• No results found

Rozdělení začínajících učitelů 1. stupně ZŠ podle velikosti škol

Zdroj: Vlastní zpracování

62

Osm začínajících učitelů nemělo žádného uvádějícího učitele, přesto odpovídalo na ostatní otázky. Po jejich odhalení proběhlo filtrování, které zanechalo požadovaný vzorek. Z výsledného vzorku N3=121 u otázky „Co bych býval(a) ocenil(a) od uvádějícího učitele (co neproběhlo), když jsem začínala vyučovat“ byly odpovědi zpracovány a seskupeny do celků sestavených podle příbuznosti výpovědí včetně diskuse autorky práce, která se objevuje u všech otevřených otázek.

Nic, vše proběhlo v pořádku

Ze 121 začínajících učitelů 1. stupně ZŠ jich 48, tj. 39,67 %, odpovědělo, že uvádění probíhalo „naprosto skvěle“ a „nic“ navíc nebylo potřeba. Uvádějícího učitele mnozí popisují jako osobu, která vždy ochotně pomohla, poradila, povzbudila, se vším dotyčného seznámila a byla pro něho kdykoli k dispozici. U většiny tak uvádějící učitel splnil jejich očekávání a poskytnul dostačující informace, pomoc a podporu. Zde jsou citovány některé z odpovědí: „Myslím, že mám neuvěřitelné štěstí, že jsem dostala místo v této škole negativní lidské vlastnosti, které jejich uvádějící učitel měl: neochota, neupřímnost, nezájem. Například: „Při dotazování jsem měla pocit, že ho obtěžuji.“ Nově začínající učitelé by uvítali větší porozumění, vstřícnost, pozornost, ochotu, podporu a empatii, a to nejen ze strany uvádějícího učitele: „Více vcítění se do mé situace začínajícího učitele, který má ze všeho obavy. Vstřícný přístup a zájem o mou osobu. Pochopení, že začínám učitelskou praxi.“ Velkou roli pro ně hraje i čas nezbytný pro dotazování. Téměř polovina z těchto devatenácti respondentů by ocenila, kdyby měl uvádějící učitel více času na „probírání dotazů“, a to i například mimo školní prostředí. Pár z nich by dokonce uvítal speciálně vyčleněný čas pro řešení určitých otázek. Pro mnohé nastupující je vše nové a poměrně rychlé. Někteří potřebují, aby se jim uvádějící učitel ustavičně věnoval: „Hodit někoho do vody je také cesta, ale mnohem náročnější.“

63 Lepší seznámení s dokumentací

Již v teoretické části bylo zmíněno, že možnost nahlédnutí do školních dokumentů dostává student v rámci studentské praxe na vysoké škole. Cvičný učitel by měl praktikanta alespoň okrajově seznámit s hlavní dokumentací školy, avšak první impulz by měl vycházet ze strany mladého nezkušeného studenta. Z průzkumu proběhnuvšího v letech 1990–1992 O. Šimoníka (1994) víme, že neznalost školní dokumentace je častým jevem nově nastupujícího učitele. U této otázky se vyskytlo 12 odpovědí, tj. 9,92 %, které popisovaly problémy ohledně administrativy: „Důkladněji provést školními dokumenty, pomoc při vytváření tematického plánu, seznámení s veškerou dokumentací, větší informovanost o dokumentaci školy apod.“ Při nástupu na pracovní místo jsou často mladí učitelé dezorientováni, což může vyplývat z nedostatečného zájmu z dřívějších let na vysoké škole nebo z konkrétní školy, která se ve své administrativě místy odlišuje od školy cvičné, například zápis do třídní knihy. Úkolem uvádějícího učitele je obeznámit nastupujícího učitele s každým důležitým dokumentem na škole, aby získal rozhled potřebný pro výkon své profese.

Rady ohledně výuky

Potíže ohledně plánování a organizování výuky mělo 20 odpovídajících, tj. 16,53 %.

Učitelé si často nevěděli rady se správným rozvržením výuky, ale také s testováním a hodnocením žáků. Čtyři z nich uvedli, že by ocenili více rad ohledně kritéria známkování. Osm respondentů by uvítalo vzájemné hospitace, neboli možnost jít se podívat na ukázkovou hodinu k uvádějícímu učiteli a naopak. Někteří začínající učitelé nemají pocit sebejistoty, přáli by si více náslechů ve svých hodinách, více zpětné vazby a rad ohledně jejich vyučování. Ve druhé části výzkumu se tématem „hospitace“ zabývám a dva uvádějící učitelé se domnívají, že svými hospitacemi začínající učitele stresují.

Naproti tomu začínající učitelé nevnímají uvádějícího učitele jako kontrolora, naopak si často přejí znát názor na jejich výuku. Zajímavá a zároveň pro mne překvapující odpověď v dotazníku byla: „Uvítala bych uvádějícího učitele z 1. stupně a ne z 2. stupně, učila jsem totiž na 1. stupni a některé věci jsou tam jiné.“ Sama bych byla raději za kolegu z 1. stupně. Mohu se jen domnívat, že učitel z 2. stupně byl zvolen uvádějícím učitelem z důvodu časového. Možná neměl třídnictví a ve svých volných hodinách mohl docházet na hospitace k začínajícímu učiteli. Učitelé 1. stupně totiž tolik možností jít se podívat na výuku nastupujícího nemají, viz rozhovory.

64

Pravidla pro komunikaci s rodiči, žáky a vedením školy

Velkým problémem pro 11 učitelů, tj. 9,09 %, byla správná komunikace. Začínající učitelé by chtěli být při vstupu do profese obeznámeni s pravidly při komunikaci především s rodiči a žáky. Ze strany uvádějícího učitele by uvítali jeho osvědčené metody a postupy při jednání a v neposlední řadě také při řešení problémů a kázeňských přestupků.

Chtěli by být připraveni, kdyby taková situace nastala. Nutno podotknout, že většinu problémů nelze předpokládat, stejně tak i lidské chování, a tudíž není možné se na situaci dopředu přichystat. Konkrétní záležitost mnohdy řešíme teprve, až nastane. Výjimkou jsou preventivní programy, rady při dodržování pravidel při komunikaci apod.

Informace o chodu školy a materiální zařízení

Nejméně odpovědí bylo shrnuto pod kapitolu Informace o chodu školy a materiální zařízení. Respondenti uvedli, že by ocenili více informací o organizaci školního roku a o interních pravidlech. Dále pak popis činností důležitých pro běh školy, případně plán, jak postupovat. A na závěr více materiálních podkladů pro vyučování. Pouze jeden začínající učitel měl problémy s prací na interaktivní tabuli. Myslím si, že v dnešní době ovládají mladí učitelé technologie lépe než mnozí učitelé starší. V rozhovorech se začínajícími a uvádějícími učiteli se mi tato úvaha potvrdila.

65

14. Na začátku své učitelské praxe (v povolání) bych býval/a ocenil/a brožurku s návody pro rychlejší orientaci ve školním prostředí.

Výsledky zobrazuje níže uvedený graf 15. Do vzorku bylo zahrnuto všech 129 začínajících učitelů 1. stupně ZŠ.

87 41

1

ano ne

obdržel/a jsem