• No results found

rivning av boningshus och förråd

Ärendebeskrivning

De bebyggda fastigheter som förvaltas av samhällsbyggnadskontoret skall avvecklas genom försäljning, överföring till de kommunala bolagen eller rivning. Flertalet tillhör gruppen

markreserv eller strategiska fastigheter. En rivning innebär att löpande kostnader för tillsyn, skötsel och felavhjälpande underhåll samt kostnader för planerat underhåll försvinner.

Förvaltningens yttrande

På fastigheten Sörhaga 1:7 (Lövekullevägen 22) finns ett gammalt boningshus om 1½ plan med källare och en mindre förrådsbyggnad. Fastigheten köptes in den 1 januari 1987 med anledning av att det skulle byggas en storidrottsplats vid nuvarande Mjörnvallen.

Boningshuset har under åren1993 - 2012 varit uthyrt till Alingsås Marinservice, på ett så kallat rivningskontrakt. Verksamhet har bara kunnat bedrivas under sommartid då byggnaden inte har något fungerande värmesystem. Hyresgästen lämnade byggnaden under 2012 och därefter har det stått tomt.

Byggnaderna är i mycket dåligt skick och något underhåll har inte förekommit eftersom byggnaderna redan 1993 ansågs som rivningsobjekt. Värmesystemet är sedan många år nedkopplat och den tidigare använda oljetanken demonterades i juni 2008. Vid

högvattenstånd tränger vatten upp i källaren och från tid till annan även in genom källarväggarna.

Fasaden är klädd med eternitskivor, vilket innebär att asbestsanering måste genomföras.

Fastigheten är belägen inom planområde för Mjörnstranden. Bokfört värdet per 2013-12-31 uppgår till 124 770 kr varav markvärde 90 000 kr. Kostnaden för rivning beräknas kunna finansieras inom befintlig driftbudget.

För att eliminera löpande tillsyns- och skadeunderhåll föreslås samhällsbyggnadsnämnden besluta om rivning av byggnaderna.

Arbetsutskottets beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde den 28 januari 2014, § 3.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att boningshuset med tillhörande förrådsbyggnad på fastigheten Sörhaga 1:7 skall rivas och att marken återställas.

SBN § 5 Dnr 2014.021 SBN

Del av Sörhaga 2:1, rivning av förrådslada i Nolhagaparken

Ärendebeskrivning

De bebyggda fastigheter som förvaltas av samhällsbyggnadskontoret skall avvecklas genom försäljning, överföring till de kommunala bolagen eller rivning. Flertalet tillhör gruppen

markreserv eller strategiska fastigheter. En rivning innebär att löpande kostnader för tillsyn, skötsel och felavhjälpande underhåll, samt kostnader för planerat underhåll försvinner.

Förvaltningens yttrande

I Nolhagaparken (Sörhaga 2:1) finns en äldre förrådslada, strax öster om Kritpipans parkeringsplats. Ladan har under lång tid varit uthyrd till tekniska förvaltningens

parkavdelning som förråd. Eftersom ladan är gammal och i dåligt skick, har i samband med skyddsrond 2012 beslutats ladan att inte längre får användas för park- och

naturavdelningens verksamhet.

Ladan är i mycket dåligt skick och något underhåll har inte förekommit när den ligger i ett område som enligt detaljplanen skall användas för utbyggnad av Nolhaga trädgård. Om framtida behov av förråd, garage, verkstad och liknande lokaler uppkommer, medger

detaljplanen nybyggnation längs Nolhaga berg, norr om nuvarande förrådslada. Taket är lagt med eternitskivor, vilket innebär att asbestsanering måste genomföras. Kostnaden för

rivning beräknas rymmas inom befintlig driftbudget. Något bokfört värde finns inte.

Arbetsutskottets beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde den 28 januari 2014, § 4.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att förrådsladan i Nolhagaparken, del av Sörhaga 2:1, rivs och att marken återställs.

SBN § 6 Dnr 2013.303 SBN

Förslag till nya kvartersnamn och verksamhetsnamn inom detaljplan för Väg E20 delen Kristineholm-Bälinge och verksamheter

Ärendebeskrivning

Namnberedningen har fått en begäran om namnsättning av kvarter och verksamhetsområde inom detaljplanen Väg E20 delen Kristineholm – Bälinge och verksamheter.

Beredning

Kvartersnamnen har anknytning till platsen. Där låg den medeltida borgen Stynaborg, som förmodligen var en stormansgård. En gård kallad Bälinge Nedergården fanns också inom planområdet. Kvar är gården Öfvre Tokebacka (Övergården).

Förvaltningens yttrande

Namnberedningen föreslår följande namn på kvarter: Stynaborg, Stormansgården, Nedergården och Övergården

Inga nya gatunamn men Tokebackavägen förlängs fram till Säveån. Ridhusvägen och Olstorpsvägen förlängs till nya sträckningen av Tokebackavägen.

Verksamhetsområdet föreslås få namnet Tokebacka verksamhetsområde.

Namnförslagen har tagits fram i samråd med Kultur och Fritid, Lantmäteriet och Posten.

Arbetsutskottets beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde den 28 januari 2014, § 5.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att godkänna namnberedningens förslag.

SBN § 7 Dnr 2013.393 SBN

Del av Ängabo 2:7, ansökan om planbesked

Ärendebeskrivning

Samhällsbyggnadskontoret ska lämna planbesked senast fyra månader efter det att en komplett ansökan om planändring inkommit till kommunen.

För de ansökningar som får positivt planbesked ska kommunen ange när planuppdraget kan antas, försenad planläggning går inte att överklaga. Ett positivt planbesked innebär ingen garanti för att planen kommer att antas och samhällsbyggnadsnämnden kan också under planprocessen besluta om att planarbetet ska avbrytas. För de ansökningar som får negativt planebesked ska det finnas en motivering till beslut. Negativt beslut går inte att överklaga.

Förvaltningens yttrande

Nedanstående planförfrågan har inkommit till kommunen och har behandlats av samhällsbyggnadskontoret:

Fastighet Datum för inkommen ansökan

Planansökans syfte Motivering Förslag till

beslut

Ängabo 2:7 (del av)

2013-11-14 Ansökan gäller att omvandla del av allmän gc-väg (ca 100 m) som sträcker sig genom Ängaboskolans skolgård till att enbart ingå i skolans utemiljö.

Idag skapar passagen en osäker utemiljö för skolbarnen och flera olyckstillbud har inträffat.

Tidigare beslut: Gc-vägen anges som huvudstråk för gc-trafik i Föp Staden. I trafikplanen för Alingsås har huvudstråket en annan sträckning förbi skolan. Denna gc-väg byggdes år 2006 runt skolområdet för att leda bort den allmänna trafiken från skolmiljön. I gällande detaljplan har stråket användningen Park.

Bedömning: Det finns alternativa vägar och nuvarande situation innebär en säkerhetsrisk. Det finns allmänna ledningar under nuvarande gc-väg så prickat u-område måste tillskapas vid planändring. Likaså kommer fysiska åtgärder som hindrar fortsatt genomfart behövas. Planändringen gäller endast den del som omfattas av skolbyggnader på båda sidor.

Positivt planbesked

Arbetsutskottets beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde den 28 januari 2014, § 6.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Samhällsbyggnadsnämnden ger Positivt planbesked till del av Ängabo 2:7, med motivering och förbehåll enligt tabellen ovan.

SBN § 8 Dnr 2013.354 SBN

Ändring av detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Lendahlsgatan 12, (Björnen 7), antagande

Ärendebeskrivning

Syftet med planen är att ge möjlighet att inreda en vindslägenhet samt uppföra nytt gårdshus med två lägenheter. Dessutom införs skydds- och varsamhetsbestämmelser för befintlig

huvudbyggnad.

Ett planförslag har först varit föremål för samråd och granskning under tiden 18 november – 9 december 2013.

Beredning

Planläggningen sker med enkelt förfarande. Skillnaden mot normalförfarandet är att samrådet är förenklat och att samrådsredogörelse inte behöver upprättas.

Samhällsbyggnadskontoret har i Granskningsutlåtande 2013-12-10 kommenterat de synpunkter som kom in under samråds- och granskningstiden. Inga revideringar av

planförslaget är aktuella. Förutom Granskningsutlåtandet utgörs antagandehandlingarna av

”Tillägg till planbestämmelser” och ”Tillägg till planbeskrivning”.

Av tillägget till planbeskrivning framgår att kommunen har bedömt att detaljplanen inte

medför någon betydande miljöpåverkan samt att den överensstämmer med översiktsplanen.

Arbetsutskottets beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde den 28 januari 2014, § 7.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Samhällsbyggnadsnämnden antar ”Ändring av detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Lendahlgatan 12 (Björnen 7)” enligt plan- och bygglagen 5:27 (delegation från kommunfullmäktige i Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden).

Exp: Planavd, KF f.k.

SBN § 9 Dnr 2013.223 SBN

Detaljplan för Långared, Ändring av byggnadsplan B167B, Bostäder vid Tegelkärrsvägen 24, antagande (projektnummer 23666)

Ärendebeskrivning

Syftet med planen är att möjliggöra att befintlig byggnad, som idag enbart används som fritidshus, kan byggas om till att innehålla bostad.

Ett planförslag har först varit föremål för samråd under tiden 15 – 30 november 2013 och därefter hållits tillgängligt för granskning under tiden 01 - 09 december 2013.

Beredning

Planläggningen sker med enkelt förfarande. Skillnaden mot normalförfarandet är att samrådet är förenklat och att samrådsredogörelse inte behöver upprättas.

Samhällsbyggnadskontoret har i Granskningsutlåtande 2013-12-16 kommenterat de synpunkter som kom in under samråds- och granskningstiden. Inga större revideringar av planförslaget är aktuella. Förutom Granskningsutlåtandet utgörs antagandehandlingarna av

”Tillägg till plan och illustrationskarta”, ” Tillägg till planbestämmelser” och ”Tillägg till planbeskrivning”.

Av tillägget till planbeskrivning framgår att kommunen har bedömt att detaljplanen inte medför någon betydande miljöpåverkan samt att den överensstämmer med översiktsplanen / avvikelsen från aktuell fördjupning av översiktsplanen är liten.

Arbetsutskottets beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde den 28 januari 2014, § 8.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Samhällsbyggnadsnämnden antar ” Detaljplan för Långared, Ändring av byggnadsplan B167B,

Bostäder vid Tegelkärrsvägen 24” enligt plan- och bygglagen 5:27 (delegation från kommunfullmäktige i Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden).

SBN § 10 Dnr 2013.089 SBN

Detaljplan, verksamheter vid Skruvgatan, granskning (Projekt nr 23212)

Ärendebeskrivning

Syftet med planen är att ge möjlighet för utvidgning av verksamhetsområde vid Skruvgatan.

Ett planförslag har varit ute på samråd under tiden 2013-10-28 - 2013-11-22.

Beredning

Samhällsbyggnadskontoret har i Samrådsredogörelse 2013-12-05 kommenterat de synpunkter som kom in under samrådstiden samt föreslagit revideringar. Plan- och illustra-tionskarta samt Planbeskrivning föreslås revideras i enlighet med Samrådsredogörelsen.

Arbetsutskottets beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde den 28 januari 2014, § 9.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner revideringarna av planförslaget samt beslutar att hålla det tillgängligt för granskning enligt plan- och bygglagen 5:18-21.

SBN § 11 Dnr 2014.026 SBN

Hemsjö - Hulkås 1:9, förhandsbesked, nybyggnad av fritidshus

Ärendet

Ansökan inkom 2013-09-17 och avser förhandsbesked för nybyggnad av fritidshus.

Sökande är: HANSSON NILS PATRIK, HULKÅSVÄGEN 4, 44896 TOLLERED.

Den tilltänkta avstyckningen är ca 2000 m2. Antagen översiktsplan anger R5.

R5. Område med bebyggelsetryck: Jord-/skogsbruksmark klass B/3. Landsbygden hålls levande genom varsam komplettering med nya bostäder/verksamheter. Spridd bebyggelse bör undvikas. Ny sammanhållen bebyggelse skall föregås av detaljplan.

I ärende 2010-0940 från 2010-10-12 har denna byggplats behandlats, men ärendet avskrevs 2013-08-20, sedan komplettering beträffande vatten och avlopp ej inkommit. Ny ansökan inkom en månad senare.

Beredning

Då inga förhållanden ändrats beträffande sakägare, sedan byggplatsen behandlats i tidigare ärende, samt att behov av förhandlingar beträffande tillstånd och servitut för anslutning till kommunens VA-nät bortfallit, anmodades sökanden att söka tillstånd för enskild

avloppsanläggning. Sådant tillstånd föreligger.

Arbetsutskottets beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde den 28 januari 2014, § 10.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Positivt förhandsbesked beviljas med stöd av 9 kap 31 § Plan- och bygglagen (PBL).

Upplysningar

Beslut om positivt förhandsbesked gäller i två år från laga kraftdatum. Om ansökan om bygglov inte inlämnats inom denna tid upphör beslutet att gälla.

Exp: Sökande, PoIT, Akten

SBN § 12 Dnr 2014.013 SBN

Kärrbogärde 1:9, förhandsbesked, strandskyddsdispens,

Related documents