• No results found

2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU

2.1. Rozdělení literatury

Dostupná literatura k tématu diplomové práce je podle původu a zaměření rozdělena do tří kategorií. Každá kategorie se věnuje exkurzím z jiného úhlu a východisek a přiznává jim rovněž odlišnou váhu a význam ve výuce.

Ve slovníkové literatuře jsou exkurze obecně vymezeny a definovány.

V některých případech se zde objevují i metodické otázky, které jsou jinak v této literatuře zmíněny jen okrajově.3 S vymezením pojmu exkurze se lze setkat jak v pedagogických slovnících, tak i v jiných publikacích, encyklopediích, obecných slovnících apod. Je to vyvoláno možností různých výkladů pojmu exkurze.

V odborné literatuře (pedagogické) autoři pojednávají zejména o postupech při organizování exkurzí. Tato literatura obsahuje nejen definice pojmů, ale je v ní rozebrána i konkrétní posloupnost činností při exkurzích, které přímo souvisí s odborností jednotlivých autorů.4

Další odborná literatura (nepedagogická) se zabývá zejména úzce odborně zaměřenými exkurzemi a představuje vlastně exkurzní průvodce. Využití této literatury při tvorbě diplomové práce bylo proto poměrně malé.5

Specifický okruh literatury by mohl být nazván jako dobová literatura. Při jejím čtení si uvědomujeme, že exkurze mají u nás dlouhou tradici, i když ve své době

5 Např. FENCL, František. Exkurze žáků III. ročníku SEŠ do podniku v předmětu podniková ekonomika.

1. vyd. Praha : SNTL, 1976. 102 s. Autor se zabývá exkurzemi žáků do průmyslových podniků. Důraz je kladen na prohlídku výrobních provozů, chybí ale pochopení významu propojení zásobovací, expediční a výrobní činnosti. Žák tedy získává jednostranný pohled na složitý výrobní komplex a navíc je jen pasivním divákem.

14 objevuje např. publikace PhDr. Kamily Spalové.6 V době, kdy si český národ po vzniku samostatné republiky teprve zvykal na své postavení vládnoucího státotvorného národa, vystupovaly ve výuce zeměpisu výrazně do popředí kulturně - osvětové prvky, které měly vést k upevňování národní identity a pocitu národní hrdosti. „Vystoupíme-li na Bezděz,“ psala Spalová, „majíce mapu a orientační tabulku před sebou, můžeme sledovati jednotlivá horská pásma. Na západ ohraničuje obzor Milešovka a Krušné hory, jež končí u průsmyku Nakléřovského, důležitého průchodního území. Také v jeho okolí bylo bojováno (Chlumec roku 1126 a 1813).“7

Z těchto slov je jasně patrné nejen tehdejší pojetí vlastivědné exkurze, ale i nápadná podobnost s dnes již zažitým způsobem propojení jednotlivých předmětů pomocí mezipředmětových vazeb. V současnosti používanou formu tzv. pracovních listů předešla autorka na jiném místě slovy: „Odtud podnikneme nejzajímavější vycházku údolím Kamenice, jež tvoří Edmundovu soutěsku a Pravčickou bránu, která je nejpřednější okrasou Českosaského Švýcarska, 614 m vysoká, s nádhernou vyhlídkou.

Ruční práce: Znázornění některé význačné pamětihodnosti.“8

V krátkém úryvku vyniká krásný dobový jazyk Spalové, ale také její nadšený popis krás české země. V rámci ručních prací měli žáci za úkol sami znázornit některou z přírodních pamětihodností – dnes je tato forma aktivizace účastníků exkurzí čím dál častěji využívána. Dá se dokonce říci, že na některých školách tvoří pracovní listy osu celé exkurze. V něm žáci řeší jednotlivé úkoly, zaznamenávají nové poznatky, tvoří náčrtky apod.

6 SPALOVÁ, Kamila. Republika Československá na podkladě kulturně - zeměpisném : Zeměpis prací tvořivou. 2. upr. vyd. Praha : Ústřední nakladatelství a knihkupectví učitelstva československého, 1931.

271 s.

15 Zprávy ze školního prostředí zprostředkovávají také média. Většinou se zabývají aktuálními a do jisté míry i „skandálními“ problémy, kterými jsou např. zranění žáka při školní akci, šikana, vandalství apod. Výjimku z tohoto pravidla tvoří článek z Deníku9, který popisuje netradiční způsoby výuky, které do určité míry korespondují s tématem diplomové práce.

Obrázek 1: "Netradiční" výuka žáků ZŠ Jesenice

9PERKNEROVÁ, Kateřina. Karolínka pláče kvůli škole. Když tam nemůže. Deník : Události & témata.

11.4.2008, č. 86, s. 9.

16 Literatura přináší relativně velké množství definic exkurzí. Obecně se dá dokonce říci, že co autor, to jiná definice pojmu a jeho obsahu. Jednotlivé definice lze rozdělit podobně jako literaturu: Ve slovníkových definicích pojmu exkurze platí zvláštní pravidlo. Čím je pedagogický slovník starší, tím je pojem exkurze popsán šířeji a přímo ve třídě pomocí multimédií (TV, video, internet, dataprojektor apod.). Moderní technika ale nemůže zprostředkovat ducha místa a další prvky, které dělají exkurzi exkurzí. V době vydání Pedagogického slovníku z r. 1965 tato možnost ovšem neexistovala, resp. existovala ve velmi omezené míře. Proto se zřejmě exkurzím věnovalo více pozornosti a byly také v konečném důsledku více ve školách využívány.

Nutno podotknout, že dobou, kdy se exkurze dočkaly největšího zájmu, byla poválečná doba. V tomto období se také exkurze profilovaly stále více jako naučné (s důrazem na výrobní prostředí), na rozdíl od pojetí Spalové, kdy měly spíše popisný a kulturně osvětový (vlastivědný) charakter, i když s prvky, které se objevují v soudobých exkurzích.

Větší zájem o exkurze a tudíž i větší množství literatury, která se problematikou zabývala, byl téměř jistě vyvolán snahou minulého režimu o „…spojování školy se

13 MOJŽÍŠEK, Lubomír. Exkurze v družinách mládeže. 1. vyd. Praha : SPN, 1959. 69 s.

17 V současné době by se dalo ale očekávat, že se zvyšujícím se důrazem na otázky ochrany životního prostředí bude na školách exkurzí s tímto zaměřením přibývat a budou i více popsány v literatuře. Např. v libereckém regionu je již připravena řada programů exkurzí, které pořádají soukromé subjekty (většinou neziskové organizace – např. Společnost přátel přírody, o. s.), nebo subjekty, které byly zřízeny přímo krajem (např. Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje – STŘEVLIK apod.). Jedná se o exkurzní programy, které jsou připraveny pro jednotlivé věkové kategorie – od předškolních dětí až po studenty středních škol. Tyto exkurze budou jistě přínosné a jsou určitě jednou z možností, jak žáky s environmentální problematikou jako významným pilířem RVP seznámit. Bohužel je jejich obsah většinou pevně daný a tak neumožňuje tematické prolínání s jinými předměty (v tomto případě se zeměpisem).

V zahraničí existuje řada organizací zabývající se exkurzemi. Jako příklad zde uvádím profesionální organizaci Barcelona Field Studies Centre14, která pořádá např. exkurze se zeměpisnou, biologickou, ekologickou tématikou. Tato organizace nabízí kompletní zajištění exkurzí podle požadavku, včetně ubytování apod.

14 Barcelona Field Studies Centre [online]. 2008 , Page update 21/04/08 [cit. 2008-04-22]. Dostupný z WWW: <http://geographyfieldwork.com/>.

18

Related documents