• No results found

Riksbanken leds av en direktion som utses av fullmäktige. Direktionen består av sex ledamöter som utses för en tid av fem eller sex år. Fullmäktige utser en ordförande i direktionen, som samtidigt ska vara chef för Riksbanken, och minst en vice ordförande, som samtidigt ska vara vice riksbankschef. Full-mäktige fastställer löner och andra anställningsförmåner för ledamöterna i direktionen. Direktionen har följande ledamöter:

Stefan Ingves, mandatperiod sex år från den 1 januari 2006

Stefan Ingves är riksbankschef och ordförande i direktionen. Ingves är chef över avdelningscheferna och har ansvar för att lägga fram förslag om tillsätt-ning av de tjänster som beslutas av direktionen. Ingves är medlem i Europeis-ka centralbankens (ECB:s) allmänna råd och ledamot av Bank for nal Settlements (BIS) styrelse. Han är också Sveriges guvernör i Internatio-nella valutafonden (IMF). Ingves är ekonomie doktor och var fram till att han tillträdde som riksbankschef chef för avdelningen för monetära och finansiel-la system på IMF. Dessförinnan var han bfinansiel-land annat vice riksbankschef, generaldirektör för Bankstödsnämnden, finansråd och chef för finansmark-nadsavdelningen på Finansdepartementet.

Svante Öberg, mandatperiod sex år från den 1 januari 2006

Svante Öberg är förste vice riksbankschef. Han representerar Riksbanken i EU:s ekonomiska och finansiella kommitté (EFK) och i ECB:s internationella kommitté. Öberg är nationalekonom och var fram till att han tillträdde som vice riksbankschef generaldirektör för Statistiska centralbyrån. Dessförinnan var han bland annat generaldirektör för Konjunkturinstitutet, statssekreterare på Finansdepartementet och rådgivare på IMF.

Karolina Ekholm, mandatperiod sex år från den 15 mars 2009 Karolina Ekholm är vice riksbankschef. Hon är riksbankschefens ställföreträ-dare i ECB:s allmänna råd och deltar tillsammans med riksbankschefen i BIS styrelsemöten respektive möten för centralbankschefer. Ekholm är docent i nationalekonomi och var fram till att hon tillträde som vice riksbankschef forskare vid nationalekonomiska institutionen vid Stockholms universitet.

75 Dessförinnan var hon forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och

Indu-striens Utredningsinstitut.

Lars Nyberg, mandatperiod sex år från den 1 januari 2006

Lars Nyberg är vice riksbankschef. Han är av regeringen utsedd ledamot av Finansinspektionens styrelse samt Riksbankens representant i G10:s kom-mitté för det globala finansiella systemet och i ECB:s komkom-mitté för banktill-syn. Nyberg har uppdraget att företräda Riksbanken inom området finansiell stabilitet. Nyberg är docent i nationalekonomi och har tidigare bland annat varit vice vd i Handelsbanken och Föreningssparbanken samt vd i Länsför-säkringsbolagens förening.

Lars E.O. Svensson, mandatperiod sex år från den 21 maj 2007 Lars E.O. Svensson är vice riksbankschef. Han representerar Riksbanken i OECD:s kommitté WP3. Svensson är sedan 2009 affilierad professor vid Institutet för internationell ekonomi (IIES) vid Stockholms universitet. Han var professor vid Princeton University 2001–2009 (tjänstledig 2007–2009).

Dessförinnan var han professor vid IIES vid Stockholms universitet. Han var vetenskaplig rådgivare till Riksbanken 1990–2007.

Barbro Wickman-Parak, mandatperiod sex år från den 21 maj 2007 Barbro Wickman-Parak är vice riksbankschef. Hon företräder Riksbanken i den nordisk-baltiska valkretsens kommitté för IMF-samarbetet. Wickman-Parak är nationalekonom och har tidigare bland annat varit chefsekonom i bostadsfinansieringsföretaget SBAB och ekonom vid Konjunkturinstitutet och Postens ekonomiska sekretariat. Hon arbetade på Riksbanken 1970–1985.

Direktionens uppgifter

Direktionen har ett gemensamt ansvar för bankens strategiska ledning. Direk-tionens roll som strategisk beslutsfattare innebär att arbetet inriktas på centra-la beslut om penning- och valutapolitiken, betydelsefulcentra-la frågor inom området finansiell stabilitet och Riksbankens kapitalförvaltning. Direktionen fattar också de övergripande besluten om Riksbankens verksamhet, såsom besluten om strategiska mål, verksamhetsplan och budget samt uppföljning av dessa.

Samtidigt har riksbankschefen ett tydligt uppdrag att leda bankens dagliga operativa verksamhet, liksom ansvaret för att följa upp verksamheten mot fastställda planer och mot beslutad budget. Avdelningscheferna bereder och lägger fram förslag eller underlag till direktionen i de ärenden som beslutas i direktionen.

Direktionen fattar gemensamma beslut vid sina sammanträden. Fullmäkti-ges ordförande och vice ordförande får närvara vid direktionens sammanträ-den med yttranderätt. De har dock inte förslags- och rösträtt. Enligt riks-bankslagen ska Riksbanken informera regeringen inför alla viktiga penning-politiska beslut.

76

Direktionen 2009

Direktionens arbete präglades starkt av den finansiella oron. Bland annat höll direktionen flera extra sammanträden då man behandlade frågor med anknyt-ning till utvecklingen på de finansiella marknaderna. Totalt höll direktionen under året 29 sammanträden, varav 6 penningpolitiska sammanträden. Direk-tionsledamöterna höll drygt 160 anföranden, varav 24 stycken var publicerade tal. Anförandena handlade bland annat om den aktuella penningpolitiken och konjunkturläget, finansiell stabilitet och finanskrisen.

Direktionen lämnar två gånger om året en skriftlig redogörelse för pen-ningpolitiken till riksdagens finansutskott. Den då aktuella penningpolitiska rapporten används som redogörelse och kompletteras med en offentlig utfråg-ning av riksbankschefen i finansutskottet. Under året besökte riksbankschefen Stefan Ingves finansutskottet vid två sådana utfrågningar. Flera direktionsle-damöter framträdde därutöver vid finansutskottets slutna sammanträden där de talade om finanskrisen och internationella frågor.

Direktionsledamöterna deltog också i konferenser och seminarier som Riksbanken organiserade under året. Bland annat talade riksbankschefen och förste vice riksbankschef Svante Öberg vid en paneldebatt om lärdomar av finanskrisen i samband med lanseringen av Gunnar Wetterbergs bok om Riksbankens historia ”Pengarna och makten” i mars. I september medverkade direktionsledamöterna i konferensen ”Tio år med självständig Riksbank”. Vid denna konferens presenterade vice riksbankschef Lars E.O. Svensson sin uppsats om vilken roll öppenhet och kommunikation har för förväntningar om Riksbankens styrränta och värdering av penningpolitiken.

Direktionsledamöternas sidouppdrag

Om en direktionsledamot vill ta en anställning eller ett uppdrag vid sidan om anställningen vid Riksbanken måste detta godkännas av fullmäktige. Nedan ges en sammanställning av direktionsledamöternas sidouppdrag vid utgången av 2009. Dessa har godkänts av fullmäktige och ska prövas vartannat år.

Stefan Ingves

 styrelseledamot i The Toronto International Leadership Centre for Finan-cial Sector Supervision

Lars Nyberg

 ledamot i Finansinspektionens styrelse Lars E.O. Svensson

 ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien

 medlem av Academia Europaea

 utländsk ledamot i Finnish Academy of Science and Letters

 utländsk ledamot i American Academy of Arts and Sciences

 ledamot i Econometric Society

 ledamot i European Economic Association

77

 ”Research Associate” vid National Bureau of Economic Research

 ”Research Fellow” vid Centre for Economic Policy Research

 affilierad professor vid Institutet för internationell ekonomi (IIES) vid Stockholms universitet