• No results found

S ER VER POR TAL

In document Redaktörshandbok Online (Page 111-130)

Simallen EPiSer ver por tal används för att bygga upp en por talsida där varje enskild besökare kan göra sina personliga inställningar. Det innebär att varje individ kan bygga upp en por tal där denne själv väljer vad som skall visas i respektive region av por talen.

Por talen är en plattform som bygger på ett eller flera ramver k som har utvecklats då webb-platsen skapades. Den för sta sidan i por talen skapas på mallen EPiSer ver por tal. I den mallen pekas det ut vilka sidor som skall visas som standard i de olika regionerna. Varje enskild besö-kare som är inloggad på webbplatsen kan ändra innehållet i sin per sonliga por tal. De standar-dinställningarna som skapas i denna mall gäller innan besökaren ändrat på sin por tal.

EPiSer ver por tal finns som standard med två ramver k, enkelt och avancerat. Det som skiljer dem båda är hur många regioner som por talen är indelad i. Varje besökare kan själv välja om de vill använda enkelt eller avancerat ramver k.

När du skall skapa por talsidan skall du peka vilka sidor som skall gälla som standard för det enkla och avancerade ramver ket. Det är därför mest lämpligt att skapa de sidorna som skall ingå i por talen för st, de sk protaldelarna.

1. Markera den sida under vilken por talen skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj sidtypen EPiSer ver portal.

3. Skriv ett namn på sidan.

4. Välj fliken Enkelt portalläge för att peka ut vilka sidor som skall vara finnas som standard i de olika regionerna i por talens enkla ramverk.

5. Välj fliken Avancerat portalläge för att peka ut vilka sidor som skall vara finnas som standard i de olika regionerna i por talens avancerade ramverk.

6. Spara och publicera sidan.

Enkelt por talläge, 4 regioner Avancerat por talläge, 6 regioner

Skapa portaldelar

Varje region i por talen kommer att visa information baserat på en por taldel. En por taldel är en vanlig EPiSer ver sida som visas i por talläge. Visning i por talläge innebär att viss information på sidan skalas bor t, exempelvis, menyer, sidhuvud m.m.

När webbplatsen byggs upp anpassar leverantörens utvecklare de sidmallar som skall kunna användas och visas i por talläge. De sidmallar som kan användas i por talläge har en extra flik som heter Portalinställningar.

1. Markera den sida under vilken por taldelen skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj den sidtyp som du vill att por taldelen skall visa.

3. Skriv ett namn på sidan och fyll i fälten enligt mallens instruktioner.

4. Välj fliken Portalinställningar och markera Använd denna sida i portal.

5. Välj de egenskaper som skall kunna ändras av por talbesökaren under Egenskaper som skall få ändras av portalbesökare.

6. Spara och publicera sidan.

EPiSer ver por tal är konstruerad så att en por taldel bar a bör visas i en region. Om man vill ha fler likar tade por taldelar exempelvis flera kalendrar som besökaren kan välja på, lägger man upp fler por taldelar i form av fler sidor. Det kan alltså finnas fler por taldelar för samma funk-tion, men med olika innehåll.

Sidmallar som är anpassade för portalläge

Ett antal sidmallar i en standardinstallation av EPiSer ver är anpassade för att kunna visas i por-talläge. På din webbplats kan det finns fler mallar än de som är beskrivna här, läs mer om res-pektive mall under dess r ubrik i avsnittet Arbeta med olika sidmallar.

Vanlig webbsida Visar innehållet i editorn i por talläge. Kan även användas som en per sonlig anteckningssida för besökaren.

Bildspel Visar innehåll i editorn från en utvald huvudsida. Bildspelet byter sida med visst inter vall så att informationen växlar.

Nyhetslista Visar nyheter från EPiSer ver eller från en extern RSS-källa. Nyheter kan läsas genom att för a musen över r ubrikerna. Nyhetens r ubrik länkar till nyheten i fullt format.

Extern länk Visar innehåll från annan webbplats eller annan webbaserad tjänst.

Exchangekatalog Visar användarens brevlåda, kalender, uppgifter, kontakter eller annan del från Exchange.

Kalender Visar en kompr imerad kalender i por talläge. Länkar leder till kalenderhändelsen i por talformat och en tillbakaknapp visas.

Inloggning och personliga inställningar i portalen

Om por talen används utan att inloggning skett så kommer de standardinställningar som ställts in i mallen EPiSer ver por tal att visas. I detta läge kommer inga personliga inställningar att kunna göras. För att använda por talen fullt ut måste varje besökare var a inloggad på webb-platsen. Inställningar man gör i por talen är personliga och kommer inte att påverka någon annan besökare. Om du som redaktör går in i redigeraläge och ändrar inställningarna i sidmal-len kommer dessa ändringar att förändra standardinställningarna.

Att använda portalen som besökare

Första gången du besöker por talen visas de por taldelar som redaktören valt i sidmallen. Om du är inloggad på webbplatsen kan du nu per sonifiera din por tal efter dina egna önskemål.

Högst upp i por talens huvuddel finns några ver ktyg som kan användas för att skapa dem per-sonliga inställningarna.

Portalinställningar

Genom att välja verktyget Öppna por talinställningar kan du välja vilka sidor du vill visa Till vänster visas en vanlig webbsida i normalläge, bilden till höger visar samma sida i portalläge.

Högst upp i högra hörnet är det möjligt att välja vilket ramver k som skall användas, enkelt eller avancerat. På er webbplats kan det finnas andra ramver k att välja bland.

Lagra ramverkets utseende

Por talens gr undutseende styr s av det ramver k som valts. Du kan själv utforma sin per sonliga por talsida. Beroende på skärmstor lek så kan du bättre utnyttja por talen genom att ändra kolumnbredder på ramverket. Detta gör s genom att dra i den ver ti-kala eller den horisontella listen mellan regioner na. När du är nöjd med inställningen så spa-rar du de nya inställningarna genom att använda ver ktyget Spara inställningar.

Återställ grundinställningar på höjd och bredd

Om du har ändrat utseende på din por tal och snabbt vill återkomma till standardut-seendet på por talens alla delar i höjd och bredd kan du använda ver ktyget Åter ställ grundinställningar.

Om du vill återgå till din senaste sparade inställningen kan du uppdatera din webbläsare. Gör det genom att klicka på Uppdatera eller tr yck F5. Du kommer då få frågan om du vill spara dina inställningar innan du uppdaterar, svara OK på frågan och dina senast sparade inställ-ningar visas.

De ovanstånde alternativen återställer endast ramverkets utseende i avseende på höjd och bredd på kolumner och rader, inte innehållet i respektive region.

Återgå till webbplatsen

Genom att använda ver ktyget Hem kan du snabbt vill komma tillbaka till webbplat-sens star tsidan.

Inställningar för varje portaldel

Varje protaldel kan ställas in så att den passar dina önskemål. Genom att välja Inställ-ningar för den aktuella por taldelen anpassa den i fråga om vad som skall visas och färg och stil på regionen.

I dialogr utan för Mina por talinställningar visas de fält som du själv kan förändra innehållet på. . Om du ändrar på dessa kommer de inställningarna endast gälla för dig. Vilka fler fält som visas beror på vilka fält redaktören bestämt skall vara per sonliga.

Över st finns det möjlighet att ge regionen en egen r ubrik och färg på ramen. Här kan du också ange hur ofta delen skall uppdateras om du vill att det skall ske med automatik. Detta är exempelvis användbar t då brevlådor regelbundet ska uppdateras eller då nyheter slistor ska läsas om. Du kan också manuellt uppdatera varje region genom att välja ver ktyget Uppdatera i respektive region.

Tänk på att ett tätt uppdateringsinter vall kraftigt kommer att öka trafiken mot den källa por taldelen arbetar mot. Om por talen är kopplad mot en del av ett intranät eller en webbplats kommer denna att få mångdubbelt med trafik om alla besökare automa-tiskt uppdaterar sin information.

Visa/Dölj region

Alla regioner (utom de som visas överst i en kolumn) kan stor leksförändras. Genom att välja uppåtpilarna kommer regionen att expanderas på höjden och tr ycka ihop regionen ovanför. Om du väljer nedåtpilarna kommer regionen att kr ympas. Det är i princip samma funktion som om man drar i denhorisontella listen över st eller underst i kolumnen. Väljer du Återställ kommer regionen att återgå till senast sparade värde.

Extern länk

Sidmallen Exter n länk är till för att länka till en extern plats, en webbplats utanför EPiSer ver.

Samma funktionalitet finns på fliken Genväg/Extern länk på alla mallar, men den här mallen gör det lite enklare att skapa länken.

1. Markera den sida under vilken den externa länken skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj sidmallen Extern länk.

3. Skriv ett namn på sidan.

4. I fältet Sökväg för extern-länk anger du adressen till den webbplats/sida som du vill länka till.

5. Spara och publicera sidan.

Exchangekatalog

Sidmallen Exchangekatalog används för att visa information från Exchange. Det finns möjlighet att visa inkorgen, kalendern, uppgifter eller kontakter m.m Mallen används i för st hand som en del i en por tal.

1. Markera den sida under vilken exchangekatalogen skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj sidmallen Exchangekatalog.

3. Skriv ett namn på sidan.

4. I fältet Exchange ser ver anger du ser verns namn där exchange är installerat.

5. I fältet Användarnamn anger du användarnamn till den exchangekatalog som skall visas. I de flesta fall ditt eget användarnamn. Vanligt är att användarnamnet är samma som texten innan

@ i din e-postadress. Kontrollera detta med din it-avdelning.

6. I fältet Visa exchangevy anger du vilken vy i exchange du vill visa, inkorgen, kalender, osv. Kon-trollera med din it-avdelning vilket språk och namnstandard som används hos er.

7. Spara och publicera sidan.

Om Exchangekatalogen skall användas i por talen så lämna alla fält utan namnet på sidan tomma. På fliken Portalinställningar anger du att por talanvändaren själv kan ställa in sina per-sonliga inställningar.

Prenumeration

Sidmallen Prenumeration ger möjlighet för besökarna att få information från webbplatsen till sin e-postadress. Vilken information som besökaren skall kunna välja på sätts i respektive sida.

I de flesta mallar finns ett alternativ som heter Aktivera Prenumeration. Om du mar kerar den r uta kommer besökaren att kunna välja på att prenumerera på infor mation från den sidan och dess undersidor.

När en redaktör skapar sidor under en sidan som är aktiverad för prenumeration, kommer ett e-postmeddelande med länkar till de nya sidorna att skickas till alla prenumeranter. Om en redaktör uppdater ar en sida och vill att denna skall skickas ut i prenumer ationen måste Mar-kera sidan som ändrad vara marker ad innan man sparar och publicerar sidan.

Prenumerationsfunktionen bygger på att besökaren är inloggad på webbplatsen för att kunna välja att prenumerera. Om du vill att även anonyma besökare skall kunna prenumerera på information måste även ett registreringsformulär finnas med. Du måste därmed skapa en sida på mallen Registrera användare där besökarna kan registrera och sedan logga in. Läs mer om det under Registrera användare.

1. Markera den sidan under vilken prenumerationssidan skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj sidtypen Prenumeration.

3. Skriv ett namn på sidan. I fältet Editor skriver du en text som beskriver funktionen för besöka-ren.

4. I fältet Prenumerationsur val anger du från vilken plats i trädstrukturen systemet skall hämta pre-numerationsinformation.

5. Välj fliken Prenumeration för ange inställningar för e-postmeddelandet.

6. Spara och publicera sidan.

Fliken Prenumeration

När prenumerationsfunktionen på webbplatsen är aktiverad och besökare har anmält sig för prenumeration skickas det e-postmeddelande till prenumeranterna med jämna mellanrum.

Besökar na väljer själva på vad de vill prenumerera och hur ofta de vill ha meddelande om för-ändringar. På fliken prenumeration kan du styra innehållet i det e-postmeddelande som går ut till alla prenumeranter.

1. I fältet Avsändaradress på e-postmeddelande anger du den adress som skall vara avsändare på de e-postmeddelanden som skickas ut.

2. I fältet Ämnesrad i e-postmeddelande anger du den text som skall visas när meddelandet visas i prenumerantens inkorg.

3. I fältet Text i e-post för länkar till sidor anger du den text som skall bilda länken till webbplatsen.

4. I fältet Introduktionstext till e-postmeddelande anger du den text som skall visas högst upp i pre-numerationsbrevet.

5. Spara och publicera sidan.

Sök

Med sidmallen Sök kan du skapa en söksida där dina besökare kan söka igenom alla informa-tionssidor i EPiSer ver. Besökaren anger ett sökord och resultatet radas upp med länkar till de sidor som matchar med sökordet. Besökaren har också möjlighet att välja om sökningen skall ske i innehåll på webbsidorna eller om den även skall söka i dokument länkade till sidorna.

Om du vill ge dina besökare möjlighet att söka i dokument måste Index Ser ver på er webb-ser ver vara aktiverad. Systemadministratören för webbplatsen har möjlighet att ange vilka fält av en sidmall som skall vara sökbara.

1. Markera den sida under vilken söksidan skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj sidmall Sök.

3. Skriv ett namn på sidan och fyll i lämplig information i editorn som talar om för besökaren hur sökningen går till.

4. I fältet Startsida för sökning markerar du den sida där du vill att sökningen skall star ta om du inte vill att den skall söka igenom hela webbplatsen.

5. Välj fliken Avancerad Information och ange i fältet Scope för Index Ser ver en katalog om du vill begränsa sökningen till en viss katalog på webbplatsen. Vill du att den skall söka igenom alla kataloger lämnar du fältet tomt.

6. Ange i fältet Katalog för Index Ser ver namnet på den katalog som angivits i Index Ser ver. Kon-takta din Systemadministratör om du inte vet det namnet.

7. Spara och publicera sidan.

Registrera användare

Sidmallen Registrera användare används för att skapa en registreringsfunktion på webbplatsen.

Om du exempelvis vill använda dig av prenumerationsfunktionen på din webbplats krävs det att besökare är inloggad på webbplatsen på något vis. Med hjälp av sidmallen registrera använ-dare kan du låta dina besökare registrera sig och sedan även logga in på din webbplats.

1. Markera den sida under vilken din nya sida skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj sidmallen Registrera användare.

3. Skriv ett namn på sidan och fyll i lämplig information i editorn som talar om vad sidan innehål-ler.

4. Spara och publicera sidan.

För att denna funktion skall fungera är det viktigt att du i adminläge har aktiverat självregistre-ring och angivit inställningar för registresjälvregistre-ringen under Inställningar för extranätanvändare.

Mobila enheter

I EPiSer ver finns det stöd för att visa information från webbplatsen i mobila enheter, som exempelvis wap-telefoner, pda m.m. Det stöd som finns är baserat på Microsoft Mobile Inter-net Toolkit, men den enheten är inte aktiverad med automatik. För att aktivera stöd för mobila enheter följ nedanstående instr uktioner.

1. Ladda ner och installera Microsoft Mobile Internet Toolkit på webbser vern. Filerna kan hämtas på http://www.msdn.microsoft.com

2. Välj att i adminläge modifiera sidtypen Mobila enheter.

3. Välj Inställningar.

4. Ändra filnamn så för mallen från templates/MobileInfo.aspx till templates/Mobile.aspx.

5. Spara ändringarna.

6. Lägg till en referens till System.Web.Mobile (installerad med Mobile Internet Toolkit) till ditt EPiSer ver-projekt.

7. Inkludera filen /templates/Mobile.aspx in ditt EPiSer ver-projekt.

8. Kompilera om ditt EPiServer-projekt.

9. Skapa sedan dina sidor för mobila enheter på mallen Mobila enheter på lämplig plats i EPiSer-ver.

Den för sta sidan du skapar bör du ge en Enkel adress så att det blir enkelt för besökarna att via sin mobila enhet besöka sidan. Om du exempelvis ger sidan den enkla adressen /wap, sur-far man dit med webbplatsens adress och den enkla adressen, exempelvis http://www.foreta-get.se/wap.

Nyhetsgrupper

Sidmallarna för nyhetsgr upper används för att lägga upp ett litet “bibliotek” med olika diskus-sioner. Det finns här möjlighet att ha många olika diskussionsgr upper igång samtidigt. Du kan dela in de olika diskussionsgrupperna i olika kategorier. För sta sidan du skapar när du skall lägga upp ditt “bibliotek” skapas på mallen Nyhetsgr upp, huvudsida. Kategorierna skapar du med mallen Nyhetsgr upp, kategori och själva gr uppen skapar du med Nyhetsgrupp, nyhets-gr upp. Alla sidtyper för nyhetsnyhets-gr upperna ser i stor t sätt likadana ut men de används som nämnts för olika saker.

Prenumeration i nyhetsgruppen

I nyhetsgr uppen finns det möjlighet att prenumerera på det som händer i nyhetsgr uppen.

Prenu-mer ationsfunktionen som används är samma som för övriga prenumerationer på webb-platsen. Det skall finnas möjlighet för en besökare att bara prenumerera på det som finns i nyhetsgr uppen. Om du vill att dina besökare skall kunna prenumerera i nyhetsgr uppen måste du aktivera prenumeration i sidtypen. För att den sidan inte skall blir valbar på “den vanliga prenumerationssidan” måste du på fliken Avancerad information kr yssa i fältet Visa inte på pre-numerationssidan.

Nyhetsgrupp, huvudsida

1. Markera den sida under vilken första sidan för nyhetsgrupperna skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj sidtypen Nyhetsgrupp, huvudsida.

3. Skriv ett namn på sidan och fyll i lämplig information i editorn som talar om vad diskussionen går ut på.

4. Välj vilken sidtyp som skall användas för att besökarna skall kunna göra inlägg. Här skall du all-tid välja mallen Nyhetsgrupper, inlägg.

Nyhetsgrupper, kategori

1. Markera första sidan för nyhetsgrupperna.

2. Skapa en ny sida och välj sidtypen Nyhetsgrupp, kategori.

3. Skriv ett namn på sidan och fyll i lämplig information i editorn som talar om vad diskussionen i den här kategorin går ut på.

4. Välj vilken sidtyp som skall användas för att besökarna skall kunna göra inlägg. Här skall du all-tid välja mallen Nyhetsgrupper, inlägg.

5. Välj att Aktivera prenumeration.

6. Välj fliken Avancerad information och välj Visa inte på prenumerationssidan.

7. Spara och publicera sidan.

Nyhetsgrupper, nyhetsgrupp

1. Markera den kategorisida under vilken denna nyhetsgrupp skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj sidtypen Nyhetsgrupp, nyhetsgrupp.

3. Skriv ett namn på sidan och fyll i lämplig information i editorn som talar om vad diskussionen i den här gruppen går ut på.

4. Välj vilken sidtyp som skall användas för att besökarna skall kunna göra inlägg. Här skall du all-tid välja mallen Nyhetsgrupper, inlägg.

5. Välj att Aktivera prenumeration.

6. Välj fliken Avancerad information och välj Visa inte på prenumerationssidan.

7. Spara och publicera sidan.

Sakregister

Infoga dokument . . . 45

Snabbmeny . . . 24

Formatera text med knappen typsnitt . 32 Tag bor t formatering . . . 30

In document Redaktörshandbok Online (Page 111-130)

Related documents