild av koncernens finansiella ställning per den 31 december 2020 eller av dess finansiella resultat och kassaflöde för året enligt årsredovisningslagen.

Förvaltningsberättelsen är dock förenlig med årsredovisningens övriga delar.

Vi tillstyrker att föreningsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen för moderföreningen.

Som en följd av det förhållande som beskrivs i avsnittet "Grund för uttalanden" kan jag varken till- eller avstyrka att föreningsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen för koncernen.

Grund för uttalanden

Som framgår av föreningens förvaltningsberättelse pågår arbetet med att avveckla dotterbolaget IDP Print Sverige AB. Som en följd av detta saknar dotterbolagets anläggningstillgångar nyttjandevärde. Som vidare framgår av bolagets förvaltningsberättelse har styrelsen valt att redovisa anläggningstillgångarna till det planmässiga restvärdet. Vid vår revision har jag ej kunnat erhålla revisionsbevis för vad värdet av bolagets anläggningstillgångar uppgår till. Det har därmed inte varit möjligt för oss att inhämta tillräckliga och ändamålsenliga

revisionsbevis beträffande dotterbolagets anläggningstillgångar.

Jag är oberoende i förhållande till moderföreningen och koncernen enligt god revisorssed i Sverige och har i övrigt fullgjort mitt yrkesetiska ansvar enligt dessa krav.

Annan information än årsredovisningen

Det är styrelsen som har ansvaret för den andra informationen. Den andra informationen består av verksamhetsberättelsen men innefattar inte årsredovisningen och vår revisionsberättelse avseende denna.

Vårt uttalande avseende årsredovisningen och koncernredovisningen omfattar inte denna information och vi gör inget uttalande med bestyrkande avseende denna andra information.

I samband med vår revision av årsredovisningen och

koncernredovisningen är det vårt ansvar att läsa den information som

identifieras ovan och överväga om informationen i väsentlig utsträckning är oförenlig med årsredovisningen och

koncernredovisningen. Vid denna genomgång beaktar vi även den kunskap vi i övrigt inhämtat under revisionen samt bedömer om informationen i övrigt verkar innehålla väsentliga felaktigheter.

Om vi, baserat på det arbete som har utförts avseende denna information, drar slutsatsen att den andra informationen innehåller en väsentlig felaktighet, är vi skyldiga att rapportera detta. Vi har inget att rapportera i det avseendet.

Styrelsens ansvar

Det är styrelsen som har ansvaret för att årsredovisningen och koncernredovisningen upprättas och att de ger en rättvisande bild enligt årsredovisningslagen. Styrelsen ansvarar även för den interna kontroll som den bedömer är nödvändig för att upprätta en årsredovisning och koncernredovisning som inte innehåller några väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller misstag.

Vid upprättandet av årsredovisningen och koncernredovisningen ansvarar styrelsen för bedömningen av föreningens och koncernens förmåga att fortsätta verksamheten. Den upplyser, när så är tillämpligt, om förhållanden som kan påverka förmågan att fortsätta

verksamheten och att använda antagandet om fortsatt drift.

Antagandet om fortsatt drift tillämpas dock inte om styrelsen avser att likvidera föreningen, upphöra med verksamheten eller inte har något realistiskt alternativ till att göra något av detta.

Revisorns ansvar

Våra mål är att uppnå en rimlig grad av säkerhet om huruvida årsredovisningen och koncernredovisningen som helhet inte innehåller några väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller misstag, och att lämna en revisionsberättelse som innehåller våra uttalanden. Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet, men är ingen garanti för att en revision som utförs enligt ISA och god revisionssed i Sverige alltid kommer att upptäcka en väsentlig felaktighet om en sådan finns. Felaktigheter kan uppstå på grund av oegentligheter eller misstag och anses vara väsentliga om de enskilt eller tillsammans rimligen kan förväntas påverka de ekonomiska beslut som användare fattar med grund i årsredovisningen och

koncernredovisningen.

Som del av en revision enligt ISA använder vi professionellt omdöme och har en professionellt skeptisk inställning under hela revisionen.

Dessutom:

• identifierar och bedömer vi riskerna för väsentliga felaktigheter i årsredovisningen och koncernredovisningen, vare sig dessa beror på oegentligheter eller misstag, utformar och utför granskningsåtgärder bland annat utifrån dessa risker och inhämtar revisionsbevis som är tillräckliga och ändamålsenliga för att utgöra en grund för våra uttalanden. Risken för att inte upptäcka en väsentlig felaktighet till följd av oegentligheter är högre än för en väsentlig felaktighet som

2 (2) beror på misstag, eftersom oegentligheter kan innefatta agerande i maskopi, förfalskning, avsiktliga utelämnanden, felaktig information eller åsidosättande av intern kontroll.

• skaffar vi oss en förståelse av den del av föreningens interna kontroll som har betydelse för vår revision för att utforma granskningsåtgärder som är lämpliga med hänsyn till

omständigheterna, men inte för att uttala oss om effektiviteten i den interna kontrollen.

• utvärderar vi lämpligheten i de redovisningsprinciper som används och rimligheten i styrelsens uppskattningar i redovisningen och tillhörande upplysningar.

• drar vi en slutsats om lämpligheten i att styrelsen använder antagandet om fortsatt drift vid upprättandet av årsredovisningen och koncernredovisningen. Vi drar också en slutsats, med grund i de inhämtade revisionsbevisen, om huruvida det finns någon väsentlig osäkerhetsfaktor som avser sådana händelser eller förhållanden som kan leda till betydande tvivel om föreningens och koncernens förmåga att fortsätta verksamheten. Om vi drar slutsatsen att det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor, måste vi i revisionsberättelsen fästa uppmärksamheten på upplysningarna i årsredovisningen och koncernredovisningen om den väsentliga osäkerhetsfaktorn eller, om sådana upplysningar är otillräckliga, modifiera uttalandet om årsredovisningen och koncernredovisningen. Våra slutsatser baseras på de revisionsbevis som inhämtas fram till datumet för

revisionsberättelsen. Dock kan framtida händelser eller förhållanden göra att en förening och en koncern inte längre kan fortsätta verksamheten.

• utvärderar vi den övergripande presentationen, strukturen och innehållet i årsredovisningen och koncernredovisningen, däribland upplysningarna, och om årsredovisningen och koncernredovisningen återger de underliggande transaktionerna och händelserna på ett sätt som ger en rättvisande bild.

• inhämtar vi tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis avseende den finansiella informationen i enheterna eller affärsaktiviteterna inom koncernen för att göra ett uttalande avseende koncernredovisningen.

Vi ansvarar för styrning, övervakning och utförande av koncernrevisionen. Vi är ensamt ansvariga för våra uttalanden.

Vi måste informera styrelsen om bland annat revisionens planerade omfattning och inriktning samt tidpunkten för den. Vi måste också informera om betydelsefulla iakttagelser under revisionen, däribland de eventuella betydande brister i den interna kontrollen som vi identifierat.

Rapport om andra krav enligt lagar och andra författningar

Uttalanden

Utöver vår revision av årsredovisningen och koncernredovisningen har vi även utfört en revision av styrelsens förvaltning för Rf Sisu Västra Götaland för år 2020 samt av förslaget till dispositioner beträffande föreningens vinst eller förlust.

Vi tillstyrker att föreningsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

Grund för uttalanden

Vi har utfört revisionen enligt god revisionssed i Sverige. Vårt ansvar enligt denna beskrivs närmare i avsnittet "Revisorns ansvar". Vi är oberoende i förhållande till moderföreningen och koncernen enligt god revisorssed i Sverige och har i övrigt fullgjort vårt yrkesetiska ansvar enligt dessa krav.

Vi anser att de revisionsbevis vi har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som grund för våra uttalanden.

Styrelsens ansvar

Det är styrelsen som har ansvaret för förslaget till dispositioner beträffande föreningens vinst eller förlust, och det är styrelsen som ansvarar för förvaltningen.

Revisorns ansvar

Vårt mål beträffande revisionen av förvaltningen, och därmed vårt uttalande om ansvarsfrihet, är att inhämta revisionsbevis för att med en rimlig grad av säkerhet kunna bedöma om någon styrelseledamot i något väsentligt avseende företagit någon åtgärd eller gjort sig skyldig till någon försummelse som kan föranleda ersättningsskyldighet mot föreningen.

Vårt mål beträffande revisionen av förslaget till dispositioner av föreningens vinst eller förlust, och därmed vårt uttalande om detta, är att med rimlig grad av säkerhet bedöma om förslaget är förenligt med stadgarna.

Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet, men ingen garanti för att en revision som utförs enligt god revisionssed i Sverige alltid kommer att upptäcka åtgärder eller försummelser som kan föranleda ersättningsskyldighet mot föreningen, eller att ett förslag till dispositioner av föreningens vinst eller förlust inte är förenligt med stadgarna.

Som en del av en revision enligt god revisionssed i Sverige använder vi professionellt omdöme och har en professionellt skeptisk inställning under hela revisionen. Granskningen av förvaltningen och förslaget till dispositioner av föreningens vinst eller förlust grundar sig främst på revisionen av räkenskaperna. Vilka tillkommande granskningsåtgärder som utförs baseras på vår professionella bedömning med

utgångspunkt i risk och väsentlighet. Det innebär att vi fokuserar granskningen på sådana åtgärder, områden och förhållanden som är väsentliga för verksamheten och där avsteg och överträdelser skulle ha särskild betydelse för föreningens situation. Vi går igenom och prövar fattade beslut, beslutsunderlag, vidtagna åtgärder och andra

förhållanden som är relevanta för vårt uttalande om ansvarsfrihet.

Som underlag för vårt uttalande om styrelsens förslag till dispositioner beträffande föreningens vinst eller förlust har vi granskat om förslaget är förenligt med stadgarna.

Anmärkning

Utan att det påverkar vårt ställningstagande ovan vill vi fästa uppmärksamheten på, vilket också framgår av förvaltningsberättelsen, att styrelsen vid några beslut för föreningen avseende dess dotterbolag inte har iakttagit föreningens stadgar om att hänskjuta besluten till föreningsstämman. Detta anmärktes på även föregående år och diskuterades på stämman. Årets anmärkning avser andra bolag i Idrottens Spel-koncernen, vilka faller under samma kriterier för liknande beslut enligt föreningens stadgar. Omständigheterna kommer att behandlas vid årets stämma.

Enligt föreningens stadgar skall stämma hållas senast den sista april.

Som framgår av förvaltningsberättelsen kunde inte RF-SISU Västra Götalands stämma, under 2020, hållas inom den tid som stadgarna föreskriver på grund av Covid-pandemin.

Enligt föreningens stadgar skall distriktsstyrelsen bestå av 11 styrelseledamöter. Styrelsen gjorde ett aktivt val att inte välja någon ny styrelseledamot efter att en ledamot avslutat sitt uppdrag under året, vilket medfört att vakans i styrelsen uppstått.

Göteborg 2021

Grant Thornton Sweden AB

Zlatan Mitrovic Auktoriserad revisor

Verified ensures that the document has been signed according to the method stated above.

Copies of signed documents are securely stored by Verified.

Verification

Transaction ID SkeZr4tjNO-ryzrNtoEO

Document RB ISA_RF SISU Föreningar 2020 Justerad.pdf

Pages 2

Sent by Malin Palmqvist

Signing parties

Zlatan Mitrovic zlatan.mitrovic@se.gt.com Action: Sign Method: BankID SE

Activity log

E-mail invitation sent to zlatan.mitrovic@se.gt.com 2021-03-26 16:57:05 CET,

Clicked invitation link Zlatan Mitrovic

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/89.0.4389.90 Safari/537.36 Edg/89.0.774.57,2021-03-26 16:58:09 CET,IP address: 88.131.44.131

Document viewed by Zlatan Mitrovic

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/89.0.4389.90 Safari/537.36 Edg/89.0.774.57,2021-03-26 16:58:09 CET,IP address: 88.131.44.131

Document signed by Zlatan Mitrovic

Birth date: 1984/07/03,2021-03-26 17:00:13 CET,

Verification

Transaction ID HkmHjeqV_-HJHrsgqEO

Document Slutlig Koncernår 210325.pdf

Pages 37

Sent by Peter Malmberg

Signing parties

Christer Östholm ostholmkonsult@gmail.com Action: Sign Method: BankID SE

Mats Blom blom@matsblom.se Action: Sign Method: BankID SE

Patricia Daoud patricia@daoud.se Action: Sign Method: BankID SE

Kristina Engberg engbergkristina@gmail.com Action: Sign Method: BankID SE Ewa Linderholm Widell ewa.linderholmwidell@ockero.se Action: Sign Method: BankID SE

Lars Sundling lars.l.sundling@telia.com Action: Sign Method: BankID SE

Anita Zetterman anita.zetterman@telia.co Action: Sign Method: BankID SE

Göran Nyberg gonyb@telia.com Action: Sign Method: BankID SE

Annette Svensson annette.lidkoping@hotmail.se Action: Sign Method: BankID SE

Per Ekberg per.ekberg@ekbergkonsult.se Action: Sign Method: BankID SE

Zlatan Mitrovic zlatan.mitrovic@se.gt.com Action: Sign Method: BankID SE

Activity log

E-mail invitation sent to ostholmkonsult@gmail.com 2021-03-25 13:05:53 CET,

E-mail invitation sent to patricia@daoud.se 2021-03-25 13:05:53 CET,

E-mail invitation sent to anita.zetterman@telia.co 2021-03-25 13:05:53 CET,

E-mail invitation sent to gonyb@telia.com 2021-03-25 13:05:53 CET,

E-mail invitation sent to annette.lidkoping@hotmail.se 2021-03-25 13:05:53 CET,

E-mail invitation sent to ewa.linderholmwidell@ockero.se 2021-03-25 13:05:53 CET,

E-mail invitation sent to engbergkristina@gmail.com 2021-03-25 13:05:53 CET,

E-mail invitation sent to lars.l.sundling@telia.com 2021-03-25 13:05:53 CET,

E-mail invitation sent to zlatan.mitrovic@se.gt.com 2021-03-25 13:05:53 CET,

E-mail invitation sent to per.ekberg@ekbergkonsult.se 2021-03-25 13:05:53 CET,

E-mail invitation sent to blom@matsblom.se 2021-03-25 13:05:53 CET,

E-mail invitation rejected by mailserver 2021-03-25 13:05:56 CET,

Clicked invitation link Mats Blom

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/89.0.4389.90 Safari/537.36,2021-03-25 13:10:00 CET,IP address: 217.210.38.151

Document viewed by Mats Blom

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/89.0.4389.90 Safari/537.36,2021-03-25 13:10:01 CET,IP address: 217.210.38.151

Document signed by Mats Göran Blom Birth date: 1952/08/20,2021-03-25 13:22:23 CET, Clicked invitation link Christer Östholm

Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 11_2_1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/89.0.4389.90 Safari/537.36,2021-03- 25 14:05:08 CET,IP address: 81.232.46.230

Document viewed by Christer Östholm

Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 11_2_1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/89.0.4389.90 Safari/537.36,2021-03- 25 14:05:09 CET,IP address: 81.232.46.230

Document signed by CHRISTER ÖSTHOLM Birth date: 1952/03/16,2021-03-25 14:05:52 CET, Clicked invitation link Kristina Engberg

Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 14_4_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/14.0.3 Mobile/15E148 Safari/604.1,2021-03-25 14:22:41 CET,IP address: 2.65.20.126

Document viewed by Kristina Engberg

Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 14_4_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/14.0.3 Mobile/15E148 Safari/604.1,2021-03-25 14:22:42 CET,IP address: 2.65.20.126

Document signed by KRISTINA ENGBERG Birth date: 1962/08/22,2021-03-25 14:25:09 CET, Clicked invitation link Ewa Linderholm Widell

Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 14_4_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/14.0.3 Mobile/15E148 Safari/604.1,2021-03-25 14:37:08 CET,IP address: 85.227.140.202

Document viewed by Ewa Linderholm Widell

Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 14_4_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/14.0.3 Mobile/15E148 Safari/604.1,2021-03-25 14:37:09 CET,IP address: 85.227.140.202

Document signed by EWA LINDERHOLM WIDELL Birth date: 1967/05/10,2021-03-25 14:37:55 CET,

Clicked invitation link Lars Sundling

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/89.0.4389.90 Safari/537.36,2021-03-25 15:38:56 CET,IP address: 90.227.92.175

Document viewed by Lars Sundling

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/89.0.4389.90 Safari/537.36,2021-03-25 15:38:57 CET,IP address: 90.227.92.175

Document signed by LARS SUNDLING Birth date: 1955/07/12,2021-03-25 15:57:18 CET, Clicked invitation link Annette Svensson

Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 14_4_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/14.0.3 Mobile/15E148 Safari/604.1,2021-03-25 19:47:25 CET,IP address: 217.209.7.113

Document viewed by Annette Svensson

Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 14_4_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/14.0.3 Mobile/15E148 Safari/604.1,2021-03-25 19:47:26 CET,IP address: 217.209.7.113

Clicked invitation link Patricia Daoud

Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 14_3 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/14.0.2 Mobile/15E148 Safari/604.1,2021-03-25 21:39:02 CET,IP address: 83.187.160.160

Document viewed by Patricia Daoud

Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 14_3 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/14.0.2 Mobile/15E148 Safari/604.1,2021-03-25 21:39:03 CET,IP address: 83.187.160.160

Document signed by PATRICIA DAOUD Birth date: 1971/09/30,2021-03-25 21:39:41 CET, Clicked invitation link Anita Zetterman

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/89.0.4389.90 Safari/537.36 Edg/89.0.774.57,2021-03-26 08:04:03 CET,IP address: 81.231.52.210

Document viewed by Anita Zetterman

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/89.0.4389.90 Safari/537.36 Edg/89.0.774.57,2021-03-26 08:04:04 CET,IP address: 81.231.52.210

Document signed by MÄRTA ANITA GUNILLA ZETTERMAN Birth date: 1943/08/08,2021-03-26 08:05:14 CET,

Clicked invitation link Per Ekberg

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/64.0.3282.140 Safari/537.36 Edge/18.17763,2021-03-26 09:51:29 CET,IP address: 188.148.75.104

Document viewed by Per Ekberg

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/64.0.3282.140 Safari/537.36 Edge/18.17763,2021-03-26 09:51:30 CET,IP address: 188.148.75.104

Document signed by PER EKBERG

Birth date: 1967/05/24,2021-03-26 09:52:25 CET, Clicked invitation link Göran Nyberg

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/70.0.3538.102 Safari/537.36 Edge/18.18362,2021-03-26 11:18:24 CET,IP address: 155.4.203.117

Document viewed by Göran Nyberg

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/70.0.3538.102 Safari/537.36 Edge/18.18362,2021-03-26 11:18:25 CET,IP address: 155.4.203.117

Document signed by GÖRAN NYBERG Birth date: 1957/02/08,2021-03-26 11:43:31 CET, Document signed by Annette Birgitta Svensson Birth date: 1961/12/13,2021-03-26 13:25:11 CET, Clicked invitation link Zlatan Mitrovic

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/89.0.4389.90 Safari/537.36 Edg/89.0.774.57,2021-03-26 16:27:00 CET,IP address: 88.131.44.131

Document viewed by Zlatan Mitrovic

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/89.0.4389.90 Safari/537.36 Edg/89.0.774.57,2021-03-26 16:27:01 CET,IP address: 88.131.44.131

Document signed by Zlatan Mitrovic

Birth date: 1984/07/03,2021-03-26 16:40:26 CET,

Verified ensures that the document has been signed according to the method stated above.

Copies of signed documents are securely stored by Verified.

© RF-SISU Västra Götaland | December 2020

RF-SISU Västra Götaland

Mejerigatan 1, 412 76 GÖTEBORG E-post: vastragotland@rfsisu.se

Hemsida: www.rfsisu.se/vastragotaland

Related documents