• No results found

Riktlinjer för företag och marknadsförare inom sociala medier

In document Sociala medier (Page 47-54)

ett nytt sätt för företag att dela in kunder enligt branschexperterna. Idag handlar det om att dela in kunderna efter psykografiska trender vilka innebär attityder, värderingar och intressen. Sedan menar branschexperterna att företag skall vara öppna med vilka kanaler de erbjuder och är kunderna intresserade kommer de att hitta dit. Vi anser att det inom sociala medier handlar mer om ”pull” än ”push” strategier, se Kotler (2005).

Utvecklingen av det nya medielanskapet medför inte enbart positiva fördelar för företag. Det finns även risk att makten kommer missbrukas. Till exempel kan enskilda individer utge sig för att vara ett företag och genom det sprida felaktig samt missledande information. En fördel för företag i och med utvecklingen av det nya medielandskapat är att de nu får världen största fokusgrupp i realtid enligt branschexperterna. Företag kan snabbt få feedback om produkten är något som kunderna är intresserade av.

6.3 Riktlinjer för företag och marknadsförare inom sociala

medier

Det är grundläggande att företag och marknadsförare sätter upp egna interna mål och syften med sin marknadsföring på Internet. Sociala medier skall inte ses eller användas som en försäljningskanal. Tänk på att sociala medier är en levande process som företaget aldrig får släppa taget om. Det krävs en kontinuerlig dialog mellan företaget och kunderna för att nå framgång inom sociala medier. Det är viktigt att företaget förstår samt tar reda på vilka sociala medier som är lämpliga till det egna företaget. Företaget skall inte vara med överallt utan välj det eller de alternativen där företaget passar in.

Att vara delaktig i sociala medier kostar generellt ingenting. Det är gratis att registrera företaget på communities som till exempel Facebook, Twitter etc. Företaget skall ha förståelse att kostnaderna via sociala medier ligger i tid och lön för de individer som aktivt arbetar med det. Det krävs tålamod från företagets sida eftersom det kan ta tid innan effekterna blir märkbara. Det viktigaste är ändå att företaget är där, är företaget inte det så finns det inte.

Företaget bör införa interna riktlinjer för sociala medier gällande kommunikation. Ett råd är att införa kommunikationsregler. Personalen skall veta vad som gäller när material och information publiceras samt hur kommentarer skall bemötas. Det är viktigt att företaget

uppmärksammar att det som skrivs är relevant och tillförlitligt. Kunderna kan väldigt enkelt kontrollera om informationen som publiceras är trovärdig. Det innebär att all information företaget publicerar är tillgängligt för alla på Internet. Om företaget begår ett misstag är det viktigt att bemöta det snabbt med en ärlig och öppen dialog. Det är till exempel betydelsefullt att individen som talar för företaget inte är anonym utan presenterar sig. Det spelar ingen roll ifall kritik är befogat eller inte, det skall bemötas på ett öppet sätt. Företaget skall försöka lösa problemet öppet och inte vara rädd för att be om ursäkt.

När företaget arbetar med sociala medier skall det tänka på att de har världens största fokusgrupp i realtid. Företag och marknadsförare kan utnyttja det här genom att lyssna till kunderna och ta vara på den feedback som lämnas. Är företaget bara kreativt går det att utnyttja det här på många sätt, (se 4.4). Företaget kan även på ett enkelt sätt ta reda på vad kunderna efterfrågar och vad de har för behov samt vad de anser om företagets egna produkter och tjänster. Genom det här kan företaget renodla sin produktportfölj enbart genom att vara lyhörd.

Inom sociala medier delas målgruppen in efter psykografiska trender, det vill säga attityder, värderingar och intressen etc. Alltså så kallade mjuka värden. Hård data är inte relevant för företaget inom sociala medier.

Bloggen är ett enkelt marknadsföringsverktyg och vi rekommenderar att företaget börjar med det som ett första steg inom sociala medier. Bloggen har både interna och externa intentioner. Inom företaget kan bloggen vara ett sätt för att underlätta det interna informationsflödet. Både företagsledningen som personalen kan med hjälp av bloggen hålla sig uppdaterade om vad händer inom företaget. För företaget hjälper bloggen till att skapa en delaktig och engagerad personal. Samtidigt är bloggen också ett sätt för kunderna att ta del av vad som händer inom företaget. På det här sättet skapar bloggen en närmare relation till kunderna. Kunderna kan även kommentera och föra en dialog med företaget.

Företaget måste acceptera eller i alla fall vara införstått med att det inte längre är ensamma om att kontrollera sitt varumärke. Inom sociala medier har kunden mer inflytande att påverka. Konsumenten är trött på all information som den exponeras för. Därför skall företaget inte tränga sig på kunden utan istället låta kunden komma till företaget. Det kommer leda till att företaget får relevanta och intresserade kunder.

För att få kunden att komma till företaget krävs det kreativitet från företagets sida inom sociala medier. Mycket handlar om att på ett kreativt sätt väcka ett intresse och på det viset föra ut sitt budskap. Det krävs att företaget skapar större relevans mellan innehåll och vart det riktar sin kommunikation samt marknadsföring. Företag kan skapa det genom att göra något oväntat eller upprätta en funktion där användaren står i centrum. Det vill säga fokusera på drivkrafter som får konsumenten att engagera sig i företaget. Företag kan även bjuda in kunderna och låta dem vara med och skapa reklamen. På det sättet skapar företaget ett verktyg där kunder sprider sin historia om företaget. För att

företag skall lyckas inom sociala medier får de heller inte vara rädda för att fråga efter hjälp. Det är viktigt att våga misslyckas och testa igen, att lära sig av sina misstag.

7 Källförteckning

Böcker

Andersen, I., (1998), Den uppenbara verkligheten – Val av samhällsvetenskaplig metod, Studentlitteratur, Malmö.

Bell, J., (2000), Introduktion till forskningsmetodik, Studentlitteratur, Lund. Blomqvist, R, Dahl, J, och Haeger, T., (2004), Relationsmarknadsföring, IHM Publishing, Göteborg.

Dahlgren, P., (2002), Internet, medier och kommunikation, Studentlitteratur, Lund. Ejvegård, R., (1996), Vetenskaplig metod, Studentlitteratur, Lund.

Fill, C., (2005), Marketing Communications – Engagements, strategies and practice, Pearson Education Limited, London.

Fill, C., (1995) Marketing Communications - Frameworks theories and applications, Prentice-Hall Europe, London.

Frankel, A., (2007), Marknadsföring på internet, Liber AB, Kristianstad.

Jakobson, P., (1995), Internet i marknadsföringen och marknadskommunikationen, Studentlittratur, Lund.

Kotler, P, Wong, V, Saunders, J, och Armstrong, G., (2002), Principles of marketing, Pearson Education Limited, London.

Lindbom, T, och Jonsson, T., (1992), Vinnande kundvård - hur man behåller och vårda sina kundrelationer, ISL Förlag, Oskarshamn.

Ljungqvist, Mattias, och Karl Svedung.,(2007), Webb 2.0-relaterad marknadsföring. Kandidatuppsats, Göteborg: Göteborgs universitet.

McKenna, R., (1991), Relationship marketing - Successful Stategies for the Age of Customer, Addison-Wesley Publishing Company, Chicago.

Newson, A, Houghton, D och Patten, J., (2009), Blogging and other social media – Exploiting the technology and protecting the enterprise, Gower Publishing Limited, Burlington.

Stone, M, och Woodstock, N., (1995), Relationship marketing, Bibbles Ltd, Guildford and King's Lynn, London.

Svenningsson, M., Lövheim, M och Bergquist, M., (2003), Att fånga nätet – Kvalitativa metoder för Internetforskning, Studentlitteratur, Lund.

Wahlström, B., (2007), Guide till det virtuella samhället – Trender I maktkampen mellan verkliga och den virtuella världen, SNS Förlag, Stokholm.

Internetkällor

7billion. Gör din röst hörd?. Den 29 Oktober

http://www.7billion.se/Netstar/StarCommunity/Modules/ImageGallery/Thumbnails/29/89 829/36874_99536.jpg (använd den 2 Mars 2009).

7eleven. Ny iPhone App visar vägen till närmaste 7-Eleven- och bjuder på en caffè latte

och biscotti direkt i mobilen. Den 2 April 2009.

http://www.7-eleven.se/arkiv/090402%20Ny%20iPhone%20App%20ny%20hemsida.pdf (använd den 10 Maj 2009)

Bedwebbers. Skittles tar sociala medier på allvar. Den 4 mars 2009.

http://www.bedwebbers.se/2009/03/04/skittles-tar-sociala-medier-pa-allvar/ ( använd den 11 Maj 2009)

Facebook. Info.

http://www.facebook.com/facebook?ref=pf#/facebook?v=info&viewas=0 (använd den 9 April 2009)

Gmarketing. What is guerrilla marketing?

http://www.gmarketing.com/articles/read/177/What_Is_Guerrilla_Marketing?.html (använd den 6 Maj 2009)

Happiness. Vad är web 2.0? Modeordet i klartext. Den 15 September 2008. http://www.happiness.se/artiklar/vad-ar-web-2.0.php (använd den 4 mars 2009) Ideastorm. ABOUT IDEASTORM.

http://www.ideastorm.com/ideaAbout?pt=About+IdeaStorm (använd den 10 Maj 2009) Inblicki. Vad är social media?. den 21 November 2008.

http://www.inblicki.se/vad-ar-social-media/ ( använd den 2 mars 2009) Kreafon. Varumärkesbyggande och sociala medier. Den 14 maj

http://www.kreafon.se/blog/2009/05/14/varumarkesbyggande-och-sociala-medier/ (använd den 23 Maj 2009)

Mindpark. Vad innebär egentligen sociala medier? 13 frågor och svar. den 16 December 2008. http://mindpark.se/tag/sokoptimering/ (använd den 6 mars 2009).

Nationalencyklopedin. Wikipedia.

http://ne.se.lib.costello.pub.hb.se/enkel/wikipedia (använd den 12 April 2009) Oreillynet. Tim O´Reilly

http://tim.oreilly.com/short_bio.csp (använd den 23 Maj 2009) Oreillynet. What Is Web 2.0. den 30 september 2005

http://www.oreillynet.com/pub/a/oreilly/tim/news/2005/09/30/what-is-web-20.html ( använd den 29 Februari 2009)

Wikipedia. Reklam 2.0. den 14 Januari 2009.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Reklam_2.0 (använd den 28 Februari 2009) YouTube. Företagshistorik.

http://www.youtube.com/t/about ( använd den 9 April 2009) TheTivoli. NATTKLUBB LÖRDAG 23.00-04.00.

http://www.thetivoli.nu/module.asp?XModuleId=17393 (använd den 11 Maj 2009) TheTivoli. Arrangemang.

http://www.thetivoli.nu/module.asp?XModuleId=17391 (använd den 11 Maj 2009) Tweeternet. What is Twitter and why does it keep following me around?

http://tweeternet.com/ (använd den 9 April 2009) Twitter. What is twitter?

http://twitter.com/ ( använd den 9 April 2009) Wikipedia. Buzzword.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Buzzword (använd den 22 Maj 2009) Wikipedia. Flickr.

http://en.wikipedia.org/wiki/Flickr (använd den 9 April 2009) Wikipedia.Mashup.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Mashup (använd den 22 Maj 2009) Wikipedia. Prosumer.

http://en.wikipedia.org/wiki/Prosumer (använd den 22 Maj 2009) Wikipedia. Reklam 2.0.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Reklam_2.0 (använd den 28 Februari 2009) Wikipedia. Twitter.

Wikipedia. Webb 2.0.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Webb2.0 (använd den 29 Februari 2009)

Artiklar

IDG. Så företags-bloggar du - experternas bästa tips. Den 1 Maj 2006. http://www.idg.se/2.1085/1.72686 (använd den 9 April)

Ny Teknik. Dells kunder vill ha Linux i sina datorer. Den 27 Februari 2007

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/datorer/article42651.ece (använd den 10 Maj 2009)

Muntliga källor

Nüüd, Daniel, Personlig intervju, 20090508 Kajrup, Leif, Personlig intervju, 20090507

Figurförteckning – skärmdumpar

Skärmdump: YouTube, www.youtube.com, 20090409

Skärmdump: Flickr, www.flickr.com, 20090409

Skrämdump: Twitter, www.twitter.com, 20090409

Skärmdump: Facebook, www.facebook.com, 20090409

Skärmdump: Wikipedia, www.wikipedia.org, 20090412

Skärmdump: General Motors, http://fastlane.gmblogs.com/ 20090409

Skärmdump: 7Eleven, www.7eleven.se 20090410

Skärmdump: Ideastorm, www.ideastorm.com 20090410

Skärmdump: Thetivoli, www.thetivoli.se 20090411

8 Bilaga

In document Sociala medier (Page 47-54)

Related documents