• No results found

Riktlinjer för skolskjutsar i Vimmerby kommun

In document Kommunfullmäktiges sammanträde (Page 68-79)

Inledning

Rätten till skolskjuts regleras utifrån följande lagar och förordningar:

Grundskolan Skollagen (2010:800) 10 kap 32-33, 40§§, Grundsärskolan Skollagen (2010:800) 11 kap 31,39 §§,

Gymnasiesärskolan Skollagen (2010:800) 19 kap 20-21, 28 §§.

Skolskjutsas anordnande regleras i SFS 1970:340 samt TSVVFS 1988:17.

1. Kommunens skyldighet och ansvcrr.

Kommunen är enligt skollagen skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts för grundskolans elever om det behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafik-förhållanden, funktionshinder hos elev eller annan särskild omständighet.

För barn i försko leklass föreligger ingen skyldighet för kommunen att anord-na skolskjuts, utan detta är ett frivilligt åtagande från kommunen.

2. Definitioner

Med skolväg avses kortast användbara väg mellan bostaden och skolan. (även gång- och cykelväg)

Med bostad avses tomtgräns och med skola avses tillfart till skoloruråde.

3. Rätt till skolskjuts

För att beviljas kostnadsfri skolskjuts skall vägen mellan bostaden där eleven är folkbokförd och skolan överstiga för

Förskoleklass, åk 1-3 2 km

åk4-9 3 km

Rätten till skolskjuts innebär inte med automatik skjuts från bostaden till sko-lan. Skolskjutsens fårdväg avgör var elev skall stiga på/av. Eleven får själv ta sig till anvisad pålavstigningsplats. Ovanstående avstånd är de avstånd som elev maximalt måste vara beredd att ta sig till hållplats.

Postadress Besöksadress Stadshuset Stångågatan 28 598 81 VIMMERBY

För elev som väljer att gå i annan skola än den kommunen normalt skulle ha anvisat anordnas skjuts endas i det fall det inte innebär någon merkostnad eller organisatorisk svårighet för kommunen.

2

Elev som flyttar har enligt skollagen rätt att gå kvar i skolan läsåret ut respek-tive sista läsåret. Elev som flyttar till annans skolas upptagningsområde har ej rätt till skolslguts annat än vad som gäller i stycket ovan

Om Kommunstyrelsen ur trafiksäkerhetssynpunkt bedömer skolväg som på-tagligt riskfylld kan skolskjuts beviljas även om ovanstående avståndsgränser ej uppfylles.

4. Likformighet

Kommunstyrelsen har möjlighet att fastställa att likformighet ska gälla när det gäller rätten till skolskjuts för barnielever boende i ett väl avgränsat bostads-område. Härvid kan de i punkt 3 angivna avstånd som elev själv får ta sig till skola/hållplats avvika.

I Vimmerby tätort betraktas alla skolor som en enhet ur skolskjutshänseende.

Avståndet mellan hem och skola mäts dock till den skola som ligger närmast hemmet.

S. Skolskjuts av särskilda skäl/ elever i särsiwlan

Skolskjuts kan anordnas till elev med ett sådant varaktigt rörelsehinder som gör att behov av skolslguts föreligger.

Bedömning huruvida skolskjuts ska beviljas pga. fysiskt eller psykiskt rörel-sehinder eller annat särskilt skäl görs i varje enskilt fall.

Vid bedömning av behovet av skolskjuts av särskilda skäl skall barn- och utbildningsförvaltningens åsikt efterhöras.

6. Siw/skjuts vid växelvis boende

Elev som bor på två adresser i Vimmerby kommun pga. växelvis boende har rätt till skolskjuts om kommunens laiterier för skolskjuts uppfylles, samt att det växelvisa boendet är ett fast arrangemang förankrat i lagstiftningen där eleven bor lika stor del hos vardera föräldern.

Ansökan om skolskjuts vid växelvis boende görs hos ansvarig nänmd. Ny ansökan skall göras inför varje läsår.

7. Byte av adress/flytning

Elev som på grnnd av flyttning inte längre är beviljad skolskjuts skall omgå-ende återlämna eventuella Hirdbevis till kommunen.

8. Ansvar

Vårdnadshavaren ansvarar för eleven på väg mellan hemmet och skolan eller till dess eleven stigit på skolslgutsen.

69

Under transporten är det entreprenören och föraren som tillser att trafikbe-stämmelser och ordningsregler följs.

Efter ankomsten till skolan ansvarar skolan för tillsyn och att ordningsregler och säkerhetsregler efterföljs.

Efter skoldagens slut anses ansvaret överlämnat till föräldrarna när eleven på överenskommen tid lämnar skolan, eller när elev stiger av skolskjutsen.

9. skolskjutsens anordnande

3

skolskjuts anordnas i första hand med ordinarie linjetrafik. I de falllinjetrafik salmas anordnas särskilt anordnad skolskjuts med buss eller taxi. Särskilt an-ordnad skolskjuts sker med av kommunen upphandlad entreprenör.

För elever som reser med ordinarie linjetrafik (Kalmar läns trafik AB) gäller länstrafikbolagets regler avseende busskort etc.

Särskild överenskommelse med vårdnadshavare om ersättning för att lösa skolskjutsfrågan för enskild elev kan i undantagsfall förekomma.

Kapaciteten i skolskjutsarna är anpassade efter antalet skolslqutsberättigade.

Som en följd av detta skall resa till och från skolan göras med den tur som anvrsas.

Den totala väntetiden före och efter skolan bör ej överstiga fem timmar per vecka. Max 2 timmar per dag. I undantagsfall kan dock längre väntetider fö-rekomma.

Skolskjuts anordnas i anslutning till skolans ramtider. Ramtid avser den tid-punkt då skoldagen börjar respektive slutar. Inom skoldagen kan så kallade håltimmar förekomma. Håltimmar kan påbörja eller avsluta skoldagen. Med väntetid avses tid utanför ramschemat Rast eller håltimmar räknas ej in i ti-den.

Skolskjuts anordnas endast till skolan från folkbokföringsadress/förälders adress (vid delad vårdnad).

Elev som ej är berättigad till skolskjuts kan få medfölja skolskjuts under för-utsättning att det ej medför några organisatoriska svårigheter eller kostnader för kommunen. Skjuts i mån av plats beviljas av kommunstyrelsen.

70

-.l ...

Avstånd för skolskjuts i Kalmar län samt Eksjö och Kinda

Vårterminen 2013

r

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum l (2)

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

KS § 205 Dnr 177/2011 Kod 219

Iordningställande av exploateringsområden, Krönsmon och Östra Ceos, Vimmerby- redovisning och finansiering

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att

l. i enlighet med ny prognos för året avsätta ytterligare 17,2 miljoner laonor för exploateringen av industriområde Krönsmon och Östra Ceos 2013 2. finansiering sker genom upptagande av lån 17,2 miljoner kronor.

Ärendet

Vid dagens sammanträde deltar samhällsbyggnadschef Miklos Hathåzi, pro-jektledare Peter Sandström och byggledare/kontrollant Bertil Jidflo. De re-dovisar det pågående arbetet med att iordningställa de två exploateringsom-rådena Krönsmon och Östra Ceos.

Vid pågående exploatering har det visat sig att arbetet på flera punkter skil-jer sig från det som beräknats i anbudet. Nuvarande prognos skilskil-jer sig vad gäller sprängning, vegetationsavtagning och jordmån, jordschakt, stenar och ÄTA-arbeten. Detta gör att prognosen för exploateringskostnaden för året uppgår till 73 miljoner kronor 2013. I budget finns beslut fattat om 55,8 mil-joner kronor. Kommunstyrelsen bör därför föreslå kommunfullmäktige att besluta tillskjuta medel till projektet motsvarande den ökade kostnaden, 17,2 milj o ner kronor.

Förslag till beslut

Administrativ chef Helena Sjöholm förslår att kommunstyrelsen i sin tur förslår kommunfullmäktige besluta att i enlighet med ny prognos för året av-sätta ytterligare 17,2 miljoner laonor för exploateringen av industriområde Krönsmon och Östra Ceos 2013 samt att finansiering sker genom upptagan-de av lån 17,2 miljoner kronor.

\0\'X\~·

,-\ ~ \ l \

J 73

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

Beslutsunderlag

Muntlig presentation av samhällsbyggnadschef Miklos Hathåzi, projekt-ledare Peter Sandström och byggprojekt-ledare/kontrollant Bertil Jidflo.

Tjänsteskrivelse upprättad av administrativ chef Helena Sjöholm, Id 2013.2027.

Sändlista

Kommunfullmäktige

~\>\fY'

\j 74

/ :

~ / i- ~ et ~. ~7~'

2(2)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-09-03

Protokolljusterare

KS § 240 Dm 160/2013 Kod 611

Utökad undervisningstid i matematik i årskurserna 1-3 - begäran om tilläggsanslag

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att avslå barn- och utbild-ningsnämndens begäran om tilläggsanslag för år 2013 och utökad budgetram för år 2014 för att finansiera utökningen av matematikundervisning i års-kurserna 1-3.

Reservationer

Helen Nilsson (S), Lis-Astrid Andersson (S), Peter Högberg (S) och Lars Johansson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag.

Ajournering

Sammanträdet ajourneras under denna beslutspunkt mellan Idoekan 10:39 och 10:46.

Ärendet

Barn- och utbildningsnämnden begär tilläggsanslag för att finansiera den av riksdagen beslutade utökningen av matematikundervisningen i årskurs 1-3, Begäran avser budgetåret 2013 med 0,53 mnkr och budgetåret 2014 med 1,06 mnkr.

Den förändrade lagstiftningen gäller från och med l juli 2013 och innebär att matematikundervisningen i grundskolan ska utökas med 120 timmar.

Detta innebär ett ökat ekonomiskt åtagande för Vimmerby kommun som skolhuvudman. Kostnadsökningen kommer främst att bero på ökade utgifter i form av ökade lönekostnader för lärare som undervisar i matematik.

Det nationella anslaget för den kommunalekonomiska utjämningen utökas till följd av beslutet, 2013 med 250 miljoner kronor och 2014 med 500 000 miljoner kronor. För kommunernas del innebär det att statsbidragen i den så kallade "påsen" utökas men de öronmärks inte. Vimmerby kommun får 2013 41 O 000 kronor mer i statsbidrag och 2014 822 000 kronor till följd av

l (\ /

l ---;

l !/\

.e--/ /

Ji._j

0 76

Utdragsbestyrkning

1(3)

~~ VIMMERBY KOMMUN

~

SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-09-03

Protokolljusterare

förändringen. Dessa har inte tillskjutits barn- och utbildningsnämnden utan finns under posten skatteintäkter och statsbidrag.

Barn- och utbildningsnämnden gör gällande att beslutet innebär en ökning 2, l lärartjänster inom grundskolan och ca O, 15 tjänst inom grundsärsko lan.

För detta har nämnden begärt tilläggsanslag med 530 000 kronor år 2013 och l 060 000 kronor 2014. De begärda medlen överstiger de medel som kommunen kompenserats för i den så kallade "påsen".

De nya reglerna gäller från 2013-07-01 efter beslut i Riksdagen 2013-04-23 och bygger på Regeringens proposition 2012/13:64. Riksdagens beslut är tvingande.

Ärendet diskuteras.

Helen Nilsson (S) och Lars Johansson (V) anser att barn- och utbildnings-nämnden ska få ett tilläggsanslag för att kunna genomföra den utökade ma-tematikundervisningen. Då skolan får ökade lagkrav måste finansieringen lösas. Tilläggsanslaget ska dock motsvara den summa som riksdagen betalar ut, vilket är lägre än det begärda tilläggsanslaget. Finansieringen förslår de att man löser genom de ökade statsbidragen.

Ordförande Micael Glennfalk (M) menar att då kravet på den utökade ma-tematikundervisningen har varit känd sedan tidigare borde barn- och utbild-ningsnämnden haft med det i beräkningarna när man arbetade fram budget-ramarna. Det hade gett kommunstyrelsen förutsättningen att ta ställning till om nämnden skulle få en större budgetram eller inte.

Magnus Gustafsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, fram-för att nämnden varit enig i sitt beslut om att begära tilläggsanslag. Nämn-den anser att om regeringen tycker att matematikresultatet är för lågt och kommunerna får i uppgift att utöka undervisningstiden så måste också de pengar som betalas ut gå direkt till det specifika ändamålet.

Förslag till beslut

Barn- och utbildningsnämnden begär hos kommunfullmäktige

L att för budgetåret 2013 erhålla tilläggsanslag på 0,53 mnkr för att flnansi-era den av riksdagen beslutade utökningen av matematikundervisningen i årskurserna 1-3

2. att från 2014 få utökad budgetram med 1,06 mnkr för att finansiera den av riksdagen beslutade utökningen av matematikundervisningen i årskurs

1-3.

Utdragsbestyrkning

Sidnr

2(3)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-09-03

Protokanjusterare

Oppositionen (Socialdemokraterna och Västerpartiet) yrkar avslag på barn-och utbildningsnämndens begäran barn-och yrkar istället att nämnden ges ett tilläggsanslag på 410 000 kronor för 2013 och 822 000 kronor för 2014. Fi-nansiering sker genom de ökade statsbidragen eller likvida medel.

Alliansen (Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna) yrkar avslag på barn- och utbildningsnämndens begäran med motiveringen att den utöka-de matematikunutöka-dervisningen ska finansieras inom nämnutöka-dens befintliga bud-getram.

Beslutsgång

Ordfåranden finner att tre förslag föreligger: barn- och utbildningsnämndens förslag, alliansens förslag och oppositionens förslag. Han ställer dem mot varandra och finner att kommunstyrelsen bifaller alliansens förslag.

Omröstning begärs. Kommunstyrelsen godkänner följande beslutsgång:

e Ja-röst bifaller Alliansens förslag.

e Nej-röst bifaller Oppositionens förslag.

Omröstningsresultat

Resultatet blir 5 ja-röster mot 4 nej-röster. Därmed bifaller kommunstyrel-sen alliankommunstyrel-sens förslag.

PerÅke Svensson (C) Ja

Helen Nilsson (S) Nej

Leif Carlson (M) Ja

Ingela Nilsson Nachtweij (C) Ja

Göran Gustafsson (KD) Ja

Lis-Astrid Andersson (S) Nej

Peter Högberg (S) Nej

Lars Johansson (V) Nej

Micael Glennfalk (M), ordfårande Ja

Beslutsunderlag

Barn- och utbildningsnämndens beslut 2013-06-19, BUN § 97.

Tjänsteskrivelse upprättad av administrativ chef Helena Sjöholm, Id 2013.1824.

Sändlista

Kommunfullmäktige

Utdragsbestyrlcning

3(3)

In document Kommunfullmäktiges sammanträde (Page 68-79)